Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Essence of Datum - Nevermore (2017)

 Látogatottság
Összesen
88354528
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Szaghmeiszter Ödön - interjú (2016)

Interjúk

Szaghmeiszter Ödön az Aréna énekese volt. Ödön az a hős, aki megőrizte az 1972-es, Ifiparkos Taurus felvételt, hogy aztán azt az évezred elején kiadják. Az Aréna egyesült 1981 végén, '82 elején Radics Bélával, de előtte egy évtizedet önállóan is működtek, közben Deep Purple-t, Led Zeppelint játszottak.

Gimibe jártam, volt egy haverom, aki közel lakott az Örs vezér teréhez, azon a környéken működött a Zárvatermők és a Beatrice is, legalábbis a tagjaik ott laktak. Így Csuka Mary és első férje is, aki fiatalon meghalt. Pataky Istvánnak hívták és ő is a Zárvatermőkben tevékenykedett, így kettős kapocs volt Feróval és Csuka Mónikával a két zenekar között. De általában mindenki ismert mindenkit.

Első gimisként lejártam Radicsra, Csepelre. Végzősként már egy barátommal, Román Rudival alapítottunk zenekart, egy pártházban játszottunk, a nevünk Total Elix volt. Straussz Csibuék eljöttek ide egy koncertünkre, akkor egyesültünk és lettünk Aréna, valamikor 1973 körül. Engem és Csibut együtt vittek el katonának, akkor volt egy kis leállás. Leszereltünk, akkor kezdtünk komolyabban játszani. Lementünk Velencére télen Csibuék hétvégi házába próbálni, de felfűthetetlen volt, marha hideg volt, ittunk, mint a rosseb. De összegyakoroltuk a programot, az első fellépés valamelyik közeli faluban volt. Gyalog mentünk vissza Velencére, de a rendőrök hazafelé betereltek. Csak jöttünk, nem csináltunk semmit, de mindenki befelé. A végén meg már éjszaka rugdostak ki, akkor meg az volt a baj, miért nincs semmi jegyzőkönyv, ha szerintük csináltunk valamit.

Milyen dalokat játszottatok?

Cream, Jimi Hendrix, Deep Purple, Led Zeppelin. Egy saját számunk volt. A Zeppelintől játszottuk a Dazed And Confused-ot, a Heartbreakert és a Livin Lovint. Egyszer szóltunk marha jól, mikor a Skorpió előtt léphettünk fel a Metró Klubban - az ő cuccukon. Lementem a közönségbe énekelni, hogy halljam, milyen jól szólunk. Hát, nekünk visszhangunk sem volt, a nélkül elég furán szóltak a dalok. Játszottunk együtt a Korállal is a Csepeli Munkásotthonban. Volt egy pár ilyen előzenekaroskodásunk a Metró Klubban, felléptünk itt a Piramissal is. És Radics Bélát is meghívogattuk ide.

Mennyire volt sikeresnek mondható a zenekar?

Ezek voltak a legnagyobb sikerek, amiket korábban mondtam, az előzenekaroskodások. De például Fóton kezdett kialakulni valami. Az első koncerten még alig voltak, a másodikon telt ház, a harmadikat meg erre lemondta a Művház vezetője, mindenféle indoklás nélkül. Kimentünk, óriási tömeg a kapuk előtt és nem tudtunk nekik semmit se mondani, hogy miért nincs koncert. Játszottunk a Némethy Művházban, volt, hogy meghívtuk a Tűzkereket is. Ezek után nem engedélyezte a többi koncertet a kerületi rendőrfőkapitány, merthogy nekünk milyen barátaink vannak. Ki értette ezt akkor?

Akkor kerültél ki a zenekarból, mikor egyesültek Bélával?

Nem, már korábban kiléptem. A búcsúkoncertem a Metró Klubban volt. Román Rudival együtt léptünk ki, akkor jött helyette Bali József, aki sajnos nagyon fiatalon meghalt. De nem volt dráma. Volt egy Vasadi Gábor nevű énekes, volt saját cucca - egyébként Béláéknak is adott kölcsön cuccot néha. És az Aréna egyes tagjai kitalálták, hogy egyesüljünk vele, legyen két énekes, rakjuk össze a cuccot. Na, hát én ebben nem voltam bele. Vasadi jó srác volt, de aztán jóval később magára gyújtotta a házát egy karácsonykor. Közben megnősültem, kiszálltam a zenéből. De jártam ki koncertjeikre, voltam az utolsó Tűzkerék koncerteken is. Sőt, azután is, hogy Béla meghalt, de még játszotta az Aréna ezt a programot, voltak lekötött időpontok.

A Tűzkerékkel volt közös turnénk is, valamikor 1980-ban, Miskolc környékén, Bélánál akkor Magasházi Laci dobolt. Akkor már nem Béla szervezett, Szabó Ritchie tartotta kézben a dolgokat, így ezt a turnét is. Fotó is készült a két zenekarról és a mikrobuszokról. Bélát a közönség kikapta a buszból és a vállukon vitték be. Erősen romlott a játéka, de még tudott hangulatot csinálni Kun Tomival és Ritchie-vel a színpadon. Bélát nagyon jó fejnek ismertem meg, pedig hallottuk a történeteket róla, meg a gázsiról. Érdekes módon, ekkor már ilyenek nem történtek meg, pláne, hogy már nem ő intézkedett.

Bélát igazán Straussz Csibu ismerte, nagyon közel laktak, egész fiatalon már haverkodtak. Volt olyan, hogy Béla odaadta nekik a gitárt, hogy gyakoroljanak, ha épp nem használta. Régi kapcsolat volt köztük. Olvastam a Golyóval készült interjúdat, ahol Golyó azt mondja, hogy az Aréna tagjai félve, megilletődötten keresték fel Bélát, hogy játszana velük a Metró Klubban. Mondtam is akkor Szerényi Karcsinak, hogy "te, hallod, azt olvastam, hogy félve mentünk a Bélához". Hát jót nevettünk.

Elindult nekünk a Metró Klub, valóban elhívtuk Bélát, eljött 3-4 számra, ilyen Johnny B. Goode, meg amit mindketten tudtunk. Ő énekelt. A közönség nem hitte el, hogy eljön, de eljött. De nem volt ott senki megilletődve, ismertük őt. És Béla, ha hívták, akkor ment. Igazából végül azért csatlakozott Béla, mert az Arénának volt cucca. Bélának akkor már csak a gitárja volt meg. Mindenki megbukott vele az ORI vizsgákon, de másnap bement Béla, hogy hát ne szórakozzanak már vele, mit csináljon, ebből él? És akkor "jóvan", végül megadták.

Te vagy az a hős, aki megőrizte az 1972. május 01-es Taurus debütáló koncertet.

Ha nem is az anyaszalagot, mert ez csak egy másolat volt. Elmentem hozzá akkoriban, volt több szalagja is, és ezt másoltam át, mert ezen a koncerten én is ott voltam. De rengeteg szalagja volt. Például egy srácnak volt tőle kazettán egy olyan Pókás felvétel, ahol embertelenül jól játszott. Akkor még nagyon jól játszott.

És volt egy másik tervem is, hogy felveszem Béla sztorijait, merthogy hatalmas mesélő volt. Eleinte nem akart kötélnek állni, aztán csak ráállt, meg is beszéltük, hogy átmegyek, és végül valamiért nem mentem át, nem készült el a sztorikazetta. Úgy képzeltem, mint ahogy most én ülök itt nálad. Annyira bánom, hogy ezt nem csináltam meg!

Hatalmas sztorijai voltak. Ha vidékre mentünk, egész úton szóval tartott mindenkit. Egy sztorija van most nagyon bennem, elmesélem. Vidékre mentek valahová, és vagy a buszuk ment tönkre, vagy valamelyik kocsmában túl sokat időztek indulás előtt és egy órát késtek a helyszínről. Ja, és velük volt Bill is. És akkor megérkezik a zenekar, kiszállnak a buszból, az igazgató tök ideg, telt ház vár rájuk, akkor azt mondja: "Radics elvtárs, hát egy órát késtek, itt vár a közönség, és ráadásul az énekesnek hiányzik az egyik lába!" Ilyenből ezer.

Hogy emlékszel a korszakra?

Jó móka volt. A fiatalságom gyakorlatilag ezzel telt. Az elmondottak persze egy szubjektív emlékezeten alapszanak, amin az eltelt negyven év alatt rárakodott történések esetleg torzíthatnak. De én így emlékszem.


Bálint Csaba (2016.06.03.)
rockmuzeum.ini.hu
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.43 Seconds