rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Essence of Datum - Nevermore (2017)

 Látogatottság
Összesen
88347329
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Styx and the Contemporary Youth Orchestra - One with Everything (2008)

DVD ajánló

Ezen a fórumon már többször reflektáltam arra, hogy a rock zenei ízlés tekintetében bizony vannak különbségek Amerika és Európa között; ez így volt már a kezdetek kezdetén (úgy értem a rock n' roll születésének hajnalán) is. Az óceánnyi távolságot persze néhány legendás előadó azért át tudta törni: The Beatles, Led Zeppelin, Pink Floyd, AC/DC... stb., de akadtak olyanok is, akik a hatalmas víztömeg ezen, vagy azon az oldalán minden igyekezetük ellenére sem tudtak egyenlőképpen (de még hasonlóképpen sem) érvényesülni. Az európai oldalról ott van a Deep Purple, Rainbow, Uriah Heep, Queen, Amerika felől pedig olyan szülőföldjükön hősként ünnepelt csapatok, mint a Journey, Kansas, Boston, Saga, vagy éppen recenzióm tárgya: a Styx.
A Styx története egészen a '60-as évek Chicagójáig nyúlik vissza, s ezzel olyan "kultikus" társaságba kell helyeznünk őket, amelynek szereplői az amerikai rádiók üdvöskéi: a Chicago, vagy az Reo Speedwagon. Sajnálatos módon (persze nem teljesen alaptalanul, de lényegében igazságtalanul) ezek a bandák itthon el lettek könyvelve, mint nyálas-szirupos pop-rock ömlengések, pedig azon túl, hogy mindegyikük története Chicagóban kezdődött, az is közös bennük, hogy kiváló zenészek alkotják őket, akik ráadásul erős vonzalmat tápláltak magukban a zenei fúzió és a progresszivitás iránt. Tény, hogy az Európánál konzervatívabb Usában tanácsos volt hiperdallamos, közönségénekeltetős, több szólamban énekelt refréneket írni, rendesen megfésülködni és még a színpadi öltözködésben is visszafogottabbnak mutatkozni. Mindazonáltal, aki ezeket az együtteseket kicsit behatóbban megismeri és főleg meghallgatja, hogy mostanában hogyan szólnak, kellemesen fog csalódni. Végre követhetik azt a hangzást, amit mindig is akartak...

A Styx muzsikáját mindig is az határozta meg, hogy két frontember "vetélkedik" náluk, Dennis DeYoung billentyűs és Tommy Shaw gitáros. Mindketten kiváló énekesek és dalszerzők, önálló szóló karrierrel: DeYoung inkább a keresztény rock (hitvalló katolikus) és a zenei színház felé hajlott (a Notre Dame-i Toronyőrről írt musicalt), míg Tommy Shaw Ted Nugent-tel csinált két bazi jó Damn Yankees lemezt, mostanában pedig blue grass albumokkal kísérletezik. Az öreg kontinensen mi alig tudunk róluk valamit, maximum a hallójáratokból csak nehezen kiűzhető Come Sail Away című balladájuk hallatán rémlik valami.

Mivel DeYoung és Shaw között, érthető okokból rivalizálás alakult ki, ebből pedig állandó feszültség keletkezett, a One With Everything DVD-n már csak Shaw szerepel, de ez annyira nem zavaró, hiszen a bandában többen is jól vokáloznak és a Cleveland-i Contemporary Youth Orchestra kórusa is támogatja őket. A CYO egyébként az Usában köztiszteletnek örvendő és gyakorlatilag csak kamaszokból álló szimfonikus zenekar, akik más népszerű előadókkal is együtt dolgoztak már: pl. Graham Nash-sel, Pet Benatarral, a Jefferson Starshippel, vagy Jon Andersonnal.

A DVD-t egy 2006-os turné alkalmával rögzítették a CYO szimfonikusainak otthonában, az ohioi Clevelandban. A szetlista 16 dalból áll, benne egy tartalmas meddley-vel és három nótával a már DeYoung nélkül készített Big Bang Theory albumról. Az anyag megjelent CD-n (csak 13 dallal) és DVD-n, ami a bónuszok között rejteget két ajándék karácsonyi dalt is (All I Want, Ring The Bells). Aki nem rajong a szimfonikusokkal közösen előadott koncertekért (mostanában már kezd lerágott csont lenni), annak jó szívvel ajánlom a még DeYoungot is szerepeltető, 1997-es Return To Paradise DVD-t.

A koncert színpadképe egyszerű, hiszen a banda, a szimfonikusok és a kórus mellé már nem nagyon fért más, de a több kamerás (álló és mozgó) fényképezés elég élvezetes, ha a vágás nem is mindig szerencsés (belógó csápoló kezek, stb.). A hangminőségre nem lehet panasz, pedig egy ilyen grandiózus koncertnél nem lehet könnyű mindent arányosan beállítani. Különösen a tragikusan korán elhunyt alapítót, John Panozzót helyettesítő, puskakezű Todd Sucherman dobszerkója szól nagyon bikán. Fogalmatlan, vagy kételkedő európai rock rajongóknak nem igazán tudok elképzelni ideálisabb módot a Styx-szel való ismerkedésre. Lehet, hogy nem lesz belőle szerelem, de legalább az előítéleteket vagy az ismeretlenség ködét eloszlatja.
Track lista:

01. Blue Collar Man (Long Nights)
02. Lorelei
03. One With Everything
04. It Don't Make Sense (You Can't Make Peace)
05. I Am the Walrus
06. Just Be
07. Everything All the Time
08. Crystal Ball
09. Miss America
10. A Criminal Mind
11. Too Much Time On My Hands
12. Boat on the River
13. I Don't Need No Doctor
14. Medley (Put Me On, Mademoiselle, Heavy Metal Poisoning, Midnight Ride, Sing for the Day, Shooz, Queen of Spades, Great White Hope, Half Penny Two Penny, Borrowed Time, Superstars, Rockin' the Paradise, Lights, Man in the Wilderness, Put Me On (Reprise), The Grand Finale, Mr. Roboto)
15. Fooling Yourself (The Angry Young Man)
16. Renegade
17. Finale
Bónusz karácsonyi dalok:
18. All I Want
19. Ring the Bells

Közreműködő zenészek:

Tommy Shaw - gitár, ének, mandolin
James Young - gitár, ének
Todd Sucherman - dob
Lawrence Gowan - billentyűs hangszerek, ének
Ricky Phillips - basszusgitár, gitár, vokál
Chuck Panozzo - basszusgitár: Fooling Yourself, Renegade
Contemporary Youth Orchestra, vezényel: Liza Grossman

Lemezeik:

1972 - Styx
1973 - Styx II
1973 - The Serpent Is Rising
1974 - Man of Miracles
1975 - Equinox
1976 - Crystal Ball
1977 - The Grand Illusion
1978 - Pieces of Eight
1979 - Cornerstone
1981 - Paradise Theatre
1983 - Kilroy Was Here
1990 - Edge of the Century
1999 - Brave New World
2003 - Cyclorama
2005 - Big Bang Theory

élő:
1984 - Caught in the Act
1997 - Return to Paradise
2000 - Arch Allies: Live at Riverport
2001 - Styx World: Live 2001
2002 - At the River's Edge: Live in St. Louis
2003 - 21st Century Live
2006 - One with Everything: Styx and the Contemporary Youth Orchestra
2008 - One with Everything: Styx and the Contemporary Youth Orchestra - DVD
2012 - The Grand Illusion, Pieces of Eight Live

Kiadó:
Eagle Rock
Honlap:
styxworld.com
facebook.com/styxtheband
Tartuffe, dionysosrising.blog.hu 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: DVD ajánló
· Szerkesztette: Dionysosrising


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: DVD ajánló:
Dream Theater - Live at Budokan 2DVD (2004)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.66 Seconds