×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Akusztikus estek a nyughatatlan Török Ádámmal (2016) 

Megjelent: 2016. május 22. vasárnap 12:05
Szerző: Fiery
    Interjúk 

Csak az nem léphet tovább, aki bezár maga körül minden ajtót. Nem a kor a fontos, hanem hogy az embernek mindig legyenek megvalósítható tervei! Török Ádám az örök "nyughatatlan", ismét előrukkolt egy fantasztikus ötlettel. Akusztikus hangszerekre és egy női zenész csapatra írják át a legnépszerűbb Mini szerzeményeket, valamint a legérdekesebb Bartók Béla műveket. Az alábbi interjúból megtudjuk, hogy min dolgozik jelenleg gőzerővel a csapat, mikor láthatjuk, hallhatjuk az "új" zenéket. Kellemes olvasást kívánok! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Meglepetéssel készül május 26-ra az Ős-Mini!

Most az Országos Első Magyar Nyugdíjas Rock klub keretén belül, az első este május 26-án az Ős-Mini formáció játszik akusztikusan. Mit jelent ez? Újra feldolgoztuk a régi nagy Mini szerzeményeket, becsempésztünk gyönyörű Bartók feldolgozásokat, még ugyan a próbák elején tartunk, de nagyon biztatóak a jelek. Pap Gyuszkó, Nagy Pista és Én. Sajnos Nemecsekről nincs igazán jó hírem, úgy volt, hogy ő is játszik velünk, de egyelőre az egészségi állapota ezt nem engedi. Reméljük, hamarosan ő is csatlakozhat a csapathoz.

Mik a terveitek az akusztikus csapattal?

Mi hárman alkotjuk jelenleg az Ős-Mini zenekart és Tóth Dénes, az Új-Mini dobosa, helyettesíti Nemecseket. Vannak nagy terveink, úgy hangszereltük a produkciót, hogy nagyon sok akusztikus rész legyen benne. Május 26-án adunk a műsorból először ízelítőt a Glob Royalban, ami a bemutatója lesz egy régóta tervezett nagy bulinak. Az időpont is, és a helyszín is meg van már, ez október 09-e és a Marriott Hotel díszterme. Ott már vonós négyes és női vokál is lesz. Csak csajok játszanak majd velünk, elég az öreg pasikból, legyen pár helyes éneklő hölgy is! Olyan gőzerővel készülünk, hogy októberre már teljesen elkészül az új anyag. Vidéken először október 01-jén, Balatonfüreden láthatja és hallhatja a közönség. Erre a két nagy koncertre készülünk a teljes felállással.

Ha még nincs kész a műsor, és a lányok sem érnek rá, miért érdemes mégis eljönni a koncertre?

Azért ne vegye el senki kedvét, hogy most május 26-án még csak négyen leszünk - csajok nélkül - az akusztikus részben, mert jön még egy-két barát, akikkel egyeztetünk. A műsort összevonva játsszuk. A régi nagy Mini dalokat akusztikusan adjuk elő, lesz két új Bartók feldolgozás, és két új meglepetés szám is. Szerintem ez egy egyedülálló vállalkozás a maga nemében, ezért is fűzünk nagy reményeket a produkcióhoz. Jelenleg nincs tudomásom arról, hogy Bartók dalokat valaki játszana rock együttesként, se itthon, se külföldön, ezt az űrt igyekszünk kihasználni. A koncert a Glob Royal-ban lesz, ami az én kis klubom. Itt minden csütörtök-péntek, vagy péntek-szombat csinálok esteket fiatal és öreg zenészeknek.

Hogyan jött az akusztikus Mini ötlete?

Divatos, és legyünk őszinték, az utóbbi tíz évben az akusztikus koncertek reneszánszukat élik. Rengeteg akusztikus felállást láthatunk rockban, progresszívben, jazzben, világzenében. Mindenki próbál autentikusabb hangzást csinálni. 2010-óta dédelgetem magamban ezt az ötletet, úgy érzem, hogy elérkezett a megvalósítás ideje. Régen, amikor beugrott egy ötletem, másnap megcsináltam, most már lassabban megy. Van ehhez hely, a Glob Royal, ami nagyon fontos, ez a hely az, ami a Bem rakpart mellett a szívem csücske!

Miért Glob Royal?

Mert itt csináljuk az első Magyar Nyugdíjas Rock Zenész klubot, ami hogy jöhetett létre? Már két éve csinálom, ötletelünk, segítem azokat a kortársaimat, akik már nyugdíjas korban vannak, és nagyon nincs nyugdíjuk. Úgy éreztem, hogy tenni kell valamit azért, hogy segítsem őket. Ennek a megvalósításának első sorban a Radics Béla Emléktársaság ad keretet, valamint Balogh Zoltán miniszter úrtól is kaptunk egy kis támogatást a miniszteri keretből.

Hogyan lehet mindezt kivitelezni?

Terv, hogy ingyenes koncertek legyenek, mert nem az számít, hogy mennyien vannak, hanem az, hogy legyen egy kis koncert, ahol jól érzi magát mindenki, és az öregeknek is fellépési esély. Kevés hely van, ahol játszani tudnak, az is vagy százalékra megy, vagy vinni kell cuccot. Itt megteremtettünk nekik minden lehetőséget. A nyugdíjas rockzenészek kapnak majd pénzt, a klub pedig az aznapi bevételből részesül, nem kell technikust fizetniük, sem más költséget. Remélem, működik majd hosszú távon.

Kik léphetnek itt fel nyugdíjasként?

A Radics Béla Emléktársaság vezetősége - velem az élen - alapított egy kuratóriumot olyan elvek alapján, mely szerint olyan zenészek jelentkezhetnek, akik a magyar rock zene születésénél ott voltak. 63-64 éves minimum kor. A fellépőnek legyenek híres dalai, híres fellépései, TV szereplések, nagy koncertek, lemezek, tehát ő is generálta azt, hogy a magyar rock zene megszülethessen és virulhasson.

Csak muzsikusok, vagy bárki más, aki azóta "civil" állásba helyezkedett?

Sokan jelentkeztek már, jöhetnek olyanok is, akik kedvet kaptak újra a gitározáshoz, de nem tudunk nekik pénzt adni. Aki ma főmérnöki nyugdíjból él és régen zenélt a Báthory Művelődési Házban, az nagyon szép dolog, de azokat nem tudjuk segíteni. A támogatást nem erre találtuk ki.

Kikkel indul a "nyugdíjas klub"?

Két lehetőség van, vagy teljes együtteseket, vagy jam sessionokat - amiket most is csinálunk - hívunk játszani. Például az Ős-Miniben is lesz most jammelés, de másnap például jönnek a régi nagy rockerek, Závodi, Bajnok, Donászy, Király Pista, Horváth János és dr. Jónás, én leszek a házigazda, én találtam ki, én értek hozzá. Ez egy emberbaráti gesztus, mindig segítettem a fiatalokon, öregeken. Szerettem régen is mindig marha jó zenészekkel körül venni magam, mindig megadtam nekik a keleti kényelmet, a nyugati pompát, persze pénz nélkül. Úgy érzem ez egy jó kezdeményezés és remélem, hogy ezt az elképzelésemet támogatni fogják sokáig az állami szervek.

Picit térjünk vissza a Minire. Hogy fogadták az ötletet a zenésztársak?

Gyuszkónak nagyon tetszett, most is a próbákon bebizonyítja, hogy minden idők egyik legjobb magyar rock zenésze. Pláne az utóbbi 20 évben, amióta színházi szakember, még jobb lett, zseniális a hangszerelése, játéka, világon akármelyik nagy bandába beférne. Nagy Pista is nagyon lelkes és pontos, mint mindig. Olyanok vagyunk, mint a tinédzserek. Nemecsek egészségileg sajnos nem lehet közöttünk, de vendégként biztosan ott lesz ő is.

Milyen terveid vannak még a nyárra?

Terveink között szerepel egy nyári Mini hajózás is, de egyelőre nem kötöttük le a dátumot, ettől függetlenül remélem, hogy nyáron tudunk ott is egy hatalmas, felejthetetlen bulit csinálni. Nem egyszerű, mert nekem is hál istennek van melóm bőven. Ráadásul, ami engem mostanában nagyon foglalkoztat, az a foci EB, ahova megyek a fiammal, Török Danival. Nagyon készülünk már, hogy nézzünk ki. Most ez a legfontosabb. Megyünk ki, unokázom is, ez a másik nagy programom, kis csillag, ő az első unokám, karácsonykor láttam utoljára. Most már jár, viszem neki a játékokat. Foci és az unoka a másik fontos projektem még.

Készítette: Fieryrovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Akusztikus este!
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia