rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Pentakill - Grasp of the Undying (2017)

 Látogatottság
Összesen
88200109
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Interjú Pribojszki Mátyással (2016)

Interjúk

Az egyik legjobb hazai szájharmonikás, Pribojszki Mátyás két vasat tart a tűzben. Miközben egyre többet vállal duó formációjával, a Grunting Pigs-szel (Röfögő malacokkal), új feladatok várnak a régóta működő, ám változásokon átesett csapatával, a Pribojszki Mátyás Banddel is. A duó nemrégiben tartotta első albumának a lemezbemutatóját a Muzikum klubban, a Pribojszki Mátyás Band gőzerővel dolgozik legújabb korongján. Ennek bemutató koncertje június 08-án lesz az óbudai Kobuci kertben. A régiről és újabbról faggattam Mátyást... - írta: mikblueAzt hittem, hogy vadonatúj formáció ez a Grunting Pigs...

Nem annyira új. Hosszú évek óta megy ez a duó. Szász Feri gitáros kollégámmal és barátommal, aki természetesen a Pribojszki Mátyás Bandben is gitározik. Különböző rendezvényekre, kisebb klubokra hoztuk létre ezt a kis csapatot. Annyira belelendültünk, hogy nevesítettük a duó projectnek. Tavaly év végén kiderült: annyira jól érezzük együtt magunkat, hogy lemezt csinálunk. Ezt mutattuk be április végén.

Eközben a Pribojszki Mátyás Band is működik, újabb feladatok várnak rá.

A Pribojszki Mátyás Banddel minden a lehető legnagyobb rendben. Június 8-án jelenik meg a következő nagylemezünk, My Stories (Az én történeteim) címmel, amiből kiderül, hogy többnyire rólam szól. Ki másról is szólna - teszi hozzá nevetve.

A zenekarban történtek változások...

Több változás is volt az utóbbi években. Tragédiák, kisebb-nagyobb konfliktusok, amelyek előbb, vagy utóbb változásokat hoznak - csakúgy, mint egy párkapcsolat esetében -, így a legtöbb zenekar életében is előfordul. Hasonlóan történt a Pribojszki Mátyás Band esetében is. Pontosan egy éve csatlakozott hozzánk Csizmadia "Csizi" László basszusgitáros, aminek nagyon örülök, mert vele újra egységes kereknek érzem a ritmusszekciót, ami egy zenekar produkciójában az egyik legmeghatározóbb.

A másik változás, hogy 11 év után megbeszéltük Kovács Erik zongoristával - aki egyben egyik alapítója volt anno a Band-nek -, hogy nélküle ismét klasszikus kvartettben játszunk, zongora nélkül. Most, az új lemezen négyesben - Molnár Dániel dobossal - szerepelünk, de van zongorista vendégünk: Nemes Zoli barátunk, valamint az Ausztriából érkező Raphael Wressing, aki Hammond orgonán játszik. Az igazi érdekessége a június 08-án megjelenő lemeznek, hogy elkészítéséhez olyan nemzetközi blues ikonokat kértem fel közreműködésre, akikhez régóta személyes kapcsolat is fűződik.

Köztük van Charlie Mussel white blues legenda, amerikai szájharmonikás, énekes, gitáros, dalszerző, Bob Margolin gitáros, énekes, dalszerző, aki hosszú évekig Muddy Waters gitárosa volt, s John Mayallal is játszott. A meghívott vendégek között lesz továbbá Andy J. Forest, Kid Andersen, Ripoff Raskolnikov, Nemes Zoltán, Little G. Weevil, Bill Barrett és Ryan Donohue. A közreműködők közül sajnos nem tudtam mindenkit meghívni a lemezbemutató koncertre, de Andy J. Forest, Ripoff Raskolnikov, Nemes Zoli és Little G. Weevil is ott lesz a Kobuciban. Jó kis buli lesz! - kacsint Mátyás.

A Pribojszki Mátyás Bandről, amúgy mostanában nem sokat lehetett hallani.

Tesszük a dolgunkat, több hónapig az új lemezünkkel voltunk elfoglalva, próbáltunk, koncerteztünk. Az új lemezanyagot most keverik Amerikában, Kaliforniában. Május elején új videoklipet készítünk, amit a lemezzel együtt fogunk népszerűsíteni. Úgy gondolom, hogy ma már egy blues lemezhez is szükség van erre.Térjünk vissza a Röfögő Malacokhoz.

A duónak tehát ez az első lemeze - 12 dal, bő háromnegyed órás időben. Míg a Band túlnyomórész - 80-90 százalékban - saját számokat csinált és csinál, a Grunting Pigsnek az a missziója, hogy életben tartsa a - klasszikus - bluest, s csak néhány saját szerzeményt játszik. Az igazi nagy kedvenceinket számait vesszük elő és csináljuk meg, természetesen a mi sajátos, egyedi duó hangzásunkra - játszunk Juniort Parkert, Sonny Boy Williamsont, Walter Hortont, Muddy Waterst, Willie Dixont, Jimmy Reedet, Little Waltert... Ezeket a zenészeket nagyon szeretjük, ezt az örömet próbáljuk két hangszerrel képviselni. A Band kicsit modernebb, akár több műfajban, stílusban is "utazik", a duó inkább a klasszikus, tradicionális bluest játssza.

Mind a duóban, mind a Bandben elég demokratikus a hangszerek megszólalása. A szájharmonika a zenekar egyik eleme, nem akarom, hogy csak arról szóljon, de természetesen domináns. A Grunting Pigs Grunt away lemezbemutatón előbb duóban játszottunk, aztán megjelent az én kis csapatom is. Egy este két produkciót kapott tehát a közönség a csapattól: egy lassúbb, finomabb kört és egy peckesebb, hangosabb másodikat! – mesélte Pribojszki Mátyás, s hozzátette: ne mindig mások legyenek a vendégek.

Május 1-jén, a Tabánban szép sikere volt a Pribojszki Mátyás Bandnek.

A blues nem feltétlen szomorú, lírai műfaj. Én magam is a kicsit vidámabb oldalát fogtam meg a duó lemezén is. Már a legkorábbi bluesokban megvoltak a vidám, pikírt szövegek és szófordulatok. Ha valaki beleássa magát, felfedezheti, hogy milyen vidáman énekli meg és adja elő a szerencsétlen, hogy elhagyta őt a nője, nem minden esetben kántálta szomorúan el ezt az alap témát néhány előadó. A bluesnak természetesen van lassú, lírai oldala, de van másmilyen is. Én többnyire ezt a vidámabb oldalát szeretem és játszom, vidámabb szöveggel és - ahogy sokan fogalmaznak - pozitív zenével!

Tapasztalatod szerint, milyen a duó fogadtatása?

Érdekes dolog: a duót tulajdonképpen az igény szülte. Ha két ember van a színpadon, szabadabban zenél. Minél többen vagyunk, annál több a kötöttség. Idén sokkal többet játszottunk duóban. Az év elején voltunk egy hosszabb hollandiai turnén, nagy sikerünk volt. Készülünk belföldi és külföldi fellépésekre, fesztiválokra - természetesen a Banddel is. Azt gondolom, hogy a két projektnek együtt kell működnie! - hangsúlyozta Mátyás.

Pribojszki Mátyásról köztudott, hogy az egyik legismertebb hazai és európai szinten is jegyzett és elismert szájharmonikás, énekes. A Pribojszki Mátyás Banddel és más formációkkal keresztül-kasul bejárta Európát, több mint 30 országban koncertezett. Magyarországon alig akad olyan komoly klub, vagy fesztivál, ahol ne lépne fel. Az elmúlt 20 évben mintegy 10 saját nagylemezt, valamint 1 dvd-t jelentetett meg. A How many more? című album 2008-ban aranylemez lett. Megkapták a Budapest Fringe Fesztivál Különdíját (2007), majd Szakmai Díját (2009). Pribojszki Mátyás még 1997-ben megkapta a németországi Szájharmonika Világbajnokságon a legmagasabb minősítést a világ legjobbjaiból álló szakmai zsűritől, majd 12 év elteltével, 2009. októberében már ő maga volt az egyik meghívott zsűritag és fellépő művész a Trossingeni Szájharmonika Világbajnokságon.

2011 júliusában szintén a nemzetközi zsűri tagja és fellépője az észtországi Baltic-Nordic Szájharmonika Fesztiválnak. Jelenleg is több hazai és nemzetközi fesztivál meghívásának tesz eleget különböző formációival, így Németországban, Finnországban és a Benelux-államokban, valamint a 2013-as Memphis-i International Blues Challenge győztes Little G. Weevil vendégeként, egy hónapos amerikai turnén is részt vett, Atlantától, Lousianán és Memphisen keresztül, Texason át, Kansasig, mintegy hét államban adtak felejthetetlen közös koncerteket.

Kovács "mikblue" Miklós
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: mikblue


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.43 Seconds