×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Takáts Tamás Blues Band - Bio 

Megjelent: 2008. április 25. péntek 18:05
Szerző: pjuan
    Cikkek 

A Takáts Tamás Blues Band 1990-ben alakult. A zenekar alapvető felállása a következő volt: Takáts Tamás (ének, dob), Gál Gábor (gitár), Vasvári Béla (basszusgitár), Ferenczi György (szájharmonika). Országszerte minden jelentős blues-fesztiválon szerepeltek, s felkéréseket kaptak számos klubkoncertre (jelentősebb helyek pl. Eötvös-klub, MOGÜRT, Fiatal Művészek Klubja).

1991-ben jelent meg az első lemez Blues Band I. címen, az angol nyelvű CD-n az 1930-as és 90-es évek közötti időszak híres blues-előadóinak dalai közül tizenegy feldolgozás szerepel. 1991-ben a zenekar fúvósokkal bővült. Ekkor már saját dalok születtek, amint az egy 1993-ban megjelent albumon hallható is; a lemez címe: Dirty Blues Band 2. A budapesti klubokban adott koncerteken az egyre karakteresebb saját zene mellett továbbra is szóltak a külföldi előadók számai...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A következő lemez 1995-ben jelent meg Húzom az igát címmel, amelyen már Giret Gábor basszusgitározott, Engler Ferenc szájharmonikázott és Idrányi Barna dobolt. Ezt követte – már Gyenge Lajos dobolásával – a főként külföldi előadóktól interpretált dalokat bemutató Élő Blues 1996-ban. Szintén 1996-ban jelent meg az Indulok tovább című CD, itt már Patyi Sándor basszusgitározott. 1999-ben készült a Megöl a vágy.

2000-ben – az együttes tíz éves fennállását-működését megünneplendő – került kiadásra a Best of című válogatáslemez. Ugyanezen alkalomból a Petőfi Csarnokban megrendezett nagyszabású koncerten lépett fel a zenekar – a színpadon megjelentek a régi tagok, illetve a zenekarhoz közel álló zenésztársak. 1998 óta Mike Zsolt ül a dobok mögött. 2007-ben Engler Ferenc kivált a zenekarból.

A zenekar jelenlegi felállása: Takáts Tamás (ének, gitár, szájharmonika), Gál Gábor (gitár), Patyi Sándor (basszusgitár), Mike Zsolt (dob).

A Blues Band tevékenységére mindig jellemző volt, hogy kisebb klubokban, szabadtéri rendezvényeken, és sokezer főt befogadó, nagyszínpados produkciók során egyaránt megállta a helyét, „megtalálta a hangot”. A zenészek szakmai tudásuk mellett igazolták ezzel azon meggyőződésük igazságát is, hogy a valódi hangszereken, valódi zenészek által előadott zenére, a saját hangján éneklő valódi énekesre mindig van igény.

Szakmai elismerést jelentett a zenekar számára, hogy az évek során több jelentős, Magyarországon koncertező külföldi zenekar előzenekaraként is játszott: Bryan May (Queen), Alvin Lee (Ten Years After), Eric Burdon (Animals), John Mayall, James Brown. A Dirty Blues Band Európa zenekarai közül elsőként játszott a Rolling Stones előtt Budapesten.

Az elmúlt évek számtalan koncertje után (melyek közül kiemelkednek például az óbudai Sziget Fesztiválon 1992-től rendszeresen adott koncertek, az 1997-es bécsi Közép-Kelet-Európai Kulturális Fesztiválon, a 2002-es finnországi Puistoblues Fest-en való fellépések) 2008-ra időszerűvé vált egy új album létrehozása, áprilisban elkezdődtek az erre irányuló stúdió-munkák.


A zenekar jelenlegi felállása:

Takáts Tamás (zeneszerző, szövegíró)– ének, szájharmonika, gitár
Gál Gábor (zeneszerző) – gitár
Patyi Sándor (zeneszerző) – basszusgitár
Mike Zsolt - dob

CD, MC:

Önálló kiadványok:
Dirty Blues Band I. – 1991 (magánkiadás)
Dirty Blues Band 2. – 1993 (Zebra Kiadó)
Húzom az igát – 1995 (Polygram)
Élő Blues – 1996 (Hungaroton)
Indulok tovább – 1996 (Hungaroton)
Megöl a vágy – 1999 (Hungaroton)
Best of – 2000 (Hungaroton)

Válogatások:
Bródy hits – 1996 (Hungaroton)
Stella Artois – 1999 (Bálna)
All star’s Songbook 2 – 1999 (Old Man’s)
All star’s Songbook 3 – 2006 (Old Man’s)
Amstel Jam Válogatás – 2002 (Universal Music Kft.)
V. Blues & Rock Fest (Paks) – 1997 (Lézer)
VI. Blues & Rock Fest (Paks) – 1998 (Lézer)
VIII. Blues & Rock Fest (Paks) – 2000 (Lézer)
XI. Blues & Rock Fest (Paks) – 2003 (Lézer)
XIII. Gastroblues fesztivál (Paks) – 2005 (Lézer)
DVD: XIII. Gastroblues fesztivál (Paks) – 2005 (Lézer)

További képek a zenekar honlapján!
www.takatstamas.extra.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. február 20. és 2018. március 08. között: