rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

[Stömb] - Duality EP (2017)

 Látogatottság
Összesen
88313982
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Type O Negative - Bloody Kisses (1993)

Lemezismertetők

Az 1989-ben alakult Type O Negative 1993-as Bloody Kisses című albuma a gothic-doom metal fúzió legfontosabb kiadványa és egyben a zenekart vezető Peter Steele megkérdőjelezhetetlen legendává válásának legfontosabb momentuma... A dolog azért ilyen egyértelmű, mert a tősgyökeres brooklyni (New York, USA) zenekar vitte át és honosította meg ezt az alapvetően brit stílusokból álló kombinációt az óceán másik partjára, amivel egyrészt egyértelműen beírta magát a rockzene történetébe, másrészt nem jelent meg soha sehol hitelesebben rockzenébe ágyazva ennyire sötét romantika...
Azt a hangsúlyosan drámai szövegekkel megírt zenét, amiben a romantika, a depresszió és a halál ilyen mennyiségben együtt jelenik meg Drab Four-nak nevezi a rockzene története (a Beatles-féle fab four becenév előtti tiszteletadásként). A Type O Negative alapvetően ezt fejlesztette tökélyre, dalaival halálosan romantikus mélységekbe szippantva hallgatóit... A lassú zenében mély és torok hangon andalgó Peter Steele énekes-basszusgitáros, alkotó társaival: Josh Silver billentyűssel, Kenny Hickey gitáros-énekessel és Sal Abruscato dobossal közösen megalkotta azt az érzelmi alaphangulatot, amiben az extrém külsőségek is végtelenül romantikusnak tudnak tűnni... Ennek - a sarkítva - szörny-romantikának ennél nagyszerűbb zenei formavilága azóta sem tudott megszületni! Ugyan csak a The Billboard 200-on a 166. helyig értek fel sátáni zenéjükkel, de az új stílus végleg megfogant! Fogalmazhatnék úgy is, hogy a manapság a filmekben és sorozatokban bevett szokássá váló, mondhatni tini-divattá avanzsált vámpír-romantikának nincs zeneileg nagyobb mérföldköve, mint amit 1993-ban a Type O Negative lemezre vett... Végleg a Black No.1 (Little Miss Scare-All) lett például a gothic szubkultúra egyfajta sztereótípusa.A Bloody Kisses album hangzása nagyban elősegítette ezt a stílus-teremtő jelleget! Egyrészt laboratóriumi tisztaságú hangzást kapunk, amiben igazi mélységet csak az ének képvisel. Az ének fontosságát és alap-hangsúlyát húzza alá az is, hogy az alapvetően lassú doom mélységű gitár-témákat is a megszokottnál magasabbra keverték, amivel egyrészt elvesztette az album a szükségtelen durvaságát, másrészt még a legvadabb és leggyorsabb, punk-ihletettségű kapkodásnál is minden figyelem az énekre szegeződik, aki így kedvére oszthatja mélységesen mély fantáziáit... Ugyancsak nagyon érdekes, ahogy a dalok közötti szexista és horrorisztikus átvezetőkkel megpróbálják színpadiassá tenni a lemez, az alap-hangulat egyértelműen eltolódik egyfajta art-rock irányba, amivel összességében fokozódik a gothic-jelleg, egy minden szempontból doom-közeli lassúságú, vontatott, egyszerű és önismétő zenei témákat egymásra építő lemezen.

A lemezt különlegességét a helyes arányok adják meg végül! A hosszú és vontatott doom-mélységek közötti gyors szakaszok, illetve a monoton mélységű énekhangot színesítő színpadias közjátékok nagyszerűen megtalált aránya teszi ezt az albumot zseniálissá! Olyan jól eltalálták ezt az arányt, amit még ők maguk sem tudtak soha többé megismételni... De egyszer, csak nekik sikerült! Peter Steele - ha akart, ha nem... és persze képletesen - a mennybe ment 1993-ban ezzel a produkcióval! A Type O Negative pedig bevonult vele a rockzene legsötétebb fellegei közé!
Track lista:

01. Machine Screw (Intro) – 0:40
02. Christian Woman – 8:58
03. Black No.1 (Little Miss Scare-All) – 11:15
04. Fay Wray Come Out and Play (Interlude) – 1:04
05. Kill All the White People – 3:23
06. Summer Breeze (Seals and Crofts feldolgozás) – 4:47
07. Set Me on Fire – 3:29
08. Dark Side of the Womb (Interlude) – 0:26
09. We Hate Everyone – 6:50
10. Bloody Kisses (A Death in the Family) – 10:52
11. 3.0.I.F. (Interlude) – 2:06
12. Too Late: Frozen – 7:49
13. Blood & Fire – 5:30
14. Can't Lose You – 6:05

Közreműködő zenészek:

Peter Steele – ének, basszusgitár
Josh Silver – billentyűs hangszerek, effektek, programok, vokál
Kenny Hickey – gitár, vokál, ének: Set Me On Fire, közös: Black No.1 (Little Miss Scare-All), We Hate Everyone, Blood & Fire és Suspended In Dusk
Sal Abruscato – dob

Lemezeik:

Dead Again (2007)
Life Is Killing Me (2003)
The Least Worst Of... (2000)
World Coming Down (1999)
October Rust (1997)
Bloody Kisses (1993)
The Origin Of The Feces (1992)
Slow, Deep And Hard (1991)

Kiadó:
Roadrunner
Honlap:
www.typeonegative.net
facebook.com/pages/Type-O-Negative-FanPage 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.58 Seconds