×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Ismeretlen legendák - Kretens 

Megjelent: 2013. március 13. szerda 18:05
Szerző: Fiery
    Cikkek 

Ismeretlennek lenni nem kimondottan előnyös dolog, főleg, ha egy zenekarról beszélünk. Mégis rengetegen lépnek fel évekig-évtizedekig, hogy a műfajt kedvelők nagy többsége még csak nem is, vagy csak nagyon keveset hall róluk. Legendának lenni mindig is nagy dicsőség. A rockzenében annyit jelent, hogy "valakik" számára a zenekar egy szimbólum. Legendás lehet egy csapat akkor, ha nagyon jó zenészek álltak össze, kimagasló zenéket írtak, vagy az egész egysége egy folyamatos felejthetetlen produkció. Ismeretlen legendák azok a zenekarok, akik valamilyen oknál fogva sosem jutottak el a számukra kijelölt csúcsra, mégis munkásságukkal örök legendává váltak...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!1980 - A hippik levágatták a hajukat, vissza szivárogtak a kommunákból a hétköznapi életbe. Jelszavuk a béke, meg a szeretet milliószor kipukkasztott, üres lufivá változott. Pozíciókat kaptak, nagyon fontos munkakörökben és elkezdték építeni azt a rendszert, ami ellen annyit lázadtak. A kedélyek kezdtek lecsillapodni, hiszen ezek a régi nagy rebellisek sem tették jobbá a világot, mint elődeik. Talán a megértés a következő korosztállyal szemben, ami megkülönböztette őket elődeiktől. Totális unalomban és megszokásban elérkezett nyugaton a hetvenes évek utolsó fele, keleten pedig 1981. Az "utókor" újra támadást indított a berögződés, a kockafejűség, a hétköznapiság ellen. Megjelentek a punkok. A rendszer és a korszak talán még sohasem kapott ekkora pofont a könnyűzenétől és a fiataloktól, mint ekkor. 1981-ben a "nagy átalakulások" időszakában, többek között összeállt négy tizenéves srác, hogy valami meghökkentőt csináljon, hogy elmondják a véleményüket erről a rácsok közé zárt világról, a fekete felhőkről és az elvtársakról.

Izzadt kopasz fejek, a kisírt szemek bálja
És mindenkiben él még a túlélésnek vágya,
Ha fölfelé szállt lelkünk, a célt még el sem értük,
Mert kiterítve fekszünk, és elfelejtik nevünk

Abban az időben számos Kretens koncerten fordultam meg én is, bizton állíthatom, hogy hamar kultusz zenekarrá nőtték ki magukat. Jelen esetben nem az akkori tudásuk miatt. A közönség nagyon hamar fogékony lett a zenekar üzeneteire és stílusára. Természetesen ezt már a hatalom sem hagyhatta figyelmen kívül. A "finom" ráhatás több ízben is megtörtént, s mivel nem volt foganatja, egyre sűrűbbé váltak a "technikai okok" miatt elmaradt koncertek.

Én nem hiszem, hogy csak vagyok, én élni szeretnék
Az élet szép is lehetne , ha meglelnénk értelmét
A rothadás korlátjai, szabják meg énemet
A bűz facsarja orromat, ez lesz a végzetem

1983-ban kis hazánkba érkezett egy francia forgatócsoport, akik a magyar punkról készítettek filmet, természetesen az akkori törvények szerint illegálisan. A Kretens is bekerült az interjú alanyok társaságába. Röviddel ezután megjelent a Világ lázadói harcra fel! kislemez-válogatáson is a zenekar. Még nyolcvanháromhoz köthető, hogy az Állambiztonság is elkezdett mozgolódni. Horváth Attila rendőrségi figyelmeztetést, Tóth Miklós pedig megrovást kapott nagy nyilvánosság előtt elkövetett államellenes izgatás miatt.

Beteg város, beteg élet, élő test és halott lélek
Menekülj el gyorsan innen, mielőtt még elér a vég
A tisztaságom műből fakadt, temetem a halottadat
Vonatodat összetörtem, lelkemet már eladtam rég

1985-re ebbe a harcba belefáradt a hatalom is és belassulni látszott a zenekar is. Tartottak ugyan több nagyobb koncertet a Petőfi Csarnokban 1500-2000 ember előtt. Sőt, még egy NSZK-beli rövid turnéra is mehetett a banda. Emellett egy jugoszláviai fesztiválra is kiválasztották a Kretenst, sok hazai együttes közül. A New York Times is foglalkozott a kelet-európai punk mozgalommal, így a Kretens-szel is, címlapon hozva Horváth Attila fotóját. Koncerteztek együtt Henry Rollins-sal és a UK Subs-szal is.

Az egész rohadt idő alatt, Semmi jó nem ragadt rád
csak megtanultál jól hazudni és jól tartani a pofád

A sikerek ellenére a több, mint 10 éves működés után, a zenekar feloszlott. Közben elhunyt Bozsó András, ezért amikor úgy gondolták, hogy visszatérnek, Giret Gábort (Gijo) hívták. 1997-ben a Wigwamban telt házas koncertet tartottak.

A Kretens egy korszakot képviselt. Földhányás volt a megművelt talajon, pipacs a szántóföldön, izzó parázs az erdő közepén. A mai fiatalok közül is sokan hallottak a zenekarról, ismerik szerzeményeiket, pedig már fogalmuk sincs, milyen volt akkor küzdeni, harcolni valami ellen, ami meghatározta az életünket. Az a valami a hatalom volt, a fal mögötti bevehetetlennek tűnő rendszer. Mi tagadás, bőségesen volt mi ellen lázadni. A békepárti hippik, akik a nyolcvanas évek közepére fontos szereplőivé váltak a "birodalom" vezetésének, nem tudtak már úgy ellenállni a tüzes ifjúságnak, mint ahogy őket verte a karhatalom, lehetséges, hogy már nem is akartak. A totális anarchia csak egy szeg volt a koporsóba, de az az egy nagyon is fontos szeg volt.

Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Ismeretlen legendák - Prognózis

2013-04-24 18:05:00

kép

Ismeretlen legendák - Boom Boom

2013-04-17 18:05:00

kép

Ismeretlen legendák - CPg

2013-04-10 18:00:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. március 20. és 2018. április 05. között:

Klipmánia