×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 The Darkness - Permission to Land (2003) 

Megjelent: 2004. július 10. szombat 00:00
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

Hippi kultusz, avagy a Nagy Rock And Roll Svindli!? - Jut eszembe 2003. egyik legsikeresebb brit rock bandájáról, és annak lemezéről. A banda és a lemez dalai ismerősek lehetnek bármely zenei televízió képernyőjéről. A lemezről kimásolt kislemezek (Growing On Me, Get Your Hands Off My Woman és I Believe In A Thing Called Love) sikere sem méltatlan, de ez a nagylemez is vissza repíti a hallgatót a kultikus hard rock '70-'80-as évekbe. Mindennek megkapjuk a maivá alakított változatát, amit annyira szerettünk abban a korban. Kapunk egy nagy adag AC/DC-t, meg Led Zeppelint, meg kis adag csajozós-amerikás glam rockot, a 'la Poison, meg egy kis adag Def Leppard féle refrénkezelést. Kultikus lemez ez a maga módján. Nem kellene olyan gyorsan elfelejteni.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Az biztos, hogy hatalmas sikert könyvelhetnek el vele. Fel is kerültek a tinik falára, és ez még nem is lenne baj. Legalább valamiféle értéket képviselnek, mint az említett bandák. Az már nagyobb baj, hogy elég erősen kitört rajtuk a "sztárhajcihő", amibe minden belefér. Leginkább koncert elmaradások, meg ilyenek. De ez már egy másik történet. Minden ennél a lemeznél kezdődött. Reméljük a svindli nem itt ér véget.

A banda feje Justin Hawkins énekes, gitáros, szintis, aki a kilencvenes évek végén alakította meg testvérével Dan-nel, a basszer Frankie Poullain és a dobos Ed Grahammal a bandát. Céljuk elég egyszerű volt: 70-es évek rockját akarták játszani. Valamiféle Queen Bohemian Rhapsody, Steven Tyler, David Lee Roth egyvelegként. A dolog teljesen halott ügynek tűnt 2002. augusztusáig, amikor a Must Destroy Music megtalálta őket, és kiadta első EP-jüket I Believe in a Thing Called Love címmel.

Aztán megjelent a Keep Your Hands off My Woman kislemez, ami felmászott az Angol eladási lista 36. helyére. Márciusban jött is az Atlantic Records szerződés, és azóta a siker.

Sajnos hazánkat ez is elég késve ért ide. Így a hazai tévék is csak akkor fedezték fel, amikor már máshol lefutott az igazi nagy siker, és őrület. Egészében véve itthon nem is kapták meg azt, ami dukált volna nekik a nyugati sikerek után. Ki tudja ki is a The Darkness? Pedig egy igazi hard-glam rock banda, aki mostanában a legnagyobb elismerést kapta a műfajban.

Mit tudnak ők, amit mások nem? Tulajdonképpen egy nagy koppintásos svindli ez az egész. Ahogy szerintem itthon a Zorall is az. (Viszont jók.) Tessék kérem hallgatni és bulizni, mert ez az egész arra való. Legendás, hedonista dolog, ami rád töri az ajtót, ha hagyod és ha meghallod, akkor hagyni fogod magad. Mert ismerős az egész. Klasszikus AC/DC, Def Leppardgitártémák. Fölötte pedig a teljesen elmebeteg magas hangon sikoltozó Justin Hawkins. És az egész kaphat egy extravagáns csomagolást. Kész a banda. Kész a siker. Kész az igazi svindli!

Na, azért álljunk meg egy szóra! Azért kellenek jó dalok is. Leginkább slágerek. Azt hiszem ebben is magasan teljesítenek. Slágert slágerrel fokoznak. A dolog úgy indul, mint a következő AC/DC-nek kellene. A Black Shuck gitártémái olyan dc-nyúlások, mint a sicc. Az egészen az őrült Justin sikolya, üvöltései, énektémái segítenek. Őrült a fickó, de jól adja!

A korai Def Leppardot idézi a Get Your Hands Off My Woman, ami ugye a következő sláger. Ennek a klipjeit már mindenki látta, még az is aki nem akarta, de nézte az MTV-t. Kérem lehet csápolni, meg sikoltozni az őrült témákat Justinnal. És még a Kiss hatásairól nem is beszéltem, ha minden igaz... Zeneileg biztosan vannak áthallások.

