×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Adagio - A Band In Upperworld (2004) 

Megjelent: 2004. augusztus 28. szombat 00:00
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 
Kiadó: Marquee / AVALON
Honlapjuk: adagio-online.com
Rajongói oldal: adagio-usa.com
Megjelenés dátuma: 2004. 06. 26. - japán kiadás
Stílus: Neoklasszikus / ProgMetal

A Francia csapat 2000. októberben alakult. Eddig 2 lemezük jelent meg, az első Sanctus Ignis címmel 2001-ben, a második Underworld címmel 2003-ban. ezek dalait játszották el 2004. februárjában Párizsban koncertjükön, ami most jelent meg japánban (Európában szeptember elején várható). Hogy az aor-europe.com Underworld kritikájából idézzek: "zenéjükben Mozart és Bartok egyesül a Dimmu Borgir, Death hangzásával." Ha ennyire nem is jók, de hatalmas koncert hangulatot tudnak visszaadni ezzel a lemezzel. Stephan Forte gitáros elképesztően magas színvonalú játékának köszönhetően kimagasló prog/neo ez a lemez!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Mit is kell tudni az Adagio zenei fogalomról: (ol.) ejtsd: adadsó) a. m. kényelmesen, a XVII. sz. eleje óta használatos zenei műszó, mellyel később az igen lassú időmértéket jelölték, és pedig az andante és largo (l. o.) közt levő időmértéket. Az A. kifejezést, rendesen zenedarabok elején, a fő időmértek kitüntetésére használják; A. alatt azonban egyuttal a szonátákban és szimfóniákban előforduló, ebben az időmértékben játszandó egész tételeket is értik. Az. A.-tétel rendesen az első Allegrotétel után következik, de vannak esetek, midőn az A. valamely szimfónia 3-ik tételét képezi. A rövid A.-tételt Adagietto-nak nevezik.

Hát a komolyzenei lexikális Adagio és a Francia banda zenéje között túl sok átfedést nem lehet találni, valószinűleg a neoklasszikus zene miatt, és mert jól hangzik választották. Mindenestre nagyon kellemes koncert hangulatot tudnak varázsolni. A banda énekes David Readman kellemes középfekvésű rock hangja, a dalszerző/gitáros Stephan Forte klasszikus ízű, technikás játéka, a szintis Kevin Codfert szólói és aláfestései, a zseniális dobos Eric Lebailly bonyolult és pontos ütemei, a basszer Franck Hermanny pontos játéka igazán nagy élmény.

A hangulat pedig a plafono van végig, de ilyen zene mellett ez a minimum. Bár nem egy ismert banda, de zenéjük talán legközelebb a Symphony - X stílusához áll a legközelebb. De, hasonlóan magas színvonalon állnak. Nekem jobban is tetszenek, mint amerikai társuk.

A lemezt bevezető komolyzenei "Next Profundis" kórusa után a "Second Sight" indul. A maga kemény magjával, szólóival. Teljes a Malmsteen által kitalált világ, csak ez összetettebb. A szinti folymatos jelenléte, és a gitár egyszerűbb/keményebb játéka nagyon nagy élmény, de nem ez a legjobb dala a lemeznek.

A "Chosen" zongora-szinti bevezetője már sejtet valamit. De a durvulatot itt Eric Lebailly elképesztően pontos kalapálása jelenti. Remek kiállások és bonyolult ütemek jellemzik a dalt, mondjuk leginkább a Symphony - X és a Dream Theater megidézésével. Klassz!

A "The Stringless Violin"-nak semmi köze a hegedűhöz. Klasszikus ívű szólókkal, és bonyolult és kiszámíthatatlan ütemekkel nyitnak. Bár David Readman hangjának mélyebb tónusai nem hibátlanok, de összességében a durva gitár fölötti zongorafutamoktól nagyon kellemes élmény ez a dal. Hol van a mi Classica nevű bandánk? Hejj-hejj! De kimennék egy koncertjükre újra!

A "From My Sleep.. To Someone Else" klasszikus zongora-szinti nyitánya a lemez egyik legjobb dalát vetíti előre. Ez egy epikusabb darab telis tele nagy dallamokkal és szólókkal Malmsteen stílusában.

A "Promisses" egy akusztikusgitáros, zongorás, érzelmes dal. David Readman hangja itt a csúcson van, majdnem teljesen tisztán énekel ki a hangokat. Igazi rock hangja van, leginkább Russell Allen érzékenységével. A dalban az akusztikus gitárszóló ad még hatalmas élményt.

A "Seven Lands Of Sin" a banda legjobb dala. Kemény, mint a kő. bár dream-es ütemektől nem mentes, de így is Stephan Forte tehetségének a legnagyobb példája. Nagy gitárbűvész az ember, ki is használja a hangszerének a lehetőségeit. Nem vagyok teljesen képben a Francia metal színtéren, de én még nem hallottam nála jobbat, az biztos!

Első lemezükön lévő "Panem Et Circences" a japán kiadás bonusz dala. Ez a keményebb, neoklasszikus érából származik. Kissé sokan csinálnak hasonlót, így ez nem a kedvencem. de ők sokkal bonyolultabban teszik mindezt, így mégis egy nagyon kellemes élmény, kár hogy az Európain ezt nem lehet megismerni.

A záró nóta az "In Nomine" a klasszikus zene és Malmsteen világának összemosása progresszív vízben. Beveztője után elképesztően begyorsítanak, amit Eric Lebailly úgy lekalapál élőben is, mint a pinty. Nekem ez gyengébb darab, mint a "Panem Et Circences", de sokkal közérthetőbb is.Összefoglalva: Ez egy remek neoklassz-prog lemez. Mindenkinek meg kell ismernie, mert élő felvételen régen hallottam ennyire hangulatos lemezt! 10 / 9 És amennyire fiatalok, akkora tehetségük is van! Ebből valami nagy befutás lesz évek múlva, de már most is igazán nagy élmény!

Track lista:

01 - Next Profundis
02 - Second Sight
03 - Chosen
04 - The Stringless Violin
05 - From My Sleep.. To Someone Else
06 - Promisses
07 - Seven Lands Of Sin
08 - Panem Et Circences (Japán bonusz)
09 - In Nomine

Közreműködő zenészek:

ének: David Readman
gitár: Stephan Forte
basszus: Franck Hermanny
szinti: Kevin Codfert
dob: Eric Lebailly

Lemezeik:

2001 - Adagio - Sanctus Ignis
2003 - Adagio - Underworld
2004 - Adagio - A Band in Upperworld - Live album
2006 - Adagio - Dominate
2009 - Adagio - Archangels in Black (-2-)
2011 - Stéphan Forté - The Shadows Compendium (-2-)
2014 - Stéphan Forté - Enigma Opera Black (-2-)
2017 - Adagio - Life

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Adagio - Life (2017)

2017-07-07 00:05:00

kép

Adagio - Underworld (2003)

2017-07-06 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Fabio Lione - Alessandro Conti - Lione-Conti (2018)
A Rhapsody nagy össze-vissza borulása nem csak egy várva-várt turnéban testesül meg - ami szerencsénkre 2018. március 08-án hozzánk is eljön -, de most

Tovább...
Nagy Feró és a Beatrice - Az első 40 év - Live! (2018)
Na b@szki, ez az atombomba, nem a választási kampány: Ricse a nagyítóm alatt, hórukk! Nekem is furcsa a sok hörgő-morgó durvulat közepette, hiszen már

Tovább...
Stula Rock - Őserő (2018, Dionysosrising)
Modernebb és kommerszebb. Hogy jobb-e? Nekem tetszik, de azt is el tudom képzelni, hogy a keményvonalas stílus-rajongóknak egy-egy pillanat már túl popos - már ha ez

Tovább...
Jimi Hendrix - Both Sides Of The Sky (2018)
Az biztos, hogy Jimi Hendrix élete, lemezei - Are You Experienced, Axis: Bold as Love, Electric Ladyland és Band of Gypsys -, no és halála ma is aktuális témát

Tovább...
Agregator - Semmiből - a Semmin át (2017)
"Nem lesz több seb a szíven - A fájdalom vigyáz rád - Lelkedben sötét éden a vágy - A vágy, ami hajt tovább..." üvölti a kis Piros, öcsémmel vagy épp anyuval az

Tovább...
Koncertek 2018. április 21. és 2018. május 07. között: