×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Iron Maiden - Eddie's Archive (boxset, 6CD - 2002, EMI)) 

Megjelent: 2003. december 18. csütörtök 00:00
Szerző: ary
    Lemezismertetők 
Forrás: Headbanger MetalNews

Nem hagyott nyugodni ez a tavaly ősszel megjelent Iron Maiden boxset, és mivel személyesen nem tudtam felfedezni a doboz kincseit (hét lakat alatt őrzik a Headbangerben :) ), így az Interneten vadásztam egy rajongói ismertetőt.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Az amazon.com oldalon a következőket írta Eddie kincsesládájáról egy Maiden fan (relykk):

"Ha szereted az Iron Maident, akkor kezdhetsz spórolni! Drága ez a szépség, de minden penny-t megér. Ezek a dalok mindenképpen. Nem egyszerűen a dalok, hanem az, ahol és amikor eljátszották őket. A gyűjtemény első darabja (első abból a szempontból, hogy legfelül van, amikor először felnyitod a valódi óndoboz tetejét) a BBC Archives, 28 dalt tartalmaz, ezek közül 20 felvétel 1982 szeptembere előtt készült. A többi nyolc a Monsters Of Rock fesztiválon hangzott el, hol máshol, mint a Donington Parkban.

Az 1-es CD első négy felvétele (még az Iron Maiden történelmi bemutatkozó lemezének megjelenése előtt) készült a BBC Radio 1 Friday Rock Show című műsorának keretében november 14-én (várj amíg meglátod az évszámot!!) 1979-ben. Hihetetlen! Ez egy kib.. klasszikus anyag!!! A korong következő tíz számát 1982. augusztus 28-án rögzítették a Reading Fesztiválon. Itt szeretnék egy rövid gondolatot közbeszúrni, amin el lehet morfondírozni. Ha elég jártas vagy a Maiden történetében, akkor rá fogsz jönni, hogy a fesztivál időpontjában mindössze 3 Maiden lemez volt kapható. A harmadik volt a legsikeresebb a Maiden rajongók között, ami ráadásul meghozta a Maidennek az első, de természetesen nem az utolsó No.1 pozíciót a brit lemezeladási listán. Ezzel az információval felvértezve már végig tudjuk gondolni, hogy mennyire kevés dal közül választva kellett kiállítaniuk egy műsort a Fesztiválra. A következő hat felvétel (a második CD elején) szintén a Reading Fesztiválon készült, de két évvel korábban 1980. augusztus 23-án. Ezek közül 5 dal a bemutatkozó Iron Maiden albumról való. Egyszerű matekkal, tudván, hogy a debütáló lemez 8 dalból áll (9 a Sanctuary-val együtt, de ez most nem lényeges) rá lehet jönni, hogy az első album több mint felét előadták azon a koncerten. A hatodik szám a Killers, és tudom, mire gondolsz. Akkor még a Killers album meg sem jelent! Ez a Killers nóta egy korábbi verziója. A zene nagyjából ugyanaz, viszont a szöveg egyáltalán nem. Ugyanez a régebbi változat látható az újra kiadott Killers lemezen lévő videóklipen is. Ez a klasszikus verzió sokkal szemléletesebb, hiszen többről szól, mint egy gyilkosról. A lemezre került változatban 'ő' szerepel, ebben pedig 'mi'.

A
BBC Archive borítóján egy gigantikus Eddie áll a BBC Broadcasting House mögött, és fatális módon éppen darabokra szedi, felnyársalva az épületet egy hatalmas zászlórúddal, végén a brit lobogóval. A booklet tartalmaz egy személyes leírást Tony Wilsontól a Maiden korai időszakáról, fekete-fehér fotókkal illusztrálva.

A 'következő' dupla CD a gyűjteményben egy
Beast Over Hammersmith névre keresztelt koncertfelvétel. Talán ez az egyik legkedvesebb élő Maiden anyag számomra. Te is egyet fogsz érteni velem, ha elmondom, hogy a felvétel a hírhedt és klasszikus ’82-es Beast On The Road turnéról származik. 18 dal és közülük csak kettő jelent meg korábban. A Total Eclipse és a Children Of The Damned a Run To The Hills jótékonysági kislemezen szerepeltek. A másik 16 szám csúcs! Miután meghallgattam, úgy gondolom, hogy ez a Run to the Hills, a The Number of the Beast, és a Hallowed Be Thy Name szólnak a legjobban minden élő Maiden felvétel közül. Óriási hallgatni a tömeg reakcióját a Number of the Beast, a Hallowed Be Thy Name, vagy 22 Acacia Avenue nótákra, melyeket nem hallottak soha azelőtt. Ez a koncert még a harmadik nagylemez megjelenése előtt volt!!! A Killers lemezről játszanak olyan dalokat, amit még soha nem hallottam élőben, mint az Another Life és a Murders in the Rue Morgue!!! Már önmagában ez a dupla koncert megéri, a teljes csomag árát, és még nincs vége!! Még csak az út 2/3-nál járunk!

A
Beast Over Hammersmith elején Eddie terpeszkedik a Föld felett és beleállítja a brit zászlót. Belül a Beast on Road Tour állomásai, üzenetek Eddie-től és Bruce-tól, a tagok hangszereinek listája és mindenkinek az aláírása szerepel.

A kollekció utolsó darabja tartalmazza a legtöbb dalt (szám szerint 31-et). És mindegyik kislemez B-oldalas. Nem minden B-oldal, de a legtöbb itt van. Többek között ezért volt, hogy majd’ megvesztem ezért a dobozért, és ki nem hagytam volna. Az egész utat bejárják kezdve a Burning Ambition-nel a Running Free kislemezről egészen az Out Of The Silent Planet kislemezen hallható Wasted Years ’99-es koncertfelvételéig. Itt van a Communication Breakdown a Led Zeppelintől és a My Generation a (na kitől?) a The Who-tól. A Maiden legutóbbi Dance Of Death albumához hasonlóan itt is van egy dal, amit Nicko McBrain jegyez. Szóval próbálkozott már ezzel a Sheriff of Huddersfield nótában a Wasted Years kislemezen 1986-ban.

A
Best of the B-sides borítója a turnébusz belsejében mutatja Eddie-t, aki éppen hátrafordul és kinéz rád a szélvédőn keresztül, letolt nadrággal. Balkézzel a farmert derekát tartja, jobbal bemutat, a 'Maiden Rules' felirat pedig az üvegre fröccsen. A booklet az egyes dalok szerzőit és eredeti megjelenésüket tartalmazza."

Ennyit a 6 CD tartalmáról (a teljes tracklistát megtalálod a www.ironmaiden.com oldalon). A zene és a három darab, egyenként 24 oldalas booklet mellett további ajándékok is helyet kaptak még a ládikában, de ez már igazán legyen meglepetés.

Ilyen szépségeket rejt Eddie archívuma. Ha valaki szeretne meglepni engem karácsonykor, hát… !!! ;)


Lemezeik:

1980 - Iron Maiden
1981 - Killers
1982 - The Number of the Beast
1983 - Piece of Mind
1984 - Powerslave
1986 - Somewhere in Time
1988 - Seventh Son of a Seventh Son (dalszöveg)
1990 - No Prayer for the Dying
1992 - Fear of the Dark
1995 - The X Factor
1998 - Virtual XI
2000 - Brave New World
2003 - Dance of Death (-2-, lépésről lépésre)
2006 - A Matter of Life and Death (-2-)
2010 - The Final Frontier

Egyéb kiadványok:
1980 - Live!! + One - EP
1981 - Live at the Rainbow - Video, VHS
1981 - Maiden Japan - EP
1983 - Video Pieces - Video, VHS
1984 - Behind the Iron Curtain - Video, VHS
1985 - Live After Death - Live album, Video, VHS
1987 - 12 Wasted Years - Video, VHS
1989 - Maiden England - Video, VHS
1990 - Running Free - Sanctuary - EP
1990 - Women in Uniform - Twilight Zone - EP
1990 - Purgatory - Maiden Japan - EP
1990 - Run to the Hills - The Number of the Beast - EP
1990 - Flight of Icarus - The Trooper - EP
1990 - 2 Minutes to Midnight - Aces High - EP
1990 - Running Free - Run to the Hills - EP
1990 - Wasted Years - Stranger in a Strangeland - EP
1990 - Can I Play With Madness - The Evil That Men Do - EP
1990 - The Clairvoyant - Infinite Dreams - EP
1990 - The First Ten Years - Video, VHS
1992 - From There to Eternity - Video, VHS
1993 - A Real Live One - Live album
1993 - A Real Dead One - Live album
1993 - Live at Donington - Live album
1993 - Donington Live 1992 - Video, VHS
1994 - Raising Hell - Video, VHS
1994 - Maiden England - Live album
1995 - The Story So Far Part One - Boxed set
1995 - The Story So Far Part Two - Boxed set
1996 - Best of the Beast - válogatás
1998 - Eddie Head - Boxed set
1999 - Ed Hunter - válogatás
2001 - Classic Albums: The Number of the Beast - DVD
2002 - Rock in Rio - Live album
2002 - 17 Numbers by the Beast - válogatás
2002 - Rock in Rio - DVD
2002 - Edward the Great - válogatás
2003 - Rainmaiker - maxi single
2002 - Eddie's Archive - Boxed set
2003 - Visions of the Beast - DVD
2004 - No More Lies - EP
2004 - The Early Days - DVD
2005 - The Essential Iron Maiden - válogatás
2005 - Death on the Road - Live album
2006 - Death on the Road - DVD
2008 - Live After Death (-2-) - DVD
2008 - Somewhere Back in Time - The Best of: 1980-1989 - válogatás
2009 - Flight 666 - DVD
2009 - Flight 666: The Original Soundtrack - Live album
2012 - En Vivo!

Kiadó:
EMI
Honlap:
www.ironmaiden.com
facebook.com/ironmaiden
rovat lapozó


Még, még, még...ary írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Cavalera Conspiracy - Psychosis (2017)
A 2007-ben induló Cavalera Conspiracy elkészítette a 2014-es Pandemonium folytatását Psychosis címmel, ami a negyedik teljes anyaguk. A Sepultura

Tovább...
Rudán Joe - Még egy tárral (2017, Dionysosrising)
Milyen igazságtalanok vagyunk, mikor az "őszinte, kemény rock" klasszikus képviselői közül rendre kihagyjuk recenzióm képviselőjét, holott talán ő az egyedüli,

Tovább...
Machine Head - Catharsis (2018)
Az 1991-ben, a kaliforniai Oakland-ben alakult Machine Head a groove-thrash metal egyik legsikeresebb képviselője, 3 milliónyi lemezt adtak el világszerte. A Robb Flynn

Tovább...
Yardbirds - Yardbirds '68 (2017)
Újabb különlegesség jelent meg Jimmy Page saját kiadójánál, közel ötven év után napvilágot látott a Yardbirds utolsó koncertfelvétele, amit nem sokkal a feloszlásuk

Tovább...
Cannibal Corpse - Red Before Black (2017)
Majd' három évtized halálfém, mi kell még, külön regény? Nem hiszem, hogy tiszteletköröket kellene futni az egyik legpatinásabb death metal banda új lemeze

Tovább...
Koncertek 2018. február 18. és 2018. március 06. között:

Klipmánia