×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 GEIST interjú (2009) 

Megjelent: 2009. október 25. vasárnap 12:05
Szerző: palszabolcs
    Interjúk 

A német black metal zenekar Galeere címmel megjelentetett idei lemeze túlzások nélkül nagyon tetszik, mióta megvan rendszeres vendége a lejátszómnak és képtelen vagyok megunni. Eredetileg ugyan csak kósza ötlet volt az interjú, de aztán a Prophecy kiadós Stefan Belda (akinek ezúton is köszönet!) rendkívül segítőkésznek bizonyult, a végeredményt pedig lentebb olvashatjátok. Az e-mailban elküldött kérdésekre Alboin válaszolt.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Először is szeretnék gratulálni az új lemezetekhez, nagyszerű munka! Hogyan fogadták a rajongók és a média?

Köszönöm a dicséretet! Rengeteg visszajelzést kaptunk a lemezzel kapcsolatban, de igazából semmi komoly bírálat nem ért. Sok rajongó küldött levelet, hagyott kommenteket, vagy éppen beszélgettünk velük a koncerteken, ahol elmondták, hogy milyen fantasztikus a lemez, egyike a legkomolyabb atmoszférával bíró kiadványoknak idén, sokkal intenzívebb, mint az ezt megelőző dolgaink. Ezen felül számtalan magazinnak adtam interjút szerte a világon, amely szintén komoly jelzésértékkel bír.

Érdekes, hogy a szövegek fő témája a tenger. Honnan jött ez az ötlet? Mondhatjuk, hogy a „Galeere” egy koncept-album?

Nem a klasszikus értelemben véve (legalábbis nem az én felfogásom szerint), de azért a szövegek mindegyike kapcsolódik különböző aspektusból a tengerhez. Bár erre a témára már a „Kainsmal” lemezen is voltak utalások, és az énekesünk Cypher D. Rex javasolta, hogy ezúttal egy komplett albumon foglalkozzunk ezzel. Számomra nagyon jó ötletnek tűnt egy kiugró potenciállal bíró atmoszférikus anyag elkészítéséhez, így ezt céloztuk meg.

Véleményed szerint a szövegek vannak olyan fontosak, mint maga a zene?

Általában több időt töltök a szövegek megfogalmazásával, mint magával a zeneírással. Véleményem szerint nagyon fontos egy jó riffet vagy dallamot a megfelelő szöveggel, kifejezésekkel párosítani – csak akkor bontakozik ki egy dal teljesen, ha mindkettő a lehető legjobb formában kerül megvalósításra. Ha külön nézzük, szöveget írni egy módja, hogy az ötleteimet, élményeimet, álmaimat megosszam másokkal és ez nagyon fontos szempont számomra.

Nagyon érdekes a zenétek, egyfajta horror aurával bíró kísérteties black metal, hasonlóan a dán Denial of God zenéjéhez. Mit említenél meg a fő inspirációitok között?

Nem gondolom, hogy a horror nagy szerepet játszana nálunk, és hangulati oldalról több, mint az általában vett kísérteties atmoszféra. A „Galeere” lemezhez sok inspirációt merítettem az általam olvasott, a tengerről szóló könyvekből, a különböző mozi- és dokumentumfilmekből, képekből. Például a „Moby Dick” volt az egyik legmeghatározóbb, már ami a szövegeket illeti.

Megvettem a CD-t eredetiben is és azt kell mondjam, hogy igazán lenyűgöző a külcsín. Miért pont ezt a képet választottátok hozzá? Mit szimbolizál?

A képet Lukasz Jaszak festette, aki a Prophecy Productions grafikusa. Volt néhány ötletünk, amelyekről beszéltünk Lukasz-szal, egy igazán sötét, fenyegető és rideg hangulatú borítóképet akartunk. Amit ott látsz, az egy, a komor felhők alatt háborgó tengeren hánykolódó gálya, ami a halványszürke horizont felé tart. Nem gondolom, hogy okos dolog vagy szükséges lenne ezt magyarázni. Legfőképp az album illusztrálására való, és arra tökéletesen megfelel.

Amennyire tudom, Alboin a fő dalszerző a zenekarban. Mondanál néhány szót arról, hogy zajlik nálatok ez a folyamat?

