×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 A HitRock története 3. - Oké + T-Modell 

Megjelent: 2015. november 24. kedd 18:00
Szerző: Joze
    Cikkek 

2015. november 27-én nagy dobásra készül a 36 éves, dél-pesti hard-rock legenda. Az új archív CD megjelenését ünneplő, - dupla-lemezbemutatót is magában foglaló - tripla, nagy koncerten ugyanis önmaga előzenekara -, és egyben önmaga vendége is lesz a HitRock együttes.

A régi és jelenlegi tagokkal megvalósuló est folyamán a klasszikus Hit-felállás (30 Live!) mellett fellép még a 2001-es (Ikarusz) és a 2015-ös (A HitRock nem vész el, csak átalakul) formáció is. Ennek kapcsán, rövid sorozatban áttekintjük az előző rendszerben talán legtöbb betiltott dallal "büszkélkedhető" hazai rockbanda történetét.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Az 1984-es Oké! című albumot csak nagy kompromisszumok árán adták ki. De a legkeményebb dolognak az a hanglemezgyári ultimátum bizonyult, hogy vagy lecserélik az énekesüket, vagy nincs lemez...A lemezgyár megfejtése Bodnár Attila "Atti" volt, aki később erőteljesen eltávolodott a rockzenétől. (Attila a Hit után a Modern Hungária, majd a Modern System tagja lett.) A kényszerű énekesváltás, valamint az agyoncenzúrázott szövegek és a némileg poposabb, modernebb zene eltántorította a Hit korábbi, külvárosi rocker közönségének nagy részét, viszont egy másik, konszolidáltabb és fiatalabb közönség-rétegben sikeresnek bizonyult az Oké! műsora.

A nagylemezen billentyűs hangszereken vendégként közreműködött még Balázs Ferenc "Fecó" (Neoton, Taurus Ex-T: 25-75-82, Korál, Sexit, stb.), aki számos bulin fel is lépett a Hit együttessel. Az LP megjelenését követően, előbb országos lemezbemutató koncertkörút következett, majd NDK turné. Közben az Oké! album dalai több válogatáslemezre is felkerültek.A felemás korszak után Jani és Attila távozott. 1985-ben Mr. Basary visszatért a bandába, Füxi ismét a billentyűk mögé ült, a basszusgitáros pedig Pálffy Gábor "Pax" lett. Ekkoriban Nyugat-Europában, a Benelux államokban léptek fel. Leginkább kisebb klubokban, ahol a nyugati közönség által gyakorlatilag ismeretlen saját szerzeményeik mellett külföldi zenekarok dalait (Pink Floyd, Deep Purple, Uriah Heep, Scorpions, stb.) is játszották. A nagy sikerre való tekintettel, az egy hónapos külföldi szerződésből hat hónap lett.

Itthon azonban ismét falakba ütköztek. Negyedik nagylemeznyi dalukról, tervezett második albumuk anyagáról ismét kirekesztően nyilatkozott, majd ítélkezett a hanglemezgyári vezetés, így 1986-tól a zenekar ideiglenesen szüneteltette tevékenységét. Legalábbis Hit néven...


1987-ben, rövid ideig T-Modell néven próbálkoztak, némileg megváltozott stílusban és felállásban. Basary ismételt távozása után Finki lett a fő énekes, helyére Birta Géza (GM49) ült a dobok mögé. Füxi mellé még egy billentyűs került, Bessenyei István személyében. Talabér Lacika visszatért, a bőgőzés mellett - Táncival közösen - vokálozott is Finki mögé. De így sem tudták kijátszani a kirekesztő gyakorlatot, megkerülni a cenzurát... Ezért az ötödik nagylemeznyi dal után tényleges leállás következett.

A köztes időszakban Füxi a Beatrice technikusa és szervezője lett, valamint ezzel párhuzamosan a Rocker Stúdió vezetője és hangmérnöke. A többiek pedig továbbra is játszottak, többek között a Nagy Ákos (Petőfi Csarnok) vezette Lépcsőház együttesben, illetve a Mr. Basary Group keretein belül.

Folytatás következik!rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: HitRock története!
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia