×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Karthago @ 2015. november 26. - Rockmúzeum 

Megjelent: 2015. november 28. szombat 12:05
Szerző: bcsaba
    Koncertbeszámolók 

A Vintage TV hamarosan indul. A passziónak van beépített embere, Fiery erősíti stábjukat, a klasszikus hard-rock kedvelői megnyugodhatnak, végre lesz egy frankó zenei tévé. Előre dolgoznak, készülnek a műsorok, bár csak december 01-jén indul a folyamatos adás, egyelőre a Mindig TV-n, de nemsoká a UPC hálózatában is fogható lesz majd. Már nagyon sok zenészinterjú készült el, illetve most elindultak a koncertfelvételek is, unplugged-okat vesznek fel, a sorozat első darabja egy Karthago koncert volt, melyet a Rockmúzeumban vettek fel (oda én vagyok beépítve). Jelenleg egy pilot készült, profi stábbal, ha a londoni vezetőség rábólint, sorozat lesz, exkluzív, nyilvános koncertfelvételekkel. Drukkolunk és ahol lehet, segítünk...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A Karthagoról már szeptemberben akartam írni, voltam mindkét Pecsa zárófesztiválon, az elsőn ők voltak a "zárószám", az egy hangos koncertjük volt. Teljesen lenyűgözött a profizmusuk és ami a meglepőbb: nemhogy untattak az újkori, már a XXI. században írt dalaik, hanem késztetést éreztem, hogy beszerezzem az új albumokat is. Viszont időm nem volt megírni a cikket. Most sincs, de nem lehetek tovább csendben.

Már az egy óriási eredmény, hogy ez a felállás 36. éve változatlan. Ugyanazok az emberek állnak (illetve most ülnek) a színpadon, mint 1979 végén. Sokáig az ős-Mini volt a korelnök a maga 43 évével, de sajnos Nemecsek talán már nem tud több koncertet vállalni, minthogy az Omega is kvázi felbomlott, szerintem most a Karthago a legidősebb bölény. Vagy mamut. És se háttérvokalista lányok, se plusz hangszeres, csak az öt fő.

Bele sem gondolunk, ez mekkora érték. Milyen lenne egy '79-es felállású Mobilt megnézni, vagy egy '80-as Eddát, és még sorolhatnánk. Mindeközben nem öreges, hanem profi a zenekar. Nem kínlódó öregemberek bohóckodnak, botladoznak, hanem életerős, örökifjú csávók zenélnek.

Jók a dalok. Nagyon jók. Unplugged verzióikban ugyanúgy működnek, mint elektromosan. Takáts Tomi hozta a ritmust egy dobozdobon, Kocsándy Miki gitározott. És persze mindenki énekelt. A dalok megfelelően áthangszereltek, nem érzem kamu-unplugged-nak, mert hisz láttunk már zenekarokat, akiknek annyiból állt a "bedugatlan", hogy elektromos helyett megjelent a színpadon egy akusztikus gitár és ennyi. Gidó persze használt szintetizátort, de talán nem is lehetne szimplán végigzongorázni egy 90 perces programot.

A Karthago nem szokott sohasem feldolgozásdalokat játszani, már kezdettől megvolt az erős saját programjuk, nem volt erre szükség, ehhez képest ma a Stones-tól elcsattant a Satisfaction. A buli a tetőfokára hágott. A Rockmúzeum kamaraterme szerintem kiváló helyszín az unplugged koncertekhez, a zenekar humora pedig még bensőségesebbé tette az estét. Zrikálják egymást a konfokban, Takáts Tomi kellően lökött, Gidó nyomja az ezeréves vicceket, reagálnak egymásra és a közönségre. Él a produkció. Elégedetlen ember nem jött ki a teremből.

Nézzétek, hallgassátok meg, ha szembejön egy újabb koncert. És persze figyeljétek december 1-től a Vintage TV-t!

szetlista:
Intro
Barátok nélkül
Apáink útján
Senki lánya
Néma asszony
Csak a zene szól
A sorsodtól ne félj
Egy nap az élet
Mert szerettél
Indulj tovább
Hitvallás
Requiem
Keleti éj
(I Can't Get No) Satisfaction (Rolling Stones)
30 év után

Bálint Csaba (2015.11.28.)
rockmuzeum.ini.hu
Képek: Fiery
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. február 21. és 2018. március 09. között: