×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 A HitRock története 2. - Üveghegy + Heavy Metal 

Megjelent: 2015. november 23. hétfő 18:00
Szerző: Joze
    Cikkek 

2015. november 27-én nagy dobásra készül a 36 éves, dél-pesti hard-rock legenda. Az új archív CD megjelenését ünneplő, - dupla-lemezbemutatót is magában foglaló - tripla, nagy koncerten ugyanis önmaga előzenekara -, és egyben önmaga vendége is lesz a HitRock együttes.

A régi és jelenlegi tagokkal megvalósuló est folyamán a klasszikus Hit-felállás (30 Live!) mellett fellép még a 2001-es (Ikarusz) és a 2015-ös (A HitRock nem vész el, csak átalakul) formáció is. Ennek kapcsán, rövid sorozatban áttekintjük az előző rendszerben talán legtöbb betiltott dallal "büszkélkedhető" hazai rockbanda történetét.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Miután véget ért a Dinamit karrierjének első felvonása, a Hit együttes Vikidál Gyula "Pitkin" (Gemler, Pop, Recorder, Gesarol, Pannónia, P. Mobil, Dinamit, P. Box, M.H.V., Boxer, Mobilmánia, stb.) énekessel kezdett próbálni, aki ugyanebben az évben az észak-pesti Kugli együttes állandó vendége is lett. De az állami hanglemezgyár továbbra is gátolta egy hard rock - heavy metal stílusú HitRock nagylemez elkészítését, így az együttműködés pár hónap után megszakadt. Vikidál visszatért régi P. Mobilos kollégái közé, Varga Miklóst váltotta a P. Box-ban.

Ezután a HitRock állandó vendége Molnár Erik énekes lett, aki előadásonként három-négy számot adott elő a srácok kíséretével. Erikkel néha fellépett a testvére, Molnár György "Elefánt" (Decca, Omega) gitáros is a Hit koncerteken.

1982-ben végleg átalakult a zenekar. Lacika is távozott, így Füxi újból basszusgitárra váltott, a Hitben pedig ismét Basary lett a fő énekes, aki szükség esetén a billentyűs hangszereket is megszólaltatta. Ekkoriban, egy rövid ideig a banda tagja volt még Murka Gyula "Gipsy" (5let, Nomád Blues Rock Band, stb.) szólógitáros is, de aztán ismét az egygitáros felállás maradt érvényben.Ebben a felállásban készítették el második kislemezüket, melyet az ország első heavy metal hanghordozójának szántak. Végül az A-oldalra - hanglemezgyári nyomására - egy rock and roll felvétel került. Viszont a B-oldalon megmaradhatott a korszak legnagyobb Hit-slágere, az Üveghegy. Ez a korong is sikeres lett, ennek ellenére az állami hanglemezgyár - monopolhelyzetével visszaélő - vezetése továbbra sem akart hallani egy hard & heavy stílusú Hit nagylemezről.


1983-ban közös heavy metal klubot szerveztek a Stress és a Missió együttesekkel a TEMI Fővárosi Művelődési Ház színháztermébe. A Hit együttes '83-as, szimplán Heavy Metal című demója már a második nagylemeznyi dalukat tartalmazza, de az 1982-1984 közötti heavy metal műsorukat gyakorlatilag ugyanúgy egy az egyben kivágták a lemezgyárból, mint az előzőt, így csak házi demókon, amatőr koncertfelvételeken, szamizdatként terjedő kazettákon maradt fenn.


A Hit koncerteken a srácok - a saját dalok mellett - Scorpions, Saxon és egyéb alapvető heavy metal zenekarok dalainak magyarításával is szórakoztatták a közönséget. Ezzel a Hit együttes egyfajta kultúrmissziót is betöltött, hiszen a vasfüggönyön - és az azt kiszolgáló - egyoldalú médián elég sok külföldi produkció fennakadt. Az ilyen jellegű, naprakész, aktuális koncerteken viszont be lehetett pótolni a keleti-blokk hátrányának, lemaradásának egy részét.

Ebben az időszakban lett a zenekar tagja Virág János "Jani", aki második gitárosként erősítette a hangzást. Vele készült el végül a vágyva-vágyott nagylemez, melynek megjelenése pirruszi győzelemnek bizonyult.

Folytatás következik!rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: HitRock története!
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia