Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Devil Electric - Devil Electric (2017)

 Látogatottság
Összesen
88282796
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 A HitRock története 2. - Üveghegy + Heavy Metal

Cikkek

2015. november 27-én nagy dobásra készül a 36 éves, dél-pesti hard-rock legenda. Az új archív CD megjelenését ünneplő, - dupla-lemezbemutatót is magában foglaló - tripla, nagy koncerten ugyanis önmaga előzenekara -, és egyben önmaga vendége is lesz a HitRock együttes.

A régi és jelenlegi tagokkal megvalósuló est folyamán a klasszikus Hit-felállás (30 Live!) mellett fellép még a 2001-es (Ikarusz) és a 2015-ös (A HitRock nem vész el, csak átalakul) formáció is. Ennek kapcsán, rövid sorozatban áttekintjük az előző rendszerben talán legtöbb betiltott dallal "büszkélkedhető" hazai rockbanda történetét.Miután véget ért a Dinamit karrierjének első felvonása, a Hit együttes Vikidál Gyula "Pitkin" (Gemler, Pop, Recorder, Gesarol, Pannónia, P. Mobil, Dinamit, P. Box, M.H.V., Boxer, Mobilmánia, stb.) énekessel kezdett próbálni, aki ugyanebben az évben az észak-pesti Kugli együttes állandó vendége is lett. De az állami hanglemezgyár továbbra is gátolta egy hard rock - heavy metal stílusú HitRock nagylemez elkészítését, így az együttműködés pár hónap után megszakadt. Vikidál visszatért régi P. Mobilos kollégái közé, Varga Miklóst váltotta a P. Box-ban.

Ezután a HitRock állandó vendége Molnár Erik énekes lett, aki előadásonként három-négy számot adott elő a srácok kíséretével. Erikkel néha fellépett a testvére, Molnár György "Elefánt" (Decca, Omega) gitáros is a Hit koncerteken.

1982-ben végleg átalakult a zenekar. Lacika is távozott, így Füxi újból basszusgitárra váltott, a Hitben pedig ismét Basary lett a fő énekes, aki szükség esetén a billentyűs hangszereket is megszólaltatta. Ekkoriban, egy rövid ideig a banda tagja volt még Murka Gyula "Gipsy" (5let, Nomád Blues Rock Band, stb.) szólógitáros is, de aztán ismét az egygitáros felállás maradt érvényben.Ebben a felállásban készítették el második kislemezüket, melyet az ország első heavy metal hanghordozójának szántak. Végül az A-oldalra - hanglemezgyári nyomására - egy rock and roll felvétel került. Viszont a B-oldalon megmaradhatott a korszak legnagyobb Hit-slágere, az Üveghegy. Ez a korong is sikeres lett, ennek ellenére az állami hanglemezgyár - monopolhelyzetével visszaélő - vezetése továbbra sem akart hallani egy hard & heavy stílusú Hit nagylemezről.1983-ban közös heavy metal klubot szerveztek a Stress és a Missió együttesekkel a TEMI Fővárosi Művelődési Ház színháztermébe. A Hit együttes '83-as, szimplán Heavy Metal című demója már a második nagylemeznyi dalukat tartalmazza, de az 1982-1984 közötti heavy metal műsorukat gyakorlatilag ugyanúgy egy az egyben kivágták a lemezgyárból, mint az előzőt, így csak házi demókon, amatőr koncertfelvételeken, szamizdatként terjedő kazettákon maradt fenn.A Hit koncerteken a srácok - a saját dalok mellett - Scorpions, Saxon és egyéb alapvető heavy metal zenekarok dalainak magyarításával is szórakoztatták a közönséget. Ezzel a Hit együttes egyfajta kultúrmissziót is betöltött, hiszen a vasfüggönyön - és az azt kiszolgáló - egyoldalú médián elég sok külföldi produkció fennakadt. Az ilyen jellegű, naprakész, aktuális koncerteken viszont be lehetett pótolni a keleti-blokk hátrányának, lemaradásának egy részét.

Ebben az időszakban lett a zenekar tagja Virág János "Jani", aki második gitárosként erősítette a hangzást. Vele készült el végül a vágyva-vágyott nagylemez, melynek megjelenése pirruszi győzelemnek bizonyult.

Folytatás következik!
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Cikkek
· Szerkesztette: Joze


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Cikkek:
Slipknot történet - harmadik rész


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.47 Seconds