Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Pink Floyd – TEY 12 – 1970 Devi/ation - audio (2017)

 Látogatottság
Összesen
84598196
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Tárász József - interjú (2016)

Interjúk

Tárász József a Radics Béla Emléktársaság alapító elnöke, regnálása alatt jött létre a 2001-es Pecsás emlékkoncert, és állított a társaság Bélának szobrot, mely az első köztéri, rocksztárról készült szobor lett Magyarországon...


Hogy jutottál odáig, hogy kellene egy ilyen társaság?

Nagyon szépen köszönöm a kérdést. Úgy kezdődött, hogy egy daganat keletkezett a nyakamban, volt egy nagyon komoly műtétem, ami sikerült. Még visszamentem dolgozni, pedig nem sok esélyem volt arra sem, hogy még talpra állok az életben. És furcsa módon ekkor, mint derült égből a mennykő csapott belém, hogy Bélát el fogják felejteni! Ennél többet érdemel. Lehet nem szeretni, lehet imádni, de elfelejteni nem szabad. Maradjon meg az emléke. Nem azt mondom, hogy ő volt a világ legjobb gitárosa, egy csomó túlzó hülyeség terjed róla, de nem szabad őt elfelejteni. És hát az sem helyes, hogy túlnagyítják egyesek Bélát. Ne felejtsük el azt sem, hogy Bélát nem a villamos ütötte el. Delírium tremens. Bélának iszonyú emberi hibái voltak, de nem ezért szeretjük. Mint ahogy a Tóth Tamás Béla könyvben is szerintem túl szép a menyasszony.

Ismered a Jereváni Rádió vicceket? A '70-es években divatos viccek alakultak a köré, hogy a Jereváni Rádióba be lehetett telefonálni és válaszoltak a felvetésekre. Ilyenek, hogy igaz-e, hogy Majakovszkij elvtárs homoszexuális volt? Eltelik egy nap, nem válaszolnak, eltelik kettő, megint nem válaszolnak. A harmadik napon: a Majakovszkij elvtárssal kapcsolatos kérdésre a válasz: lehet, de nem ezért szeretjük.

Béla sokszor hülyeségeket csinált. Autodidakta módon, egy olyan viszonylagos intelligenciaszintet ért el, amit egy ilyen egyszerű körülmények közt felnövő angyalföldi gyerek bizony nehezen érhetett el. Iszonyúan szeretett olvasni, de az érdeklődését nem volt, aki irányítsa. Mindent összeolvasott, falta a könyveket. Erőlködött, hogy felszívja magát. A környezete meg közben húzta vissza.

Hogy kellene ezt elkezdeni? Felhívtam Strausz Tibor Csibut - Isten nyugosztalja -, hogy kellene egy társaság. Tudni kell, hogy ekkor már én a Szabó Dezső irodalmi emléktársaság tagja voltam tíz éve. Ő a kedvenc íróm. Átgondoltam, hogy Béla Társaságában mit kellene csinálni, mi lenne a program, mik lennének a célok. Tudtam, hogy tíz ember kell egy egyesülethez, Csibu felhívott öt embert, én másik ötöt. Összejöttünk a Gyöngy kisvendéglőben, amit már le is bontottak azóta. Nem is mindenkit ismertem, emlékszem, Kiss Ervin leszállt a 4-es buszról, tanácstalanul nézelődött, majd megszólított: "hogy ne haragudj, nem az alakuló ülésre jöttél?" Ismeretlenül is felismertük egymást. Ott volt Csibu, Sándor Károly Cucu, Bodayné Ica és a férje. Zenész csak a két említett volt. És a lányom volt a vattaember, hogy biztosan meglegyünk tízen. Csibunak volt egy jogász ismerőse, ő intézte a papírokat.

Ica akkor mondta, hogy Béla már annak is örülne, hogy egyáltalán összejöttünk és megiszunk az emlékére egy sört. Arra alakultunk, hogy beszélgessünk és az egy oldalas, összeírt céljainkat elérjük. Mik ezek? A legfontosabb az, hogy a fellelhető hangfelvételeket megkeressük és adjuk ki CD-n, emlékkoncerteket szervezzünk, és nagyon fontos volt, hogy filmfelvételt szerezzünk Béláról. Sokkal több filmnek kell lennie, mint ami eddig előkerült. Emlékszem, hogy az Ifiparkban tévés kamerákkal vették, és nem arról a felvételről beszélek, ami a végén készült vele. Hol van a belgrádi felvétel a Taurus-szal? Hol van a Fiatalok félórája, vagy a 144 nótában leadott Taurus dal? És célunk volt, hogy szobrot állítsunk Bélának.

Elkezdtünk azon gondolkodni, hogy mit csináljunk annak érdekében, hogy megmutassuk magunkat, hogy létezünk. Valaki javasolta, hogy avassunk emléktáblát Bélának. Rendben, bár egy fillérünk nem volt. Közben tagtoborzókat tartottam, lassan elkezdtek csatlakozni mások is. Elmentem a Megyeri temetővel szemben lévő műköveshez érdeklődni. De mi legyen rajta? Születés, halálozás, "Béke és szeretet legyen a szívben". 2001 február elsején avattuk fel. Nagy Feró segített, hogy kijöjjön a tévé is. Behívott egy műsorába, ott már országos felületen jelezhettük, hogy vagyunk és terveink vannak. Legalább 300-an voltak az avatáson. Nagyon jó érzés volt.

Hogy választottatok nevet?

Én vetettem fel, hogy legyünk Radics Béla R. B. Emléktársaság. Merthogy egy bejegyzett Radics Béla Emléktársaság már létezett, ugye a cigányzenész Radics Béla (Jenő) emlékére. Napokig nem aludtam, mikor is eszembe jutott, hogy hát itt az Ómolnár-féle könyv! R. B., Béla is hívatta így magát, mutatkozott is be így.

Milyen emlékeid vannak Béláról?

13 évesen és 28 kilósan már színpadon álltam, énekes voltam. Volt egy ócska Tesla magnóm, elkezdtem Beatles, Animals és Little Richard számokat tanulni. Kiültünk a térre páran és játszottunk. Egy körben elterjedt a hírem, hogy jól éneklek. Az angyalföldi vagányok mások koncertjein, ha megjelentem, kikövetelték, hogy Csonti menjen fel és énekeljen. Imádtam énekelni, örültem naivan, hogy tetszik az embereknek. Fischer Laci élete első zenekarában, a Mokka nevű zenekarban együtt zenéltünk. Creedence-et játszottunk, állandóan eltévesztették a zenésztársak. Fischer családja jómódú volt, nagyon jó cucca volt már ekkor is, nekem meg nem volt semmim. Anyámnak rimánkodtam egy mikrofonért, nem jött össze. Nem léptünk fel egyszer sem, csak gyakoroltunk. Fischer is, én is inkább Black Sabbathot szerettünk volna játszani, a többiek viszont nem akarták, de nem is ismerték.

16 évesen már láttam Bélát a Sakk-Mattal, sőt a Danuviában az egyik utolsó Sankó Groupon is voltam. Korábban mondtam, hogy nem tartom szerencsésnek, ha túl nagy legenda alakul ki Béla körül, e miatt el kell őszintén mondjam, hogy több rossz Sakk-Matt koncerten voltam, mint jón. Hogy mondhat ilyet az Emléktársaság vezetője? De szerintem nem dughatjuk struccként homokba a fejünket.