A Growing On Me ismét dc-nek indul, jó nagy adag brit rockzenei nagyágyúval. Leginkább a Thin Lizzy-t lehetne említeni. Különben sláger a dal ismét. Nekem sok volt a refrén egyszerűsége, de ez az én bajom. Az I Believe In A Thing Called Love teljes időutazás. Kiss Hotter Than Hell keverés ugrik be, de ez egy olyan dal amiben Justin ismét hatalmas és őrült témákban nyivákol, illetve énekel. Zseni az ember, vagy őrült?

A Love Is Only A Feeling ismét Thin Lizzy - Kiss hangulatban készült. Itt azért, biztos ami biztos előkerültek az akusztikus hangszerek is. Ja, nem írtam: a dal egy sláger. Ismét Ac/Dc-féle rock'n roll a Givin Up. A nagy sláger Beatles refrénnel. Lehet rá bulizni rendesen, már ha valakinek ez az ugrálós tini-metal bejön. Nekem bejött.

Ismét Def Leppard a Stuck In A Rut. Justin itt énekel talán a legjobban. Hadarja a szöveget, és ezerféle magas hangon nyomja a sikolyt. Tini-metal kultusz indul! A refrén nagyon király dallamokat hordoz. A Friday Night is a Beatles vonulat, jó nagy adag brit dallammal. Ez amolyan vidám Coldplay szerűség. Komolyan jó a dal, csak könnyen el lehet felejteni, mert teljesen súlytalan.

Ahogy indul az Love On The Rocks With No Ice már hallani belőle, hogy itt Zeppelin dalt fogunk hallani. Keverésben biztosan benne van a nyúlás, de a dal maga is egy modern Zeppelin után érzet. Plantet idézően remek a hangja Justinnak, de sebaj egész jól sikerült a refrén sikolya is... Lehet várni a tévében. A végére jutó Holding My Own egy lassú dal. Mit mondjak nem fogott meg. De nem is nekem készült, hanem a szerelmes tiniknek. A dal dallamai, ének témája azért rendesen ki vannak találva.

Összefoglalva: 10 / 8.5 - Kár, hogy nálunk ezzel nem lehet sikert csinálni, úgy ahogy a nyugati minta mutatja. Azt hiszem zeneileg fel kellene nőnünk már, de ezt ne ezen a lemezen tegyük meg. Azért ez a dallamos metal műfajban, a hetvenes évek stílusában egy kimagasló lemez!

track lista:

1. Black Shuck
2. Get Your Hands Off My Woman
3. Growing On Me
4. I Believe In A Thing Called Love
5. Love Is Only A Feeling
6. Givin Up
7. Stuck In A Rut
8. Friday Night
9. Love On The Rocks With No Ice
10. Holding My Own

Kiadó: atlanticrecords.com
Honlapjuk: thedarknessrock.com
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Jack White - Boarding House Reach (2018)
A 42 éves, Detroit-i születésű John Anthony Gillis, művésznevén Jack White a 1997-2011 között forradalminak számító White Stripes garázs-duó miatt mindenkinek ismerős

Tovább...
The Dead Daisies - Burn it Down (2018)
A 2012-ben alakult ausztrál-amerikai Dead Daisies - a folyamatos tagcseréje közben - mára az egyik legjobb XXI. századi hard rock zenekar lett. 2016-ban

Tovább...
Al Di Meola - Opus (2018)
A 63 éves Al Laurence Di Meola nem csak New Jersey, de az egész világ egyik legfontosabb gitárhőse. '74-től futó - a Return to Forever-ben kezdődő - latin-orientált fúziós jazz

Tovább...
Royal Hunt - Cast In Stone (2018)
A dániai Koppenhágában, '89-ben alakult Royal Hunt legutóbb 2015-ben adta ki a Devil's Dozen című sorlemezét, amiről kétszer is írtunk annak idején. (Azóta a 2017-ben

Tovább...
Marco Mendoza - Viva La Rock (2018)
Az 54 éves mexikói-amerikai Dead Daisies basszusgitáros, Marco Mendoza Dániában készítette régóta várt harmadik szólólemezét, a Viva La Rock-ot, amit március 04-én

Tovább...
Koncertek 2018. május 23. és 2018. június 08. között:

Klipmánia