rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Candlemass - Nightfall (1987)

 Látogatottság
Összesen
87383880
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Wishbone Ash - Elegant Stealth (2011)

Lemezismertetők

A nagy múltú Wishbone Ash-ről nem igazán olvashattatok nálunk korábban, egyedül egy lemezükről írtunk, az 1991-es Strange Affair-ről, de akkor éppen már leszálló ágban voltak. Pedig az 1969-es, Torquay-i (Devon, UK) megalakulásuk és a legendás első időszak után, a nyolcvanas években megfordultak a zenekarban olyan nevek is, mint John Wetton, vagy a Uriah Heep-es Trevor Bolder, akik az iker-gitáros ős-rock mellé progresszívabb felfogást és vokális dallamokat is kölcsönöztek nekik... Nos, a műfaj kedvelőinek örömmel jelenthetem, hogy az egykori alapító, ma már 61 éves gitáros-énekes Andy Powell ma sem adta fel, így a 2007-es Power of Eternity album után, most - ugyanazokkal a fiatal zenészekkel kísérve - elkészítette a folytatást Elegant Stealth címmel...
A ma már nem elég gyakran feltűnő iker-gitáros betéteit és blues irányultságú rockzenéjét tekintve, a Wishbone Ash-t a korai éveiben leginkább a Thin Lizzy rajongóinak lehetett ajánlani, mert dallamossága és élénkebb-vidámabb felfogása leginkább Phil Lynott zenekarához tette őket közel, de nem volt szó soha direkt másolásról. Andy Powell-nek nagyon régóta megvan a saját dallam-világa, ami persze a hosszú pályafutása alatt folyamatosan alakult, frissült... Mostanra, az Elegant Stealth-re leginkább John Wetton szóló-lemezeivel lett hasonló, vagyis nagyon dallamos, sokszor AOR-ízűen harmonikus, finoman - Pink Floyd-szerűen - progresszív, gitárjait tekintve blues irányba építkező rockzenét ír Andy Powell és fiatal kísérő csapata... A dolog eléggé öregesen hangzik, de azért még nincs szó ilyen jellegű problémáról, a csapat nincs kiégve és nem a múltból akar élni, csak a főszereplő, Andy Powell ma már leginkább talán az unokáinak írja a dalait, amik élénkek lettek annyira, hogy az ember szívesen odafigyeljen rájuk...

Fogalmazhatnék úgy is, hogy feladva egyéni ambícióit, inkább a legendáját akarja életben tartani! Ennek megfelelően színesebb zeneileg az új lemez, mint kellene neki lennie. Van itt Pink Floyd-szerű progresszív rock lebegés - a kellő himnusz-felhanggal, de szerintem az ilyen jellegű Heavy Weather is nagyon kellemes darab lett. Akad orgonás-gitáros ős-hard rock is, úgy a Deep Purple módjára, a Mud-Slick-be így nem véletlenül került be vendégnek Don Airey! Igazi örömzene jött vele össze, ami dal nekem a kedvencem lett a lemezről... és persze kötelező a Thin Lizzy-vel párhuzamba vonható iker-gitár, a nyitányt adó Reason To Believe-ban például remekül idézik meg ezt a világot!

Azt nem mondanám, hogy a Wishbone Ash most aztán visszatért az első vonalba, mert annyira azért nem mondanám jónak ezt az albumot, de összességében ez kellemes, szórakoztató, minőségi produkció lett, aminek a legnagyobb baja, hogy nem elég letisztult... Andy Powell énekhangjával biztosan sokat pepecseltek a stúdióban, mert remekül hozza a John Wetton-hoz hasonló hangszínt és dallamot, de frissebb és üdébb, mint amire szerintem a korából adódóan képes lehet - stúdió trükkök nélkül - manapság! Szóval ős-rock hívők jól fognak szórakozni a lemezen, még a laboratóriumi hangzás sem zavarja meg túlságosan az élményt, de ennél többről sajnos most sincs szó!

10/7.5


Track lista:

01. Reason To Believe
02. Warm Tears
03. Man With No Name
04. Can't Go It Alone
05. Give It Up
06. Searching For Satellites
07. Heavy Weather
08. Mud-Slick
09. Big Issues
10. Migrant Worker
11. Invisible Thread
12. Reason To Believe (remix - hidden track)

Közreműködő zenészek:

Andrew Powell - ének, gitár
Muddy Manninen (2004-) - gitár
Bob Skeat (1998-) - basszusgitár
Joe Crabtree (2007-) - dob

vendégek:
Don Airey (Deep Purple) - Hammond orgona (8)
Pat McManus (Mama's Boys) - fiddle (4)

Lemezeik:

Wishbone Ash (1970)
Pilgrimage (1971)
Argus (1972)
Wishbone Four (1973)
There's the Rub (1974)
Locked In (1976)
New England (1976)
Front Page News (1977)
No Smoke Without Fire (1978)
Just Testing (1980)
Number the Brave (1981)
Twin Barrels Burning (1982)
Raw to the Bone (1985)
Nouveau Calls (1987)
Here to Hear (1989)
Strange Affair (1991)
Illuminations (1996)
Trance Visionary (1997)
Psychic Terrorism (1998)
Bona Fide (2002)
Clan Destiny (2006)
Power of Eternity (2007)
Elegant Stealth (2011)

Kiadó:
Golden Core (ZYX)
Honlap:
www.wishboneash.com
www.wishboneash.co.uk
www.tedturnerguitar.com 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.49 Seconds