×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 A HitRock története 4. - Garázs + A véncsavargó... 

Megjelent: 2015. november 25. szerda 12:05
Szerző: Joze
    Cikkek 

2015. november 27-én nagy dobásra készül a 36 éves, dél-pesti hard-rock legenda. Az új archív CD megjelenését ünneplő, - dupla-lemezbemutatót is magában foglaló - tripla, nagy koncerten ugyanis önmaga előzenekara -, és egyben önmaga vendége is lesz a HitRock együttes.

A régi és jelenlegi tagokkal megvalósuló est folyamán a klasszikus Hit-felállás (30 Live!) mellett fellép még a 2001-es (Ikarusz) és a 2015-ös (A HitRock nem vész el, csak átalakul) formáció is. Ennek kapcsán, rövid sorozatban áttekintjük az előző rendszerben talán legtöbb betiltott dallal "büszkélkedhető" hazai rockbanda történetét.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

1991-ben Tánci, Finki, Füxi és Mr. Basary felállásban végre profi stúdiófelvételen is rögzíthették A vén csavargó halála című rockhimnuszukat. Az ekkor készült változat a Magyar Rádió Garázs című műsorának egyik legnépszerűbb felvétele volt. Hónapokig szerepelt a hallgatók szavazatai által összeállított sikerlistán, később több válogatáslemezre is felkerült. Ezek közül a legismertebb a Garázs III. - Magyar Rock című 1992-es kazetta, mely a dalhoz hasonlóan, mára szintén legendává érett.


1998-ban A véncsavargó... '78-'98 címmel egy remake albumot készítettek, melyre a zenekar korábban kiadatlan, betiltott dalaiból került fel egy adag, részben újrahangszerelt, friss felvételeken. A CD-n a Füxi, Tánci, Puttony, Lacika és Finki felállás hallható. Pollák Miklós "Soma" (Lépcsőház) hangszerelte meg a lemez intróját, mely egyben a zenekar új koncert-intrója lett. A történelem ismételte magát, Basary ismét lemaradt a Hit nagylemezről. Ezúttal Puttony szereplése szabott gátat a lehetőségeknek.


Ekkor készült el az Üveghegy - eredeti szövegű -, alternatív verziója is, Révi Sándor "Sunny" (Park, FBI) vendégénekével, melyet a rajongók ugyanúgy hamar a szívükbe zártak, mint a borúsabb kicsengésű, '82-es kislemez-változatot Basaryval. Szinte nagyobb sikert ért el az egyetlen - végül bónuszként felhasznált - Sunnys Üveghegy felvétel, mint az egész Véncsavargó... album Puttonnyal.

A stúdiózás után ismét beindult a koncertezés. Néhány fellépés erejéig Mr. Basary is visszatért a zenekarba. Majd 1999-ben Lacika távozott, helyét Gönczi György "Apuka" (Kids, Smetana, Roxérum, Missió, Hungarian Pink Floyd Show, Kovács Nóri és a Motíva, Rolls Frakció, ZZ Tap, Historica, stb.) basszusgitáros vette át. Valamint pár hónapig Vedres József "Joe" (Beatrice, Bikini, Telegram, Hungarian Pink Floyd Show, stb.) gitáros is erősítette a bandát, majd az ezredfordulón újabb változások következtek.

Folytatás következik!rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: HitRock története!
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia