rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Devil Electric - Devil Electric (2017)

 Látogatottság
Összesen
88282787
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 A HitRock története 1. - Orient + A vén csavargó halála + Csepel

Cikkek

2015. november 27-én nagy dobásra készül a 36 éves, dél-pesti hard-rock legenda. Az új archív CD megjelenését ünneplő, - dupla-lemezbemutatót is magában foglaló - tripla, nagy koncerten ugyanis önmaga előzenekara -, és egyben önmaga vendége is lesz a HitRock együttes.

A régi és jelenlegi tagokkal megvalósuló est folyamán a klasszikus Hit-felállás (30 Live!) mellett fellép még a 2001-es (Ikarusz) és a 2015-ös (A HitRock nem vész el, csak átalakul) formáció is. Ennek kapcsán, rövid sorozatban áttekintjük az előző rendszerben talán legtöbb betiltott dallal "büszkélkedhető" hazai rockbanda történetét.A HitRock együttes kemény magja az 1970-es évek eleje óta aktív a hazai zenei életben. A főhősök néha együtt játszottak egy zenekarban, néha egymás mellett, egy-egy másik együttesben. A mára már klasszikussá érett repertoár egyes dalai, dallamai azonban már akkoriban, az ősidőkben megszülettek. Például az Üres az életem című rocksláger már a Horoszkóp zenekar 1974-es műsorában is szerepelt.A HitRock közvetlen elődjének, sőt: első felvonásának az Orient együttes 1976-1979 közötti korszaka tekinthető. Ekkoriban talált egymásra a nagy négyes, mely aztán a következő harminc-harmincöt évben, szinte minden fontosabb mozzanatnál jelen volt a banda életében.

Tihanyi Gábor "Tánci" (Horoszkóp, Orient, Lépcsőház, T-Modell, Missió, Mr. Basary Group, Millennium, stb.) a gitároknál; Babári József "Mr. Basary" (Torzonborz, Rotor, Flamingó, Energia, Grafit, Orient, Lépcsőház, Pokolgép, Wastaps, Hipnózis, Missió, Metal Company, Bill és a Box Company, Sybille, Telegram, Mr. Basary Group, Kormorán, Grand Funk Retro, Örökség, Atilla Fiai Társulat, stb.) a billentyűs hangszerek és a mikrofon mögött; Pozsonyi Tibor "Finki" (Péntek 13, Androméda, Lépcsőház, T-Modell, Hungarian Pink Floyd Show) a doboknál és néha énekesként; Füchsel Tibor "Füxi" (Horoszkóp, Apolló, S.O.S., T-Modell, Beatrice, Hungarian Pink Floyd Show, stb.) pedig szervezőként, hol a keverőpult, hol a basszusgitár, hol a billentyűk erdeje mögött tartott ki a kultúrpolitika gerjesztette erős ellenszélben.

Magyarországon nagyjából 1978-ban tetőzött a rock hullám. Ekkorra már az Orient is rendelkezett egy erőteljes hard rock műsorral, illetve a csapatot mindenhová követő, fanatikus törzsrajongókkal.

1979-ben nevet változtattak. Az új név: a Hit, a zenébe vetett hitet jelenti. Ráadásul a hit angolul sikert, sikerlistát is jelent. Az illetékesek rosszindulatú okoskodása miatt, azonban az együttes átmenetileg H.I.T., Hit Rock, HIT-rock, illetve Hit-Rock neveken is működött, mert az akkori politikai vezetés ki nem állhatta az istenhitet, amit a zenekarnévben vélt felfedezni. Ennek ellenére, a fiúk egészen az ezredfordulóig vissza-visszatértek és megmaradtak a Hit elnevezés mellett. Majd 2000-ben a Hitből véglegesen HitRock lett, mert a '90-es évek végére már túl sokan asszociáltak egy bizonyos vallási gyülekezetre a banda plakátjait látva...A Hit együttes legendákkal övezett 1979 és 1981 közötti első műsora a köznyelvben leginkább csak Csepel néven ismert. Részben azért, mert többek között ezek (Rock nemzedék, Kincskereső, Királyként is élhetnél, Volt már úgy, A vén csavargó halála, stb.) voltak a Csepeli Ifjúsági Park emblematikus slágerei. Részben pedig azért, mert a koncertprogram máig ismert legjobb minőségű amatőr felvétele a csepeli Tanácsház Téren készült. Az emberek azt hallgatták, mert "természetesen" a létező szocializmusban a HitRock-nak sem lehetett nagylemeze.

Hányattatott sorsú pályafutásuk mellett esélyesek "a legtöbb betiltott dallal rendelkező zenekar" címére is. E kétes dicsőség elsősorban Erdős Péter "popcézár" döntésének köszönhető, aki hallani sem akart Hit nagylemezről, mert ki nem állhatta Basaryt. Annak idején, a maga sajátos módján így fogalmazta meg sommás ítéletét: "Majd akkor lesz lemezetek, ha vesztek magatoknak a vasboltban!" Bár Erdős utódai sem bizonyultak különbnek, a Hit tagjai nem adták fel. Fordulatokkal teli, furcsa karrierjük a zenei vetületeken túl is kordokumentumnak számít.

A feltörekvő együttes felkeltette Almási Tamás filmrendező és forgatókönyvíró figyelmét is. A Ballagás című ifjúsági film zenekarának szerepére Almási egyik jelöltje az egyre sikeresebb HitRock volt. Tánciék azonban, a filmfelvételhez szükséges megfelelő felszerelés híján nem tudtak élni a lehetőséggel, így a befutó egy másik neves rockbanda, az Edda lett.1980-ban, a Budai Ifjúsági Park színpadán, élőben rögzített kislemez-felvételük kirobbanó sikert aratott. A vén csavargó halála című rockhimnuszuk a Solaris névadó szerzeményével közös kislemezen látott napvilágot. Érdekesség, hogy kizárólag ezen a korongon hallható Nagy Oszkár basszusgitáros, Orient-alapító játéka. A kiadvány hónapokig vezette a slágerlistákat. E siker tartósnak, évtizedeken át kitartó értéknek bizonyult. Mára mindkét kompozíció a magyar kultúrörökség részévé nemesedett. A koncert-kislemez nagyot lökött előre a banda szekerén. A sikerdal nyomán országos turnék következtek, rengeteg fellépéssel.

Ekkor alakult ki a Hit együttes klasszikus felállása. Tánci, Finki, Basary és Füxi mellé Talabér László "Lacika" (Huragan, Carat, T-Modell, Mr. Basary Group, Kormorán, Empty Rooms - Gary Moore Cover Band, Atilla Fiai Társulat, Kalapács és az Akusztika, ZZ Tap, stb.) basszusgitáros és Tóháty László "Puttony" (Rá 3, Ők, Puttony Hit-Rock) énekes érkezett, aki 1979-ben, mint külsős énekelt már a zenekarral. Azonban hamarosan lelépett, akkori szóhasználattal "Nyugatra disszidált", így kikopott az együttesből.

Folytatás következik!
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Cikkek
· Szerkesztette: Joze


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Cikkek:
Slipknot történet - harmadik rész


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.44 Seconds