×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Füchsel Tibor, Füxi interjú - 8. rész (2015) 

Megjelent: 2015. augusztus 26. szerda 12:05
Szerző: bcsaba
    Interjúk 

Füchsel Tibor, Füxi a HitRock főnöke, billentyűse, basszusgitárosa. Ma a Hungarian Pink Floyd Show, vagyis a HitRock Pink Floyd Tribute Band vezetője is. A hetedik részben a HIT újjáalakulásáról beszélgettünk, ma jön a Pink Floyd sztori és a legújabb kori HITRock.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Hogy alakultatok át Pink Flyod tribute zenekarrá?

2002-ben Puttony rájött, hogy neki már nincs helye a zenekarban, elment Finkihez és bejelentette neki, hogy kilép a zenekarból. Az indok az volt, hogy szarok az új nóták és ő ezt nem hajlandó játszani, rossz irányba megy a zenekar, merthogy nekünk kemény rockot, vagyis dögös nótákat kellene játszani. Ha menni akar, menjen, nem tartottuk vissza.

Közben Szabolcs is elment. Megint énekes nélkül maradtunk, Gönczi Gyuri énekelt a bulikon. Jártunk próbára, jókat zenélgettünk, közben nosztalgiáztunk és régi rockzenekarok számait játszottuk, csak úgy, magunknak. Többek közt Pink Floydot is! Laci nagyon jól játszotta a Floydot. Csináltunk egy rockegyveleget ezekből a nótákból, játszottuk bulin is, a közönségnek nagyon bejött. A vén csavargó elejére meg becsempésztük a Crazy Diamond elejét a Floydtól. A buli végén többen reklamáltak, hogy miért nem játsszuk végig a Pink Floyd számot. Mutattam a többieknek a Pink Floyd több számát, Gönczi Gyuri meg azt mondta, ezt Ő simán elénekli. Így kezdődött.

Négy-öt Pink Folyd dallal indultunk. Gyuri még énektanárhoz is elment, egyre jobb lett. A Nagyvárad téren volt egy egyetemi klub, ott játszottunk először Hitrock Pink Floyd tribute néven. Majd felkérést kaptunk a Budapest tévétől, hogy a tévében is játszunk élőben Pink Floydot. Nagyon sokszor ismételték, sokan látták, sok helyre kezdtek hívni. Közben fejlesztettünk, újabb tagok jöttek, Puskás István, Pusi, Ő lett a steel-gitáros, vokalista lányok is, pl. Káli Réka, aki szinte a kezdetektől velünk van. Beindult a szekér, 2006-ban még a Szigetre is kijutottunk a Táncdalfesztivál sátorba. Nagy sikerünk volt.

2007-ben megjelent egy DVD-nk is. Fejlesztettük a repertoárt is. Kiajánlottam a zenekart külföldre, ránk ugrott egy holland menedzser is, nagy sztárok koncertjeit szervezte odakint, Hollandiában. Nagyon jól sikerült, komoly helyeken léptünk fel. De voltunk Németországban is, sztárként kezeltek minket. Külföldön a Pink Floyd körül van egy misztikum, nagy tisztelet övezi Őket. Ennek hatására minket is tiszteltek. És külön bukéja volt, hogy Magyarországról jöttünk.

Például egy Holland város polgármestere adott egy díszvacsorát nekünk az egyik koncert után. Jöttek magyar nyelven a köszöntések, még füvet is hoztak, de nem szívtunk. Beszélgettünk, mondtuk, hogy kár, hogy megyünk haza, mert hétfőn meló. Nem hitte el, hogy hobbizenekar vagyunk, azt hitte, ha nem zenélünk, akkor a lábunkat lógatjuk a medencénkbe! 2008-ban játszottunk egy nagy Tribute Fesztiválon Spa-ban, Belgiumban, ahol a Forma 1. is van. Mi voltunk a főműsor, nagy sikerünk volt, kb. tízezer ember volt a bulin! A mai napig játszunk, de már Hungarian Pink Floyd Show néven, ha valaki többet szeretne megtudni a zenekarról, akkor hungarianpinkfloydshpw.com és ez majd egy külön sztori lesz!

Mi a helyzet Puttonnyal, ő is Hit rock néven koncertezik?

Szeretett Puttonyunk kihasználva azt, hogy a Hit együttes újból szünetel, megalapította a saját zenekarát, természetesen Hit együttes néven, sőt még be is akart perelni, ügyvédet küldött rám, hogy a név őt illeti, mi azonnal mondjunk le róla, ne merjük használni! Válaszoltam az ügyvédnek, felvilágosítottam, hogy jogilag kit is illet a Hit név, visszavonulót fújtak és Puttony és a Hit-rock nevet vette fel. Azzal érvelt, hogy ő találta ki a nevet és ezért feljogosítva érezte magát arra, hogy ellopja a nevet. A Hit elért sikereit is magáénak tulajdonította, gondolván, ő volt a főhős, a rockerkirály, akkor ő maga volt a Hit együttes. Tisztázzunk valamit végérvényesen: A nevet valóban ő találta ki, de semmit nem tett és semmivel nem járult hozzá a zenekar előmeneteléhez. A Hit nevet mi emeltük oda, ahol van. A Hit 35 évéből ő másfél évet volt a zenekarban, majd gondolt egyet és elment úgy, hogy nem is szólt, ráadásul az akkori egyik gitárosunk, Gipsy gitárját engedély nélkül eladta.

Majd 1997-ben hazajött, mintha semmi nem történ volna, előadta a nagy amerikai milliomost, aki majd most befektet a zenekarba. Leírtam, hogy is történt az a nagy befektetés! Erre a semmire, amit tett a zenekarért érezte feljogosítva magár arra, hogy használja a Hit nevet?! Ráadásul bizonyos helyeken sikerült lejáratni a nevet is, borzalmas koncertjeivel és "éneklésével"! Jogtalanul játssza a számainkat, mert ő egyetlen egyet nem írt. Kalóz CD-t adott ki a mi szerzeményeinkkel, megkárosítva minket, mert nem fizette be a jogdíjat sem! Írt egy könyvet, amiben egyetlen szó nem igaz, persze gyaláz minket, főleg engem és Finkit! A könyvben azt írta le, ahogy szerette volna, ha történnek a dolgok és egyfolytában sajnáltatja magát! Azt nem értem, ha annyira biztos volt abban, hogy ő maga volt a Hit együttes, ő érte járt a közönség, akkor miért kellettünk mi neki? Miért ócsárolt minket a könyvében? Mert nem toltuk a szekerét? Mindenkinek adott volt a lehetőség, hogy bizonyítson. Hát bizonyított, rendesen!

Térjünk vissza a HitRock-hoz! (A képen Füxi Jozéval.)

Eljött a 30 éves évforduló és összeálltunk újra. A Crazy Mamában csináltunk egy nagy bulit, amit videóra is rögzítettünk, a hangot is profin felvettük. Sokan voltak, jó buli volt! Puttonyt nem hívtuk meg, de senki nem is hiányolta, egy ember nem kérdezte meg, miért nem volt ott! Öten voltunk: Basary, Tánci, Lacika, Finki és én! A Pecsa Caféban is játszottunk egy-két bulit utána. 2013-ban jött a hír, hogy Tánci nagyon beteg, kórházban van! Szerveztünk egy segélykoncertet, de sajnos még a koncert előtt meghalt, így emlékkoncert lett belőle!

Szintén a Crazy Mamában tartottuk, szintén sokan voltak, gitárosokat hívtunk meg vendégnek, köztük volt Somogyi Remig is, egy akkor még nagyon fiatal tehetség, 14 éves volt! Remig már előtte is fellépett velünk a Pink Floyd Show-val. Tánci halálával meghalt a remény, hogy valaha is lesz még HitRock! Nem is nagyon beszéltünk róla a többiekkel.

2014-ben Hegedüs István barátom, szervező és újságíró megkeresett, hogy a Sörsátorban nyáron, minden hónapban játszhatnánk a HitRock-kal. Megkérdeztem a többieket, hogy egyáltalán akarják-e, és ki lehetne a gitáros? Talabér Laci nemet mondott, Ő Tánci nélkül már nem akar ezen a néven játszani. Mr. Basary azt mondta, csak ha találunk megfelelő gitárost. Finki is ugyanezt mondta. Nekem akkor már volt ötletem a gitáros személyére, de nem hittem benne, hogy igent mond.

Remig volt az és azonnal igent mondott! Basszusgitárosnak Berkes Karcsit kértem fel, megvolt a zenekar. Elkezdtük a próbákat. Három saját dal is született, a Halott madár, Napfelkelte és a Féltem a szerelmed című gitáros nóta. Az augusztusi bulit rögzítettük videón, a hangot is felvettük. Összekevertem Vedres Joe stúdiójában és fiókba került. Majd jött Bese Jozé barátunk, aki a Magyar Pink Floyd klub tagja és vele csináljuk a HPFS klubot a Pecsa Caféban, bevitte a Metal Hammer kiadójához és addig ütötte a vasat, amíg kiadták a CD-n az anyagot 35 Live! címmel. Nagyon jó anyag lett. Úgy néz ki, Jozé barátunk elintézi, hogy a 30 éves anyag is kiadásra kerüljön, mivel a 35 Live! jól fogyott!

Elérkeztünk a mába, azaz 2015-be, mi a helyzet most veletek?

Sajnos Remig kilépett a zenekarból tavasszal, egy új projektbe kezdett és a saját útját akarja járni. Nemrég viszont azt írta a fészbukon, hogy tanulni szeretne, szakmát szeretne, a zene csak hobbi, mert rájött, hogy nem lehet belőle megélni. Ezt korábban mi is elmondtuk neki, akkor nem hitt nekünk. Az jó, hogy mostanra rájött, úgy látszik felnőtt! Mostanában nem nagyon beszélünk egymással, de ez szerintem változni fog! Azért akármi volt, mégiscsak 16 évesen a kezébe adtunk egy CD-t, amin Ő gitározik.

Eljön majd még az az idő, amikor ezt értékelni fogja! Berkes Karcsi is távozott, nem tudtuk összeegyeztetni a bulikat a másik zenekarával, a Historicával. Folytatva a mesét a "HitRock nem szűnt meg, csak átalakult" címmel kezdtünk bele a nyári Sörsátor sorozatba. Gitárosunk Német Gyuri lett, a basszusgitáros Mangult Attila, akikkel a HPFS-ben is együtt játszom. Ez a legjobb és legkényelmesebb megoldás. Három bulin már túl vagyunk a Sörsátorban, most lesz a negyedik augusztusban. Szeptembertől lesz egy klubunk, havonta Csepelen. Továbbra is tervben van egy új CD, vadiúj HitRock nótákkal. Ez a jövő zenéje!

A teljes interjú: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész, 5. rész, 6. rész, 7. rész, 8. rész!

Bálint Csaba (2015.08.26.)
rockmuzeum.ini.hu

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia