Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Candlemass - Epicus Doomicus Metallicus (1986)

 Látogatottság
Összesen
87353999
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Omnium Gatherum - Grey Heavens (2016)

Lemezismertetők

A finnországi Karhulában, 1996-ban alakult Omnium Gatherum egy melodikus death metál csapat, akik magukat viccesen adult oriented death metalnak mondják. A 2013-as Beyond-ot követő Grey Heavens a hetedik stúdiólemezük. 2015 márciusában, az Ensiferum vendégeként jártak nálunk, de idén márciusban az új lemezükkel is visszatérnek, immáron főzenekarként, így a Grey Heavens minősége újra nekünk is fontos lehet...

Az Omnium Gatherumot azoknak érdemes megismerni, akiket nem zavar, ha a skandináv melodikus death metál agresszív meneteléseihez hozzá tesznek dark metálos misztikát, ráadásul mindezt tele hörgik gyomorból... Ha valaki mondjuk egyszerre szereti az Arch Enemy emberevését és a Katatonia sötét repülését, de nyávogás helyett hörgéssel, akkor az Omnium Gatherum neki való, mert technikás és stílusos, de ennél többet - mondjuk egyediséget - nem szabad várni tőle!

Agresszív csapkodással és felette magasban szárnyaló gitárral indít a The Pit, amiből a heavy-gitárok fémesen csengő, primitív dallamai később is tovább épülnek! A németesen vontatott és bólogató Skyline a közepén átmegy dark-metálosan archaikus dallamosságba, de nekem azért a szintetizátor primitív pop-szólója azért soknak tűnik ebben az amúgy sötét környezetben... Némi meglágyult kavarodás után, a Frontiers nagyobb ívű dark-metál slágerként is működik, de a nyolc és fél perces Majesty and Silence mindezt misztikussággal is feltölteni, a sűrűbb részeket megbontva lágy lebegéssel... A két oldal eléggé távolinak tűnik egymástól, így a végeredményt elég nehéz megszeretni, pedig önmaguknak mind a két oldalon kiválót alkottak! Ráadásul az ének hörgése is egysíkú, ami nem segít úgy általában sem a csapaton!

A Rejuvenate! az agresszív csapkodásaival újrakezdi a dolgokat, amit aztán - a törzsi ugrálásai közben - a Foundation archaikus érzéssel is megtölt, de mindezt rendkívül sematikusan kapjuk... Szintetizátoros pop és agresszív metál kavarodása a The Great Liberation, amiből csak egy dallamosabb énekhang hiányzik az emberevés mellől, hogy teljes lehessen... Az Ophidian Sunrise is tovább viszi ezt a kavalkádot, csak jóval inkább a metál-os himnusz felé fordulva, bár a hat perc feletti hossza nem engedi, hogy érdekes is tudjon lenni... Az akusztikus gitár mellé sűrűbb riffek csipkelődését és égen járó szólókat tálaló These Grey Heavens instrumentális dallamossága után, a Storm Front szintetikus billentyűk lebegését kínálja egyre agresszívabb és zaklatottabb metálos sűrítmény mellé...

A Grey Heavens sima ügy meghallgatni mindenkinek, aki szereti az Arch Enemy-t és a Katatonia-t, de a srácoknak az igazi siker eléréséhez túl kellene lépniük a sémákon, és meg kellene találniuk azt a saját stílus-keveréket, amivel önmaguk is lehetnek... A lemez végén elkezdték pedzegetni ezt a kérdést, a szintetizátor magas szárnyalásával és a sötét-metál szaggatás, de még csak minimálisan sikerült érdekessé is tenni ezt a keveréket, mert mind a két oldalt a régi ismerős sémák mentén akarták felhasználni... Szóval van még miről gondolkodniuk, de szerintem a tehetségükből kijön majd valami egyedibb megoldás is... Addig pedig minden Arch Enemy és Katatonia rajongónak ajánlom a budapesti koncertjüket!

10/6


Track lista:

01. The Pit - 04:34
02. Skyline - 04:30
03. Frontiers - 05:09
04. Majesty and Silence - 08:36
05. Rejuvenate! - 05:28
06. Foundation - 05:49
07. The Great Liberation - 05:15
08. Ophidian Sunrise - 06:13
09. These Grey Heavens (instrumentális) - 04:25
10. Storm Front - 06:13

Közreműködő zenészek:

Jukka Pelkonen - ének
Joonas Koto - gitár
Markus Vanhala - gitár
Aapo Koivisto - billentyűs hangszerek
Erkki Silvennoinen - basszusgitár
Jarmo Pikka - dob

Lemezeik:

2003 - Spirits and August Light
2004 - Years in Waste
2007 - Stuck Here on Snakes Way
2008 - The Redshift
2011 - New World Shadows
2013 - Beyond
2016 - Grey Heavens

2002 - Steal the Light - EP
2015 - Out to the Sea - Skyline - Split

Kiadó:
Lifeforce Records
Honlap:
omniumgatherum.org
facebook.com/omniumgatherumband 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.60 Seconds