rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Candlemass - Epicus Doomicus Metallicus (1986)

 Látogatottság
Összesen
87354111
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Led Zeppelin - Pyhsical Graffiti (remaster, 2015)

Lemezismertetők

Ahogy már korábban is hírt adtunk róla, megérkezett a Led Zeppelin remaster-sorozat harmadik része, amely ezúttal rendhagyó módon, csupán egy album köré épül. Ez pedig nem más, mint a zenekar egyetlen dupla lemeze, az éppen negyven éve megjelent Physical Graffiti. A hivatalos oldal fórumát olvasgatva tavaly találtam egy bejegyzést, ahol egy bennfentes(nek látszó) illető elhintett némi információt a hátralevő lemezek megjelenési ütemtervéről. Az évforduló felhasználása logikus lépésnek tűnik, a kivitelezés korábbiakhoz hasonlóan, igen magas színvonalú, azonban a kiadványszámlistáját látva mégis kicsit rossz szájízem támadt... - Bollók Csaba írása
1973-ban, az abszolút sikerei csúcsán levő négyes fogat hosszabb alkotói szabadságra vonult az addig szinte szakadatlan turnézás után. Az 1974-es évben nem koncerteztek, némi pihenést követően Headley Grange-ben nekiálltak a dalok írásának. Közben megalakult a magánkiadójuk Swan Song néven, elkezdték összerakni az előző években forgatott anyagokból a koncertfilmet, Page a Lucifer Rising filmzenével szöszölt, Jonest pedig annyira megviselte a turnézás és a magánéleti problémái, hogy kis híján kilépett.

Ezzel együtt 1974 január-februárjában elkészültek az új dalok. Mint mindig, most is több anyag lett, mint ami egy lemezre ráfért, ám ezúttal azt találták ki, hogy a korábbi albumokról lemaradt számokat (illetve mint később kiderült, azok egy részét) "hozzácsapják" az újonnan felvett anyaghoz, egy dupla nagylemezt kerekítve. A végeredmény egy sokszínű, kicsit változó színvonalú, de mégis ütős anyag lett. Talán ez a lemez mutatja be legjobban a banda sokszínűségét - blues, hard rock, akusztikus, folk, szimfonikus rock, megannyi színe a spektrumnak. A borító ismét egy különlegesség, egy New York-i bérház ablakaiban mozgathatóan jelennek meg a zenekar tagjairól és különféle hírességekről készült portrék.

Anyag tehát volt bőven. A különböző gyűjteményes és tematikus bootleg kiadványokon (ld. Alternative Graffiti) szinte az egész album anyagának fejlődése végigkövethető, az új kiadvány bónuszlemezén, a tizenöt dalhoz mégis csak hét bónusz felvételt kapunk, egy kivételével a 1974-ben felvett "új" dalok alternatív változatait. Az egy dolog, hogy élő anyag nincsenek, hiszen az első lemezt kivéve, ilyesmikre (sajnos) nem számíthatunk. Page magánarchívumában azonban biztosan lapulnak még értékes kincsek. Közkézen is kering néhány dolog, például a Swan Song című dalkezdemény, amelyből később a The Firm Midnight Moonlight-ja született. Erre a témára létezik rövid, pár perces és közel egy órás jammelés is. Van instrumentális felvétel ebből a korszakból, szerintem a La-La mintájára ez is felfért volna. Szintén semmi nyoma a Take Me Home című Rover-re hasonlító darabnak sem.

A két igazi csemege a Sick Again Page és Bonham által feljátszott demója, illetve az In The Light (Morning) alternatív (és sajnos szerkesztett) verziója. A többi nóta "csak" alternatív keverés, elsőre én nem hallottam ki nagy különbségeket a végleges változathoz képest. Az átkeresztelt Trampled Under Footban Plant vokálja meg van duplázva, az In My Time of Dying a rájátszások nélkül letisztultabb, a végéről viszont lekeverték a már jól ismert stúdiódumát. A Houses Of The Holy-ban kicsit másak a vokálok és hangsúlyosabb Bonzo ütőhangszeres sávja. A Boogie With Stu-ban még nincs benne Plant gitárja, valószínűleg itt is az alap verziót kapjuk. A Kashmirban a gitár kevésbé hangsúlyos, így még dominánsabb a szimfonikus hangszerelés.

A Kashmirt egyébként én szívesebben hallgattam volna instrumentálisan (az 1998-as Puff Daddy-remixnél nagyon bejött) és kíváncsi lettem volna az olyan dalok "vázlataira" is, mint a Custard Pie, Bron-Yr-Aur, The Rover, vagy a Wanton Song. (Ezek mind fellelhetők bootlegen).

Az album körítése természetesen most is a szokásos, CD, vinyl és digitális változatok mellett, kapható a Super Deluxe díszdoboz is borítónyomattal és színes-szagos könyvvel bővítve. Az árak – lévén hogy most dupla és tripla lemezes pakkokról van szó – kicsivel magasabbak, mint korábban, de nem vészesek. Bár az előző körnél elmaradt, most ismét rendeztek egy exkluzív meghallgatást, a londoni Olympic Studio-ban, ahol a bónusz lemez meghallgatása után, Page-el volt interjú és kérdezz-felelek. Az esemény követhető volt Interneten is. A még hátralévő három lemez valószínűleg egy időben fog kijönni, feltehetőleg 2015 második felében. A dátum és a bónuszok tekintetében Page titkolózik, remélem, hogy a végén azért villant valami érdekeset még.
Track lista:

CD1:
01. Custard Pie
02. The Rover
03. In My Time Of Dying
04. Houses Of The Holy
05. Trampled Under Foot
06. Kashmir

CD2:
01. In The Light
02. Bron-Yr-Aur
03. Down By The Seaside
04. Ten Years Gone
05. Night Flight
06. The Wanton Song
07. Boogie With Stu
08. Black Country Woman
09. Sick Again

CD3:
01. Brandy & Coke (Trampled Under Foot - Initial Rough Mix)
02. Sick Again (Early Version)
03. In My Time Of Dying (Initial Rough Mix)
04. Houses Of The Holy (Rough Mix With Overdubs)
05. Everybody Makes It Through (In The Light Early Version - In Transit)
06. Boogie With Stu (Sunset Sound Mix)
07. Driving Through Kashmir (Kashmir Rough Orchestra Mix)

Honlap:
ledzeppelin.com
facebook.com/ledzeppelin
robertplant.com
jimmypage.com
johnpauljones.com
johnbonham.co.uk

Bollók Csaba
2015. február 25. 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: bollokcs


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.50 Seconds