×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Nagy László - A hátul ülők is előzhetnek - interjú második rész (2011) 

Megjelent: 2011. november 09. szerda 18:05
Szerző: Fiery
    Interjúk 

Lehet bokádig érő hosszú hajad, negyvenkilenc tetkód és öltözhetsz olyan extrémen, hogy még a barátnőd is remeg, amikor meglát téged. Szerepelhetsz a tévében - rádióban meg főleg - egy ügyeletes sztár zenekarban, de a hangszered, vagy az előtted álló zenész társak mindig eltakarnak. Téged nem jegyeznek meg a rajongók, pedig te vagy az, aki a koncerten a zenekart vezeti. Te adod az alapot, nélküled szétcsúszna ez az egész, amit mi zenének hívunk. Lehetsz te bármilyen szép, vagy csúnya, nem úgy, mint a többiek, te csak is a tehetségeddel érheted el a csillagokat.

2. rész - Tehetség és alázat - Hogy ki is Nagy László? Egy dobos és nem csak egy dobos. Ő az, akire azt mondják ő A dobos! Három részen keresztül kísérjük végig eddigi munkásságát, zenekarait a teljesség igénye nélkül. Egy ember, ezernyi arc. Tehetségével bebizonyította, hogy bármilyen feladat elé állítják, megoldja. Cirkusz, katonazenekar, D. Nagy és a Frakció, Kalapács, Kormorán, Bill, Örökség...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A kibontakozás kora - D. Nagy és a Frakció: Három év, három lemez. Keine pánik, A Budapest felett, ahol Herpai dobolt, de még a Dorozsmai programozta az alapot, a harmadik már inkább D. Nagy szóló lemeze volt, a Monokini. Ha kategorizálnom kéne, ezt a stílust igazi rockzenének mondanám. A műsor alapját inkább a Bikini zenéjére építettük, amit megspékeltünk néhány Rolls nótával. A Frakcióban igazi teret kapott a kreativitás. Hagytak kiteljesedni. Trunkos volt leginkább a generátor. Buzdított, nehogy azt játsszam, amit hallok, nyugodtan pörgessek rá, amit érzek. Aztán egy idő után sajnos András kiszállt. Rábízta Lajosra a zenekart, aki nem nagyon bírta összetartani. Megindult az átjáróház, jöttek-mentek az emberek, tulajdonképpen a Lajossal, mi ketten voltunk a biztos pont. Szóval összevissza szerveződött a csapat, egyszer csak azt vettem észre, hogy én már nem vagyok benne. A biztos pont kipottyant. Úgy történt, hogy felajánlkozott egy teljes zenekar, Lajos meg jóvá hagyta. Akkor nem esett jól, de elfogadtam a döntést. Azóta mi ezt megbeszéltük már, nem lett semmi gond.Vörös István és a Prognózis: Pistivel már a D. Nagyos időszak előtt is tárgyaltam. Valamiért akkor nem jött össze. Mindenesetre amikor a Frakciónak vége lett, ők tárt karokkal fogadtak. Éppen megint dobost kerestek. nekem tetszett a dolog. Nagyon megfogott a közönség hangulata, az a szeretet, ami áradt Pityuék felé. És nagyon működött ez a Prognózis dolog, mert pl. Szekszárd és környékén nagyon nagy sztároknak számítottunk. Sokan jöttek utánunk Pestről is. És hogy milyen az élet, a Vörös Istvánon keresztül ismertem meg a Szabó Mikit (ex-Kormorán, Örökség). Úgy történt, hogy akkor még benne voltam a koncert szervezésben is, vittünk magunkkal állandó vendégzenekarokat és köztük volt a Treo, ahol Miki gitározott. Ott ismerkedtünk meg. Sokszor előfordult, hogy Miki velünk jött vissza, nem a saját csapatával és így jobban megismerhettük emberileg egymást. Akkor már éppen vége lett a Prognózisnak, amikor Miki hívott a Rockfortba és a Kormoránba. Én nagy örömmel vállaltam.

Új dimenziók között - Rockfort: Amikor beléptem a zenekarba, a Rockfort jobban ment, mint a Kormorán. Volt olyan Kormorán koncert, ahol többen voltunk a színpadon, mint a közönség a nézőtéren. Koltay tévés elfoglaltságai miatt akkoriban a Kormorán nem igazán tudott működni, ezért a Rockforttal oldottuk meg a fellépéseket. Aztán Gergő ideje felszabadult és több energiát fektetett a Kormoránba, és újra élesztette. Ez volt az első olyan időszak, amikor már egyszerre két zenekarban doboltam. De milyen érdekes, hogy a Prognózis előtt már Margit Józsi megkeresett, de az nem jött össze, mert Koltay éppen nem ért rá. A Kormorán beindult a Rockfort pedig szép csendben megszűnt.

Egy álom, és ami utána jön - Kormorán: Nagyon tetszett a Kormorán kifejezés módja. Egy teljesen új, érdekes stílus. Ma is szívesen hallgatom azt az első lemezt. Nagy öröm volt még gyakorolni is, és kitalálhattam saját dolgokat. Én rettenetesen élveztem ezt a zenét. A zenekar nagyon együtt volt. A folk, a rock, a progresszivitás, a dallamok, az érzelmek. Idővel egyre népszerűbb lett a zenekar. Ez észrevétlenül változtatott a zenén és a szövegvilágon is. Szerintem inkább az üzenete, a mondanivalója, mint a zenéje miatt jöttek egyre többen a koncertjeinkre. A muzsika idővel kicsit kommerszé vált, háttérbe szorult. Az Örökséggel most ezt szeretnénk kicsit visszafordítani, hogy újra a zenében is legyen izgalom. Szeretnénk, ha több emberi, mint politikai mondanivalója lenne a dalainknak, de ne siessünk úgy előre! Tavaly nyáron meghallottuk, hogy Gergő már nem ebben a zenekarban gondolkodik. Ő sokáig tagadta és mi mindvégig igyekeztünk hinni neki. Közben elkészült egy új Kormorán lemez nélkülünk. Ismét feltettük neki a jövővel kapcsolatos kérdéseinket, de ő továbbra is mellébeszélt. Mi ezek után is hinni akartunk neki, de megjelent egy újságcikk, ami arról szólt, hogy a tavaszi Kormorán turné már nélkülünk zajlik. Hiába voltunk felkészülve, a hír mindannyiunkat leforrázott. Mi tényleg hittünk abban az igében, amiről Gergő csak beszélt. Ezért úgy döntöttünk, hogy közösen alapítunk egy zenekart, ez lett az Örökség.A Kormorán mellet több együttesben is kipróbáltam magam. A Nemesis, a Kalapács félévig, Bill lemezén doboltam, Mr. Basary Group, Nagy Gaby Band, Korál Forever. 2006-ban megalapítottam az Empty Rooms (Gary Moore Cover band) nevü formációt, ahol kizárólag Gary Moore-t játszunk. Azt gondolom, hogy eléggé alkalmazkodó típusú ember vagyok és szeretem a kihívásokat, az új dolgokat. Szeretem amikor fuzionálnak különféle stílusok. Mindegyik zenekar hozott valami újat, valami érdekeset. Rám sokan mondják, hogy rock dobos vagyok, de ez igazán nem érdekel, mert én egy adott dalt más megközelítésből is letudom dobolni, ha akarom, visszafogottabban is. A sokból vissza lehet venni, de a kevéshez lehetetlen hozzátenni. Én ennek a biztonságában élek.

írta: Fiery (2011.11.09.)rovat lapozó


Még, még, még...
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Kingstone - interjú (2017)
Több beatkorszakbeli plakáton feltűnt a Kingstone neve. Néha Kingston formában. Semmilyen információ nem állt rendelkezésre, ezért megkerestem

Tovább...
Alapi István - Eszkimó, szakóca és más extrák - interjú (2018)
Elégedett fáradtsággal és a megszokott optimizmussal mesélt hazánk egyik vezető gitárosa a lassan magunk mögött hagyott esztendőről -

Tovább...
Zivatar - interjú Attilával (2018)
Örömmel üdvözöllek a passzio.hu-n! Szerettem volna, ha ez az interjú még a Fekete Zaj előtt megjelenik, ami sajnos miattam nem sikerült. Bár így legalább

Tovább...
Ashen Epitaph - interjú Boros Attilával (2017)
Üdvözöllek újra a passzio.hu-n, 2012-ben "beszélgettünk" utoljára, már kezdtem aggódni, hogy nem is fogunk újra, hisz majd egy

Tovább...
Little G. Weevil - Új korszak kezdetén - interjú (2017)
Little G. Weevil, vagyis Szűcs Gábor kiváló albummal jelentkezett - ezért hát megkértük, lebbentsen fel fátylakat! - Szilágyi Norbert

Tovább...
Klipmánia