×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Edda művek - Átok és áldás (2009) 

Megjelent: 2009. szeptember 08. kedd 12:05
Szerző: bcsaba
    Lemezismertetők 

Több, mint 4 év után született ismét új Edda album, bár menet közben azért akadtak kiadványok. Azt, hogy nem lustálkodott a zenekar a stúdióalbum-mentes időben, bizonyítják a koncerteken már 1-2 éve játszott új dalok. (Sőt, az egyik dal szövege már 3 éve meg volt, ez aztán a koncert dvd-re is felkerült, ez volt az első jele, hogy valami kialakulóban van.) - Horváth Roland kritikájaHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A lemezről az első hírek még 2007 nyarán jöttek, miszerint koncept album készül, és a címe Szerelmi átkok és áldások lesz. Annak idején Pataky szóba hozta egy beszélgetés közben, hogy a szövegek készen vannak, és első tippre azt mondta, hogy még az év végén szeretnék kihozni a Sportaréna koncertre. Aki beleássa magát a szövegekbe, az nagyjából nyomon tudja majd követni mindazt, ami a tavalyi évben lezajlott a bulvár-médiában Attila körül. Igazából ennek fényében kíváncsi lennék, hogy az eredetileg tervezett szövegekkel készült-e az album, vagy menet közben változott-e, ahogy Attila élete is. Egy biztos: azt mindenki észre fogja venni, aki kicsit is figyelt a felhajtásra az elmúlt évben, hogy ez az eddigi legszemélyesebb hangvételű lemez az Edda történetében.

A lemez felépítése koncepciózus, és az eredeti témakör miatt igazából 2 dal (Ott leszünk, A jóllakott csapat) nem is illik a lemezre emiatt, ezeket inkább egy különálló maxin kellett volna kihozni, nélkülük az egész valahogy egységesebbnek tűnne. A dalok az album elejének szakítás miatti bánatából eljutnak egy pozitívabb irányba, majd a düh vezet a megnyugvásig. Éppen e miatt alakulhatott úgy, hogy egy döngölősebb dal után mindjárt két lassú tétel jön, és elsőre ez picit talán leülteti a hangulatot.

Néhány hallgatás után talán „A test szava”, a ”Lerázom magamról”, valamint „A fény és a szeretet” ragadhat meg a fülekben, na és „A csend igazsága”. Ez a dal már másfél éve rendszeresen élőben megszólal a koncerteken, de ahogy ide meghangszerelték, az nem csak az albumról emeli ki, hanem az egész Edda életmű egyik legzseniálisabb dala, hogy ne mondjam, az Edda „Stairway to Heaven-je” számomra. (Többek között ezért is „zavar”, hogy ezután még odakerült egy politikai tartalmú dal, ez méltóbb lezárása lenne a lemeznek.)

Viszont fura pl. a „Mert így volt jó”, aminek az énektémája akár egy Szécsi Pál lemezre is elmenne, vagy a „Kavarunk”, aminek a verzéje már ismerős a 17-es album „Ebből elég” című dalából, csak az gyorsabb tempót kapott. Alapvetően a fent említett apróságok ellenére, zeneileg hibátlan anyag, nem is véletlen, hogy sem Pataky énekéről, sem a hangszeresek játékáról nem írtam, úgyis csak dicsérni tudnám.

Nekem leginkább azért tetszik az anyag, mert egy-két refréntől eltekintve, nem egy „tipikus” Edda album született (értsd: Edda 6., Szaga van, Szélvihar, 13.), a jól ismert vonalon megírt slágerekkel, hanem tele van olyan újdonságokkal (mind stílusában, mind hangszerelésében), amik bizonyítják, hogy 30 év (szinte) folyamatos alkotás után is lehet újat mutatni, izgalmasnak maradni.


Track lista:

01. Ott leszünk
02. Elsiratlak gyönyörű szerelem
03. Mert így volt jó
04. Sírj nyugodtan
05. A test szava
06. Szép vagy, szép vagy
07. Kavarunk
08. Egy fordulóból
09. Újra és újra
10. Lerázom magamról
11. A fény és a szeretet
12. A csend igazsága
13. A jóllakott csapat

Honlap:
www.edda.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Michael Schenker Fest - Resurrection (2018)
A 63 éves Michael Schenker '69-óta tartó karrierje tele van csodával! Sokat köszönhet neki az Ufo és a Scorpions is, miközben magánemberként

Tovább...
Voodoo Circle - Raised on Rock (2018)
A németországi Brüggen-ben, 2008-ban alakult Voodoo Circle a Whitesnake egyik legjobb klónja. A legutóbb Jorn lemezén szereplő - de a Level 10, a Silent Force, a

Tovább...
Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
Fu Manchu - Clone of the Universe (2018)
A Fu Manchu eredetileg a kaliforniai Orange County-ban indult 1985-ben Virulence néven... Akkoriban őszinte hardcore-punkot toltak, mígnem '87–ben nevet és stílust

Tovább...
Counter Clockwise - Látszatfoltok (2017)
Tényleg nem értem azokat, akik már december elején összeírják az adott évre vonatkozó listájukat, pedig az év utolsó hónapja mindig tartogat meglepetést.

Tovább...
Koncertek 2018. május 23. és 2018. június 08. között:

Klipmánia