×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Végletek interjú (2009) 

Megjelent: 2009. október 29. csütörtök 18:05
Szerző: zuzup
    Interjúk 

- Kíváncsi vagyok rá, hogy mi minden történt veletek az Utcalány óta?

- Hát... Csináltunk egy másik lemezt! :) Igazából a csapatunk több év együttzenélés után eljutott oda, ahová a hasonló "kis" zenekarok is eljutnak: hogyan tovább? Mert ez hobbinak sok, megélhetésnek kevés. Így el kellett döntenünk, mit akarunk ebből az egészből kihozni. Voltak próbálkozásaink feljebb jutni egy picit, de ez sajnos rengeteg áldozatot követelne, és a siker egy cseppet sem garantált. Így elhatároztuk, hogy továbbra is írjuk a dalokat, koncertezünk, amennyit lehet, és ha egy kis pénz áll a házhoz, azonnal rohanunk a stúdióba, mert egy komplett új anyagra való itt fityeg a hónunk alatt!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!- Ez idáig elégedettek vagytok az idei évvel?

- Sosem szoktunk panaszkodni, csak akkor, ha mások is hallják. Sajnos koncertek terén nem voltunk elkényeztetve, de ez sokszor a mi hibánk is volt. Manapság egy feltörekvő csapat nem lehet annyira kényelmes, hogy csak a felkéréseknek tesz eleget, bizony nekünk is taposni kell a klubok szárnyát, ha zenélni szeretnénk. Ez sajnos sokszor kimarad, s így is van, hogy vissza kell mondanunk felkéréseket. Nem vagyunk egy egyszerű eset... Mindent összevetve, nem volt rossz az idei év. Magánéleti szempontból pedig kimondottan örömteli volt, hiszen tavasszal Benő barátunknak a kisfia után megszületett Hanga nevű lánykája, szeptemberben pedig a volt gitárosunk, Ancsin Gabi örülhetett a második kisfiának. Gyarapszik a Végletek-klán!

- Ezen túlmenően, hogyan, milyen körülmények között készült az Élő-Életlen?

- Mint már mondtam, zenekarunk nem egyszerű eset! Állandó rohanás és időpont egyeztetések közepette, felfokozott lelki állapotban, s persze minden az utolsó utáni pillanatban... Csak egy apró példa: mikor Benő a szóló sávokat rögzítette Kecskeméten, a másfélóra stúdióidőből egy óra üzleti telefonálással telt. Eközben Kacsa Laci a szakdolgozatát írta a stúdió sarkában, én meg örültem, hogy huszonhat folyamatos munkanap után végre "pihenhetek". De úgy érzem, a végeredmény minket igazolt.

- Milyen visszajelzések érkeztek már rá? Hogyan fogadja a közönség az új dalokat?

- A közönség nem volt meglepve, inkább a megkönnyebbülés öröme visszhangzott az üzeneteikben. A lemezen lévő dalok többsége már évek óta arra várt, hogy lemezre vegyük őket: a "Vörös-Fekete Blues" vagy a "Hetedik" kereken tíz éve. Ezeket már nagyon sokan követelték rajtunk. Ugyanakkor a "Gyilkos emlék" vagy a "Schengenen át" viszonylag új szerzemények voltak, és ezek is elég jó fogadtatásnak örvendtek. Nem volt olyan vád, hogy nem eléggé "végletekes"...

- Ki tervezte a borítót? Mi volt a döntésetek mozgató rugója, hogy most rukkoljatok elő ismét egy lemezzel?

- A lemez alapötlete onnan jött, hogy tavaly nyáron megnyertük a kiskunfélegyházi MHz Tehetségkutatót. A díjunk 30 óra stúdió idő volt a kecskeméti Origo Stúdióban, Cserny "Bogi" irányítása alatt. Tudtuk azt, hogy 30 óra alatt egy komplett lemezt nem tudunk rögzíteni, viszont három dalból nem lesz lemez. Ekkor jött az ötlet, hogy a soron következő UV Klubos koncertünket profi módon rögzíteni kell, és a két anyagból majd csak lesz valami. Erre utal a korong címe is: Élő - Életlen. Persze ez egy remek szójáték is, ami mögött aztán százféle magyarázatot lehet találni...

Anyagi szempontból ez a legminimalistább lemezünk idáig, hiszen a rögzítést szinte a nullából hoztuk létre. A koncertfelvételre igazán büszkék vagyunk, mert állandó technikai/szellemi/erkölcsi támaszunk, Horváth "Atya" Attila ismét nagyon jó munkát végzett. A borító már nyűgösebb dolog volt. Komolyan mondom, több időbe telt a borító megalkotása, mit maga a lemez. Mivel pénzünk továbbra sem volt, mindent önerőből próbáltunk összehozni. Több hónapos sorozatos kudarc ellenére a két "dizájnerünk" Vladimir és Stone (Horváth Laci-gitár, Szögi Ödön-ének) hihetetlen végeredményt produkált.

- Tőled tudom, hogy november 20-ra készültök egy szülinapi koncerttel. Mi az, amit szabad erről tudni? Milyen meglepetéseitek lesznek ez alkalomra?

- Első körben szerettük volna az eredeti formációt színpadra állítani, de ez sajnos nem jött össze. Semmi személyes ügy, csak a már említett Ancsin-család gyarapodása miatt ezt nem akartuk erőltetni. Ehelyett inkább a "könnyebb" utat választottuk: a koncert közepén egy felejthetetlen akusztikus betéttel szeretnénk kedveskedni a jelenlévőknek. De sokkal többet nem szeretnék elárulni, mert lesz egy-két meglepő dolog... A lényeg, hogy ugyanazon a helyen szólalnak meg a dalaink, mint 10 évvel korábban, hiszen az első vásárhelyi koncertünknek az UV Klub adott otthont még 1999-ben.

- Honnan erednek a Nessusos dalok? Mi a története? Mi az oka, hogy minden albumon található belőle?

- Még 16 éves voltam, amikor Arany János örökbecsű versét, az Epilógust vettük irodalomórán. Ebben említi a költő: "...S pályám bére Égető, mint Nessus vére." A vers alatt lábjegyzetként ott volt röviden Nessus, a kentaur legendája; hős költő voltam, nagy szerelmi kudarc közepén, s akkor épp HammerFall-t, Rhapsody-t, meg Blind Guardian-t bömböltettem a kis magnómon. Ihlet, lengyel akusztikus gitár, és már kész is...

A zenekarosdi kialakulása után az első dalok közt volt, amit összeraktunk, és azonnal játszani kezdtünk. Jó néhányszor áthangszereltük, velünk együtt változott, de a közönség tértől és időtől függetlenül ezt követelte rajtunk. Mindig újabb és újabb köntösbe bújtattuk, s ezt mindig szerettük volna megmutatni. Erre a lemezre már nem tettük fel a teljes dalt, ezért is lett a címe "Nessus vége". De szerintem egy tökéletes kapocs a stúdiófelvételek és a koncert dalok között.

- Milyen emlékeitek vannak az idei nyárról? Vannak élmények?

- Az idei nyár főként munkával telt, főként fizikai munkával. A próbatermünket átköltöztettük Hódmezővásárhelyről Kiskunfélegyházára. Mivel Benő félegyházi, kétszeres családapaként egyre nehezebb lett neki az átjárkálás. Ezért úgy döntöttünk, hogy a következő tíz évben mi, vásárhelyiek járunk át próbálni Félegyházára. Saját munkával egy komplett tetőteret alakítottunk át próbateremnek, burkolással, hangszigeteléssel együtt. Kb.: fél év alatt sikerült befejezni, ennek többnyire a nyarunk is áldozatává vált. Hatalmas erőfeszítés volt, de a közös munka még inkább összekovácsolt minket. Egy biztos: nekünk ezek után nem kell csapatépítő tréningre járni!- Milyen terveitek vannak a továbbiakban, mire számíthatunk a közeljövőben tőletek?

- Most ezerrel készülünk a jubileumi koncertre, hogy minél jobb legyen. A kezdeti sikereken felbuzdulva a 10 éves bulit is rögzíteni fogjuk, de hogy lesz-e belőle lemez, azt nem tudjuk. Annyi bizonyos, hogy a nóták továbbra is íródnak, ötletünk rengeteg van. Minél több koncerten szeretnénk megmutatni, hogy a dallamos saját termésű rock n' rollnak mindig lesz helye a színpadon.

- Köszönöm a válaszaid Laci!

Tagok:
Szögi Ödön - ének
Horváth László – gitár
Fekete Benő – gitár
Török László – basszusgitár/vokál
Kószó Péter - dob

www.vegletek.hu

ZuzuP.

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Végletek - Élő-Életlen (2009)

2009-10-06 12:05:00

kép

Végletek - Utcalány (2008, EP)

2008-03-22 12:05:00zuzup írta:


 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Kingstone - interjú (2017)
Több beatkorszakbeli plakáton feltűnt a Kingstone neve. Néha Kingston formában. Semmilyen információ nem állt rendelkezésre, ezért megkerestem

Tovább...
Zivatar - interjú Attilával (2018)
Örömmel üdvözöllek a passzio.hu-n! Szerettem volna, ha ez az interjú még a Fekete Zaj előtt megjelenik, ami sajnos miattam nem sikerült. Bár így legalább

Tovább...
Alapi István - Eszkimó, szakóca és más extrák - interjú (2018)
Elégedett fáradtsággal és a megszokott optimizmussal mesélt hazánk egyik vezető gitárosa a lassan magunk mögött hagyott esztendőről -

Tovább...
Ashen Epitaph - interjú Boros Attilával (2017)
Üdvözöllek újra a passzio.hu-n, 2012-ben "beszélgettünk" utoljára, már kezdtem aggódni, hogy nem is fogunk újra, hisz majd egy

Tovább...
Little G. Weevil - Új korszak kezdetén - interjú (2017)
Little G. Weevil, vagyis Szűcs Gábor kiváló albummal jelentkezett - ezért hát megkértük, lebbentsen fel fátylakat! - Szilágyi Norbert

Tovább...
Klipmánia