×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 A HitRock története 1. - Orient + A vén csavargó halála + Csepel 

Megjelent: 2015. november 22. vasárnap 18:00
Szerző: Joze
    Cikkek 

2015. november 27-én nagy dobásra készül a 36 éves, dél-pesti hard-rock legenda. Az új archív CD megjelenését ünneplő, - dupla-lemezbemutatót is magában foglaló - tripla, nagy koncerten ugyanis önmaga előzenekara -, és egyben önmaga vendége is lesz a HitRock együttes.

A régi és jelenlegi tagokkal megvalósuló est folyamán a klasszikus Hit-felállás (30 Live!) mellett fellép még a 2001-es (Ikarusz) és a 2015-ös (A HitRock nem vész el, csak átalakul) formáció is. Ennek kapcsán, rövid sorozatban áttekintjük az előző rendszerben talán legtöbb betiltott dallal "büszkélkedhető" hazai rockbanda történetét.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A HitRock együttes kemény magja az 1970-es évek eleje óta aktív a hazai zenei életben. A főhősök néha együtt játszottak egy zenekarban, néha egymás mellett, egy-egy másik együttesben. A mára már klasszikussá érett repertoár egyes dalai, dallamai azonban már akkoriban, az ősidőkben megszülettek. Például az Üres az életem című rocksláger már a Horoszkóp zenekar 1974-es műsorában is szerepelt.


A HitRock közvetlen elődjének, sőt: első felvonásának az Orient együttes 1976-1979 közötti korszaka tekinthető. Ekkoriban talált egymásra a nagy négyes, mely aztán a következő harminc-harmincöt évben, szinte minden fontosabb mozzanatnál jelen volt a banda életében.

Tihanyi Gábor "Tánci" (Horoszkóp, Orient, Lépcsőház, T-Modell, Missió, Mr. Basary Group, Millennium, stb.) a gitároknál; Babári József "Mr. Basary" (Torzonborz, Rotor, Flamingó, Energia, Grafit, Orient, Lépcsőház, Pokolgép, Wastaps, Hipnózis, Missió, Metal Company, Bill és a Box Company, Sybille, Telegram, Mr. Basary Group, Kormorán, Grand Funk Retro, Örökség, Atilla Fiai Társulat, stb.) a billentyűs hangszerek és a mikrofon mögött; Pozsonyi Tibor "Finki" (Péntek 13, Androméda, Lépcsőház, T-Modell, Hungarian Pink Floyd Show) a doboknál és néha énekesként; Füchsel Tibor "Füxi" (Horoszkóp, Apolló, S.O.S., T-Modell, Beatrice, Hungarian Pink Floyd Show, stb.) pedig szervezőként, hol a keverőpult, hol a basszusgitár, hol a billentyűk erdeje mögött tartott ki a kultúrpolitika gerjesztette erős ellenszélben.

Magyarországon nagyjából 1978-ban tetőzött a rock hullám. Ekkorra már az Orient is rendelkezett egy erőteljes hard rock műsorral, illetve a csapatot mindenhová követő, fanatikus törzsrajongókkal.

1979-ben nevet változtattak. Az új név: a Hit, a zenébe vetett hitet jelenti. Ráadásul a hit angolul sikert, sikerlistát is jelent. Az illetékesek rosszindulatú okoskodása miatt, azonban az együttes átmenetileg H.I.T., Hit Rock, HIT-rock, illetve Hit-Rock neveken is működött, mert az akkori politikai vezetés ki nem állhatta az istenhitet, amit a zenekarnévben vélt felfedezni. Ennek ellenére, a fiúk egészen az ezredfordulóig vissza-visszatértek és megmaradtak a Hit elnevezés mellett. Majd 2000-ben a Hitből véglegesen HitRock lett, mert a '90-es évek végére már túl sokan asszociáltak egy bizonyos vallási gyülekezetre a banda plakátjait látva...


A Hit együttes legendákkal övezett 1979 és 1981 közötti első műsora a köznyelvben leginkább csak Csepel néven ismert. Részben azért, mert többek között ezek (Rock nemzedék, Kincskereső, Királyként is élhetnél, Volt már úgy, A vén csavargó halála, stb.) voltak a Csepeli Ifjúsági Park emblematikus slágerei. Részben pedig azért, mert a koncertprogram máig ismert legjobb minőségű amatőr felvétele a csepeli Tanácsház Téren készült. Az emberek azt hallgatták, mert "természetesen" a létező szocializmusban a HitRock-nak sem lehetett nagylemeze.

Hányattatott sorsú pályafutásuk mellett esélyesek "a legtöbb betiltott dallal rendelkező zenekar" címére is. E kétes dicsőség elsősorban Erdős Péter "popcézár" döntésének köszönhető, aki hallani sem akart Hit nagylemezről, mert ki nem állhatta Basaryt. Annak idején, a maga sajátos módján így fogalmazta meg sommás ítéletét: "Majd akkor lesz lemezetek, ha vesztek magatoknak a vasboltban!" Bár Erdős utódai sem bizonyultak különbnek, a Hit tagjai nem adták fel. Fordulatokkal teli, furcsa karrierjük a zenei vetületeken túl is kordokumentumnak számít.

A feltörekvő együttes felkeltette Almási Tamás filmrendező és forgatókönyvíró figyelmét is. A Ballagás című ifjúsági film zenekarának szerepére Almási egyik jelöltje az egyre sikeresebb HitRock volt. Tánciék azonban, a filmfelvételhez szükséges megfelelő felszerelés híján nem tudtak élni a lehetőséggel, így a befutó egy másik neves rockbanda, az Edda lett.1980-ban, a Budai Ifjúsági Park színpadán, élőben rögzített kislemez-felvételük kirobbanó sikert aratott. A vén csavargó halála című rockhimnuszuk a Solaris névadó szerzeményével közös kislemezen látott napvilágot. Érdekesség, hogy kizárólag ezen a korongon hallható Nagy Oszkár basszusgitáros, Orient-alapító játéka. A kiadvány hónapokig vezette a slágerlistákat. E siker tartósnak, évtizedeken át kitartó értéknek bizonyult. Mára mindkét kompozíció a magyar kultúrörökség részévé nemesedett. A koncert-kislemez nagyot lökött előre a banda szekerén. A sikerdal nyomán országos turnék következtek, rengeteg fellépéssel.

Ekkor alakult ki a Hit együttes klasszikus felállása. Tánci, Finki, Basary és Füxi mellé Talabér László "Lacika" (Huragan, Carat, T-Modell, Mr. Basary Group, Kormorán, Empty Rooms - Gary Moore Cover Band, Atilla Fiai Társulat, Kalapács és az Akusztika, ZZ Tap, stb.) basszusgitáros és Tóháty László "Puttony" (Rá 3, Ők, Puttony Hit-Rock) énekes érkezett, aki 1979-ben, mint külsős énekelt már a zenekarral. Azonban hamarosan lelépett, akkori szóhasználattal "Nyugatra disszidált", így kikopott az együttesből.

Folytatás következik!rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: HitRock története!
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia