×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Red Hot Chili Peppers - biográfia 

Megjelent: 2004. április 11. vasárnap 22:30:42
Szerző: special
    Cikkek 

A Red Hot Chili Peppers-t a '80-as évek elején Michael Balzary (Flea) basszusgitáros, Hillel Slovak gitáros, és Jack Irons dobos alapítja akkor még Anthym néven egy kaliforniai középiskolában. Nem sokkal késõbb kerül a csapatba Anthony Kields énekesnek.

Flea egy rövid ideig egy Fear nevû zenekarba igazol, és az Anthym-et átkeresztelik What is This?-re. Meghívást kapnak egy klubba, ahol Flea-vel kiegészülve lépnek fel Tony Flow And The Miraculously Majestic Masters Of Mayhem néven. Óriási sikert aratnak, és következõ alkalommal már Red Hot Chili Peppers-ként lépnek színpadra.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

'83-ban már rengeteget koncerteznek (ekkor válik szokásukká a zoknis fellépõruha) Los Angelesben, így felfigyel rájuk az EMI, amely egy nyolc lemezre szóló szerzõdést kínál a fiúknak. Slovak és Irons nem vállalják a nagy felhajtást, helyeikre Jack Sherman és Cliff Martinez érkezik.

El is készül elsõ lemezük THE RED HOT CHILI PEPPERS címmel, amely kiforratlanra sikeredik. Az album koncertjein kiderül, hogy a gitáros Sherman nem alkalmas a posztjára, így Slovak visszatér a csapatba.

Következõ albumukon, a FREAKY STYLEY-n a funk dominál, és ezzel a lemezzel már Európába is eljutnak. A turné végére visszatér Irons is, újra az alapfelállásban játszanak.

Fontos tényezõ a csapat életében, hogy Kiedis és Slovak keményen elkezdenek drogozni. Az egyébként is pörgõs életük mellett a heroinra állnak rá, ami gyilkos párost alkot. Kiedis az elvonón köt ki, Slovak nem hagyja abba.

Két évvel késõbb jelenik meg újabb nagylemezük a THE UPLIFT MOFO PARTY PLAN, a korábbi mini klubkoncerteket felváltják a több ezer férõhelyes teltházas koncertek. A Faith No More-ral turnéznak, aminek rendszerint rendbontás a vége a rajongók között. A legnagyobb problémát azonban Slovak függõsége okozza, aki például egy koncert alkalmával egyetlen számot játszik újra és újra.'88 tavaszán kiteszik a csapatból, majd rögtön vissza is veszik, ám egy turnéról hazatérve Los Angelesben Hillel Slovak 25 évesen túladagolja magát. A zenekar összeomlik.

Idõközben Irons-nak idegösszeroppanása lesz, és már nem tér vissza az újjáalakuló együttesbe, helyére D.H.Peligro, a gitár mögé Duane Blackbyrd McKnight kerül. Ez a felállás igen hamar befuccsol, de Kields és Flea úgy döntenek újra zenekart szerveznek. A gitáros, rajongó-barátjuk, a 17 éves John Frusciante (késõbb õ is kiszáll pár évre heroinproblémái miatt - ebben az idõben Dave Navarro a gitáros) lesz, míg Chad Smith a dobos szerepét tölti be ezután.

Az új négyes elsõ albuma (negyedik a sorban) a '89-es MOTHER'S MILK rövid, pörgõs, slágeres számai meghozzák a rég várt sikert, de a két évvel késõbbi BLOOD, SUGAR, SEX, MAGIC még elõdjénél is jóval nagyobbat durran (slágerek: Under the Bridge, Give it Away, Breaking the Girl).

A '95-ös ONE HOT MINUTE sikertelensége után 3 évvel újabb remekmû születik. A CALIFORNICATION (Californication, Scar Tissue, Otherside, Road Trippin') végleg beírja az együttes nevét a történelemkönyvekbe.

Az együttes legújabb albuma a BY THE WAY, melyrõl az azonos címû kislemez máris hatalmas siker. Az album a CALIFORNICATION útján halad, az együttes legnyugodtabb és legdallamosabb számaival.

Kökény Roland
rovat lapozó


Még, még, még...special írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 26. és 2018. június 11. között:

Klipmánia