rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

P. Mobil - Csoda Történt (2017, Dionysosrising)

 Látogatottság
Összesen
88332160
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Interjú Szendrey Dám Zorallina Dórával (2016)

Interjúk

A legutóbbi cikkemben a Zorall zenekarral kapcsolatban a koncepciójukat, valamint a 2006-ban megjelent élő koncertalbumukat mutattam be. Akkor a terítékre kerülő anyag jellegzetességéből adódóan, a koncertek egyik igen komoly, látványos és gyönyörű elemét - a Zorallinák táncát - csak megemlíteni tudtam. Ezúttal Szendrey Dám Dórával beszélgettem, aki szinte a kezdetektől fogva - kisebb kihagyással - háttértáncosként részese a Zorall produkciónak. Szó esett arról, hogy hogyan került táncosként egy rockzenekar színpadára, illetve, hogy jön létre az a produkció, amit a közönség a helyszínen, illetve DVD-ken lát. Elöljáróban annyit el kell mondanom, hogy nem volt nehéz észrevenni a lelkesedését a Zorall produkcióval kapcsolatban...
Először is azt szeretném megkérdezni, hogy kezdtél el táncolni?

Már kiskoromban is imádtam táncolni, az volt a mindenem. 9-10 évesen nagy Madonna rajongó voltam. Az összes klipből leszedtem a koreográfiát és otthon bemutatókat tartottam belőle a szüleimnek, barátoknak, aki csak jött hozzánk. Szintén gyerekkorban, elsős-másodikos koromban klasszikus balettoztam, de amikor el akartak vinni a balett intézetbe, a szüleim nem engedték és beírattak jazz balettre, de az meg csak azért sem tetszett. Én klasszikus balettozni akartam, tehát a balettművészetem itt megrekedt. Eleinte én abszolút magamtól, autodidakta módon tanultam táncolni. Majd jártam Zoltán Erika tánciskolájába, de nagyon rövid ideig.

Mikor és hogy kerültél a Zorall színpadára?

A Zorallos pályafutásom 2004-ben indult. A Táncolj még volt az első klipje a zenekarnak. A klip készítőjével, Indiánnal már nagyon sokat dolgoztam előtte, szólt nekem, hogy lesz egy klipforgatás, ahol tüzet kellene fújni. Akkor még fogalmam sem volt a Zorall zenekarról, Zsoltit sem ismertem, ahogy a Sex Actiont sem. Hangya ismerős volt, mert a Sing Singet előtte nagyon szerettem. Zsoltival ott a forgatáson ismerkedtünk meg, majd összejöttünk. Ennek már 13 éve és 11 éve vagyunk házasok. 2004. január 07-én volt az első lemezbemutató koncertje a Zorallnak a Wigwamban, ami előtt Zsolti mondta, hogy nagyon szeretné, ha valami show lenne a Zorallban. Olyat akart, ami szexi, erotikus és ízléses. Ivett volt az első lány, aki mellettem táncolt, jó barátnők voltunk - és vagyunk a mai napig - vele már táncoltam más helyeken is előtte, például a Luxor showban. Az első Zorall koncerten még kevesebb koreográfiánk volt: a Táncolj, a Fűrészdal, Álomarcú lány. Ekkor nem volt még szó arról, hogy ez egy hosszú távú dolog lesz, hanem csak arra koncertre készültünk. Aztán később dőlt el, hogy jó lenne, ha ezt folytatnánk.

Kik voltak és vannak Rajtad és Ivetten kívül a Zorallinák között?

Ivett nem tudta volna folytatni, mert egy egész nyarat igénybe vett volna ezután a turné. Utána jött Emő, aki egyébként benne van a Táncolj még klipjében is, ő a nővérke. Emő megházasodott, gyerekek jöttek, ezért abbahagyta. Ezután majdnem az egész nyarat egyedül nyomtam végig a Zorallban. Brigit - aki tánctanár, rengeteg osztálynak tanít osztálytáncot - már ismertem, nagyon jóban voltunk. Sokszor jártak Zorall koncertekre, volt, hogy vidékre is velünk jöttek. Egy szombathelyi koncert előtt mondtam neki, hogy tanuljon meg egy-két koreográfiát és meglepetésszerűen jöjjön fel a színpadra, erről a kis akcióról egyedül Zsolti tudott. Így is történt, mindenki nagyot nézett, amikor Brigi megjelent mellettem, de annyira jól sikerült, hogy mondták: maradjon így.

