×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Edda kislemezek 5. (Fohász, Megmondtam, 1987) 

Megjelent: 2011. október 13. csütörtök 12:05
Szerző: bcsaba
 kislemezek   Rockmúzeum 

A 88-ban megjelent Változó idők album előzeteseként, 87 Karácsonya előtt került a boltokba ez a kislemez, ami két okból is csemege a rajongóknak. Mindkét dal más verzióban került a 7. albumra, ráadásul más felállás is rögzítette a két anyagot...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A kislemezt még a Csillag Endre – Mirkovics Gábor párossal készítették, de mire a nagylemez felvételre került, addigra Csuka helyén Alapi István pengette a hathúrost, Zserbó posztját pedig Pethő Gábor vette át. A váltás Csuka esetében zajlott könnyebben, hiszen azt már a téli turnén beharangozták a rajongóknak, hogy ő Ausztriába „igazol”, el is búcsúztatták rendesen, Alapi Steve pedig bemutatkozhatott a koncertek végén, sőt, közösen is játszottak néhány dalt. (A másik váltásról nyilvánosan azóta sem beszéltek, hogy miért történt.)

Az „A” oldalas Fohász volt a sláger a kislemezről, ezt a rádiók az ünnep közeledtével elég sűrűn műsorra tűzték, hiszen ez volt az első karácsonyi dala az Eddának. A nagylemezre már változott a második versszak erre utaló része, gondolom frissen akarták tartani (júniusban mégsem annyira aktuális a Karácsonyról énekelni), és picit talán az akkor még uralmon lévő kommunista rendszernek is oda akartak szúrni vele, ahogy az egész 7-es és az egy évvel későbbi 8-as albummal is. A Megmondtam is más változatban került később az albumra, mint a kislemezen hallható verzió, ez egy bő fél perccel hosszabb. Az egyébként minden szempontból zseniális középrészt követő refrén után itt még egyszer jön az első versszak és csak utána a levezetés.

Ez volt máig az utolsó SP-je az Eddának, de a történethez hozzátartozik, hogy miután a 88. júniusi Pecsa koncerten újra együtt állt a színpadon Pataky, Zsöci, Slamó és Buksi (bár ő nem zenélt, „csak” a gyémántlemez átadásnál volt jelen), elkészült a Régi barátság című dal, amit nyáron már játszottak, és a tervek szerint még abban az évben kiadták volna kislemezen. Ebből aztán semmi nem lett sajnos, még bő 1 évet kellett várni, hogy a Szaga van! lemezen megjelenhessen.
Track lista:

Fohász (Edda - Pataky) 4’53”
Megmondtam (Edda) 5’10”
(SPS 70796)

Horváth Roland (2011.10.13.)
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Omega @ 1970 - Kisstadion
1970 a nagy lehetőségek és csalódások éve volt az Omega pályafutásában. Harmadik nagy-britanniai turnéjukra, amelynek során felvették volna angolul is a Tízezer

Tovább...
Pulzus 58 - 1986 január - Rossz idők
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV

Tovább...
Koncertek 2018. április 25. és 2018. május 11. között:

Klipmánia