×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Megadeth - Th1rt3en (2011, Dionysosrising) 

Megjelent: 2011. november 10. csütörtök 18:05
Szerző: Dionysosrising
    Lemezismertetők 

13 év, 13 lemez, és még Mustaine szülinapja is 13-án van, vagy mi a szösz. Na jó, akkor maradjunk a számoknál. 13 nóta (naná!), 57 perc, azaz az átlagos számhossz alig valamivel több, mint négy perc. A címadó kivételével (amely itt rekord hosszúságú a maga öt és fél percével) gyakorlatilag minden tétel három és négy perc közé esik. Komolyan, mint egy pop (vagy AOR) lemezen! Ahogy elnézem az eddig megjelent véleményeket, reálértelmiségiként én vagyok az egyetlen, aki számológéppel hallgat Megadeth lemezt. Fanyalogni fogok kicsit, igen, mert egy potenciális klasszikus ment itt veszendőbe – van rajta annyi jó riff, szóló és énektéma, hogy lehetett volna ebből akár két kiemelkedő albumot is összehozni, ha Dave nem rutinból írná a számokat ma már. Így is átlagon felüli, de ezzel mégsem fogsz lelkendezve átrohanni a haverodhoz, hogy azonnal hallgassa meg, ahogy annak idején a Peace Sells...-zel, vagy a Rust In Piece-szel tetted.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Szóval értem is a halleluja hangulatot, meg nem is. Értem, mert jó a zene, fifikás gitártémákkal, és szólókkal, a refréneket ráadásul már elsőre is dúdolni lehet. Hála az égnek, a Disturbed háza tájékáról érkezett producernek sem sikerült elcsesznie, modernizálnia a hangzásukat, sőt, a stúdióban még David hangját is fel tudta turbózni úgy, hogy nem nagyon lóg ki a lóláb. Ugyanakkor nem értem, mert a 'deth kábé ugyanezt csinálja, ugyanilyen színvonalon (leszámítva az egyetlen apróbb félresiklásukat a Risk-kel) úgy 20 éve. De tíz biztosan. Talán egy Lulu kellett ahhoz, hogy végre elkezdjük értékelni a konzisztens, megbízható teljesítményt?

Ha már itt tartunk: Mustaine csapata az évek során szépen helyet cserélt a szívemben, fejemben a másik nagy kedvenccel, a Metallicával. Korábban a Megahalálról véltem azt, hogy a tudatmódosító szerek hatásának kicsit sem áldásos hatása miatt sosem tudják kihozni magukból a maximumot, most a Talicskáról gondolom, hogy az elvárások és a siker lélekölő nyomása drogként öli ki belőlük a kreativitást és a természetességet. MegaDave mindeközben szépen megbékélt magával és a világgal, ráadásul rálelt a nyerő formulára: manapság szerintem álmából felriadva is képes lenne pillanatok alatt összedobni egy fasza kis négypercest, tökös riffel (picit megvariálva valamelyik korábbit), ragadós énekdallammal (már a maga szintjén, persze), Broderick meg majd teker rá nagyokat, és kész. Láss csodát, megszületett a modern metal modern-kori Desmond Childja! Rossz szóviccel, a Th1rt3en a thrash metal Trash-e – iPod kompatibilis dalcsokor, amiről bármely szám megállja a helyét a hangulataidhoz igazított lejátszólistáidon, és mely nótái elég fogósak és kompaktak ahhoz, hogy a 21. századi zenehallgató keze shuffle üzemmódban se kezdjen el időnek előtte matatni a léptetés gomb után.

Amúgy nem kezdődik rosszul a móka! A nyitó Sudden Death szólói egy az egyben hozzák Chris Poland agyas dolgait, és a riffje is visszarepít minket a kezdetekig. De már a refrénben megkapjuk a Countdown... és a Youthanasia dallamvilágát is – értem én, amolyan pályaösszegző műről lesz itten szó, amely minden korszakukat hivatott megidézni. Nagyjából sikerül is beváltani az ígéretet, ami már csak azért sem túl meglepő, mert néhány korai demót és sorlemezen meg nem jelent számot is felmelegítettek a biztos siker érdekében. A folytatással sincs nagy baj igazán, több tuti sláger is a bitekbe lett égetve, főleg a korong második felén, melyek szépen beleillenek majd a koncertprogramba.

Mi is akkor az én hasfájásom tulajdonképpen? Csak annyi, hogy szeretnék már (újra/végre) egy olyan Megadeth lemezt hallani, melyen két és fél, valamint hat és fél perces trackek is helyet kapnak, és amin (majd) az összes nóta NEM ugyanabban a közép-gyors tempóban végződik, amiben elkezdődött, és NEM ugyanazoknak a - korábban megírt – refréneknek a különböző variációit hallom a számok ugyanazon helyein. Szeretném, ha több lenne rajta a New World Order-hez és a címadóhoz hasonló szerzemény, amely kilép a verze-refrén-verze-refrén-szóló-refrén sablonból (a díszítésnek mindenhová odapiszkolt gitárszólók sem okoznak már akkora katarzist, unjuk). Egy szó, mint száz, azt szeretném, ha meglepnének már egy kicsit, mert Mustaine csapata baromi kiszámíthatóvá vált, szerintem. Lehet, hősünknek mégiscsak el kéne szívnia egy-két spanglit, mielőtt legközelebb bemasírozik a stúdióba...


Track lista:

01. Sudden Death - 05:07
02. Public Enemy No. 1 - 04:15
03. Whose Life (Is It Anyways?) - 03:49
04. We The People - 04:33
05. Guns, Drugs & Money - 04:19
06. Never Dead - 04:32
07. New World Order - 03:56
08. Fast Lane - 04:04
09. Black Swan - 04:10
10. Wrecker - 03:51
11. Millenium Of The Blind - 04:15
12. Deadly Nightshade - 04:53
13. 13 - 05:49

Közreműködő zenészek:

Dave Mustaine (1983-2002, 2004-) - gitár, ének
David Ellefson (1983-2002, 2010-) - basszusgitár
Shawn Drover (2004-) - dob
Chris Broderick (2008-) - gitár

Lemezeik:

Killing Is My Business... and Business Is Good! - 1985
Peace Sells... But Who's Buying? - 1986
So Far, So Good...So What! - 1988
Rust in Peace (-2-) - 1990
Rusted Pieces - Video/VHS, 1991
Maximum Megadeth - EP, 1991
Countdown to Extinction - 1992
Exposure of a Dream - Video/VHS, 1992
Megadeth Live - EP, 1993
99 Ways To Die - EP, 1993
Youthanasia - EP, 1994
Reckoning Day - Video/VHS, 1994
Youthanasia - 1994
Evolver - Video/VHS, 1995
Hidden Treasures - Best of/Compilation, 1995
Megabox - Boxed set, 1995
Cyberarmy Exclusive Tracks - EP, 1996
The Originals - Boxed set, 1997
Cryptic Writings - EP, 1997
Old Testaments - Best of/Compilation, 1997
Cryptic Writings - 1997
Live Trax - EP, 1997
Live Trax II - EP, 1998
Cryptic Sounds (No Voices In Your Head) - EP, 1998
Megadeth - Best of/Compilation, 1999
Risk - EP, 1999
Risk - 1999
Breadline - EP, 2000
Capitol Punishment: The Megadeth Years - Best of/Compilation, 2000
Return To Hangar - EP, 2001
The World Needs A Hero - 2001
Behind The Music (Extended Version) - DVD, 2001
Rude Awakening - Live album, DVD, 2002
Best of Live - Boxed set, 2002
Still, Alive... And Well? - Best of/Compilation, 2002
The System Has Failed - EP, 2004
The System Has Failed (-2-3-) - 2004
Hell Wasn't Built In A Day - Boxed set, 2004
Video Hits - DVD, 2005
Greatest Hits: Back to the Start - Best of/Compilation, 2005
Unplugged in Boston - Best of/Compilation, 2006
Arsenal of Megadeth - DVD, 2006
That One Night: Live In Buenos Aires - DVD, 2007
Extended Versions - Best of/Compilation, 2007
United Abominations (-2-) - 2007
That One Night: Live in Buenos Aires - Live album, 2007
Warchest - Boxed set, 2007
Anthology: Set the World Afire - Best of/Compilation, 2008
Deep Cuts - EP, 2009
Wakin' Up The Dead - DVD 2009
Endgame - 2009
Rust In Peace Live - 2010
The Big 4: Live from Sofia, Bulgaria - DVD split, 2010
Th1rt3en - 2011

Kiadó:
Roadrunner Records
Honlap:
www.megadeth.com
myspace.com/megadeth
Kotta, dionysosrising.blog.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Megadeth - Dystopia (2016)

2016-01-21 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Angra - ØMNI (2018)
A brazíliai Sao Paulo-ban, '91-ben alakult Angra hazájának első számú prog-power metalos csapata... A formáció kilencedik sorlemeze az ØMNI, ami egy latin szó és magyarul mindent jelent. A

Tovább...
Marco Mendoza - Viva La Rock (2018)
Az 54 éves mexikói-amerikai Dead Daisies basszusgitáros, Marco Mendoza Dániában készítette régóta várt harmadik szólólemezét, a Viva La Rock-ot, amit március 04-én

Tovább...
Dizzy Reed - Rock 'N Roll Ain't Easy (2018)
Az 54 éves Darren Arthur Reed - vagyis művésznevén Dizzy Reed - az 1991-es Use Your Illusion megjelenése óta számít a Guns N' Roses egyik legfontosabb

Tovább...
Michael Schenker Fest - Resurrection (2018)
A 63 éves Michael Schenker '69-óta tartó karrierje tele van csodával! Sokat köszönhet neki az Ufo és a Scorpions is, miközben magánemberként

Tovább...
Voodoo Circle - Raised on Rock (2018)
A németországi Brüggen-ben, 2008-ban alakult Voodoo Circle a Whitesnake egyik legjobb klónja. A legutóbb Jorn lemezén szereplő - de a Level 10, a Silent Force, a

Tovább...
Koncertek 2018. május 22. és 2018. június 07. között:

Klipmánia