Brigi táncolt egy pár évig, majd egészségügyi problémák miatt abbahagyta, kórházba került, nem tudta folytatni. Ekkor jött képbe Icu, aki előtte nem volt táncos, de baromi lelkes volt. Mindig is szeretett színpadon lenni, van a Vasmacska és a Sicuband, ahol ő énekel, így eléggé őrült show-kat tudtunk együtt nyomni. (Megjegyzés: Szeretettel a Zorallnak Icukától címmel található egy video a youtube-on.) Volt olyan nyár is, amikor meg én nem szerepeltem, mert terhes voltam, akkor pedig Ivett jött vissza. Tavaly pedig Icukának babája született, így jött újra vissza Brigi.

Egy korábbi riportban már beszéltél a tüzes produkcióról, konkrétan a tűzfújásról. A DVD-ken látható, hogy a többi lány is fúj néha tüzet!

Igen, csak Brigi pont ettől lett beteg. Kiderült, hogy allergiás a paraffinolajra. Szép, látványos, de iszonyatosan veszélyes és én senkiért nem tudok felelősséget vállalni. Magamért igen. Brigi nyilván nem akar a betegségbe visszaesni. Táncol a fáklyákkal, de tüzet már nem fúj. Egyébként nem szívesen tanítom meg ezt senkinek, a veszélyei miatt.

Úgy számoltam, hogy eddig több, mint egy tucat dalhoz készült koreográfia. Ki választja ki, hogy melyik dalokban lesz szerepetek? Ti, a táncos lányok, vagy esetleg a zenekar?

A srácok általában nem szólnak bele, hogy mihez legyen tánc. Igaz, vannak olyan dalok, amikhez kérik, hogy legyen koreográfia, mert például klipet forgatunk rá. Vagy van olyan koncertünk, aminél tudjuk melyik lesz az induló dal, amikor mindenkinek a színpadon kell lenni. Hisz amikor elmegy a függöny, egy látványnak kell a közönség elé tárulni. Általában ez úgy működik, hogy én meghallgatom az új dalokat, amikor még stúdióban vannak. Kiválasztjuk, hogy mi lenne jó nekünk ritmusban, de ami ennél fontosabb, hogy melyikre indul be a fantáziánk. A szövegre ki lehet-e találni valamit, ami jól néz ki és a táncunkkal rá tudunk-e erősíteni a dal mondanivalójára. Néhány dal adja magát: az Induljon a banzáj, a Bizarr dolog.Vagy például a Tűzvarázsló is adta magát.

Én már régóta mondtam a fiúknak, hogy a Tűzvarázslót meg kellene csinálni, mert mégiscsak tűz van a koncerteken. Ha megnézed, hogy mely dalokra táncolunk, az mind olyan, aminél már a címe mond valamit, amire rögtön beindul a fantázia.

De nem is kell minden dalra tánc, mert nem tudnátok végig táncolni egy egész koncertet.

Így van, hisz a táncok között átöltözünk. Általában 7-8 dal van, amire táncolunk, ha hosszú műsorunk van. Szükséges, hogy legalább 2 dal legyen két tánc között. Lemegyünk, átöltözünk, legalább kettőt fújunk, iszunk egyet, és már megyünk is vissza. Vagy, ha tüzes dal jön, akkor a fáklyákat is elő kell készíteni.

Hogyan készülnek a koreográfiák?

Ez egy merőben más műfaj, ez nem egy olyan tánc, ami a popzenekarokra jellemző, amikor egy popénekes mögött kifejezett koreográfiára táncolnak, és azt a fajta táncot tanítják. Rockzenére nem igazán tanítanak táncot, legalábbis én még nem hallottam róla. Rockzenéhez show-t kell csinálni, amihez nem elég egy koreográfiát kitalálni.

Egyébként általában a budapesti nagy koncertekre igyekszünk mindig valami újat kitalálni színpadképben, táncban, ami beválik, azt visszük tovább a turnén, mert amikor zsinórban jönnek a koncertek, akkor már nem mindig tudunk új dolgot kitalálni. De vannak olyan dalok, amelyeknek bizonyos részeit nem változtatjuk meg, mert a refrén alatti mozdulatokat a közönség sokszor velünk együtt csinálja. Ilyen a Primitív baby és a Fűrészdal. A közönség ezt szereti és tök jó látni, ahogy bekapcsolódnak és csinálják velünk.

Egyébként általában úgy működik, hogy Brigi is és én is hallgatjuk a dalt, automatikusan jön egy-egy részre egy mozdulat, lehet, hogy csak félig áll össze a fejünkben egy refrén. Aztán találkozunk, összetesszük, amiket kitaláltunk. Az a legdurvább, hogy általában ez úgy szokott történni, hogy valamelyikünk elkezd egy mozdulatot, a másik rögtön befejezi. Eléggé egy rugóra jár az agyunk, sokszor van, hogy alig egy óra alatt összeteszünk egy dalt. Sőt, sokszor előfordul, hogy szinte ugyanazokat a mozdulatokat találjuk ki. Ezután felvesszük videóra, hogy tudjunk otthon gyakorolni. Egyszer közszemlére teszem ezeket a videókat, nagyon vicces, ahogy a nappaliban mezítláb, otthonkában ugrálunk.

A zenekarral próbáltok esetleg közösen? Végül is egy színpadon osztoztok, nem árt tudniuk, hogy ti hol vagytok, illetve nektek is, hogy a fiúk mit csinálnak?

A táncokba nem nagyon szoktuk beleavatni Őket. Ha tudják, hogy megyünk fel, akkor a szemük sarkában ott vagyunk, igaz ők leginkább a zenére és előre, a közönségre figyelnek. Ha tűz van, akkor kicsit hátrébb lépnek, például Szasza a dob dobogóra. Ha tudjuk, hogy nekünk a tánchoz nagy hely kell, akkor Zsoltinak szoktam szólni, de pontosan tudom, hogy ezt úgyis el fogja felejteni. Volt, hogy a Primitív baby-nél kitaláltunk valamit, amihez középen kellett volna maradnia, oda mentünk volna. El is mondtuk Zsoltinak, aki természetesen elfelejtette, de nekünk volt egy B tervünk. És persze a B tervet csináljuk folyamatosan, mert Zsolti soha sincs ott, ahol kellene. Persze, ha már végig turnéztuk a nyarat, akkor már tudják, hogy melyik dalnál mit csinálunk, hol vagyunk. Ők videókról látják igazából, hogy mi, a táncosok mit csinálunk a színpadon. Egyébként nekik elég az, ha a zenére, a közönségre figyelnek. Mi háttértáncosként a háttérből adjuk a műsorhoz a pluszt.

A Zorall színpadon egyszerre vagy fenn a férjeddel, Szaszával. Ez milyen érzés?

Amikor fent vagyunk a színpadon, akkor nem vagyunk házaspár, hanem a show résztvevői vagyunk. Elején beleestünk abba a hibába, hogy sokszor odajött hozzám és megölelt, puszit adott. Ez a közönségnél nem jól jön le. A színpadon csinálok egy show-t, ami erotikus jellegű. Lehet, hogy furán hangzik, de a közönség számára meg kell tartani egy illúziót. Nem is mindenütt tudják, hogy mi egy pár vagyunk.

A gyermeketek látott már benneteket koncerten?

Eddig még nem. Szaszával teljes egyetértésben, nem akarjuk, hogy ebben a rockos közegben nőjön fel. Természetesen otthon a DVD-ken látja, hogy Apa, Anya a színpadon van. Teljesen átlagos, normális életet akarunk neki gyermekként, akit reggel az iskolába viszünk, utána érte megyünk, amennyit csak lehet, a szüleivel van. Amikor pedig a hétvégén fellépésre megyünk, akkor a nagyszüleivel van.

Végül a május 20-i koncertről kérdeznék. Erről már mondhatsz valamit, hogy mi várható?

Annyit lehet tudni, hogy most készül az új Zorall lemez, sőt már fel is vették. Hallottam már a dalokat, nagyon jó lemez lesz. Szeretném, ha műsoron lenne akkor már egy-két új dal, amihez lenne koreográfia is. Mindenkit szeretettel várunk a Barba Negrába május 20-án!


írta: Főnix
A következő alkalommal Zorall koncert DVD-ket fogom bemutatni.
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: szimpatic


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.95 Seconds