×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 MEGADETH - Rude Awakening - Live (2002, Sanctuary / Metal-Is) 

Megjelent: 2004. január 26. hétfő 00:00
Szerző: ary
    Lemezismertetők 
Forrás: Headbanger MetalNews

Most, hogy Dave Mustaine újra éledezni látszik, úgy gondoltam nem árt egy kis visszatekintés a Megadeth főnökének, ennek a balhés drogosból tisztes családapává lett gitárosnak a múltjába. A Megadeth 20 éves fennállásának megünneplésére kiadott dupla koncertanyag, a Rude Awakening kitűnő útikalauz ehhez. Az eredetileg Argentínába tervezett élő lemezfelvétel az ikertornyok leomlása utáni pániknak köszönhetően meghiúsult; a csapat nem mert repülőre ülni, így az arizonai Phoenix lett a bestof koncert helyszíne. A számlistát a rajongók állították össze, a legtöbb szavazatot kapott 24 dal került be a műsorba. A kiválasztási módszernek köszönhetően gyakorlatilag a legjobb Megadeth nóták szólalnak meg. A súlyos botlásnak tekinthető ’99-es Risk album kivételével minden stúdióanyagról vannak itt számok.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A zenészek teljesítményére nem lehet panasz. Precízen pontosan nyomják el a legkomplexebb korai témákat is. Mustaine hangja kb. lemezminőségben jön le, pedig a Hammerben rendszeresen emlegetett "mikiegér" effektustól tartottam egy kicsit. Talán egyedül a Mechanix alatt veszíti el a talajt a lába alól. A Rude Awakening legnagyobb erőssége nem az ezerrel őrjöngő rajongók mindent elsöprő hangorkánja. Sokszor észre se lehet venni, hogy egy emberekkel zsúfolt arénában vagyunk, akkora csend van. Az elején minden konferansz nélkül jönnek a számok egymás után, ami gondolom szintén nem segített a tömegnek ráhangolódni a bulira. Szerencsére a koncert második felében Mustaine is megszólal néhányszor, és a közönség lelkesedése is ugrásszerűen megnő.

A Rude Awakening igazi erőssége természetesen az elhangzó dalokban rejlik. Olyan klasszikus Megadeth nóták sorakoznak itt, mint a Mechanix,a Symphony Of Destruction, a Peace Sells, a Holy Wars, a Hangar 18 (a Return To The Hangar-ral párban), az Angry Again vagy a Train Of Consequences. Az újabb dalok közül a nyitó Dread And The Fugitive Mind - Kill The King duó és a Burning Bridges süt a legjobban. A "kötelező" szólókat okosan beépítették a She Wolf kellős közepébe. Az eredeti szólótémából egy jó 3-4 perces virtuóz gitárpárbaj bontakozik Al Pitrelli és Dave Mustaine között. A húrtépés után pedig Jimmy DeGrasso tapossa meg a pedálokat és üti szét a bőrt a dobszerkóján, majd lazán folytatják a She Wolf-ot. A Train Of Consequence elejét is megfigurázták, egy kis pluszt adva így a nótához, az ismerős zakatoló riff csak ezután indul be. Nem nagyon lehet belekötni az anyagba, nekem is csak a Skull Beneath The Skin hiányzik és mondjuk a 1000 Times Goodbye-t kihagytam volna.

Remélem Dave barátunk rendesen felszívja magát 2004-re és egy ütős lemezzel bizonyít majd a kétkedőknek. És hogy a frontborítón a Megadeth felirat, vagy csak Dave Mustaine neve lesz-e olvasható igazából mindegy.


a MEGADETH sztori

A Megadeth története a Metallica megalakulásával kezdődött...

1982-ben a Metallica első felállását James Hetfield, Lars Ulrich, Dave Mustaine és Ron McGovney négyes alkotta. A híres No Life ’Til Leather demó elkészülte után McGovney helyére Cliff Burton érkezett, majd a következő év áprilisában, nem sokkal a Kill ’em All lemez megjelenése előtt Mustaine is kikerült a bandából egy verekedésig fajuló nézeteltérés végső megoldásaként. A szólógitáros posztra később Kirk Hammet-et igazolta le a Metallica az Exodusból.

Dave Mustaine nem kesergett sokáig, Dave Ellefson basszusgitáros, Kerry King (Slayer) gitáros és Lee Rausch dobos segítségével rögtön összehozta a Megadeth-et. Egy rövid turné után Kerry King visszatért a Slayerbe, helyét Chris Poland foglalta el, Lee Rausch-t pedig Gar Samuelson váltotta le. Ezzel kialakult az a felállás, amely a Megadeth első két, komplex speed/thrash muzsikát tartalmazó albumát, az 1985-ös Killing is My Business és az 1986-os Peace Sells korongokat rögzítette. A második lemezt bemutató Wake Up Dead Tour utolsó buliján a két Dave megvált Chris Poland-tól és Gar Samuelson-tól. Egy ideig kisegítőkkel oldották meg a dobos és a másodgitáros problémáját, majd bekerült a képbe először Chuck Behler dobos, később pedig Jeff Young gitáros. 1988 márciusában aztán megjelent a harmadik Megadeth album a So Far, So Good... So What?! Az év hátralevő részében turné-turnét követett, közben Dave Mustaine-nak arra is maradt ideje, hogy a Nevermore elődjének számító Sanctuary bemutatkozó lemezénél segédkezzen. ’89 a káosz éve volt. Az "új fiúkat" kirúgták a bandából, Mustaine-t pedig egy letartóztatást követően elvonóra kötelezte a bíróság.

A tisztulás után folytatódhatott a munka, Nick Menza ült a dobok mögé és ’90 januárjában ez a trió felállás rögzítette a No More Mr. Nice Guy című Alice Cooper dalt. Februárban leigazolták Marty Friedman gitárost és nekiláttak az egyik legjobb Megadeth album, a Rust In Peace felvételeinek. A lemez októberben jelent meg, egyidőben a legendás Clash Of The Titans turné indulásával, ahol olyan thrash királyok léptek színpadra esténként, mint a Slayer, a Testament és természetesen a Megadeth.

Hét bőséges esztendő következett a Megadeth számára. A zenekar felállása szikla szilárd volt, sorban jelentek meg sikeres lemezeik, Dave Mustaine részt vett az MD.45 projektben és megszületett első gyermeke is. Természetesen a zaklatott életvitel felszámolásával a Megadeth zenéje is szelídült valamelyest, több lett a dallamosság, kevesebb a komplexitás a nótákban, de ezzel együtt a Megadeth folyamatosan fejlődött.

1998-ban aztán újból változások történtek. Nick Menza kiszállt a bandából, helyére Jimmy DeGrasso került. A következő évben pedig megjelent egy lemez, ami a lehető legmesszebb volt mindattól, amit a Megadeth eddigi pályafutása alatt képviselt. Talán az előző lemez (Cryptic Writings) rádiós sikereket elért dalának, a Trust-nak köszönhető kiadói nyomás, talán Marty Friedman feltörő AOR mániája, vagy a Metallica Load/Reload szériájának kereskedelmi sikere volt az ok, de a Risk egy lightos rock lemez lett, amitől minden jóérzésű Megadeth fan undorodva fordult el. Hatalmasat bukott az album, a bűnbak pedig végül Marty Friedman lett, akit gyorsan lecseréltek a Savatage-ból érkező Al Pitrelli-re. A Capitol is rövid úton megvált a csapattól, de szinte azonnal felkarolta őket az akkoriban induló, régi nagy neveket toborzó Sanctuary kiadó. Az eredmény a The World Needs A Hero album, ami a Megadeth igazi világának újraéledését is meghozta.

2002 tavaszán, a zenekar húsz éves jubileumának tiszteletére egy dupla koncertanyag jelent meg (Rude Awakening), aztán Dave Mustaine váratlanul bejelentette a Megadeth feloszlását. Még januárban szenvedett kézsérülést Mustaine, ami annyira komolynak bizonyult, hogy az orvosok teljesen eltiltották a gitározástól.

A történet tehát itt egyelőre végetér.


a MEGADETH diszkográfia

Killing Is My Business... (1985)
Peace Sells... But Who’s Buying (1986)
So Far So Good... So What?! (1988)
Rust In Peace (1990)
Countdown To Extinction (1992)
Youthanasia (1994)
Hidden Treasures (1995) EP
Cryptic Writings (1997)
Risk (1999)
Capitol Punishment (2000) válogatás
The World Needs A Hero (2001)
Killing Is My Business... (2002) deluxe edition
Rude Awakening (2002) dupla koncert
Peace Sells... But Who’s Buying (2003) dvd-audio 5.1


megadeth.com

MEGADETH cuccok a Headbanger kínálatában

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Megadeth - Dystopia (2016)

2016-01-21 00:05:00ary írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

The Dead Daisies - Burn it Down (2018)
A 2012-ben alakult ausztrál-amerikai Dead Daisies - a folyamatos tagcseréje közben - mára az egyik legjobb XXI. századi hard rock zenekar lett. 2016-ban

Tovább...
Al Di Meola - Opus (2018)
A 63 éves Al Laurence Di Meola nem csak New Jersey, de az egész világ egyik legfontosabb gitárhőse. '74-től futó - a Return to Forever-ben kezdődő - latin-orientált fúziós jazz

Tovább...
Royal Hunt - Cast In Stone (2018)
A dániai Koppenhágában, '89-ben alakult Royal Hunt legutóbb 2015-ben adta ki a Devil's Dozen című sorlemezét, amiről kétszer is írtunk annak idején. (Azóta a 2017-ben

Tovább...
Marco Mendoza - Viva La Rock (2018)
Az 54 éves mexikói-amerikai Dead Daisies basszusgitáros, Marco Mendoza Dániában készítette régóta várt harmadik szólólemezét, a Viva La Rock-ot, amit március 04-én

Tovább...
Dizzy Reed - Rock 'N Roll Ain't Easy (2018)
Az 54 éves Darren Arthur Reed - vagyis művésznevén Dizzy Reed - az 1991-es Use Your Illusion megjelenése óta számít a Guns N' Roses egyik legfontosabb

Tovább...
Koncertek 2018. május 26. és 2018. június 11. között:

Klipmánia