Az én dalszerzői folyamatom? Nem igazán értem mire gondolsz. (Igen, némiképp félresikerült a kérdés, de előzetesen nem volt tudomásom arról, hogy Alboin maga adja majd a válaszokat – szerk.megj.) A „Galeere” anyagát 2006 ősze és 2007 nyara között írtam, már ha jól emlékszem és ez meglehetősen rövid időszak. Nem vagyok az a fajta dalszerző, aki minden idejét dalírással tölti, időre és nyugalomra van szükségem, hogy összerendezzem az ötleteimet. Miután a zenei alapokat befejezem, általában összejövünk a többiekkel és a lehető legtöbbet próbálunk, mielőtt nekiállunk rögzíteni a dalokat.

Hat zenész alkotja a zenekart. Nehéz volt összeszedni az ideális muzsikusokat?

Biztos vagyok benne, hogy a világon egyetlen banda számára sem létezik ideális felállás. Minden folyamatosan változik, az emberek mozgásban vannak, új dolgokba kezdenek, vagy éppen elvesztik motivációjukat, hogy egy zenekarban játszanak, és ehhez hasonló dolgok. Jelenleg igen erős a felállásunk, jobb zenészek játszanak itt, mint valaha és én egy boldog kapitány vagyok, hogy együtt hajózhatok ezekkel a srácokkal. De ahogy említettem, változni fognak a dolgok, mert a billentyűsünk, Faruk távozni fog jövő év elején és így ismét új ember után kell néznünk.

A promóképeken hullasminkben vagytok láthatóak. Viselitek ezt az élő fellépések alkalmával is? Véleményed szerint fontos a hullasmink a black metalban?

Igen, ugyanezt az arcfestést viseljük a koncerteken is. Azonban ezt nem nevezném „hulla”-sminknek, sokkal inkább „szellem”-smink, hehe. Az a célunk, hogy hátborzongató legyen a kinézetünk, ezt kizárólag a hangulat megteremtése céljából tesszük, nem pedig a hagyományos black metal okok miatt. Nem gondolom, hogy az arcfestés fontos lenne a black metalban. Nem javítja egy banda általános megítélését, de nagyon hasznos lehet a végeredmény fokozása szempontjából.

Úgy láttam a honlapotokon, hogy leginkább Németországban léptek fel. Mi a probléma a külföldi koncertekkel: logisztikai problémák, munkahelyi elfoglaltság, a család hiánya, vagy valami más?

Nem szervezünk saját bulikat, vagy meghívnak, vagy szervező cégek intézik a dolgot. Általánosságban azt mondhatom, hogy nem játszunk túl sokat élőben, amely leginkább logisztikai nehézségekkel magyarázható, és még bonyolultabb lenne koncerteket szervezni Európa-szerte. Mindannyian teljes munkaidőben dolgozunk, aztán ott van még a család, barátok, más zenekarok és hobbik, ezért lehetetlen, hogy minden egyes hétvégét utazással töltsünk. Azt se felejtsük el, hogy mindannyian 30 körül vagyunk már, és annak is örülünk, hogy képesek vagyunk egy-egy koncertet lenyomni, hehe. Persze reménykedünk, hogy továbbra is felléphetünk itt-ott, vagy akár turnéra is eljutunk majd egy nap, csak az alkalmas lehetőségre várunk.

Óriási underground színtér létezik Németországban. Mi a véleményed, miért pont a Tiétek az egyik legerősebb? Tudnál említeni esetleg fiatal, ígéretes zenekarokat?

Hm, az egyik legerősebb lenne? Úgy vélem sokkal inkább az egyik legaktívabb, nem sok igazán jó banda akad arrafelé. Ha engem kérdezel, akkor túl sok akad a „másolókból”. Túl sok az üres beszédből. Túl feltűnő az egyéniség hiánya. Túl kevés a hitelesen viselkedő csapat. Ötletem sincs ennek okairól és nem vagyok benne biztos, hogy ez nagyon különböző lenne a más országokban tapasztalható helyzetnél. Persze azért akadnak igazán jó zenekarok is, mint például SECRETS OF THE MOON, ODEM ARCARUM, TODTGELICHTER, HELRUNAR, UNDER THAT SPELL, GRAUPEL és talán még néhány másik is. De számomra ezek egyike sem veheti fel a versenyt olyanokkal, mint például az EMPEROR, a TROLL, a COVENANT, az ARCTURUS vagy a SATYRICON.

Hogy látod, mi a Geist jelenlegi pozíciója a színtéren? Mi a célotok, mit akartok megvalósítani a zenekaron és a zenén keresztül?

Sosem voltam jó az ún. „pozíciók” meghatározásában. Talán sokan kedvelik, amit csinálunk, de sosem leszünk kultikus vagy slágerlistás banda, és valószínűleg anyagilag sikeresek sem. Mi egyszerűen csak egy zenekar vagyunk, akik azt a fajta zenét játsszák a tőlük telhető legjobb módon, amit szeretnek, és amit a komoly rajongók őszintén elismernek, én pedig boldog vagyok ezzel. Ha netán még ismertebbek leszünk ezáltal, az jó. De ha mégsem, az se baj.

Kérlek, avass be a terveitekbe, mire számíthatunk Tőletek a közeljövőben?

Néhány koncertet követően visszatérünk a próbaterembe némi munka miatt. Ugyanis újravesszük első két lemezünk – „Patina” és „Kainsmal” – gitártémáit, amelyek teljes egészében újrakeverésre és maszterizálásra kerülnek. Természetesen újbóli kiadás miatt, amire várhatóan 2010 elején kerül sor, egy speciális és érdekes verzióban. Tudom, már évek óta beszélünk erről, de sosem volt elég időnk ezzel foglalkozni. Most azonban itt az ideje, hogy végre megcsináljuk. Azután talán elkezdjük összerakni az új anyagot is, és remélhetőleg még a jövő év vége előtt felvesszük az új lemezt. Már mindannyiunknak akad a tarsolyában néhány új ötlet és dal.

Lassan végéhez közelít az idei év. Számodra melyek voltak 2009 kiugró pillanatai (lemezek, koncertek, bármi más)?

Általánosságban azt mondanám, hogy a fiatalságom óta 2009 volt az egyik legjobb év. Kiadtuk a legjobb lemezünket, játszottunk néhány remek koncertet, láttam a CODE-ot és a SOLSTAFIR-t élőben, számtalan remek kiadvány jelent meg idén (például az EMPEROR koncert DVD-je, és az új CODE lemez). Sokkal több könyvet olvastam, mint korábban, és új munkahelyem lett. Talán túlzások nélkül mondhatom, hogy 2009 összességében volt kiugró, és csak apróságok miatt lehetne panaszkodni.

Nos, elérkeztünk az interjú végéhez... Nagyon köszönöm a válaszaidat! Minden jót kívánok a zenekarnak a jövőbeni dolgaitokhoz! Az utolsó szó a Tiéd...

Nincs utolsó szó. Én köszönöm a támogatásod!

A zenekar:
Cypher D. Rex – ének
Larva B. Caneer – gitár
Hedrykk F. Gausenatt – gitár
Alboin – basszusgitár
Faruk – szintetizátor
Marlek – dob

Diszkográfia:
Patina – 2005
Kainsmal – 2006
In den Werften der Galeere EP – 2009
Galeere – 2009

Honlap:
the-geist-reich.de
myspace.com/geistmetal


rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: GEIST!

kép

Panzer - Fatal Command (2017)

2017-10-09 12:05:00
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Alapi István - Eszkimó, szakóca és más extrák - interjú (2018)
Elégedett fáradtsággal és a megszokott optimizmussal mesélt hazánk egyik vezető gitárosa a lassan magunk mögött hagyott esztendőről -

Tovább...
Ashen Epitaph - interjú Boros Attilával (2017)
Üdvözöllek újra a passzio.hu-n, 2012-ben "beszélgettünk" utoljára, már kezdtem aggódni, hogy nem is fogunk újra, hisz majd egy

Tovább...
Little G. Weevil - Új korszak kezdetén - interjú (2017)
Little G. Weevil, vagyis Szűcs Gábor kiváló albummal jelentkezett - ezért hát megkértük, lebbentsen fel fátylakat! - Szilágyi Norbert

Tovább...
VálaszÚt - Istenre szomjúzó világ - klip és interjú (2017)
Novemberben jelent meg a Szent László: Lándzsa és Bárd - Szent László öröksége című kiadvány, amely verseskötetet, valamint a VálaszÚt

Tovább...
Borlai Gergő - Mindig 100% - interjú (2018)
Áldozni, szorgalmasnak lenni és mindent elkövetni az álmokért, kortól függetlenül jó tanács! - interjú a legsikeresebb magyar dobossal, Borlai Gergő-vel. -

Tovább...
Klipmánia