×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Reason interjú (2010) 

Megjelent: 2010. szeptember 24. péntek 12:00
Szerző: zuzup
    Interjúk 

Régóta zenéltek, gondolom, volt jó pár tagcserétek is. Mi zenekar története?

Gábor: 1994-ben alakultunk Gyöngyösön. Az alapító tagok közül én és Attila maradtunk mai napig a Reason-ben. Gyöngyösön három demót készítettünk, majd 2000-től kb. 2 évig szüneteltünk, mivel többen is a fővárosba költöztünk. 2002 végén merült fel bennük az ötlet a folytatásra, innentől kezdve számos tagcsere és kísérletezés után 2008-ban alakult ki a jelenlegi formáció...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Óriási kedvencem a Type O' Negative... Titeket hogyan lehet kapcsolatba hozni Peter Steele csapatával?

Gábor: Nem szégyellem egyáltalán, sőt, nekem Pete az etalon a mai napig, mint énekes. Persze számomra is a Bloody Kisses volt az első találkozás a bandával, de a legnagyobb hatást az October Rust tette rám és a zenekarra, a mai napig az egyik kedvencem. Ha jól emlékszem, 1996-ban játszottunk először Type O'-t, a Christian Womant, és mint később megtudtam, előttünk nem sokan nyúltak a számaikhoz, ha jól tudom, akkor a néhai Ozírisz játszotta még a Black No. 1-t. Később játszottuk a Wolfmoont és a Blacket is...

Attila: ...és most Peter halála utáni első koncertünkön, májusban elő is vettünk két számot a tiszteletére az Everyone I Love Is Dead-et és a Blood & Fire-t. Továbbá Gáborral és számos vendégzenésszel együtt egy Type O'-esttel kívánunk emlékezni a Mesterre várhatólag 2011 januárjában.

Össze tudnád-e foglalni, hogy a banda működése óta milyen negatív, illetve pozitív tapasztalatokat gyűjtöttetek be az itthoni zenei életben?

Gábor: Inkább a pozitívumok vannak túlsúlyban, persze nálunk is felmerült az a probléma, mint rengeteg más zenekarnál is, hogy a sok nézőt vonzó fesztiválokra szinte lehetetlen volt megfelelő kapcsolatok nélkül bejutni. Most viszont bízunk benne, hogy a Halcyon Days elkészültével ezek a kapuk is megnyílnak előttünk.

Attila: A Reason fennállása óta számos zenekarral sikerült remek viszonyt kialakítanunk. Hogy csak a legfrissebbeket említsem, ilyen pl. a tatabányai Agregator és a győri Endless River, akikkel a közeljövőben is tervezünk közös koncerteket. Sajnos a fővárosban szinte kizárólag a Negative Art karolja fel ezt, vagy az ehhez hasonló műfajokat, és vidéken talán még rosszabb a helyzet - legalábbis a tapasztalataink szerint.

Több zenei anyagotok is megjelent már. Mesélnél ezekről? Mikor, hol, milyen körülmények között készültek?

Attila: Az első anyagunk a National Porno, amelyet a Metal Hammer - nagyon udvariasan - "eklektikusnak" minősített. Ez egy házilag rögzített, útkereső demó volt, számos markáns és akkor "trendinek" mondható zenei irányzatot (Grunge, HC) felvonultatva. Két évvel később, 1997-ben adtuk ki Moonlight című hanganyagunkat, amely a Metal Hammer Demonstráció rovatában kedvező fogadtatásban részesült. Ez a lemezünk egy érettebb hangvételű és a mai napig vállalható mondanivalóval bír. Ennél az anyagnál tértünk rá a jelenlegi zenei vonalra. 2000-ben készült Broods demónk annak ellenére, hogy zeneileg nagy előrelépés volt, a rosszabb hangzása és a zenekar akkori megszűnése miatt, igazából nem jutott el a közönséghez.

2005-ös Captive Of Dreams három számos demónkon hangmérnöki ambícióim is helyet kaptak. Erről szeretném kiemelni a Sancta Maria című dalunkat, amit néha még most is játsszuk koncertjeinken. A 2010 szeptemberében megjelent Halcyon Days című lemezünk pár év termése, de csak a legütősebb dalok kerültek rá. Már az alapoknál éreztük, hogy a zenei és tartalmi mondanivaló megérdemel egy professzionális hangzást. Emiatt döntöttünk amellett, hogy a kiváló referenciákkal rendelkező Audioplanet stúdióban fogjuk rögzíteni az anyagot, ami a végeredményt hallva jó döntés volt. Rengeteget tanultunk a felvétel alatt, amit a következő lemezünkön kamatoztatni is fogunk. Itt szeretném megjegyezni, hogy az album ingyenesen letölthető hivatalos honlapunkon keresztül.

Melyik áll hozzád a legközelebb? Melyikre vagy a legbüszkébb?

Attila: Hozzám mindenképp a Halcyon Days áll a legközelebb. Úgy érzem, hogy zeneszerzőként sikerült azt a változatos, de alapvetően melankolikus hangulatot létrehozni, ami az elmúlt éveimnek hű lenyomata. Ennek ellenére mindegyik dalunk fontos a számomra, mindre büszke vagyok.

Gábor: Természetesen a Halcyon Days az, ami újdonsága miatt friss sebeket ejtett... Olyan, mintha meztelenre vetkőztünk volna picit, nyílt kitárulkozás, sok benne a bensőséges gondolat, mind a zenében, mind a szövegekben. A másik kedvencem a Moonlight, büszke vagyok rá, mert 17 éves fejjel "felnőtt zenét" csináltunk.

Merre jártatok ebben az évben, voltatok fesztiválokon is?

Gyuri: Leginkább Budapesten szoktunk feltűnni a Negative Art szervezésében, valamint a szintén Zero által működtetett Fekete Zaj fesztiválon kaptunk idén előkelő nagyszínpados megjelenési lehetőséget. Többek közt ő is a hazai zenei élet egy hatalmas pozitívuma.

Elégedettek vagytok a koncertjeitek mennyiségével?

Gyuri: Nem igazán. Mindenképp szeretnénk gyakrabban megjelenni a közönség előtt és nem csak a fővárosban. Ugyan mindannyian meglehetősen elfoglaltak vagyunk, de hiányoznak a fellépések. Mindenképp változtatni szeretnénk ezen és több embert elérni a zenénkkel. Ami az őszi koncerteket illeti, november 19-én játszunk a budapesti Tündérgyárban az Autumn Twilight-tal, de ezen kívül további bulik is szervezés alatt állnak.

Mi a véleményetek a jelenlegi hazai zenei életről?

Attila: A stílusunk határain túl nem tisztem véleményt alkotni, de a környezetünkben rengeteg jó zenekar található, akikkel eddig is, és a jövőben is örömmel vállalunk közös fellépéseket.

Gábor: Lehetne sok rosszat mondani a mai tehetségkutatós-zenetévés magyar könnyűzenéről, de nem sok értelme van. Mi magunk is sokszor nyögjük a nem túl divatos és angol szövegekkel megspékelt zenét játszó bandák terhét, amit nem élvezünk, de mára elfogadtunk. Ami jó, hogy rengeteg a tehetséges ember itthon, és ha nem is feltétlenül bárhol, de meg is tudják mutatni magukat, mert úgy tűnik, megint egy olyan generáció nőtt föl, amely szeret koncertekre járni, és nyílnak is olyan helyek, ahová érdemes ezért elmenni.

Milyen terveitek vannak a jövőben?

Attila: Jelen pillanatban a Halcyon Days-t szeretnék minél szélesebb rétegekkel megismertetni, és természetesen élőben is megmutatni az ország nagyobb városaiban. Terveink szerint és, ha a körülmények lehetővé teszik, akkor országhatáron túlra is merészkednénk. Körvonalazódik egy video klip elkészítése is. Már rengeteg ötlet kavarog a fejemben a következő lemezzel kapcsolatban, pillanatnyilag keressük azt a vonalat, amin érdemes elindulni zenei téren a Halcyon Days folytatásaként.

Nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat!

A Reason 1994-ben alakult. Az 1995-ös National Porno címet viselő demó felvételünk még az akkori útkeresésünket tükrözi, mind zeneileg, mind a szöveg szempontjából. Az igazi fordulatot az 1996-os év hozta meg számunkra, amikor első billentyűsünk érkezésével új, érettebb irányba terelődött a zenénk. 1996-ban felvettük a Moonlight című anyagot, amely többek között a Metal Hammer hasábjain is kedvező fogadtatásban részesült és egészen a mostani felvételünk elkészültéig talán a legegységesebb, mégis színes hangzással párosította mondanivalónkat. 2000-ben elkészült a harmadik, Broods címet viselő hanganyagunk, 2004-ben csatlakozott hozzánk Herczeg Lynda ritmusgitáros. 2005 októberében fejeztük be a Captive Of Dreams nevet viselő, 3 számos demónk felvételét, 2005 novemberében pedig elindult a hivatalos honlapunk is.

2007 szeptemberétől Pronyin Dmitrij, azaz Dima a billentyűsünk, akivel az Inner Sea nevű bandában is találkozhattok. 2008-ban csatlakozott hozzánk Kovács György basszusgitáros (ex- Shoggoth), és Vaczó Gábor dobos, utóbbit a Crossholderből és a City Moon nevet viselő Opeth-tribute-ból is ismerhetitek. Az utóbbi években főleg budapesti klubokban (Marco Polo, Vörös-Kék Lyuk, Gyár, Woodoo, Tündérgyár), illetve vidéki városokban (Győr, Veszprém, Esztergom, Gyöngyös) játszottunk, de például helyet kaptunk a debreceni Night Of Doom nevet viselő rendezvényen is, kétszer a Gothica Fesztiválon, a Petőfi Csarnokban is felléphettünk, és ott lehettünk az eddigi két Fekete Zajon is.

2010 augusztusában elkészült első lemezünk, a HALCYON DAYS, melyet letölthettek hivatalos honlapunkon: http://www.reason.hu/. Ez a lemez egyfajta összefoglalása az eddigi éveknek, de Dimával, Gyurival és Vaczóval kiegészülve immáron előre tekintünk: a Reason szeretné minél több emberrel megismertetni muzsikáját, a határon innen és túl. Találkozunk a koncerteken!


Tagok:
Dudás Gábor - ének
Horváth Attila - szólógitár
Herczeg Lynda - ritmusgitár
Kovács György - basszusgitár
Vaczó Gábor - dobok
Pronyin Dmitrij – billentyűk

www.reason.hu


ZuzuP.
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Reason - Brother (2017, klip)

2017-12-27 12:00:00

kép

Reason - War Within (klip, 2015)

2015-05-25 12:00:00

kép

Reason zenekar hírei - 101209

2010-12-09 12:00:00zuzup írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Alapi István - Eszkimó, szakóca és más extrák - interjú (2018)
Elégedett fáradtsággal és a megszokott optimizmussal mesélt hazánk egyik vezető gitárosa a lassan magunk mögött hagyott esztendőről -

Tovább...
Zivatar - interjú Attilával (2018)
Örömmel üdvözöllek a passzio.hu-n! Szerettem volna, ha ez az interjú még a Fekete Zaj előtt megjelenik, ami sajnos miattam nem sikerült. Bár így legalább

Tovább...
Ashen Epitaph - interjú Boros Attilával (2017)
Üdvözöllek újra a passzio.hu-n, 2012-ben "beszélgettünk" utoljára, már kezdtem aggódni, hogy nem is fogunk újra, hisz majd egy

Tovább...
Borlai Gergő - Mindig 100% - interjú (2018)
Áldozni, szorgalmasnak lenni és mindent elkövetni az álmokért, kortól függetlenül jó tanács! - interjú a legsikeresebb magyar dobossal, Borlai Gergő-vel. -

Tovább...
Katona Imre - interjú 3. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Koncertek 2018. február 23. és 2018. március 11. között: