×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Jazz Legendái: BOB HAGGART 

Megjelent: 2010. január 04. hétfő 18:00
Szerző: jazz
    Cikkek 

- 1914. március 13-án született a New York államban levő New York Cityben, Egyesült Államok. 1998. december 2-án, Floridában hunyt el. Szabályos gitártanulás, félig-meddig szabványos trombita és zongoratanulmányok után Haggart a nagybőgőhöz pártolt át, amelyen autodidaktaként tanult meg játszani. Rövid életű tánczenekarokban való játék után országos elismerést szerzett, amikor a Ben Pollack-zenekar tagja lett, itt tervelte ki saját kooperatív bandáját, amely Bob Crosby névleges vezetésével a swingkorszak egyik legsikeresebb zenekara lett.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A kurrens populáris tánczenekari zenét szívderítő two-beat dixieland stílussal vegyítették. Haggart személyes hozzájárulása a zenekar sikeréhez túlment azon, amit az élénk ritmusszekció tagjaként nyújtott. A zenekar legnépszerűbb darabjaiból néhányat Haggart hangszerelt, mint a South Rampart Street Parade és a Dogtown Blues.

Haggart a dobos Ray Bauduckal együtt alkotta meg azt a darabot, amelyben sziszegve fütyült az elülső fogain keresztül, közben lenyomta a bőgő húrjait és Bauduc ezalatt a dobverőkkel játszott a bőgőn. Ez a szokatlan effektus hatalmas sikert aratott, és Big Noise From Winnetka címmel a swingkorszak egyik legnagyobb slágere lett.

Haggart 1942-ben elhagyta a Crosby-bandet, stúdiómunkába kezdett, hangszerelt számos zenésznek, többek között Louis Armstrongnak, ám megtartotta a játékkapcsolatot Crosby-bandbeli kollégájával, Yank Lawsonnal. Az ötvenes évek elején a Lawson-Haggart Jazz Band rendkívül népszerű lett, és a hatvanas évek végén ők ketten hozták létre a World's Greatest Jazz Bandet.

Haggart a fesztiválok népszerű alakja lett, újra játszott a Crosby-banddel, az Egyesült Államokban és Európában turnézott mint zenekarvezető és mint zenekari tag, számos lemezt készített, meglehetősen sokat Lawsonnal. Egy további jelentős jazzstandard, a What's New című ballada szintén az ő nevéhez fűződik.

Albumok: Yank Lawsonnal: Jelly Roll's Jazz (1951), The Legendary Lawson-Haggart Jazz Band (1952-53), Big Noise From Winetka (kb. 1963), Sentimental Journey (1980), Lawsonnal: Go To New Orleans (1987). Antológiák: Bob Crosbyval: South Rampart Street Parade (1935-1942), Crosbyval: Big Noise From Winetka (1937-1942).

Forrás: Jazz-zenészek Lexikona
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Jazz Legendái: BOB HAGGAR!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet