Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Leprous - Malina (2017)

 Látogatottság
Összesen
88225857
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Trevor Rabin - Jacaranda (2012)

Lemezismertetők

Valamikor a '80-as évek végén, amikor a progresszív rock műfaj legnagyobb zenekarai (ELP, King Crimson, stb.) szinte lehúzni kényszerültek a rolót, a Yes bombasztikus másodvirágzásba kezdett! A hangzásában, kompozícióiban tökéletesen megújult zenekar amellett, hogy megtartotta művészi színvonalát, még egy, a mai napig sokat játszott Top Hit dalt is piacra dobott, Owner of a Lonely Heart címmel. Ennek az újabb sikerszériának a hátterében egy addig szinte alig ismert dél-afrikai származású fiatalember állt, aki mint zeneszerző, hangszerelő, gitáros, énekes és hangmérnök is olyat produkált, amire azonnal odafigyelt a közönség és a szakma egyaránt. - Alapi István írásaAmikor először hallottam ezeket a felvételeket, azonnal a rajongója lettem ennek a kivételes tehetségű zenésznek, akit úgy hívnak: Trevor Rabin! A Yes-szel közösen készített albumok után a '90-es évek közepén kikerült a látóteremből, néhány évig nem is nagyon tudtam róla semmit. Aztán jött a hír, hogy átnyergelt a filmzeneírásra, amit én igazából sajnáltam, mert szerettem volna újra olyan albumokat hallgatni, mint a Big Generator, vagy a ’94-es Talk. Később, nagy mozirajongó lévén, szinte minden olyan filmet láttam, aminek zenéje Trevor nevéhez fűződik, és azt kell mondanom: amennyit veszített a rock szakma, legalább annyit nyert a filmes világ Trevor Rabinnel. Titokban azért reménykedtem, hogy előbb-utóbb mégsem hagyja nyugodni a gitáros vére és előáll valami önálló albummal... Úgy tűnik, igazam volt, hiszen néhány napja nagy izgalommal hozzákezdhettem Jacaranda című friss lemezének hallgatásához.

Már az első hangok után tudtam, nagyon fogom élvezni az előttem álló közel 44 percet - nem is csalódtam. Tizenkét, minden szempontból zseniális kompozíció szerepel az albumon, amin a szerző játszott fel - a dob, valamint egy dalban a basszusgitár kivételével - minden hangszert. A dobokon Vinnie Colaiuta és egy dalban Trevor fia hallható, szintén egy kompozícióban Tal Winkenfeld, a nagyon fiatal, ausztrál származású legújabb basszusfenomén lány remekel. Amit hallhatunk, az maga a zenei orgazmus, és itt nem csak arra gondolok, hogy Robin rettenetesen jókat gitározik, hanem a kompozíciós szerkesztés, hangszerelés elképesztően ötletgazdag iskolapéldájának lehetünk tanúi.

Azért ejtenék néhány szót Trevor gitárosi kvalitásairól is: nagyon sok tekintetben a mai divatos GuitarHero-kat, mint pl. Satriani, Vai, bőven lekörözi, hiszen játéktechnikailag legalább annyira tökéletes - csakhogy sokkal sokoldalúbb az előbb említetteknél! Ugyanolyan otthonosan mozog a régi reneszánsz angol zenében, mint a heavy rockban, a bluesban vagy a tradicionális jazzban. Az előbb emlitett műfajok stílusjegyei ott is vannak az albumon, de olyan tökéletes ízléssel és stílusérzékkel vegyítve, hogy azt kötelező tananyagként bevezettetném az összes modern zeneiskolában! Kiválóan klasszikusgitározik, remekül használja a pedalsteel-t, arról már nem is beszélek, hogy tökéletesen képzett zongorista!

Az az érzésem, hogy amit hallok, az egy önálló műfaj, a XXI. század ZENÉJE tiszta nagybetűvel, ez az igazi, mai World Music. Külön figyelmet érdemel a hangmérnöki munka, ami szintén a "főhős" érdeme. Tökéletes hangszínek, arányok, effektezés jellemzi az albumot, kiválóan szól a Jacaranda. Már csak az lenne a hab a tortán, ha élő koncerteken is bemutatná az albumot, amire persze nem sok esély van, hiszen összehozni egy zenekart, akikkel ezt a szintet élőben is lehet produkálni, bár lehet ugyan, de elég macerás lenne minden szempontból - mint tudjuk, a mai trendi világban az ilyen produkciók turnéztatása anyagilag merő öngyilkosság... Tehát valószínűleg Trevor számára továbbra is marad a filmbusiness, mint fő csapásirány. Bár ne lenne igazam! - Alapi istván


Track lista:

01. Spider Boogie - 0:52
02. Market Street - 5:35
03. Anerley Road - 7:14
04. Through The Tunnel - 5:55
05. The Branch Office - 2:06
06. Rescue - 3:57
07. Killarney 1 & 2 - 3:55
08. Storks Bill Geranium Waltz - 1:02
09. Me And My Boy - 3:14
10. Freethought - 2:15
11. Zoo Lake - 4:09
12. Gazania - 3:12

Közreműködő zenészek:

Trevor Rabin - gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek
Vinnie Colaiuta - dob
Lou Molino III - dob
Ryan Rabin - dob
Tal Wilkenfeld - basszusgitár
Liz Constintine - ének

Lemezei:

Trevor Rabin (1978)
Face to Face (1979)
Wolf (1981)
Can't Look Away (1989)
Live in LA (2003)
90124 (2003)
Jacaranda (2012)

Kiadó:
Varese Sarabande Records
Honlap:
www.trevorrabin.net
myspace.com/trevorrabin
Köszönjük az írást Alapi istvánnak és Szilágyi Norbertnek (riff.hu) a lehetőséget! 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.47 Seconds