×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Athalay interjú (2007) 

Megjelent: 2007. október 24. szerda 12:00
Szerző: ZuZuP
    Interjúk 

Mindig felvállaltam azt, hogy nem csipázom a keménykedő nőket, és azokat a női zenekarokat, akik súlyosabb zenében utaznak, vagy legalábbis megpróbálják. Keveseknek adatik meg, hogy ezt jól összehozzák. Akárhogy is van, sosem lesz képes egy nőstény sem ugyanazt produkálni a színpadon, mint egy férfi. (Kivéve a gótikus zenét, de azt meg nem igazán szeretem.) Természetesen vannak kivételek. Sztereotipizálnék? Lehetséges. Most viszont el kell ismernem, hogy az Athalay lányok jól csinálják a dolgukat.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!- Tulajdonképpen mikor alakultatok?

- 2000 februárjában alapítottam a bandát, de az akkori tagok közül már csak én maradtam.

- Hogyan történt az, hogy ennyire széthullott a régi banda? Mi volt az oka?

- Tudod az eredeti felállás elég különböző emberekből állt össze, nagy korkülönbségek is voltak közöttünk, és így lassan lecserélődtek a tagok. A régi banda tagjai közül a legtöbben már nem is zenélnek. Meg ugyebár változtunk is, és a céljaink is változtak velünk.

- Mi volt az oka, hogy tovább vitted a bandát? Hiszen nélküled valószínűleg most nem lenne Athalay. Mi volt az a tűz, ami ennyire hajtott?

- Igen, valószínűleg nélkülem nem lenne Athalay. Hogy mi hajtott? Az a belső késztetés, ami szerintem minden zenészt. Egyszerűen muszáj csinálni, akkor is, ha nehézségek vannak.

- Mennyire vagy exhibicionista?

- Mindenki, aki színpadra áll, meg akar mutatni valamit magából. Én is magamból szeretnék átadni valamit. Talán valakinek tetszik is... Remélem!

- Hogyan határoznád meg az Athalay zenei műfaját, stílusát?

- Jó kérdés! Ezt sokszor kérdezik olyanok is, akik ismerik a zenénket. Dallamos black metal zenekarnak indultunk, és ez a vonal meg is maradt, csak jött hozzá még egy szintetizátor, az élő dob helyett pedig magunk írjuk a dobot zeneszerkesztő programmal, így indusztriális elemekkel is bővült a zene. Szóval ezt egy szóval nehéz lenne behatárolni.

- Meghallgattam a myspace-s oldalon pár dalotok. Tetszett! Nem szokták furcsállni, hogy black bandában két lány is van?

- Dehogynem! Hát még, ha megtudják, hogy én alapítottam a bandát! Ha valaki nem ebben a stílusban mozog, és megtudja, hogy zenekarom van, akkor egyből azt kérdezi, hogy ez egy lánybanda? Akik látnak, azok pedig csodálkoznak, hogy húúú, egy lány hogy került ilyen zenekarba, akkor szoktam mondani, hogy én hoztam össze, és azt már végképp nem értik. Hát vannak ilyen furcsa dolgok a világon. Sok még az előítélet a nőkkel szemben, a férfiak többsége azt hiszi, hogy csak ők tudnak létrehozni dolgokat...

- Amik a myspacen vannak számok, azok egy demóról valók?

- A dalok a 2006-os nagylemezünkről vannak, amit az olasz Cimitero Records adott ki, egyelőre még csak Olaszországban. (vicces, nem?). A címe: A tiltott gyümölcsre éhezve. Remélem hamarosan Magyarországon is kapható lesz. Ez előtt egy demót, és két koncertlemezt terjesztettünk szerzői kiadásban, mégpedig: 2001-ben Az elhagyatottság könnyei (koncert), 2003-ban Hamu és Por (demó), illetve 2003-ban szintén Halloween (koncert), de ezek még nem a mostani csapattal készültek.

- A testvéreddel hogyan jössz ki a zenekaron belül?

- Vannak összetűzések néha, de szerencsére amúgy is jól kijövünk egymással, ezért mindent meg tudunk beszélni. Előbb-utóbb.

- Kicsit Limbonic Art-osnak tűnik nekem az egyik dalotok. Ez véletlen, vagy szándékos?

- Szerintem véletlen a hasonlóság, mert azt pont egyikünk sem hallgat, pedig elég szerteágazó a tagok zenei ízlése!

- Voltak már visszajelzéseitek a 2006-ban kiadott albumról?

- Igen! A heavymetal.hu-n nagyon jó kritikát kapott, az olasz kiadóval is ennek a kiadására kötöttünk szerződést, és most egy spanyol magazin (Stormblast Metal Magazine) is felfigyelt ránk, és jövő héten interjút készítenek velünk.

- Azt a mindenit! Ehhez csak gratulálni tudok!

- Köszi! A Stormblast magazinhoz még annyit, hogy külön büszkék vagyunk rá, hogy olyan zenekarok mellett lehetünk, mint pl. Dimmu Borgir, Moonspell, Agathodaimon, Finntroll, Vader stb., amik egyébként a kedvenceink.

- Voltatok már valaha is tehetségkutatókon?

- Igen, 2003-ban a Határok nélkül pop-rock tehetségkutató versenyen, ahol 2. helyezést értünk el.

- Voltak különleges koncertélményeitek?

- Számomra azok voltak a különleges koncertek, amikor olyan bandákkal játszhattam, akik nagy kedvenceim voltak régen, pl. Akela, Kalapács, Ossian, Beatrice. Meg persze a saját szervezésű koncertek. Idén 5. éve rendezzük meg Pécsett a Halloween Fesztivált.

- Milyennek szeretnéd elképzelni az Athalay jövőjét?

- A legközelebbi célunk most, hogy kijussunk Bécsbe a Metalfestre, ahol a Nile, Six Feet Under, Belphegor és a Finntroll társaságában játszhatnánk. Közönségszavazatok döntik el, hogy melyik zenekar kap lehetőséget, és jelenleg mi állunk az első helyen a szavazásban a külföldi bandák között. Remélem hogy most már nem változik az állás.

- Bízom benne, hogy sikerrel jártok. Üzenet a rajongóknak?

- Persze! Szavazzanak ránk! Szerintem hamarosan lezárul a szavazás, de addig a myspace oldalunkon elhelyezett linkre kattintva lehet szavazni. Még egy jó hír, hogy decemberre tervezzük egy EP megjelenését, a címe És eljön újra az éj...

- Köszönöm az interjút Elvira!

- Én köszönöm!

Tagok:
Dobos Elvira - szintetizátor
Dobos Dorina – szintetizátor
Ruszák Miklós – gitár/ének
Csurmann Ferenc – gitár
Molnár Imre - basszusgitár

myspace.com/athalay

ZuzuP
rovat lapozó


Még, még, még...ZuZuP írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 26. és 2018. június 11. között:

Klipmánia