×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Beatrice - Katicabogárka 

Megjelent: 2011. március 26. szombat 18:05
Szerző: Fiery
    Dalszövegek 

Utazás a MagyaRock földjén 19. rész - "Iszonyatos a zűrzavar, pedig precízen rendezett a világ. A fogaskerekek egymásba marnak, ha fordulnak, forgat a kényszer..."

Nagy Feró szövegvilága eszméletlenül sokrétű, igényes, kidolgozott. Az ő dalai közül is rettenetesen nehéz kiválasztani a szívemnek legkedvesebb nótát. Úgyhogy összeírtam a számomra legnagyobb műveket és abból erőltettem meg magam, hogy megtaláljam az igazit. Ahogy ő szokta mondani, amikor zsűrizik: „Ez nehéz döntés volt!”Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Katicabogárka szállj el! Szállj el!
Jönnek a törökök, sós kútba tesznek, onnan is kivesznek,
Kerék alá tesznek, onnan is kivesznek...

Iszonyatos a zűrzavar, pedig precízen rendezett a világ.
A fogaskerekek egymásba marnak, ha fordulnak, forgat a kényszer.
Kizárva önmagamból, tartom a szám, míg szétrobbanok,
A gyújtózsinór holnapra leég, nem marad más, csak bombatölcsér

Félek, ez így nem jó, de ha nem baj, nekem nyóc
Mindenki elhagyta a földet, az autók a sztrádán üresen jönnek;
és én még most is az üléshez kötve, a biztonsági öv lefog

Félek, ez így nem jó, de ha nem baj, nekem nyóc!
Félek katicabogárka, Ez így nem jó
Szállj el! Szállj el!

Nem panaszkodom, rengeteg Beatrice koncerten voltam, de legnagyobb szomorúságomra az igazi „törvénytelenül” nagy hepajokon (1980 előtt) egyiken sem. Kárpótlásként azért megvannak a régi felvételek, de az ugye nem ugyanaz.

Akkoriban három féle „tiltott kazetta” keringett közkézen. Egyik sem volt engedett és egyik sem tartozott a tűrt kategóriába, holott az előadók mind elismert emberek voltak a maguk szakmájában. Ott volt elsőként Dr. Veress Pál szexológus, valamelyik egyetemen tartott beszéde, a „Hogyan dugjunk meg egy legyet a fürdőkádban"-tól, a "mit kezdjünk magunkkal esténként, ha nincs csajunk"-ig. Aztán még kalóz kazin keringett Sass József Fészek klubbeli fellépése, ahol olyan ordenáré nótákat énekelt a közönségnek, amit még most sem mernék leírni... talán Gangszta Zolee is ebből az anyagból tanult. És persze ott volt a Beatrice. Olyan koncert felvételekkel...

Beszarás! Nagyvárosi farkas, Jerikó, Kislány boogie, Kifakult sztár, Topis zenész, Motorizált nemzedék, Meditáció, na és itt a Katicabogárka. Mindegyik nóta egy villámcsapás a viharban. Egy legendás zenekar legendás számai. Bár Beatrice azóta is létezik, újabbnál újabb formációkkal, nekem az igazi banda mindig is Miklóska, Donászy, Lugosi, Nagy Feró. Jól van, még ott van Gidófalvy és Waszlavik Gazember is, valamint az elszakíthatatlan Simon ikrek.

Szerintem Nagy Feró azzá vált, aki ellen annak idején küzdött. De ma már egy új világban élünk. Nem haragudhatunk rá, hogy nem szapulja lépten – nyomon a rendszert. Nem utálhatjuk azért, mert a hajdani „Nemzet csótányából” a nemzet ünnepelt fia lett. Nagy Feró egy Hungarikum és amit a hetvenes években a Beatrice-ben, a nyolcvanas évek elején a Bikiniben letett, már az szobrot és utcanevet érdemel.

írta: Fiery
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia