×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Interjú Pribojszki Mátyással (2016) 

Megjelent: 2016. május 11. szerda 18:05
Szerző: mikblue
    Interjúk 

Az egyik legjobb hazai szájharmonikás, Pribojszki Mátyás két vasat tart a tűzben. Miközben egyre többet vállal duó formációjával, a Grunting Pigs-szel (Röfögő malacokkal), új feladatok várnak a régóta működő, ám változásokon átesett csapatával, a Pribojszki Mátyás Banddel is. A duó nemrégiben tartotta első albumának a lemezbemutatóját a Muzikum klubban, a Pribojszki Mátyás Band gőzerővel dolgozik legújabb korongján. Ennek bemutató koncertje június 08-án lesz az óbudai Kobuci kertben. A régiről és újabbról faggattam Mátyást... - írta: mikblueHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Azt hittem, hogy vadonatúj formáció ez a Grunting Pigs...

Nem annyira új. Hosszú évek óta megy ez a duó. Szász Feri gitáros kollégámmal és barátommal, aki természetesen a Pribojszki Mátyás Bandben is gitározik. Különböző rendezvényekre, kisebb klubokra hoztuk létre ezt a kis csapatot. Annyira belelendültünk, hogy nevesítettük a duó projectnek. Tavaly év végén kiderült: annyira jól érezzük együtt magunkat, hogy lemezt csinálunk. Ezt mutattuk be április végén.

Eközben a Pribojszki Mátyás Band is működik, újabb feladatok várnak rá.

A Pribojszki Mátyás Banddel minden a lehető legnagyobb rendben. Június 8-án jelenik meg a következő nagylemezünk, My Stories (Az én történeteim) címmel, amiből kiderül, hogy többnyire rólam szól. Ki másról is szólna - teszi hozzá nevetve.

A zenekarban történtek változások...

Több változás is volt az utóbbi években. Tragédiák, kisebb-nagyobb konfliktusok, amelyek előbb, vagy utóbb változásokat hoznak - csakúgy, mint egy párkapcsolat esetében -, így a legtöbb zenekar életében is előfordul. Hasonlóan történt a Pribojszki Mátyás Band esetében is. Pontosan egy éve csatlakozott hozzánk Csizmadia "Csizi" László basszusgitáros, aminek nagyon örülök, mert vele újra egységes kereknek érzem a ritmusszekciót, ami egy zenekar produkciójában az egyik legmeghatározóbb.

A másik változás, hogy 11 év után megbeszéltük Kovács Erik zongoristával - aki egyben egyik alapítója volt anno a Band-nek -, hogy nélküle ismét klasszikus kvartettben játszunk, zongora nélkül. Most, az új lemezen négyesben - Molnár Dániel dobossal - szerepelünk, de van zongorista vendégünk: Nemes Zoli barátunk, valamint az Ausztriából érkező Raphael Wressing, aki Hammond orgonán játszik. Az igazi érdekessége a június 08-án megjelenő lemeznek, hogy elkészítéséhez olyan nemzetközi blues ikonokat kértem fel közreműködésre, akikhez régóta személyes kapcsolat is fűződik.

Köztük van Charlie Mussel white blues legenda, amerikai szájharmonikás, énekes, gitáros, dalszerző, Bob Margolin gitáros, énekes, dalszerző, aki hosszú évekig Muddy Waters gitárosa volt, s John Mayallal is játszott. A meghívott vendégek között lesz továbbá Andy J. Forest, Kid Andersen, Ripoff Raskolnikov, Nemes Zoltán, Little G. Weevil, Bill Barrett és Ryan Donohue. A közreműködők közül sajnos nem tudtam mindenkit meghívni a lemezbemutató koncertre, de Andy J. Forest, Ripoff Raskolnikov, Nemes Zoli és Little G. Weevil is ott lesz a Kobuciban. Jó kis buli lesz! - kacsint Mátyás.

A Pribojszki Mátyás Bandről, amúgy mostanában nem sokat lehetett hallani.

Tesszük a dolgunkat, több hónapig az új lemezünkkel voltunk elfoglalva, próbáltunk, koncerteztünk. Az új lemezanyagot most keverik Amerikában, Kaliforniában. Május elején új videoklipet készítünk, amit a lemezzel együtt fogunk népszerűsíteni. Úgy gondolom, hogy ma már egy blues lemezhez is szükség van erre.


Térjünk vissza a Röfögő Malacokhoz.

A duónak tehát ez az első lemeze - 12 dal, bő háromnegyed órás időben. Míg a Band túlnyomórész - 80-90 százalékban - saját számokat csinált és csinál, a Grunting Pigsnek az a missziója, hogy életben tartsa a - klasszikus - bluest, s csak néhány saját szerzeményt játszik. Az igazi nagy kedvenceinket számait vesszük elő és csináljuk meg, természetesen a mi sajátos, egyedi duó hangzásunkra - játszunk Juniort Parkert, Sonny Boy Williamsont, Walter Hortont, Muddy Waterst, Willie Dixont, Jimmy Reedet, Little Waltert... Ezeket a zenészeket nagyon szeretjük, ezt az örömet próbáljuk két hangszerrel képviselni. A Band kicsit modernebb, akár több műfajban, stílusban is "utazik", a duó inkább a klasszikus, tradicionális bluest játssza.

Mind a duóban, mind a Bandben elég demokratikus a hangszerek megszólalása. A szájharmonika a zenekar egyik eleme, nem akarom, hogy csak arról szóljon, de természetesen domináns. A Grunting Pigs Grunt away lemezbemutatón előbb duóban játszottunk, aztán megjelent az én kis csapatom is. Egy este két produkciót kapott tehát a közönség a csapattól: egy lassúbb, finomabb kört és egy peckesebb, hangosabb másodikat! – mesélte Pribojszki Mátyás, s hozzátette: ne mindig mások legyenek a vendégek.

Május 1-jén, a Tabánban szép sikere volt a Pribojszki Mátyás Bandnek.

A blues nem feltétlen szomorú, lírai műfaj. Én magam is a kicsit vidámabb oldalát fogtam meg a duó lemezén is. Már a legkorábbi bluesokban megvoltak a vidám, pikírt szövegek és szófordulatok. Ha valaki beleássa magát, felfedezheti, hogy milyen vidáman énekli meg és adja elő a szerencsétlen, hogy elhagyta őt a nője, nem minden esetben kántálta szomorúan el ezt az alap témát néhány előadó. A bluesnak természetesen van lassú, lírai oldala, de van másmilyen is. Én többnyire ezt a vidámabb oldalát szeretem és játszom, vidámabb szöveggel és - ahogy sokan fogalmaznak - pozitív zenével!

Tapasztalatod szerint, milyen a duó fogadtatása?

Érdekes dolog: a duót tulajdonképpen az igény szülte. Ha két ember van a színpadon, szabadabban zenél. Minél többen vagyunk, annál több a kötöttség. Idén sokkal többet játszottunk duóban. Az év elején voltunk egy hosszabb hollandiai turnén, nagy sikerünk volt. Készülünk belföldi és külföldi fellépésekre, fesztiválokra - természetesen a Banddel is. Azt gondolom, hogy a két projektnek együtt kell működnie! - hangsúlyozta Mátyás.

Pribojszki Mátyásról köztudott, hogy az egyik legismertebb hazai és európai szinten is jegyzett és elismert szájharmonikás, énekes. A Pribojszki Mátyás Banddel és más formációkkal keresztül-kasul bejárta Európát, több mint 30 országban koncertezett. Magyarországon alig akad olyan komoly klub, vagy fesztivál, ahol ne lépne fel. Az elmúlt 20 évben mintegy 10 saját nagylemezt, valamint 1 dvd-t jelentetett meg. A How many more? című album 2008-ban aranylemez lett. Megkapták a Budapest Fringe Fesztivál Különdíját (2007), majd Szakmai Díját (2009). Pribojszki Mátyás még 1997-ben megkapta a németországi Szájharmonika Világbajnokságon a legmagasabb minősítést a világ legjobbjaiból álló szakmai zsűritől, majd 12 év elteltével, 2009. októberében már ő maga volt az egyik meghívott zsűritag és fellépő művész a Trossingeni Szájharmonika Világbajnokságon.

2011 júliusában szintén a nemzetközi zsűri tagja és fellépője az észtországi Baltic-Nordic Szájharmonika Fesztiválnak. Jelenleg is több hazai és nemzetközi fesztivál meghívásának tesz eleget különböző formációival, így Németországban, Finnországban és a Benelux-államokban, valamint a 2013-as Memphis-i International Blues Challenge győztes Little G. Weevil vendégeként, egy hónapos amerikai turnén is részt vett, Atlantától, Lousianán és Memphisen keresztül, Texason át, Kansasig, mintegy hét államban adtak felejthetetlen közös koncerteket.

Kovács "mikblue" Miklós

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Interjú Pribojszki Mátyással !mikblue írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Zivatar - interjú Attilával (2018)
Örömmel üdvözöllek a passzio.hu-n! Szerettem volna, ha ez az interjú még a Fekete Zaj előtt megjelenik, ami sajnos miattam nem sikerült. Bár így legalább

Tovább...
Borlai Gergő - Mindig 100% - interjú (2018)
Áldozni, szorgalmasnak lenni és mindent elkövetni az álmokért, kortól függetlenül jó tanács! - interjú a legsikeresebb magyar dobossal, Borlai Gergő-vel. -

Tovább...
Little G. Weevil - Új korszak kezdetén - interjú (2017)
Little G. Weevil, vagyis Szűcs Gábor kiváló albummal jelentkezett - ezért hát megkértük, lebbentsen fel fátylakat! - Szilágyi Norbert

Tovább...
Katona Imre - interjú 1. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Katona Imre - interjú 2. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Koncertek 2018. március 22. és 2018. április 07. között:

Klipmánia