rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Devil Electric - Devil Electric (2017)

 Látogatottság
Összesen
88282782
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 A HitRock története 3. - Oké + T-Modell

Cikkek

2015. november 27-én nagy dobásra készül a 36 éves, dél-pesti hard-rock legenda. Az új archív CD megjelenését ünneplő, - dupla-lemezbemutatót is magában foglaló - tripla, nagy koncerten ugyanis önmaga előzenekara -, és egyben önmaga vendége is lesz a HitRock együttes.

A régi és jelenlegi tagokkal megvalósuló est folyamán a klasszikus Hit-felállás (30 Live!) mellett fellép még a 2001-es (Ikarusz) és a 2015-ös (A HitRock nem vész el, csak átalakul) formáció is. Ennek kapcsán, rövid sorozatban áttekintjük az előző rendszerben talán legtöbb betiltott dallal "büszkélkedhető" hazai rockbanda történetét.Az 1984-es Oké! című albumot csak nagy kompromisszumok árán adták ki. De a legkeményebb dolognak az a hanglemezgyári ultimátum bizonyult, hogy vagy lecserélik az énekesüket, vagy nincs lemez...A lemezgyár megfejtése Bodnár Attila "Atti" volt, aki később erőteljesen eltávolodott a rockzenétől. (Attila a Hit után a Modern Hungária, majd a Modern System tagja lett.) A kényszerű énekesváltás, valamint az agyoncenzúrázott szövegek és a némileg poposabb, modernebb zene eltántorította a Hit korábbi, külvárosi rocker közönségének nagy részét, viszont egy másik, konszolidáltabb és fiatalabb közönség-rétegben sikeresnek bizonyult az Oké! műsora.

A nagylemezen billentyűs hangszereken vendégként közreműködött még Balázs Ferenc "Fecó" (Neoton, Taurus Ex-T: 25-75-82, Korál, Sexit, stb.), aki számos bulin fel is lépett a Hit együttessel. Az LP megjelenését követően, előbb országos lemezbemutató koncertkörút következett, majd NDK turné. Közben az Oké! album dalai több válogatáslemezre is felkerültek.A felemás korszak után Jani és Attila távozott. 1985-ben Mr. Basary visszatért a bandába, Füxi ismét a billentyűk mögé ült, a basszusgitáros pedig Pálffy Gábor "Pax" lett. Ekkoriban Nyugat-Europában, a Benelux államokban léptek fel. Leginkább kisebb klubokban, ahol a nyugati közönség által gyakorlatilag ismeretlen saját szerzeményeik mellett külföldi zenekarok dalait (Pink Floyd, Deep Purple, Uriah Heep, Scorpions, stb.) is játszották. A nagy sikerre való tekintettel, az egy hónapos külföldi szerződésből hat hónap lett.

Itthon azonban ismét falakba ütköztek. Negyedik nagylemeznyi dalukról, tervezett második albumuk anyagáról ismét kirekesztően nyilatkozott, majd ítélkezett a hanglemezgyári vezetés, így 1986-tól a zenekar ideiglenesen szüneteltette tevékenységét. Legalábbis Hit néven...1987-ben, rövid ideig T-Modell néven próbálkoztak, némileg megváltozott stílusban és felállásban. Basary ismételt távozása után Finki lett a fő énekes, helyére Birta Géza (GM49) ült a dobok mögé. Füxi mellé még egy billentyűs került, Bessenyei István személyében. Talabér Lacika visszatért, a bőgőzés mellett - Táncival közösen - vokálozott is Finki mögé. De így sem tudták kijátszani a kirekesztő gyakorlatot, megkerülni a cenzurát... Ezért az ötödik nagylemeznyi dal után tényleges leállás következett.

A köztes időszakban Füxi a Beatrice technikusa és szervezője lett, valamint ezzel párhuzamosan a Rocker Stúdió vezetője és hangmérnöke. A többiek pedig továbbra is játszottak, többek között a Nagy Ákos (Petőfi Csarnok) vezette Lépcsőház együttesben, illetve a Mr. Basary Group keretein belül.

Folytatás következik!
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Cikkek
· Szerkesztette: Joze


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Cikkek:
Slipknot történet - harmadik rész


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.60 Seconds