×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Elvis Presley - életrajz 

Megjelent: 2004. január 05. hétfő 18:00
Szerző: o-porat
    Cikkek 

Ha létezik abszolút legenda, amely egy személyiség halála után élőbb, mint annak pályafutása alatt, akkor Elvis mítosza kétségkívül ezek közé tartozik. Megasztár volt már életében, és szinte minden lehetséges rekordot magáénak tudhatott, de feltételezhetően ő sem gondolta, hogy tragikus halála után miféle új, egyedülálló karriert fog befutni...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Pontosan ezért nem vállalkoztunk arra, hogy halála után megjelent lemezeinek jegyzékét is közzétegyük. Elvis 1935-ben egy poros Mississipi állambeli kisvárosban látta meg a napvilágot, és az ezen a tájon honos zenei irányzatok mély nyomot hagytak benne. Teljes zenei indíttatását gyermekkorának gospeljei, templomi éneklései, a helyi rhythm and blues és country rádióműsorok határozták meg. 10 éves korában már nyilvánosság előtt szerepelt, tehetségkutató versenyeken indult.

Miután családja Memphisbe költözött, helyi gospel együttesekben énekelt, egy alkalmi lemezfelvétel ügyében betévedt Sam Phillips Sun stúdiójába. Itt készítette első, That's All Right Mama című kislemezét, amely komoly helyi sikert aratott, s a felvételnél közreműködő zenészek, Scotty Moore (gitár) és Bill Black (basszusgitár) Elvis kíséretében turnéra indultak.

További Sun kislemezek stabilizálták az énekes sikerét, akinek ezek az első felvételei mindenképpen a rockzene gyöngyszeneinek számítanak - Good Rockin Tonight, Mystery Train - s akit "Colonel" Tom Parker menedzselt a továbbiakban. Az ő közreműködésével kötötték meg az RCA Victor Records-szal azt a 35.000 dolláros, fantasztikus szerződést, amely Elvis Presley országos sikerét és világkarrierjét elindította. 1956 nyarán jelent meg a Heartbreak Hotel című felvétele, amely új fejezetet nyitott a rock történetében.

Presley hetek alatt nemzedéki bálvány, össznépi hős lett. Pályafutásának első két évében az alábbi dalokkal szerepelt az angol és amerikai Top 20-on, Amerikában többnyire az első helyen: Heartbreak Holtel, Blue Suede Shoes, I Was The One, I Want You I Need You, Don't Be Cruel, Hound Dog, Love Me, Blue Moon, Love Me Tender, Too Much, All Shock Up, Teddy Bear, Loving You, Lawdy Miss Clawdy, Santa Claus Bring My Baby Back, Jailhouse Rock, Treat Me Nice...

Sikereivel párhuzamosan filmfőszerepeket alakított. Pályafutása során több, mint 30 filmben szerepelt, ezek többnyire nagylemezeinek promócióját szolgálták. 1958-ban behívták katonának. Leszerelése idején a rock and roll virágkora már véget ért, a váltást Presley új sikere, a közismert olasz dal - O Sole Mio - amerikai változata - It's Now Or Never - jelentette.

Ettől kezdve Presley, az All American Boy, a tömegszórakoztatás szolgálatába állt. Parker minden üzleti lehetőséget kihasználó irányítása mellett, beilleszkedett a showbizniszbe. A rock and roll lázadóból előbb jópofa filmjeiben szívtipró srác, majd a világtól mindinkább elzárkózó szupersztár lett.

1967-ben megházasodott. Több éves távollét után új felvételekkel jelentkezett - If I Can Dream, US Male, Guitar Man, In The Getto -, lefogyva, a régi lázadót idéző fekete bőrszerelésben visszatért a koncertpódiumra. Pünkösdi királysága azonban rövid ideig tartott. A hetvenes évek elején visszahúzódott villájába - Graceland -, a memphisi maffia védelmében teljesen elzárkózott a világtól. Magánéletének konfliktusait drogokkal kompenzálta. Lemezei egyre rendszertelenebbül jelentek meg, fellépései - jelentős súlyfeleslege miatt - önparódiává váltak.

1977. augusztus 16-án halt meg drogtúladagolás következtében. Halálát a showbiznisz kisajátította és ugyanolyan pénzgyártó gépként működteti a mítoszt, mint John Lennon, vagy Janis Joplin esetében. A Presley kultusz mindmáig töretlen maradt, és bár sok számának minősége megkérdőjelezhető, mégiscsak ő volt az első olyan rock and roll előadó, akinek sikerült a fehér és a fekete zene elemeit vegyíteni, s ezt szinte mindenki számára érthetővé, élvezhetővé tenni.

Amerikai énekes, gitáros, szerző, filmszínész. Eredeti neve: Elvis Aron Presley, Élt: 1935. január 08., Tupelo, Mississipi, 1977. augusztus 16. Memphis, Tennessee.

Forrás: hmg.hu/rock

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Elvis Presley!o-porat írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. március 22. és 2018. április 07. között:

Klipmánia