×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 P. Mobil - 1976-1979 - Nagy P. sorozat - Vikidál évek (2015) 

Megjelent: 2015. november 07. szombat 12:05
Szerző: Fiery
    Lemezismertetők 

A korcsok királysága alatt is születtek tiszta dolgok, csak arról nem volt szabad beszélni...

A P. Mobil zenekar születése óta meghatározó és kikerülhetetlen tényező a hazai rock életben. Hiába igyekezett a hatalom eltüntetni, hiába próbálták megalázni és mindenben hátráltatni, minél nagyobb volt a nyomás, a csapat annál népszerűbb lett. Schuster Lóránt, aki évtizedeken keresztül vívta a maga szélmalom harcát, joggal hozhatja elő a jól bevált mondást, miszerint az nevet igazán, aki utoljára nevet! Megjelent egy három CD-ből álló album, az úgynevezett Vikidál korszakból (1976-'79), ennek apropóján egy kicsit elmélázgatunk mi is a P. Mobil életérzésről! Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Amikor benne jársz, megaláznak, hogy be légy szarva, és akkorra leszel hős, amikor már túl vagy rajta...

A lemez legyen eladható, ne az ember!

A hajdani "gazemberek" már mind a pokol mélyén rotyognak, még életükben, tetteikkel összetákolt vasbográcsokban. A sok gané már mind felszállt a pokolba tartó vonatra, Lóránt pedig vidáman mosolyoghat. Persze tudom, ő sem egy könnyű ember, de ha az lett volna, ma ő is egy hiteltelen senki lenne, aki "celeb társaival" gumimókusként tornázna a média szennymocsarában és a szemetebbnél-szemetebb önjelölt énekesekre bólogathatna - nagy pénzért -, hogy ezek mennyire tehetségesek. Szerencsére ő karakán ember, lehet szeretni és nem szeretni, de tisztelni mindenképpen illik! Amit elért, azt nem a műmosolyáért érte el, hanem azért, mert ő ilyen ember.

Életében egy a cél: Utód legyen, amíg él,
Ám, ha tudná, amit költ, égő fészek, s benn acél...

(Főnix éjszakája)

Schuster pedig egy igazi örökmozgó! Amikor megyékből tiltották ki, nem engedték külföldre, nem adtak a P. Mobilnak lemez lehetőséget, ő akkor is ment tovább a maga útján. Akkoriban más fegyvere nem volt, hát koncert-koncert hátán! Zenésztársait pedig igyekezett mindig a legkörültekintőbben megválasztani. A "nagy" időszakban játszó zenészek nevét ugyanúgy álmunkból felriadva képesek vagyunk felsorolni, mint az Aranycsapat játékosait. Schuster Lóránt zenekarvezető, Vikidál Gyula ének, Bencsik Sándor gitár, Kékesi "Bajnok" László basszusgitár, ének, Cserháti István billentyűs hangszerek, Pálmai Zoltán dob, ütőhangszerek - 1978 elejéig, utána Mareczky István. Ezzel már el is érkeztünk a lényeghez, amit hívhatunk akár Vikidál korszaknak is.

Éjszakánként hánykolódom, aludni sem hagy,
Fejem töröm, forgolódom, agyam cserbe hagy.
Nem tudom, hogy miért van ez? A forró vágy hevít,
Elérni az egyetlen jót, az talán segít.

(Asszonyt akarok)

Amikor visszaszól egy hang a múltból

Schuster Lóránt felújíttatta ennek az időszaknak az összes demófelvételét, valamint az 1979 május elsejei, Ifiparkbeli búcsúkoncertet. A gyűjtőknek és a rajongóknak ez a gyűjtemény mindenképpen kuriózumnak számít, hiszen végre hivatalos formában jelennek meg olyan kultikus szerzemények, melyek akkoriban kicsit más szöveggel, vagy zenével rendelkeztek.

Noha a digitalizált felvételek minősége az utókor fülével hagy némi kívánnivalót maga után, mindenképp érték került a piacra. A négy sávos magnóra feljátszott dalok egyedisége, az apróbb hibák ellenére valódi ős-P. Mobil hangulatot eredményez. Az anyag egyik legfőbb értéke, hogy ez a csapat már sohasem fog újra együtt játszani, akármennyire is szeretnénk. Ez a társaság teremtette meg a P. Mobil örökké tartó kultuszát. Lehet mondani, hogy ilyet bármikor írok, a lehetőség mindenki előtt adott, vajon ennek ellenére miért nincs még egy ilyen zenekar azóta sem?

Nem kell már a rossz meséd, hallgass egy kis rockzenét.
Hagyd az olcsó álmokat, ne keresd az árnyakat.
Magam lenni úgy szeretek én, kemény kő a szívem helyén.
Kérlek, jegyezd meg jól, hogy Rocktóberben születtem én.

(Rocktóber)

A modern kor gyermekének nem sokat jelentenek ezek a lemezek, hiszen a hangzásvilág őt nem juttatja vissza a rock őskorába, amikor ez a fémzene valamit még jelentett. A mai "kisimított" felvételek hallgatása után már az sem jön le neki, hogy Vikidál nem csak az ország legjobb, legerősebb hangú énekese volt, és talán már Samu és Pityi akkori játékát is megmosolyogná. Pedig ezek a srácok akkor odab*sztak rendesen, pedig a titkuk csak annyi volt, hogy a zenéjükbe tökig belenyomták a szívüket, a lelküket. Azok a "játékok" nagyon mélyről érkeztek, tanulhat valaki akár harminc évet is a világ legjobb konzervatóriumaiban, ha nem szívvel játszik, szart sem ér az egész!

Én álltam az úton, nem tudtam, hová, merre menjek.
Kellett, hogy valaki jöjjön, segítsen nekem,
Mert nehéz a kezdet, mert eltűnik messze, ködbe vész a cél, de én meglelem.
A vágy leküzdi majd a hosszú utat és szembe néz velem a végtelen.
Örökmozgó lettem, nem állok sohasem. Minden menni fog rendben.

(Örökmozgó)

Ide most nem elég a nosztalgiaérzés, ide vájt fülek is kellenek! Csak a magunkfajta, sokat megélt, öreg rock rajongók tudják - sokszor még mi sem -, hogy miről szóltak ezek az elénekelt gondolatok. Mert a lemezeken elhangzó szerzemények, nem egyszerűen csak dalok voltak, hanem nemzedékek himnuszai. Az a sikító Gibson les Paul, a semmihez sem hasonlítható Hammond, a folyamatosan dübörgő Fender, és azok a szakadt, ezerszer megviselt, óriás hangfalak. Mindehhez párosult Vikidál acéltorka és energiája, valamint Schuster Lóri konfjai, ötletei (és menedzseri munkája).

Egy komoly egészet képezett a P. Mobil zenekar, csoda, hogy megrettent tőlük az akkor leghatalmasabb Hanglemezgyár is? Inkább lebunkózták, leparasztozták a bandát, mert féltek, hogy egy kiadott lemez után még forradalom is születhet.

Minél jobban szorítod a tenyeredben, annál könnyebben folyik ki az ujjaid között...

A P. Mobilt többször sikerült földre vinni, de Lóriék újra- és újra felálltak, konok módon mentek tovább, csak azért, mert ez volt a dolguk. A közönség pedig vakon követte a nagy "P" zenekart, ha kellett több száz kilométert is utaztak, hogy találkozzanak kedvenceikkel, a fekete bárányokkal!

Volt olyan éj, mikor vártál, volt olyan éj, mikor nem.
Volt olyan szép, kire vágytál, volt olyan rossz, mikor nem.
Végtelen egekben jártál, s nem tudtad mit kívánsz.
Nézz hát a tükörbe végre, meglátod, senkit se látsz.
Varjúdal, rólad szól a varjúdal.
Varjúdal, rólad szól a varjúdal.

(Varjúdal)

Az országban a mai napig játssza a P. Mobil nótáit több száz zenekar, még az is lehetséges, hogy a modern technológiának köszönhetően, valamelyik még jobban is szól, mint az eredeti, de ők már azt sem tudják, hogy mit jelentett, mit jelent nekünk egy-egy P. Mobil dal. Sokunknak az életet jelentette, olyan véleményét az akkori világgal szemben, amit nem, hogy meg sem fogalmazhattunk, de még gondolnunk sem volt szabad rá! (Orwell nagyon jól látta mindezt nyugatról.)

Erre jött egy zenekar és kimondta! Kimondta a véleményünket, dalaik minden egyes akkordja ostorcsapásként hatott. Csoda, hogy mitikus zenekarrá vált a P. Mobil? Itt azért ne felejtsük el, hogy voltak mások is, akiknek a szavaira vakon figyeltünk, mégis az idő döntötte el, hogy ki tartotta meg a szavát és ki vált azzá, ami ellen "állítólag" lázadt.

Túl sok a rokon, túl sokan szeretnek...

Szóval nagyon sokan próbálnak megélni harminc-negyven év távlatából is a P. Mobil örökéből, ismerősök, ismeretlenek. A P. Mobil család nagyon sok "rokonból" áll, érthető, ha a lángot maguk is tovább akarják vinni, de rajtuk kívül is számos - a zenekar közelébe se kerülő - muzsikus igyekszik a Mobil máglyája köré kuporodni. Valahol ez jó, de valahol ez rossz is. Az ítéletet pedig a nép döntse el!

A választ talán egy korábbi Pálmai Zoli interjú képes megadni: "Tegyük végre helyére a P. Mobil témát! Ma 247 zenekar él abból, amit mi akkor '74-ben a Schuster Lóri nagymamájának a sashalmi konyhájában, egy UL Royal sztereo magnóval vettünk fel, Tollár Endre segítségével, aki egy alapra multiplayback segítségével vette fel az éneksávot. No, de mit vett fel? A Menj tovább-ot, a Kétforintos dalt, a Gályát, azokat a nótákat, amiktől még most is megy a Mobil, és megél az a 247 másik zenekar. Ezért fogadok minden bandát fenntartással, amelyik P. Mobil számokat játszik.

Mit jelent ez? Találkozott legalább három nagyon tehetséges ember, egy Bencsik, egy Vikidál, és egy Schuster. A Lóri nem zenész, mégis borzasztó jó érzéke van ahhoz, hogy egy dal jó, vagy nem jó. A P. Mobil elkezdett úgy dolgozni, hogy a világon semmiféle támogatást nem kaptunk. Beszálltuk a Barkasba, elindultunk valamerre, és évente játszottunk négyszáz koncertet."


Erről az érzésről szól a közelmúltban megjelent P. Mobil zenekar három CD-s albuma is, ami már így is egyedülálló. Érdeklődni lehet a honlapon, a facebook-oldalon (vagy itt is), de személyesen is, legközelebb 2015. november 14-én, a budapesti Crazy Mama rock pubban! (Ahol kapható lesz az azon a napon megjelenő Kaptafa című könyv is, amiről itt olvashattok bővebben!)CD 1. - Nagylemez nélkül - 1:

01. Főnix éjszakája (Bencsik Sándor, Schuster Lóránt) - 4:45
02. A király (Bencsik Sándor, Schuster Lóránt) - 4:20
03. A gálya (Bencsik Sándor, Schuster Lóránt) - 5:59
04. Asszonyt akarok (Bencsik Sándor, Vikidál Gyula, Schuster Lóránt) - 4:16
05. Bíborlepke (Kékesi László, Földes László) - 3:00
06. Átverés (Bencsik Sándor, Schuster Lóránt) - 3:00
07. Felejts el (Cziránku Sándor, Losó László, Schuster Lóránt) - 3:12
08. Lőj rám (Vikidál Gyula) - 2:41
09. Neked adnám a világot (Vikidál Gyula) - 3:46
10. Nem érzek semmit (Bencsik Sándor, Vikidál Gyula, Schuster Lóránt) - 3:41
11. Tűzimádó / Pyrolater (Bencsik Sándor, Schuster Lóránt) - 4:13
12. Utolsó cigaretta (Bencsik Sándor, Vikidál Gyula, Földes László) - 3:16
13. Csillag leszel (Bencsik Sándor, Schuster Lóránt) - 3:10
14. Örökmozgó lettem (Bencsik Sándor, Schuster Lóránt) - 3:26

Vikidál "Pitkin" Gyula - ének
Bencsik "Samu" Sándor - gitár
Lengyel Gábor - gitár, hegedű
Cserháti "Pityi" István - orgona
Kékesi „Bajnok” László - basszusgitár, ének
Pálmai Zoltán - dob
Mareczky "Totó" István - dob
Schuster Lóránt – szöveg

CD 2. Nagylemez nélkül - 2:

01. Kétforintos dal (Bencsik Sándor, Schuster Lóránt) - 4:13
02. A hindu szöge (Bencsik Sándor, Lengyel Gábor) - 1:52
03. Hajsza (Bencsik Sándor, Schuster Lóránt) - 3:28
04. Maradsz, aki voltál (Bencsik Sándor, Schuster Lóránt) - 3:42
05. Varjúdal (Schuster Lóránt) - 3:23
06. Simli Show (Bencsik Sándor, Huszár Erika) - 2:06
07. Menj tovább (Bencsik Sándor, Vikidál Gyula, Várszegi Gábor) - 3:35
08. Pokolba tartó vonat (Bencsik Sándor, Cserháti István, Schuster Lóránt) - 5:35
09. Rocktóber (Bencsik Sándor, Földes László) - 2:52
10. Honfoglalás - Őshaza (Cserháti István, Földes László) - 4:14
11. Honfoglalás - Vándorlások (Cserháti István, Mareczky István, Földes László) - 4:12
12. Honfoglalás - Harcok (Bencsik Sándor, Cserháti István, Kékesi László) - 1:36
13. Honfoglalás - Vérszerződés (Bencsik Sándor, Kékesi László, Földes László) - 3:21
14. Honfoglalás - Újhaza (Cserháti István, Földes László) - 3:41
15. Ha jössz hozzám, késő (Kékesi László, Schuster Lóránt) - 4:16
16. Forma 1 (Bencsik Sándor, Kékesi László, Várszegi Gábor) - 3:54

Vikidál "Pitkin" Gyula - ének
Bencsik "Samu" Sándor - gitár
Lengyel Gábor - gitár, hegedű
Cserháti "Pityi" István - orgona
Kékesi „Bajnok” László - basszusgitár, ének
Pálmai Zoltán - dob
Mareczky "Totó" István - dob
Schuster Lóránt - szöveg

CD 3. Maradj velünk Gyula! (1979. május 01., Budai Ifjúsági Park):

01. Maradsz, aki voltál (Bencsik Sándor, Schuster Lóránt) - 4:00
02. Főnix éjszakája (Bencsik Sándor, Schuster Lóránt) - 5:54
03. Forma I. (Bencsik Sándor, Kékesi László, Várszegi Gábor) - 4:01
04. Menj tovább (Bencsik Sándor, Vikidál Gyula, Várszegi Gábor) - 3:23
05. Miskolc (Bencsik Sándor, Földes László) - 3:45
06. Honfoglalás - Őshaza (Cserháti István, Földes László) - 3:47
07. Honfoglalás - Vándorlások (Cserháti István, Mareczky István, Földes László) - 4:11
08. Honfoglalás - Harcok (Bencsik Sándor, Cserháti István, Kékesi László) - 1:38
09. Honfoglalás - Vérszerződés (Bencsik Sándor, Kékesi László, Földes László) - 2:19
10. Honfoglalás - Újhaza (Cserháti István, Földes László) - 4:05
11. Csizma az asztalon (Bencsik Sándor, Cserháti István, Kékesi László, Mareczky István) - 4:36
12. A király (Bencsik Sándor, Schuster Lóránt) - 4:31
13. Pokolba tartó vonat (Bencsik Sándor, Cserháti István, Schuster Lóránt) - 7:05
14. Kétforintos dal (Bencsik Sándor, Schuster Lóránt) - 3:19
15. Átverés (Bencsik Sándor, Schuster Lóránt) - 3:28
16. Lőj rám! (Vikidál Gyula) - 2:43
17. Utolsó cigaretta (Bencsik Sándor, Vikidál Gyula, Földes László) - 3:44

Vikidál "Pitkin" Gyula - ének
Bencsik "Samu" Sándor - gitár
Cserháti "Pityi" István - orgona
Kékesi „Bajnok” László - basszusgitár, ének
Mareczky "Totó" István - dob
Schuster Lóránt - szöveg

Írta: Fieryrovat lapozó


Még, még, még...
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Appice - Sinister (2017)
A rockzenén belül egyedülálló, hogy két testvér ugyanazon a hangszeren fusson be nemzetközi karriert és kerüljön a szakma elitjébe. A két Appice tesóval ez történt, mind a ketten a csúcsra

Tovább...
Annihilator - For the Demented (2017)
A kanadai Ottawá-ban, '84-ben indult Annihilator a hazájának a vezető groove-thrash-heavy metál zenekara... A csapat diktátora, Jeff Waters legutóbb 2015-ben adta a

Tovább...
Motörhead - Another Perfect Day (1983)
A londoni Motörhead a '79-es Overkill és Bomber lemezeivel sztárrá, majd a '80-as Ace of Spades és a '81-es No Sleep 'til Hammersmith élő anyagával listavezető

Tovább...
U2 - Songs Of Experience (2017)
A '76-ban, az írországi Dublin-ban alakult U2 a tizennegyedik stúdió lemezét adja most ki Songs Of Experience címmel, ami egyértelműen a 2014-es Songs of Innocence folytatásának készült! Az új

Tovább...
Septicflesh - Codex Omega (2017)
Az eredetileg 1990-ben alakult csapat a görög black metal színtér egyik legrégebb óta aktív, egyben legsajátosabb zenekara. Noha az új évezred elején egy rövid időre

Tovább...
Klipmánia