×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Interjú Papp Gyulával - az ős-Mini újabb nagy dobása (2016) 

Megjelent: 2016. május 23. hétfő 12:05
Szerző: Fiery
    Interjúk 

Negyvenöt éves az ős-Mini zenekar, a magyar progresszív zene legendás társasága. Ki ne ismerné ezt a nagyszerű csapatot, ahol Papp Gyula, nem csak Magyarország egyik legjobb billentyűse, Nagy István a mindig megbízható, precíz basszus alapokat adja, a doboknál megint csak egy ikon, Németh "Nemecsek" Tamás, és aki az egész "műszakot" a kezében tartja, Török Ádám. Hozzájuk csatlakozik az új-Mini formáció ütőhangszerese, Tóth Dénes "Diza", valamint néhány jó barát a múltból és a jelenből! De mit is kell még tudnunk a május 26-i különleges koncertről? Az alábbiakban Papp Gyulával járjuk körbe a kérdést. Kellemes olvasást kívánok! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Milyen apropója van az akusztikus est ötletének?

Először is 2016 Bartók éve számunkra. Ugyanis 45 évig nem kaptunk az örökösöktől engedélyt az átdolgozásra, olyannyira, hogy a Magyar Rádió 6-os stúdiójában felvett darabot nem engedték "Z"-síteni, ami zenésítést, tehát adásba kerülést jelent. Ez még nem elég, szétvágták 20-25 mp-es darabokra és eladták. Korabeli filmhíradókban hallottam gyakorta, legnagyobb meglepetésemre. Ez, pl. Svédországban bűncselekménynek számít! Tavaly lejártak 70 év után a Bartók jogdíjak, így az én nagyszerű Ádám barátom azt kérte tőlem, hogy az ősi Székely Himnuszból (Bartóknál Este a székelyeknél) és a Román Táncból készült átdolgozásom mellé dolgozzak ki még egy művet ettől a hatalmas géniusztól. Meg is mondta, hogy mit szeretne: így került sor a Három rondóra. Ádám évek óta pedzegette, hogy dolgozzuk fel a művet, most végre nekiálltam és megcsináltam.

Akkor ez lesz a nagy bemutató is?

Az igazi nagy bemutató, a látványosabb műsor majd október 09-én, a Hotel Marriotte dísztermében lesz, ami valamikor az Intercontinental szálló volt, ott a Duna parton. Ott már vonós négyessel fogunk játszani. A Mini repertoárnak a többi része, az első 1972-ben készült három kislemezünk anyagából készült. Ezeken hat dal volt és most hárommá varázsoltuk. Egy halovány kék gondolattól soha ne félj, A Keresztes lovag visszatér a városba, és a Sirályok az éjféli Napon. Ezek a művek mind, általam partitúrában, lefektetve készen vannak! Annyira készen vannak, hogy itt találhatóak a táskámban, már hónapok óta.

Miért kell várni októberig?

Akikkel szerződtünk, azok nem járulnak hozzá, hogy októberig a vonós négyessel lépjünk fel, de magát az anyagot, most a Glob Royalban bemutatjuk, hiszen azért maga a váz az ugyanaz lesz. Érdekes lesz az októberi felállás, két hegedű, brácsa, cselló, basszusgitár, fuvola, zongora. Viszont például nem lesz dob, csak perkák, azaz percussionok. Nagyon életrevaló ötletnek tartom, Ádámnak jó szimata van. Az volt a mottó, hogy se rock, se metál, se blues, se jazz ne legyen! Abban bízunk, hogy így mindenkinek felkelti az érdeklődését, műfaji elfogultságoktól függetlenül. Igaza volt, már most nagyon sok, igen tekintélyes, nagy tudású barátom óriási ötletnek tartja.

Miért éppen Bartók?

Bartók a 21. század zeneszerzője. Bár 1945 szeptember 26-án halt meg, a 19. század végén született (1881. március 25.), és én mégis a 21. század zeneszerzőjének tartom őt. Bartók ösztönösen tudta azt, hogy oldani is kell tudni, így nem esett abba a hibába, amibe gyakran esnek a "kortárs" zeneszerzők. Meg is lett az eredménye: üres koncerttermek, hiszen a közönség, ha nem kapja meg a Johann Sebastian Bach által lefektetett alap funkciókat (amit Bartók világosan látott), "sarkuk a hátukat verve" távoznak a kijárat irányába, ha bementek.

Mindenki ott lesz az ős-Miniből?

Sajnos Nemecsek gyengélkedik, mivel ő az ős-Mini dobosa, ezért magának a produkciónak az lesz a címe, hogy Török Ádám és Papp Gyula Bartók on... Természetesen Nemecsek nélkül ez nem teljes ős-Mini! Nagyon várjuk vissza, őszintén remélem, hogy azért a vendégek között ott lesz ő is.

Akkor foglaljuk össze, hogy miről fog szólni május 26?

Azért ez a május 26-a mégis csak különlegesség lesz, hiszen azokat a nótákat játsszuk elsősorban, amiket a rajongók ismernek, viszont azokat másképp - akusztikusan - és debütálunk az új Bartók feldolgozással is, amit még senki sem hallott. Első hallásra olyan egyszerűnek tűnik, mintha csak egy ártatlan gyerek dal lenne, de aztán még sem az! Aki eljön, varázslatos zenei élményben fog részesülni, hiszen az ős-Mini egykori emblematikus dalai szólalnak meg átdolgozva, akusztikusra hangszerelve a Glob Royal klubban (Budapest, III. Csemete u. 5). Tehát mindenkit várunk, sok szeretettel 2016. május 26-án, csütörtökön. Belépés ingyenes!

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Interjú Papp Gyulával!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia