×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Nagy László - A hátul ülők is előzhetnek - interjú negyedik rész (2011) 

Megjelent: 2011. november 18. péntek 18:00
Szerző: Fiery
    Interjúk 

Előzmény: első, második, harmadik rész.

4. rész - Tanár és tanítvány - Eredetileg három részesre terveztük a Nagy Lacival készítendő interjú sorozatot, de rá kellett jönnünk, van még miről beszélnünk. Dobiskolája országszerte ismert és elismert. Vidékről, vagy a fővárosból rengetegen keresik fel. Sokan indulnak nála nulláról, de vannak, akiknek már csak egy – két új ötlet kell. Nagy Laci örömmel segít mindenkinek. Ha kell, hajnaltól késő estig dolgozik, de nem baj, hiszen számára nincs is kedvesebb mesterség a dobolásnál...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Tanár és tanítvány - Néhány rövid példával, és történettel elevenítjük fel, hogyan kezdte, hogyan csinálja. Nem bűvészet. Végtelen szeretet és tehetség. Nagy Laci nem elérhetetlen. Aki komolyan meg akarja tanulni a dobolás művészetét, vagy csak egyszerűen érdekli a hangszer, az ne habozzon, dobjon egy mailt erre a címre: emptyrooms.hu. Ismerjük meg őt erről az oldaláról is!

Tanuló évek - Az első dobfelszerelésem árát úgy dobtuk össze a barátaimmal, első zenekarom tagjaival. Ők hozták el nekem míg iskolában voltam. Mire a próbaterembe leértem, ott állt a felszerelés háromezer forintért, amit egy punk zenekartól hoztak el. Tele volt ragasztgatva papír-zsebkendőkkel. Én otthon sosem tudtam gyakorolni, nem volt rá lehetőségem. Nekem mindig meg kellett ezt oldanom valahogy. Ez akkor egy megoldandó probléma volt. Nem is értem azt, amikor tehetetlenek a tanítványok. Én tudok segíteni akár a halk gyakorlásban, hiszen most már többféle lehetőség van, letompított, vagy elektromos dob...

Az első órák - Többen is kérdezték, miért nem kezdek el tanítani? Mert hogy van egy ember, akinek van dobfelszerelése, és szüksége lenne dobtanárra. Elkezdtem oktatni teljesen elölről, de hát nyilván volt már elegendő tapasztalatom, úgy tanítottam, ahogy engem is annak idején. Sokáig egy emberem volt, kijártam a lakására, ott helyszínen zajlott az iskola. Miután megváltozott ez az egész viszony, saját gyakorlóhelyet alakítottam ki, akkor kezdtem el igazán tanítani. Elsők között volt a Kabai Laci a Mirigy dobosa, ő egy fél évet járt hozzám.

Nehézségek - megoldások - Két dobfelszereléssel, párhuzamosan dolgozunk. Együtt, gyakorlatilag a 60 percet én is végig dobolom, és ha van tíz órám, akkor azért az letud fárasztani. Jönnek hozzám dobosok, köztük sok kezdő, de nagy része törekvő és zenekarban játszik. Van aki csak hobbiból jár hozzám tanulni. Olyan is volt - bár nem sok -, aki nem volt sem tehetséges, sem igyekvő, így nagyon nehéz volt segíteni neki.

Volt olyan srác... A koordináció nagyon fontos, hogy milyen kéz a vezető, a jobb kéz, a bal kéz, a jobb láb, a bal láb. Általában kilencven százalékig azért ez megegyezik, hogy ha jobb lábas, akkor jobb kezes, bár nem mindig van így. A lényeg az, hogy meg kell, hogy fejtsük az első, maximum második órára, - amikor beiratkozik az új tanítvány -, hogy mi a helyzet. És volt akinél még három hónap után sem tudtuk eldönteni, hogy most ő jobb lábas, vagy bal lábas, vagy balkezes, vagy jobb kezes. Na most ott is gond van, mert egyikkel sem volt jobb, vagy rosszabb, és amúgy meg nem volt jó. Ebben az esetben én is azt mondtam, hogy nincs értelme. Ha nem tudja eldönteni valaki, és ráadásul én sem tudom, az a nagyobbik baj, mert nekem látnom kell, hallanom kell hogy melyikkel szól jobban, de hát egyikkel sem. Állandóan rakosgattuk a dobot és egyik rosszabb volt, mint a másik. Nyilván ez a tehetség hiánya volt, de amíg lejárt ő is nagyon jól érezte magát és megismerte ezt a titokzatos hangszert...

Volt olyan tanítványom, akit a felesége íratott be, mert ő mindig szeretett volna megtanulni dobolni, de valamiért addig sosem jött össze. Most végre megadathatott, beiratkozott hozzám, és negyvenkét évesen kezdett el dobolni. Van olyan tanítványom is, aki már nem kezdő, három lemezes zenekarban játszik, nálam indult, hét éve dobol és még mindig jár, ő a Szkítia dobosa a Pallás Gyuszi. Ő rá büszke is lehetek. De volt olyan tanítványom is, aki nulláról kezdte és kilenc évig járt hozzám.

Rengetegen vannak, akik hosszú ideje nálam tanulnak, és ez jó, mert nem ezt látom másfele. Sokszor félév után váltanak, aztán megint, aztán megint, vagy abbahagyják. Nem érzik jól magukat, nem jó a tanár. Sok tehetségnek elmegy a kedve és ez egyáltalán nem jó. Az én elvárásaim kemények, de fontos a jó hangulat is. Nálam, aki valóban megakar tanulni dobolni, az meg is fog. jelenleg tizenöt diákom van, de bírom még és várom a többi jelentkezőt.

írta: Fiery
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 21. és 2018. augusztus 06. között: