×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Gerstmájer István - gitárkészítő 

Megjelent: 2010. július 04. vasárnap 00:05
Szerző: csikiroland
    Interjúk 

Néhány hónapja elhatároztam, hogy megpróbálok felkutatni olyan embereket, akik nem láthatóak a színpadon, de mégis nagyon fontos szerepük van abban, hogy a koncertjáró közönség szórakozása a lehető legjobban sikerüljön. Nemrégiben Szabolcsi Tamás jegyárussal beszélgettem, most pedig a gitárkészítéssel foglalkozó Gerstmájer Istvánt szeretném bemutatni olvasóinak...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Hogyan kerültél kapcsolatba a gitárral?

Kb. 14 évvel ezelőtt kezdődött, amikor eldöntöttem, hogy gitározni fogok. Persze ez annak idején nem volt olyan egyszerű, mint ma. Az első gitáromat egy kazettáért cseréltem. El lehet képzelni, hogy milyen volt.

Minden rockzenét kedvelő fiatal vágya, hogy egy zenekarban váljon „halhatatlanná”, de a gitárkészítés nem mindennapi dolog. Hogyan jött az ötlet, hogy hangszereket készíts?

Mivel én már zenélek egy zenekarban (Vertigo - Metallica tribute), már csak a gitárkészítés maradt. Komolyra fordítva a dolgot, mindig is szerettem alkotni, és maximálisan a tökéletességre törekedni. A gitárkészítés előtt sok hangszert szervizeltem, és megfogott a dolog.

Egy gitár elkészítése nem olyan egyszerű feladat, mint egy repülőt hajtogatni papírból. Hogyan tanultad meg a mesterséget?

Hozzáértő emberektől sok információt kaptam, szakirodalmat olvastam, kísérleteztem. De a legtöbbet a műhelyben lehet tanulni, mert hiába van elméleti tudás, ha gyakorlatban nem sikerül megvalósítani.

Mennyi idő alatt készül el egy gitár?

Egy gitár teljes elkészítése kb. 200-300 munkaóra, mely az igények alapján változik.

Miben különböznek az általad készített hangszerek a boltokban kaphatóktól?

Ennek részletezésére itt most nincs elég hely... de azt elmondhatom, hogy mind anyagban, mind kivitelezésben nagyon sok a különbség. Sajnos ma már pár ezer forintért lehet „gitárt” kapni, de aki egy kicsit is ért hozzá, az tudja, hogy ezek nem zenélésre valók. Nem hiába kerül ma egy kézzel készített gitár több százezer forintba.

Milyen típusú gitárokat készítesz?

Csakis elektromos gitárokat, ez a fő profilom. De ezen túl javítással, szervizeléssel, „tuningolással” is foglalkozom.

Az általad készített hangszereken a GPD felirat látható, ez a becenevedre (Gepárd) utal?

Ezt eltaláltad. Ismersz valahonnan?... Igen, ez a becenevem rövidítése, ez lett az évek alatt a „védjegyem”...

Milyen elérhetőségeid vannak, hogyan érhetnek el azok, akik veled szeretnének hangszert készíttetni, vagy csak kíváncsiak lennének a munkáidra?

Van egy honlapom, ahol minden információ megtalálható rólam, és egy kis ízelítő is a munkáimból: www.gpdguitars.hu

Csiki Roland
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Gerstmájer István!csikiroland írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia