rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Pentakill - Grasp of the Undying (2017)

 Látogatottság
Összesen
88200052
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Interjú Papp Gyulával - az ős-Mini újabb nagy dobása (2016)

Interjúk

Negyvenöt éves az ős-Mini zenekar, a magyar progresszív zene legendás társasága. Ki ne ismerné ezt a nagyszerű csapatot, ahol Papp Gyula, nem csak Magyarország egyik legjobb billentyűse, Nagy István a mindig megbízható, precíz basszus alapokat adja, a doboknál megint csak egy ikon, Németh "Nemecsek" Tamás, és aki az egész "műszakot" a kezében tartja, Török Ádám. Hozzájuk csatlakozik az új-Mini formáció ütőhangszerese, Tóth Dénes "Diza", valamint néhány jó barát a múltból és a jelenből! De mit is kell még tudnunk a május 26-i különleges koncertről? Az alábbiakban Papp Gyulával járjuk körbe a kérdést. Kellemes olvasást kívánok! - Fiery

Milyen apropója van az akusztikus est ötletének?

Először is 2016 Bartók éve számunkra. Ugyanis 45 évig nem kaptunk az örökösöktől engedélyt az átdolgozásra, olyannyira, hogy a Magyar Rádió 6-os stúdiójában felvett darabot nem engedték "Z"-síteni, ami zenésítést, tehát adásba kerülést jelent. Ez még nem elég, szétvágták 20-25 mp-es darabokra és eladták. Korabeli filmhíradókban hallottam gyakorta, legnagyobb meglepetésemre. Ez, pl. Svédországban bűncselekménynek számít! Tavaly lejártak 70 év után a Bartók jogdíjak, így az én nagyszerű Ádám barátom azt kérte tőlem, hogy az ősi Székely Himnuszból (Bartóknál Este a székelyeknél) és a Román Táncból készült átdolgozásom mellé dolgozzak ki még egy művet ettől a hatalmas géniusztól. Meg is mondta, hogy mit szeretne: így került sor a Három rondóra. Ádám évek óta pedzegette, hogy dolgozzuk fel a művet, most végre nekiálltam és megcsináltam.

Akkor ez lesz a nagy bemutató is?

Az igazi nagy bemutató, a látványosabb műsor majd október 09-én, a Hotel Marriotte dísztermében lesz, ami valamikor az Intercontinental szálló volt, ott a Duna parton. Ott már vonós négyessel fogunk játszani. A Mini repertoárnak a többi része, az első 1972-ben készült három kislemezünk anyagából készült. Ezeken hat dal volt és most hárommá varázsoltuk. Egy halovány kék gondolattól soha ne félj, A Keresztes lovag visszatér a városba, és a Sirályok az éjféli Napon. Ezek a művek mind, általam partitúrában, lefektetve készen vannak! Annyira készen vannak, hogy itt találhatóak a táskámban, már hónapok óta.

Miért kell várni októberig?

Akikkel szerződtünk, azok nem járulnak hozzá, hogy októberig a vonós négyessel lépjünk fel, de magát az anyagot, most a Glob Royalban bemutatjuk, hiszen azért maga a váz az ugyanaz lesz. Érdekes lesz az októberi felállás, két hegedű, brácsa, cselló, basszusgitár, fuvola, zongora. Viszont például nem lesz dob, csak perkák, azaz percussionok. Nagyon életrevaló ötletnek tartom, Ádámnak jó szimata van. Az volt a mottó, hogy se rock, se metál, se blues, se jazz ne legyen! Abban bízunk, hogy így mindenkinek felkelti az érdeklődését, műfaji elfogultságoktól függetlenül. Igaza volt, már most nagyon sok, igen tekintélyes, nagy tudású barátom óriási ötletnek tartja.

Miért éppen Bartók?

Bartók a 21. század zeneszerzője. Bár 1945 szeptember 26-án halt meg, a 19. század végén született (1881. március 25.), és én mégis a 21. század zeneszerzőjének tartom őt. Bartók ösztönösen tudta azt, hogy oldani is kell tudni, így nem esett abba a hibába, amibe gyakran esnek a "kortárs" zeneszerzők. Meg is lett az eredménye: üres koncerttermek, hiszen a közönség, ha nem kapja meg a Johann Sebastian Bach által lefektetett alap funkciókat (amit Bartók világosan látott), "sarkuk a hátukat verve" távoznak a kijárat irányába, ha bementek.

Mindenki ott lesz az ős-Miniből?

Sajnos Nemecsek gyengélkedik, mivel ő az ős-Mini dobosa, ezért magának a produkciónak az lesz a címe, hogy Török Ádám és Papp Gyula Bartók on... Természetesen Nemecsek nélkül ez nem teljes ős-Mini! Nagyon várjuk vissza, őszintén remélem, hogy azért a vendégek között ott lesz ő is.

Akkor foglaljuk össze, hogy miről fog szólni május 26?

Azért ez a május 26-a mégis csak különlegesség lesz, hiszen azokat a nótákat játsszuk elsősorban, amiket a rajongók ismernek, viszont azokat másképp - akusztikusan - és debütálunk az új Bartók feldolgozással is, amit még senki sem hallott. Első hallásra olyan egyszerűnek tűnik, mintha csak egy ártatlan gyerek dal lenne, de aztán még sem az! Aki eljön, varázslatos zenei élményben fog részesülni, hiszen az ős-Mini egykori emblematikus dalai szólalnak meg átdolgozva, akusztikusra hangszerelve a Glob Royal klubban (Budapest, III. Csemete u. 5). Tehát mindenkit várunk, sok szeretettel 2016. május 26-án, csütörtökön. Belépés ingyenes!

Készítette: Fiery
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.50 Seconds