×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Rudán Joe - Ez tényleg ő! @ 2014. március 08. - Club 202 

Megjelent: 2014. március 05. szerda 12:05
Szerző: Fiery
    Cikkek 

Ünnepre készül a hazai rockvilág... és ez jó. Ez mindenkinek jó, hiszen átélhetünk egy egyszeri és megismételhetetlen rocktörténeti eseményt. Ezen a szombat estén Magyarország egyik legkarakteresebb rockhangjának állítunk képzeletbeli emlékművet ötvenedik születésnapjának tiszteletére. Ami még inkább megdobogtatja a szívünket, hogy végre nem egy "nagy tekintélyű" külföldi sztárt emelünk piedesztálra, nem is valami tévéből ismert "műalkotást", hanem egy igazi egyéniséget, nem mást, mint Rudán Joe-t. Én ott leszek, hát te?

2014. március 08-án, szombaton 20 órakor a Club 202-ben - minden bizonnyal telt ház előtt - ünnepli 50. születésnapját, valamint első szólóalbumának megjelenését Rudán Joe a rajongóival, barátaival és zenésztársaival együtt. Hatalmas zenészinvázió várható ezen a tavaszi estén, hiszen Joe minden korszakából érkezik egy-egy régi társ. A tervek szerint külön zenei blokkok lesznek, így a jelenlévők élvezhetnek egy kicsit Rudán Joe akusztikus programjából, a Kalapács Józsi-féle Atilla fiai produkció műsorából, találkozunk a Rudán Joe's New Coda, valamit a Dinamit együttes legénységével is. A közönség természetesen megismerheti az ünnepelt legújabb albumát is, melynek bemutatója szintén belefér még ebbe a vaskos művészeti megmozdulásba....Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!De, hogy ne csak a levegőbe beszéljek, álljon itt a fellépők listája: Czébely Csaba, Bánfalvi Sándor, Buzási Vendel, Friskó "Fido" Péter, Hirleman Bertalan, Kalapács József, Makovics Dénes, Nagy David, Nagy György András, Sipeki Zoltán, Szentkirályi Jani, Szkladányi András, Ifj. Tornóczky Ferenc, Tóth Attila, Vámos Zsolt, Závoti Zoltán. Rudán Joe's New Coda - Tóth László, Matus Péter, Gyenes Attila. Dinamit együttes - Kálmán György, Németh Gábor, Szűcs Antal Gábor, Jankai Béla, Zselencz László. Az est házigazdája: Csalami Csaba lesz.

Az ínyencek ezen a napon biztosan megtalálják a kedvükre való stílust, életérzést. Aki haza akarja majd vinni magával a hangulatot, annak örömhír lehet, hogy ezen a napon itt lesz először lehetőség beruháznunk Rudán Joe első önálló albumára. A lemez megírására Jockey a zenész barátait kérte fel. Így történhetett meg, hogy nem kevesebb, mint 18 új dal került fel az Én ez vagyok címmel megjelenő korongra. A szerzők: Andrásik Remo, Barbaró Attila, G. Nagy Ilián, Gyenes Attila, Hirleman Bertalan, Horváth Attila, ifj. Tornóczky Ferenc, Katona "Lulu" László, Kozma Tamás, Makovics Dénes, Nagy Dávid, Palancsa Gábor, Papp Gyula, Sárdy Barbara, Sárvári Vilmos, Sipeki Zoltán, Toldi Tamás, Tóth László, Vámos Zsolt, Vedres Joe és Zeffer András.

Tartalmas ötven esztendő volt az övé, annyi szent. Nézzük át röviden a Wikipédia segítségével Rudán Joe eddigi munkásságát! 1963. június 05-én született, Pécsett. Már középiskolás korában basszusgitározott illetve énekelt amatőr zenekarokban (Ewerrest, HGM, Morris, Singnál, Spirál, Jet, Candy, Alfa, Griff). 1988-ban alakult Coda nevű zenekara, mely elsősorban régi feldolgozásokat játszott (pl.: Led Zeppelin, Deep Purple), de saját számokkal is rendelkezik, a Coda zenekar azótais működik.

1990-ben, amikor a Pokolgép együttes énekest keresett, akkor ajánlották őt Kukovecz Gábornak és Pazdera Györgynek, a Pokolgép akkori tagjainak, akik lejöttek Pécsre egy Coda koncertre, ahogy meghallották a hangját, rögtön elhívták a zenekarba énekelni. Ő ment is, azzal a feltétellel, hogy a Coda zenekart semmiképpen nem akarja feladni, hiszen ez az ő hobbija. 1997-2007 között a P. Mobil zenekarban is énekelt. Játszott az Atilla, Isten kardja című rockoperában. Szerepe van a minden nyáron megrendezett Rockmaraton fesztivál szervezésében is. 2008-tól 2013 végéig a Mobilmánia énekese. 2009-ben Életmű Díjat kapott.

2010 januárjában megalapította a Rudán Joe Akusztik zenekarát. 2010. áprilisában Rudán Joe távozott a Pokolgép együttesből. 2011-ben Erdélyben énekelt a Csaba királyfi rockoperában, melyben az egyik főszereplőt játszotta. 2013-ban megalakult az Atilla Fiai Társulat, melynek alapító tagja.

Lemezei: Pokolgép - Adj új erőt (1991), Vedd el ami jár (1992), Utolsó merénylet (1995) – koncert, A gép (1996), Csakazértis (2000), Ancient Fever (2001) - angol nyelvű stúdióalbum, Live (2001) – koncert, Te sem vagy más (2002), Momentum (2002) – válogatás, A Túlélő (2004), Oblatio (2006) – unplugged, Pokoli mesék (2007). P. Mobil - Kutyából szalonna (1998), Színe-java 1.Színe (1999). Coda - Coda (1999). Mobilmánia - Ez a mánia (2008), Mobilmánia - Budapest, Petőfi Csarnok 2009.04.30. - koncert DVD+CD (2009), Az út legyen veled (2010), Vagyunk és maradunk még DVD+2CD (2012) - forrás: Wikipédia

Utazás a MagyaRock földjén - "Nem ígérek semmit neked, mennem kell tovább, hogy minden percet másképp éljek. Nem számít már."

Amikor beköszönt végre a tavasz, kicsit mélyebbet szívsz a levegőből. Nyugodt léptekkel oda sétálsz az autódhoz. Egy röpke másodpercre elmerengsz a járművön csillogó nap fényén. Kattan a zár. Nyitod az ajtót. A bőrkabátod egy hanyag mozdulattal a hátsó ülésre ejted. Beülsz a kormányhoz, elfordítod a kulcsot és hallgatod a motor halk duruzsolását. Tökig letekered az ablakot, a biztonság kedvéért mindkét oldalon. Még egy hatalmasat szippantasz a friss levegőből. Élvezed a csendet. Szépen, komótosan kiveszed a kiválasztott CD-t a tokjából és higgadtan – mint akinek semmi gondja - betolod a lejátszóba. Rövid zörgés – zúgás után rákattan a masina a választott lemezre. Te átnyomod a kilences számú dalra. Amíg a gép gondolkodik, rálépsz a gázpedálra és lassan elindulsz. Felbőg a gitár. Olyan hangosan, hogy a motor zúgását már egyáltalán nem hallod. A zenekar belekezd a Szökevény című nótába. Amerre jársz, mindenki megáll egy pillanatra. Itt a tavasz. Nem csak az ereidben érzed. A kellemes szellő, ami az arcodat simogatja, végig kísér utadon. Ma újra jó élni! Ma te vagy a szökevény...Sötét árnyak a küszöbön,
szól a csengőd,
ajtód nyílik már,
meg ismersz még ennyi év után.
Fáradt könnycsepp az arcodon,
te csak hallgatsz
- mit is mondhatnál -
Régi seb, ami most újra fáj.

Nem ígérek semmit neked,
mennem kell tovább,
hogy minden percet másképp éljek,
nem számít már.

Lehetnél szökevény, te is úgy, ahogy én,
Szabadon szökevény, aki törvények nélkül él
Te is légy szökevény, ugyanúgy, ahogy én.
Szabadon szökevény, aki törvények nélkül él.

Néma csend ül a szavakon,
te se mozdulsz,
az idő is rád vár,
egy mozdulat kell,
ne tétovázz!
Fáradt könnycsepp az arcodon,
te csak hallgatsz,
mit is mondhatnál,
feltépett régi érzés újra fáj.

Nem ígérek semmit neked,
mennem kell tovább,
hogy minden percet másképp éljek,
nem számít már...

A dal arról a férfiról szól, aki maga a szabadság megtestesítője. A jó értelemben vett hagyományos szerzemény. Egy hirtelen, kósza gondolatnak köszönhetően beugrik az autójába és meg sem áll régi szerelme házáig. A férfi még mindig hiszi, hogy meglehet szökni ebből az elátkozott, elüzletiesedett, rohanó világból. Ő még mindig úgy érzi, hogy el lehet szökni az elmúlás fekete karmai elől. Az autó pedig nem gyorsabb az időnél, de most ez nem is fontos. Egy igazi hagyományos rocknóta egy nőről, aki minden nap az ablakban állva várja a fehér lovon érkező lovagot, aki hosszú évek után valóban betoppan az ajtón. A szerelem mindig győz. Még a metálban is, de a férfi nem nyugszik – hajtja a vére - és már az érkezés pillanatában az induláson töri a fejét.

Nekem azok az ötvenes-hatvanas évek cowboy filmjei jutnak erről a dalról eszembe, amikor a farmer – mondjuk John Wayne - visszatér régi csajához, kedves ódon városkájába és rendbe tesz mindent, majd a lemenő nappal együtt ismét elnyeli őt a préri. A Szökevény című dal a szabadságról és a szerelemről szól!

A tavasz nem kímél minket, férfiakat. Az autóban – még, ha az egy öreg Skoda, vagy Lada is – úgy hisszük, mi vagyunk a préri lovasai és még mindig csak ránk vár minden gyönyörű nő a múltból. Aztán vége a dalnak, hirtelen fázni kezdünk, az ég is beborul. A motor köhög, az ablakot feltekerjük. Megérkezünk. Kikapcsoljuk a lejátszót, kiszállunk az autóból. Most jó, hogy magunkra húzhatjuk kopott bőrkabátunkat, hiszen megvéd a hidegtől. Haza értünk, mindannyian hazaérünk egyszer...

Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. február 20. és 2018. március 08. között: