×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 A Tűzkerék tüzesen játszott (1971, Békés Megyei Néplap) 

Megjelent: 2016. február 24. szerda 12:05
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

Egy - számomra eddig - ismeretlen felállású, gyulai Tűzkerék koncertről ad hírt egy 1971-ben megjelent újságcikk...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A fiatalok általános tetszésével találkozott a gyulai Ötök Klubjának Fürdő-bálja. Nem csak azért aratott sikert, mert a táncolni vágyókat amúgy sem kényeztették el ezen a nyáron, hozzájárult ehhez a Várfürdő nagyszerű környezete, a jól sikerült divatbemutató, a remek beat-zene. A jó zene miatt még az sem okozott tragédiát, hogy fél 11-kor már semmilyen italt sem lehetett kapni...

Jó volt a zene, melyet ezúttal a budapesti Tűzkerék együttes szolgáltatott. Nem ismeretlen tagokból áll: vezetőjük az Atlantis, majd Sakk Matt gitárosa; Radics Béla, a közelmúltban a Bajtala-trióból kivált basszusgitáros, Kiss Zoltán és Szentgyörgyi András (dob), aki egykor az Olympia együttesben játszott. Másfél hónapja vannak együtt: a progresszív zenét játsszák, sok-sok Jimi Hendrix-számmal.

Technikusuk, Vass László - aki néha maga is beszáll zongorázni - elmondotta, hogy a Tűzkerék törzshelye a csepeli Radnóti Miklós művelődési ház, ahol két éve minden csütörtökön fellépnek. Hogy terveiket megvalósíthassák, s más zenekarok csábításának se engedjenek egykönnyen, elhatározták, ha bárki bármilyen okból egy éven belül kiválik, tízezer forintot fizet. Ezt szerződésben is rögzítették. Reméljük tehát: máskor is találkozhatunk velük Békés megyében, például a csabai Ifjúsági Park rendezvényein. - Megjelent a Békés Megyei Népújság 1971. augusztus 28-i számában.

Eddig hát a cikk szövege, eztán bcsaba szerkesztő megjegyzései: Vas Laci interjújában elmondta, mennyire "makizenél" zenekar volt a Tűzkerék. Eddig az nem merült fel, hogy Szentgyörgyi Picike is dobolt a Tűzkerékben, de a cikk elég egyértelmű, ámbátor az ahhoz tartozó fotón a dobos és basszusgitáros szerepel - nem is értem, Béla miért nem? - és a basszgitáros nekem nem tűnik Kiss Zolinak...

Mindenesetre Kiss Zoli, a Csomós Péterrel készült interjú alapján, valamikor 1971 áprilisában került a Tűzkerékbe, de a vélhetően 1971 májusi, legkorábbi Tűzkerék bootlegen, a legenda szerint Könnyű József basszusozik. Sajnos Könnyű Józseffel sem sikerült még beszélnem, hogy ezt pontosítsuk - ahogy Szentgyörgyi Andrást sem találom sehol -, mindenesetre így furcsa, hogy '71 augusztusában megint Kiss Zoli tűnne fel.

Szentgyörgyi Picike látnivalón megfordult az összes akkori progresszív zenekarnál, játszott együtt Póka Egonnal és Mogyorósi Lacival is. Vas Lacitól nem meglepő, hogy lenyilatkozza, hogy "néha maga is beszáll zongorázni", ez nyilván fejpénz kérdése lehet.

Bálint Csaba (2016.02.24.)
rockmuzeum.ini.hurovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: A Tűzkerék tüzesen játszott !
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 02.
A következő kislemezen a Bergendy Balázs Boglárkát

Tovább...
Bergendy - kislemezek 07.
A következő EP két dalában a Bergendy Zalatnay Saroltát kíséri, a másik két dal pedig önálló, zenekari

Tovább...
Bergendy - kislemezek 05.
A Bergendy következő EP-je ismét önálló felvételeket

Tovább...
Bergendy - kislemezek 04.
A következő kislemezen a Bergendy együttes Zalatnay Saroltával közösen hallható.

Zalatnay Sarolta 1962 és 1964 között gyakran fellépett a Scampolo

Tovább...
Bergendy - kislemezek 08.
A következő EP-n a Bergendy Mátray Zsuzsa táncdalénekesnőt

Tovább...
Klipmánia