rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Leprous - Malina (2017)

 Látogatottság
Összesen
88225878
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Shining - Blackjazz (2010)

Lemezismertetők

A Jørgen Munkeby énekes, gitáros, szaxofonos vezette Norvég Shining alaposan eltávolodott mára az induláskor kitalált garázs hangulatú avantgárd jazz-rock fúziótól... A sok vizet fel nem kavaró négy előző lemezük után, az extrém külsőségekkel elővezetett Blackjazz olyan szélsőséges lett, mintha valaki egy nagy követ dobott volna az állónak látszó vízbe! Patakokban folyik belőle, a normálisnak nem igazán mondható torz indusztriális elektronikus energia, köszönhetően Sean Beavan (NIN, Marilyn Manson, Slayer) és Tom Baker (NIN, Marilyn Manson, Ministry) stúdió mágusoknak...A Blackjazz a teljes extrém őrület, minden fronton elmebaj! Úgy indul, mintha valaki a black metal-t elektronikus úton szeretné előállítani, aztán kapunk némi minimalista elektronikát is tartalmazó jazzes-prog-rockos keveréket, torzítással vegyülő, pörgő indusztriális súgást, teljesen elmeháborodott módon... A két részes (igaz a második fele csak egy rövid elektronikus levezető) Exit Sun torz rock-elefánttá is válik, ami ide-oda imbolyogva próbál kijutni a ketrecéből... Végül persze ez is siker neki... és eljut egy felszabadultabb elektronikusan manipulált, MUSE-t idéző samplerekkel megpakolt rock-gyorsuláshoz... A HEALTER SKELTER utalás a korábbi munkák szaxofon orientlt free-jazz világára, a dolog különös rockos struktúrába van szorítva, de nagyon erőteljes és nagyon működő... A The Madness and The Damage Done halkabb, folyamatosan hangosodó, minimalista átvezetőből, végül őrülten kapkodó indusztrializált őrjöngéssé váló darab... A Blackjazz Deathtrance hosszasan, lassan kialakuló elektronikus színházas darab, ami végül szintén kapkodó gyorsulásban végződik... Az Omen-t leginkább torz őrjöngésnek mondanám, amiben a szaxista jazz és az elektronikus világ próbál improvizációban egyesülni... zajosan, de kétes eredménnyel...

A zárás a King Crimson legklasszikusabb 21st Century Schizoid Man című dalának torz-elektronikus, de szaxista feldolgozása adja... Ez az album legjobban sikerült dala, tekintve, hogy a régi vágású dallam is ott tud lapulni a torzan üvöltött ének és a szaxi-őrjöngés közben... A Blackjazz extrém zenei jövőkép, kizárólag a kísérleti zenéket kedvelőknek! Nehezen hallgatható zaj-massza az egész album, kíméletlen és minimálisan kiszámítható! Az albumon nincs megállás, minden mindennel fúzióra akar lépni, és ettől igazán érdekes... Sean Beavan és Tom Baker mindent megtett, hogy hallgathatatlanná torzítsa, de szerencsére csak részben sikerült nekik és így Jørgen Munkeby tehetségéből is hallhatunk foszlányokat!

10/8


Track lista:

1. The Madness and The Damage Done
2. Fisheye
3. Exit Sun, Pt. 1
4. Exit Sun, Pt. 2
5. HEALTER SKELTER
6. The Madness and The Damage Done
7. Blackjazz Deathtrance
8. Omen
9. 21st Century Schizoid Man (King Crimson cover)

Közreműködő zenészek:

Jørgen Munkeby – ének, gitár, szaxofon, producer
Torstein Lofthus – dob
Tor Egil Kreken – basszusgitár
Bernt Moen – szintetizátor, billentyűs hangszerek
Even Helte Hermansen – gitár

vendégek:
Grutle Kjellson (Enslaved) - ének
Sean Beavan (NIN, Marilyn Manson, Slayer) - mix
Tom Baker (NIN, Marilyn Manson, Ministry) - mastering

Lemezeik:

Where The Ragged People Go - 2001
Sweet Shanghai Devil - 2003
In The Kingdom Of Kitsch You Will Be A Monster - 2005
Grindstone - 2007
Blackjazz - 2010

Kiadó:
Indie Recordings
Honlap:
www.shining.no
myspace.com/shiningofficial 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.52 Seconds