×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 MEGADETH - Warchest (2007, 4CD+DVD BoxSet, EMI) 

Megjelent: 2007. december 12. szerda 12:05
Szerző: ary
    Lemezismertetők 
Forrás: Headbanger MetalNews

Az utóbbi két lemezzel Dave Mustaine-nek sikerült újra feléleszteni a rajongást a Megadeth körül. A növekvő érdeklődést látva természetesen a kiadók is aktivizálódnak, és sorra adják ki a válogatás és koncert anyagokat minden formában. Nemrég az EMI jelentetett meg egy tekintélyes súlyú, ötlemezes csomagot a Megadeth első 20 évének terméséből, amire azért érdemes vetni egy pillantást.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A Warchest egy 4 cd-t plusz 1 dvd-t tartalmazó box set, mely a Slayer 2003-as Soundtrack To The Apocalypse dobozához hasonlóan a sorlemezekről kiválogatott legjobb dalok mellett ritkaságokat is rejt. Az igazi bónusz viszont a mára klasszikussá érett Mustaine-Ellefson-Friedman-Menza felállás előadásában hallható és látható két koncertfelvétel a banda legsikeresebb korszakából, az 1990-es évek elejéről.

A Megadeth-et 1983-ban alapította Dave Mustaine gitáros/énekes Dave Ellefson basszerral. A banda technikás speed-thrash metal albumairól, politikus dalszövegeiről és Mustaine jellegzetes anti-hangjáról vált ismertté és közkedveltté. A nyolcvanas évek második felét a thrash metal bandák uralták és a Megadeth is tagja volt az iránymutató Nagy Négyesnek a Slayer, a Metallica és az Anthrax társaságában. A Warchest első cd-je ennek az 1990-ig tartó időszaknak a dalaiból válogat 17 tételben. Az első két Megadeth albumon (Killing is My Business... 1985, Peace Sells... 1986) gyorsan átszaladunk, tényleg csak a csúcspontokat emelték ki ezekről. Olyan klasszikus témákat a két lemez címadó mellett, mint a Skull Beneath The Skin, a Devils Island vagy a Wake Up Dead.

Az 1988-as So Far So Good... So What! album szinte valamennyi dala felkerült valamilyen formában a cd-re. Közülük az Anarchy In The UK az, ami nem az eredeti változatban hallható, hanem egy másik Sex Pistols dallal, a Problems-szel összegyúrva. Az eredetileg Alice Cooper nóta No More Mr. Nice Guy több helyről is beszerezhető volt már, de itt is helyet kapott. A legtöbb csemegét a Megadeth méltán legelismertebb albumának a Rust In Peace-nek a bemutatása nyújtja. Előbb egy rövid interjúrészlet erejéig Mustaine értekezik a Megadeth sötét szövegvilágáról ("dark themes..."), majd három dal eddig kiadatlan demo változata következik. A Rust In Peace album 2004-es újrakiadásán is szerepeltek különböző demóverziók bónuszként, de szerencsére sikerült újabb tételeket előásni, így nincs átfedés. A Holy Wars, a Tornado Of Souls és a Five Magics is tartogat meglepetéseket a régi rajongók számára. A cd-t a zseniális Hangar 18 eredetije zárja.

A Rust In Peace album sikere stabilitást hozott az addig átjáróházként működő Megadeth életében. Marty Friedman gitáros és Nick Menza dobos megragadtak a két Dave mellett és az elkövetkező időszakban (köszönhetően a Metallica 1991-es áttörésének is) lemezről lemezre egyre nagyobb kereskedelmi sikereket értek el, miközben a Megadeth zenéje folyamatosan dallamosabb irányba fordult, megtartva azért az igényes, technikás játékot. A Warchest második cd-je a kilencvenes évek első felének Megadeth-jét mutatja be.

Egy rövid interjúrészlettel kezd a cd ("keeping score..."), a Countdown To Extenction album hátterének magyarázatával. Az 1992-es album legnagyobb dala, a Symphony Of Destruction következik ezután eredetiben. Az érdekességek az Architecture Of Aggression demo-változatával kezdődnek, majd jön négy koncertfelvétel az 1992-es észak-amerikai lemezbemutató turné egy-egy állomásáról további Countdown dalokkal. Az 1994-es Youthanasia lemezt a legismertebb A Tout Le Monde slágeren kívül további négy szám képviseli, köztük a New World Order, amit eddig csak a Youthanasia újrakiadásán lehetett hallani, de egyidőben íródott a többi lemezre került dallal. Aztán helyet kaptak még itt olyan ritkaságok is, melyek eddig legfeljebb a Hidden Treasures mini-albumon voltak hozzáférhetők, mint a Go To Hell, az Angry Again, a Diadems, a Paranoid "lebaszós" feldolgozása és a Breakpoint egy eddig ismeretlen változata. A Strange Ways című KISS nóta pedig még nekem is újdonság.

A hármas cd a Megadeth legvitatottabb korszakát mutatja be. A thrash metal gyökereit elvesztett csapat eddigre teljesen kommercializálódott. Ha más műfajban is, de zenészi kvalitásaiknak köszönhetően azért sikerült egy-egy emlékezetes rock/metal dalt megírniuk az 1997-es Cryptic Writings albumon, amelyet hat dal is képvisel itt. Érdekességként a Secret Place egy émelyítő koncertváltozata hallható az 1999-es Woodstock emlék-fesztiválról, valamint az eddig csak japán bónuszként hozzáférhető One Thing. A bukást hozó 1999-es Risk albumot mindössze két szám képviseli, súlyának megfelelően. Ebbe a vonalba sorolható a Duke Nukem számítógépes játékhoz készült effektekkel megpakolt instrumentális nóta is.

Az újra a helyes irányba tett első lépés a már Friedman és Menza nélkül 2001-ben elkészült The World Needs A Hero album volt, ahol azért még nem adták fel teljesen a dallamosabb vonalat, de ígéretes dalok születtek. A legjobbak a Warchest-re is felkerültek, mint például a Dread And The Fugitive Mind, a 1000 Times Goodbye, vagy a Moto Psycho. Extrának itt van a Kill The King a Capitol Punishment válogatásról, a Black Sabbath Never Say Die dalának feldolgozása és a Hero album japán kiadásának bónuszaként megjelent Coming Home ballada, amit jómagam először az idei That One Night (Live in Boenos Aires) koncert dvd-n hallottam először. A harmadik cd zárásaként a 2002-ben feloszlott majd két évvel később már Ellefson nélkül újrakezdő Megadeth megtépázott renoméját visszaállító The System Has Failed album két dala szólal meg (Kick The Chair és a klipes Of Mice And Men). Egyedül a legutóbbi Megadeth korong, a Roadrunner kiadásában megjelent United Abominations maradt ki a szórásból.

A Warchest igazi értékét kétségtelenül az a két koncertfelvétel adja, melyet a legnagyobb sikerek idején, az 1990-es Rust In Peace és az 1992-es Countdown To Extinction albumot bemutató turnék egy-egy londoni állomásán rögzítettek. Az 1990. október 16-án a Wembley Arena-ban adott koncertet csak hangban élvezhetjük, ez került fel ugyanis a box set negyedik cd-jére. A koncertre egy hónappal a Rust In Peace album megjelenése után került sor és a Mustaine-Ellefson-Friedman-Menza felállás egyik elsőkörös bemutatkozása ez a rajongók előtt. A program gyakorlatilag egy totális best-of műsor innen 2007-ből nézve. Az első négy Megadeth album legjobb dalai szólalnak meg, tökéletes technikai tudással előadva. Mustaine teljesen felszabadultan, a tömeg lelkesedésétől megrészegülve konferálja a számokat. Egy-két dal annak idején a Hangar 18 maxin feltűnt már bónuszként erről a buliról, de a teljes 70 perces show, melyet az It's Electric (Diamond Head) / Anarchy In The UK (Sex Pistols) feldolgozások és a Holy Wars őrülete zárnak, most először hozzáférhető.

A dvd-n látható felvétel viszont nem tartalmazza teljes egészében azt az 1992. szeptemberi koncertet, amit éppen a születésnapomon tartottak a londoni Hammersmith Odeon-ban. :) Hogy ennek mi lehet az oka, nem tudom igazán. A lemezre került 50 perces anyag ettől függetlenül remek hangulatot áraszt, ami nem is csoda egy ereje teljében lévő Megadeth-tel a főszerepben. A hang- és a képminőség is rendben van. Tényleg nagy kár, hogy ennyire rövid a felvétel (setlist: Intro / Holy Wars ... The Punishment Due / Wake Up Dead / Hangar 18 / Lucretia / Sweating Bullets / In My Darkest Hour / Tornado Of Souls / Ashes In Your Mouth / Peace Sells / Anarchy In The UK). Nyugodtan előáshattak volna még valami régebbi bulit a dvd-re bónuszként. Végül az öt diszk mellett még egy 36 oldalas booklet is található a csomagban fotókkal, kommentárokkal és fullos diszkográfiával.

Nem állítanám, hogy kihagyhatatlan cucc a Warchest. Egy fanatikus Megadeth rajongónak az első három cd keveset ad. Magam részéről jobban örültem volna, ha csak a két koncertfelvételt adják ki cd+dvd formában némi extrával, mondjuk Angry Again In London címmel, fele ennyiért. :)


megadeth.com
myspace.com/megadeth
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Megadeth - Dystopia (2016)

2016-01-21 00:05:00ary írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Dizzy Reed - Rock 'N Roll Ain't Easy (2018)
Az 54 éves Darren Arthur Reed - vagyis művésznevén Dizzy Reed - az 1991-es Use Your Illusion megjelenése óta számít a Guns N' Roses egyik legfontosabb

Tovább...
Michael Schenker Fest - Resurrection (2018)
A 63 éves Michael Schenker '69-óta tartó karrierje tele van csodával! Sokat köszönhet neki az Ufo és a Scorpions is, miközben magánemberként

Tovább...
Voodoo Circle - Raised on Rock (2018)
A németországi Brüggen-ben, 2008-ban alakult Voodoo Circle a Whitesnake egyik legjobb klónja. A legutóbb Jorn lemezén szereplő - de a Level 10, a Silent Force, a

Tovább...
Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
Fu Manchu - Clone of the Universe (2018)
A Fu Manchu eredetileg a kaliforniai Orange County-ban indult 1985-ben Virulence néven... Akkoriban őszinte hardcore-punkot toltak, mígnem '87–ben nevet és stílust

Tovább...
Koncertek 2018. május 22. és 2018. június 07. között:

Klipmánia