Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Devil Electric - Devil Electric (2017)

 Látogatottság
Összesen
88282791
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 HitRock - 35 Live! (2015, Fiery)

Lemezismertetők

Pontosan 35 évet kellett várni arra, hogy megjelenjen az első olyan HitRock album, ami hűen tükrözi a zenekar csúcsidőszakát, eddigi zenei tevékenységét. A koncertlemez meghallgatása közben valódi időutazásra indulunk, gondolatban előkerülnek a csöves gatyák, keresztcsíkos pólók, alföldi papucsok, kedvenc zenekaraink nevével, filctollal összefirkált szimatszatyrok. Képek jelennek meg a külvárosi koszos kis klubokról, vaskapus művelődési házakról, és a bejárat előtt türelmesen várakozó rockerekről, akik Zöldszilvánit, vagy Kövidinkát isznak, és szívják a Symphoniát, vagy Sophianét. Megjelent egy lemez, egy nagy korszakról, még sincs hallelújázás a hazai rockéletben, bezzeg, ha annak idején, valami másképp történt volna...
Viszontagságos utazás

A HitRock zenekar tavaly ünnepelte 35-dik születésnapját, amit a srácok egy éppen ennyi ideje várt albummal ünnepeltek meg. Az öröm azonban mégsem lehet teljes, hiszen egy alapember nem szerepelhet már rajta, hiszen nem sokkal a felvétel előtt hunyt el Tihanyi "Tánci" Gábor, az együttes gitárosa. Úgy tűnik, hogy ezt a rockzenekart kísérti a balszerencse, hiszen akármikor készült lemezük, egy "főszereplő" mindig lemaradt...

A zenekar pedig úgy indult, ahogy a legszebb álmokban kell. Az első születésnapjukra, 1980-ban megjelent egy kislemezük – igazából csak egy fél, mert a másik oldalra már nem ők kerültek -, amelyen az azóta himnusszá vált Vén csavargó halála szerepel. A dal etalon lett a rock rajongók körében, de erről kicsit később!

1981-ben, amikor Puttony – a banda másik énekese – kivált a zenekarból, még egy ideig vitték ezeket a dalokat, aztán néhány hónapra rá, kissé modernizáltabb, metálosabb formát öltött magára a csapat. Talán az új hangzásnak köszönhetően, végre megjelenhetett egy teljes kislemez. Az új hullám és a rockot váltani készülő punk ekkor már az előszobában tombolt, ezért ez az anyag már nem lehetett olyan sikeres.

A külvárosi társaság nem adta fel, 1984-ben napvilágot láthatott az első Hit nagylemez! Ennek pedig hatalmas ára volt, hiszen sakk nyelven szólva a "királynőt" kellett feláldozniuk, hiszen a banda arca, a frontember, Mr. Basary helyére egy a hatalom által megjelölt énekest kellett szerepeltetni, ő volt a később méltán "világhírűvé" vált Csovi-csovi Jasper sokat mondó dalnak egyik előadója, és a hasonlóan "színvonalas" Modern Talking-másolat zenekar pacsirtája, Bodnár Attila. A lemez csúfosan megbukott, mind a dalok, mind a hiteltelen énekes miatt. A Bőrjakós srác hamar rájött, hogy ebben a műfajban nem rúghat labdába, hát gyorsan le is lécelt.

A kudarccal és a folyamatosan beáramló új stílusokkal már nem tudott a csapat megbirkózni, így egy időre háttérbe vonultak. 1986-tól pedig hosszú "téli álomra" hajtotta fejét a zenekar. Persze továbbra is dolgoztak, csak nem HitRock néven.

Az álom valóra válik

1998-ban egy vállalkozó kedvű "zenész" ötlete alapján, elkészült a zenekar lemeze, amit lehetett volna az első igazinak is titulálni, de Mr. Basary ezúttal is hiányzott, ugyanis a feltétel megint az volt, hogy ő nélküle készüljön el az album. Az ötlet szülőatyja pedig a fizetés helyett lelépett, hogy amikor a csapat összeszedte a pénzt és megjelentette a lemezt, újra visszatérjen.

2009-ben újra összeállt a zenekar, megünnepelve a harmincadik születésnapot, erről felvétel is készült, ami megjelenésre vár... Az igazi nagy visszatérés azonban 2011-ben történt, a csapat klubja akkor a PeCsa Café volt. Egyik emlékezetes koncertjükön a vendégzenekar, a szintén a '80-as évek legendája, a salgótarjáni Fanyúl volt. A HitRock felállása újra a régi volt. Sajnos a csapat nem élvezhette gond nélkül a sikert, hiszen hosszas betegség után, Tihanyi "Tánci" Gábor 2013 szeptemberében elhunyt!

Kívülről úgy tűnt, hogy itt a végállomás, de a HitRock zenekar nem adta fel. A pillanatnyi káoszon felülemelkedett a józan ész, megrázták magukat és gőzerővel dolgoztak tovább. Tisztelegve az elmúlt 35 évnek és Tánci emlékének, megszületett tulajdonképpen az első igazi Hit album. A gitárt a még nagyon fiatal, ám de annál tehetségesebb Somogyi Remig vette nyakába, a basszusgitárt a Historica zenekarból is jól ismert Berkes Charlie kezeli, az ének Mr Basary, a doboknál Pozsonyi Tibor, és a zenekar vezetője, a hajdani basszista, Füchsel Tibor billentyűzik. Beszéljünk akkor egy kicsit az új HitRock 35 live című cédéről!

A koncertet 2014-ben, a Sörsátorban rögzítették, egy hétköznap (kedd) este, amivel csak annyi bajom van, hogy a rajongók többsége, a munkája, vagy évi rendes nyaralása miatt nem jutott el a helyszínre, és - mint koncertfelvétel – így egy kicsit "csöndesebbre" sikerült az anyag.

A felvétellel nincs gondom, tisztán, szépen szól, Basary szépen, érthetően énekel, a hangszereket külön is kihallani, ahogy kell. Az album első sorban az 1979 és '81 között íródott dalokat mutatja be, amit én gonosz módon összehasonlítottam egy a tulajdonomat képező 1981-es koncertfelvétellel, segítségül hívtam a Vén csavargó halála, valamint az Üveghegy kislemezt is. Elsőre alig hallani a különbséget, aztán lassan tisztul a kép. A koncert igyekszik a hagyományoknak megfelelve, az eredeti hangzást visszaadni, ami részben jó, mert igen, majdnem így szólt a Hit 1981-ben, részben viszont rossz, mert új hangzás nélkül nehéz lesz megszólítani a fiatalabb, rockra éhes nemzedéket. Talán ezért is kerülhetett a lemezre egy új dal, ezért kerülhetett a csapatba Remig (18), aki nagyszerűen utánozza le Tánci játékát, ám ebből a játékból valami nagyon hiányzik nekem...

A lemezről

Emlékszem, egy Beatrice bulin éreztem először azt a megfogalmazhatatlant, amikor Magasvári Viktor – aki egyébként egy nagyszerű gitáros – igyekezett Lugosi Laci bőrébe bújni. Egyszerűen nem jött át, mert hiába volt meg a tudás, hiányzott az elkötelezettség, a tapasztalat, de leginkább a szív. Valahogy ez a szív hiányzik nekem Remig játékából is. Ügyes a srác, olykor kicsit mást játszik, mint azt az eredeti adná, ebben nem foglalhatok állást, mert nem tudom, hogy a változtatás megbeszélt, vagy csak nem megy ugyanaz.

Hiába öregedett a zenekarral együtt a repertoár is, a mondanivalók a mai napig érvényesek. Sajnos a mai utódok már nem ilyen gondolatokkal lázadnak a mindenkori hatalom ellen. Ami 1979-ben odacsapott a közönségnek, az mára sokszor néma kiáltás a semmibe. Ez nem a zenekar hibája, ez inkább annak a rendszernek a hibája, amelyik évtizedek óta tudatosan butítja el - leginkább a médián keresztül - a fiatalokat. Ma már tetkóval, gyogyós zenével, testkarikákkal harcolnak a mindennapok szürkesége ellen, nem veszik észre, hogy ez az út a senki földjére viszi őket.

A dalok nagy része valóban az eredeti hangzásban jön le, bár ugye az idő múlásával kicsit "lejjebb" vették a hangokat, ami érthető is, hiszen Basary ezért is tudja még mindig ilyen szépen kiénekelni a magasakat. Ezért is volt kicsit meglepő számomra az Üveghegy extra mély kezdése, a következő hiányérzetem pedig Pozsonyi Tibi hangja volt, hiszen ezt a nótát a lemezen is és a koncerteken is ő énekelte fel Basaryval. A végső ütés az volt számomra, hogy egy kissé módosított a banda a szövegen, csináltak egy pozitívabb hangvételű szerzeményt, pedig az eredeti egy valódi korkép volt. Jozé barátom - aki jó ideje segíti a zenekart – elmondása szerint a mostani lemezen található az eredeti szöveg verziója, csak ezt akkor nem engedte meg a hatalom.

A Rocker király volt annak idején a zenekar egyik kultikus szerzeménye, itt is megmaradt a hagyományos hangzás, az élő műsornak köszönhetően még egy apró baki is belefért, amikor az énekes hangja egyszer megcsuklik a refrénben, de ez ettől hitelesebb, élethűbb. A magam részéről jobban is szeretem, amikor nem változtatnak a koncerthangon, az utómunkáktól hamisabb lesz a kialakult kép. Nemrég került a kezembe egy hazai koncert DVD, amiben az egyik szám közben a billentyűs–énekes előre megy énekelni, miközben a hangszere továbbra is feszesen váltogat, viszi a dalt. Na, az kiábrándító volt.

Amit a legjobban vártam, az természetesen a Vén csavargó halála volt, amit az elmúlt 35 évben többféleképpen indított a zenekar, és még egyik változatot sem sikerült megkedvelnem, hiszen az a felvezetés és azok a váltások, melyek a legelső koncert kislemezen szerepeltek, igen csak mélyre ásták magukat bennem. Ez ráadásul egy olyan szerzemény - és lehet velem vitatkozni, de nem érdemes -, ami a HitRock védjegye, himnusza. Az ilyen legendákon pedig nem ildomos módosítani, ez úgy szép, ahogy megszületett! Egyszer sikerült tökéletesre megírni, akkor ne rontsunk rajta, ezen a dalon ne!

Érdemes meghallgatni!

Összességében egy hallgatható, jó minőségű koncertlemez került a boltokba, még ha erre 35 esztendőt kellett is várni, az eddig leírtakkal ellentétben, büszke lehet rá a társaság. Komoly képet kapunk a hetvenes évek végi, nyolcvanas eleji hazai rockzenei időszakról.

Ma is azt mondom, ha ez a zenekar 1980-ban kiadhatja ezt az albumot, akkor a neve ott lehetne az akkori nagyok (Dinamit, P. Box, Edda, HBB, Karthago, Prognózis) mellett, az a Sörsátor 2014. augusztus 12-én, kedden "megdurrant" volna, talán a felvétel a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán készült volna, több ezer ember előtt. De nem így történt, valamiért ezt az utat kellett bejárni, valamiért 35 év után kellett megjelennie az első igazi HitRock albumnak, ami egy igazi ízelítő azokból a bizonyos valódi rock évtizedekből...


Track lista:

01. Napfelkelte
02. Rock nemzedék
03. Volt már úgy
04. Ikarusz
05. Halott madár
06. Üveghegy
07. Ne kérdezd
08. Anyám
09. Kincskereső
10. Rocker király
11. A vén csavargó halála
stúdió bónusz:
12. Féltem a szerelmed

Közreműködő zenészek:

Füchsel "Füxi" Tibor - zongora, orgona, szintetizátor
Pozsonyi "Finki" Tibor - dob
Babári "Mr. Basary" József - ének
Somogyi "Remi" Remig - gitár
Berkes "Charlie" Károly - basszusgitár

Lemezeik:

1980 - Rockhullám SP
megosztott kislemez (Hungaroton)
koncertfelvétel Budai Ifjúsági Park 1980

1981 – Hit - Csepel MC
Betiltott dalok 1. CD
szamizdat
koncertfelvétel Csepeli Ifjúsági Park 1981

1982 – Hit - Rock and Roll szerelem SP
kislemez (Hungaroton)

1983 – Hit - Heavy Metal MC
Betiltott dalok 2. CD
szamizdat
demó

1984 – Hit - Oké LP/MC
nagylemez (Hungaroton)

1984 – Útravaló 2. MC
tematikus válogatás (Hungaroton)

1992 – Garázs III. - Magyar Rock MC
válogatás (Nagyferó Produkció)

1998 – Hit - A véncsavargó MC/CD
remake album (RockLand)

2000 – HitRock - Ikarus MC/CD
demó EP

2007 – Emberek Emberekért No 1.
jótékonysági válogatás (Ka-Rock, Pompeii Records)

2007 – Emberek Emberekért No 4.
jótékonysági válogatás (Ka-Rock, Pompeii Records)

2009 – HitRock - 30 éves jubileumi koncert CD
promóciós koncertalbum
koncertfelvétel Crazy Mama Music Pub 2009

2015 – HitRock - 35 (-2-) CD
koncertalbum (Hammer)
koncertfelvétel Városligeti Sörsátor 2014

Kiadó:
Hammer
Honlap:
hitrock.hu
facebook.com/pages/HitRock
facebook.com
Írta: Fiery 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.85 Seconds