×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Rudán Joe - A magam útját járom (2015) 

Megjelent: 2015. augusztus 19. szerda 18:05
Szerző: Fiery
    Interjúk 

A hazai rockélet forgatagában jártas zenekedvelő egészen biztosan ismeri Rudán Joe-t, azt az embert, aki 20 évet töltött a Pokolgép, tízet a P. Mobil együttesben, majd a Mobilmánia, valamint a Dinamit zenekar frontembereként is fontos szerepet vállalt. Joe nem egy fenekén ücsörgő típus, így nagy bandái mellett folyamatosan láthatjuk saját zenekarával, a Rudán Joe's Coda nevű társasággal, az Atilla Fiai Társulattal, valamint önálló akusztikus bulijain. A Csaba királyfi című rockoperában is az egyik főszereplőt (Látód) alakítja. Joe most igazán nagy dobásra készül, hiszen ősztől útnak indul a Rudán Joe Band. A közönség által ismert, legendás dalokon keresztül megismerteti a frontember rock and roll világába ágyazott élettörténetét, a Pokolgép időszaktól, a tavaly megjelent önálló albumig bezárólag. Beszélgetésünk Baranya megye díszpolgárával tisztán a zenéről, a zene iránti tiszteletről szól - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Az elmúlt évtizedekben számos nagynevű zenekarban voltál frontember. Most úgy tűnik a magad ura, szabadabb ember lettél. Mit változtatott ez benned?

Mindig is meghagytam magamnak azt a szabadságot, hogy a saját bandámban, a Codában énekeljek, bármely más zenekarban is voltam frontember. Nyugodtan telnek a napjaim, csak azzal foglalkozom, ami érdekel, nem kell felesleges energiákat ölnöm olyan dolgokba, ami nem tetszik, nem kell szélmalomharcot folytatnom senkivel az adott csapaton belül.

Több, mint öt éve alakítottuk Tóth Laci barátommal az akusztikus formációt, ami nagyon kellett a lelki világomnak, itt tudok igazán kiteljesedni, itt nem lehet hibázni. Mivel Laci az elektromos gitárt is igencsak jól forgatja, egyenes következménye lett a dolognak, hogy kiegészültünk egy ütőhangszeressel Matus "Matter" Péter személyében, és egy olyan zenésszel, aki több hangszeren is otthon van, jelen esetben a basszust és a billentyűs hangszereket kezeli. Az ő neve Gyenes "Süni" Attila. Tiszteletbeli tagunk is van Friskó "Fidó" Péter személyében, ő a hangzásért felel, de olykor hangszert is ragad a kezébe. Na, ez lett a Rudán Joe Band. Repertoáron gyakorlatilag bármi lehet, az elmúlt 30 évben több ezer dalt énekeltem, a számomra kedveseket fogjuk játszani.

Terveztek-e valami "nagy belépőt" (bemutatkozó koncert), vagy csak egyszerűen belecsaptok a lecsóba?

Az az idő jött el, amikor nem kell semmilyen zenei kategóriába sorolni, amit játszani fogunk, egyetlen közös pont lesz, és az az én hangom. Ősztől indul el a Rudán Joe Band Én ez vagyok koncertsorozat, a bulikon minimum három órás műsort tervezünk, két felvonásban. A koncert első részében az akusztikusabb megszólalás lesz a jellemző, a második rész a hangos, zúzósabb daloké. Az akusztikustól a hard rockon át a heavy metalig, ez a szlogen. Gyakorlatilag a tavaly márciusi 50-es szülinapi Club 202-es koncertanyagot szeretném megerősíteni még több olyan dallal, amit a közönség velem ismert meg, bármelyik formációból.

Mikor, hol lehet majd látni a zenekart, vannak-e már lekötött bulik?

Országos turnét szervezünk vendégzenészekkel kiegészülve, most alakul a program, a jövő nyári fesztiválszezonig sok helyre szeretnénk eljutni.

A Coda ezek után háttérbe szorul?

A Rudán Joe's Coda is ugyanúgy működik tovább, ha tribute műsort kérnek, hiszen gyakorlatilag ugyanazok a zenészek alkotják mindkét csapatot. Rengeteg Coda bulin kérte a közönség azokat a magyar nyelvű számokat, amiket tőlem szeretnének hallani, ezért választottam szét a két repertoárt. Természetesen átfedések lesznek a nótákat illetően, adott helyszíntől, hangulattól függ majd az aktuális repertoár, de a szólóalbumom dalai is természetesen elhangzanak majd.

Ezek szerint a koncert alapja a szólólemezed lesz, valamint a Mobilos, Pokolgépes és Mobilmániás időszakod. Születnek-e új dalok?

Most egy hónap próba következik, októbertől a kibővült magyar repertoárral indulunk. Színes lesz a koncertprogram, A szólólemezről jó pár dalt játszunk, lesz olyan, amit áthangszerelünk és teljesen más lesz a megszólalása. Mivel a közönség mindig kéri azokat a dalokat, amiket velem ismertek meg, természetesen játszunk majd P. Mobil, Pokolgép és Mobilmánia nótákat is, de rockopera betétdal is megszólalhat. Egy nagyon érdekes koncertprogramot állítunk össze, minden korszakomból szeretnék kiragadni egy-egy meghatározó darabot. Készülnek új dalok is addig és azokkal is foglalkozunk, amelyek lemaradtak a tavaly megjelent albumomról.

Önálló albumodon minden egyes dalnak más volt a zene- és dalszerzője, a következőket már "egy csapat" írja, vagy továbbra is elfogadsz szerzeményeket barátoktól, ismerősöktől?

Elég sok dal lemaradt a lemezről, azokat még átgyúrjuk, de továbbra is várom a barátaimtól az új szerzeményeket. Jobban oda fogok figyelni a hangnemekre, mert most élőben, a koncertkörülmények hangzása alatt derült ki, hogy pár dalt tolni kell a kényelmes magasságra.

Terveid szerint, Budapesten hol lesz a zenekar látható?

A budapesti koncertet össze szeretném kötni a koncert dvd megjelenésével, ez még Karácsony előtti időpontban várható. A tavalyi nagy sikerű, közel öt órás buli rögzítve lett, rengeteg zenészbarátom szerepel, most az utómunkák folynak, nehéz szelektálni az ott elhangzott 42 dalból. Képlékeny még a koncert helyszín és az időpont, de most is szeretnék meghívni vendégeket.

Eddig ahova mentél, mindenhol volt már előtted egy jó nevű énekes, aki után el kellett magad fogadtatnod - ami azért akármennyire is szeretnek az emberek, nem kis meló -, most végre Te leszel az első és egyetlen. Ezen kívül miben lesz még több ez a zenekar az előzőeknél?

Akinek nem tetszik egy zenekarban egy új tag, az nem megy el a koncertre, vagy nem hallgatja többet. De ha működik a történet, akkor megy tovább a szekér, ez ilyen egyszerű, mindenki pótolható valamilyen szinten. Ez a zenekar semmivel sem lesz több, vagy kevesebb, mint bármelyik csapat, amiben most is énekelek, itt is zenélgetni fogunk a saját és a közönség örömére, és ez remélem, így is marad!

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 26. és 2018. június 11. között:

Klipmánia