Korábban kérdezted, miért volt fontos a Társaság létrehozása. Ha a személyes motivációm érdekel, annak van egy nagyon fontos érzelmi része. Mint ahogy Tátrai 16 évesen meglátta Bélát és rögtön elájult tőle, abbahagyta a bokszolást és nekiállt gitározni, azt a hatást én is megéltem. Ipari tanuló voltam, műszerészként dolgoztam, mikor meghallottam, hogyan játszik Hendrixet, elájultam. Onnantól napközben, munka közben is ez járt az eszem. Az első kör Shadows volt a Sakk-Matt korai koncertjein, aztán jöttek a Creamek, Hendrixek. És mindig a Mókussal fejezték be a koncerteket. A koncertek általában a Johnny B. Goode-dal, vagy a Rock Around The Clockkal kezdődtek.

És, hogy miért fontos Radics Béla a személyes élményen kívül? Ha tetszik, ha nem, Magyarországon ő honosította meg a rhythm and blues alapú rockzenét. És ha jól játszott, akkor más a cipőjét nem köthette meg. Úgy játszott Hendrixet, ahogy sem akkor, sem azóta senki sem idehaza. 1976-ban leszereltem, elmentünk a Derkovitsba, katasztrófa volt. Az 500 fős kultúrházban alig voltak, de Cucuval ketten elkezdtek szólózni a Machine Gunban. De nem úgy, hogy az egyik sikál, a másik szólózik, hanem egymásra szólóztak. Leszakadt az arcom! Béla már ekkor sem mindig játszott jól, a Taurus után ő már nem gyakorolt.

De akkor olyan jó napja volt, hogy mindenkit lenyűgözött, nem volt még behúzva a sörös göngyöleg. Fel kellett volna venni azt a koncertet. És a szám szólója közben, Béla egyszer csak valamit súgott Cucu fülébe. Koncert után megkérdeztem Cucut, mit súgott neki? Csak annyit: "Fejezd be", mert ez volt a szünet előtti dal. Én Bélát egyébként személyesen nem ismertem. Önző módon nem akartam vele megismerkedni, mert akkor szembesülnöm kellett volna a hibáival, azt meg nem akartam. Maradjon meg nekem olyannak, ahogy a színpadon láttam. Nagyon sokan be akarták mutatni, de mindig kitértem ez elől.

A Társaság komoly emlékkoncerteket szervezett, hogyan emlékszel ezekre?

A legnagyobb a 2001-es volt, az életem legnagyobb élménye volt, én konferáltam be az eseményt. Az a két perc örökre megmarad. Megírtam a szöveget, süket szöveg volt, hogy Kedves vendégeink, stb. Kimentem, megláttam, hogy telt ház van. És bár megtanultam a szöveget, kijött belőlem, hogy Szevasztok! És elmaradt a "szeretettel köszöntöm önöket".

Kiadványok?

Almásy Ányos hajtotta a felvételeket, gyűltek. Kiadtunk Tűzkerék válogatást, egy nagyon silány hangminőségű Sakk-Matt CD-t és az emlékkoncertet is, de abból a korszakból az is csoda, hogy volt. Böszörményi Gergő nagyon korrektül intézte az elszámolásokat. Itt voltak nálam hegyben a CD-k, több ezer darab.

Elmentem közben megnézni Béla sírját. Össze volt törve a kerete, nem költött rá senki. A közepéről a virágtartó eltűnt, csak a csavarja maradt. És valaki a tűzzománc képet is lefeszítette róla. Hát, valaki így ragaszkodik Béla dolgaihoz... Azt el kell mondani, hogy mindig volt rajta virág. A kiadványok jól fogytak, lett pénzünk rendbe tenni a sírt. A sírnál lődörgött egy ember, elkezdtünk beszélgetni, mondta, hogy ő meg tudná csinálni. És aznap megcsinálták, nagyon olcsón, tekintettel Bélára. Találtam egy tűzzománccal foglalkozó embert is, aki ingyen pótolta az elveszett képet. Nővéremmel a mai napig ápoljuk a sírt. Volt egy hazugságom is. Azt hazudtam, hogy semmilyen rokonsága nem maradt Bélának, pedig a Mamikának maradtak rokonai Erdélyben. A Temetkezési Vállalatnál erre hivatkozva - tekintettel arra, hogy lejár a sír bérlete - 50 évre kifizettük.

Ha már a rokonság, gyakran felmerül Béla cigány származásának kérdése. A Radics név kutatásaim szerint eredetileg Radulescu volt, Béla apja egy vasgyári munkás volt a Gheorghiu Dej hajógyárban. Béla édesanyja kovásznai parasztasszony volt, illetve felmenői molnárok voltak, vízimalmuk volt. Igen ám, csak bejött a gőzmalom, tönkrementek. Ekkor ment el Mamika Bukarestbe pincérnőnek, itt találkozott a fiatal Radiccsal. Szóval nem cigány volt, például, ha kiment a napra, 10 perc alatt leégett.

Beszéljünk a legnagyobb dobásról, a szoborról.

A szobor elkészítése rajta volt azon az A4-es lapon, amivel elindultunk. Kovács Károly szobrászművész alkotása. Hogy vele kapcsolatba kerültünk, azt véletlenül Czapp Józsinak köszönhetjük. Kovács egy erdélyi amerikás magyar, ingázott kintről egy haverjához Csepelre. Beállított Czapp Józsival és a haverjával, hoztak egy kis viaszszobrot. Mutatta a V betűt, kezében gitár. Akkor már volt némi pénz az emlékkoncertből, aminek a bevételét a CD-k kiadásába fektettük, de az is termelt.

Hát, mennyibe kerülne ez életnagyságban, bronzból? Két millió forint. Mennyi?! Hát azt meg tudjuk csinálni! Sokkal többre számítottunk. Hát persze, Erdélyben csinálták, nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy van az anyagában pár néhai Ceausescu szobor anyaga is... Mindegy, bronz. 2005 októberében, aznap emlékkoncert is volt, mikor felavattuk. Előtte 16 nagyon kínos órát éltem meg. Erdélyből, tehát Romániából hoztuk át a határon a szobrot, előtte a menetlevélre csak azt írtuk, hogy szobor. Czapp Józsi valami fuvaros haverja hozta el ingyen. De a határon órákat álltunk, nem voltak rendben a papírok, marékszámra szedtem a nyugtatókat. Hoztak egy papírt, hogy töltsem ki... románul. Mit kell ide írni? Kiderült, hogy kellett valami számla is, gőzöm se volt az egészről. Végül kézbe 2000 forintért minden elintéződött. Mint utóbb kiderült, valami 250.000 forint vámot, vagy ehhez hasonlót kellett volna fizetnünk a szobor után a határon. De a szobor árával úgy lenulláztuk magunkat, mint egyesület, hogy nem lett volna ennyink.

És akkor még otthon fel is kellett valamiből állítani a szobrot. Béla házától egy négyzetmétert 100 évre ki is béreltünk 300.000 forintért. És akkor előző nap már elkészült a talapzat. Kovács Károly jó előre adott egy sablont, hogy fog állni Béla lába, majd aznap a helyszínen kiderült, hogy a talapzat fordítva van! Nem lehetett berakni a szobrot. Képzeld el, ütvefúró, légkalapács. Nem bírtam nézni. Közben már ott volt dobozban a szobor, ott volt a daru is a helyszínen. Végem van. Végül kivésték helyben, megfelelőre. Egon avatta a szobrot, szép volt, sokan voltak, kint volt a tévé is. Megmondom neked őszintén, amikor alakultunk, 1% esélyt nem adtam magamban a szobornak. De bele kellett írni a céljaink közé valami nagyszerűt, valami húzó dolgot. És megvalósult! Nem gondoltam végig, hogy milyen nagy dolgokat csinálunk, csak csináltam.

Egyes tagok szerint diktatórikus eszközökkel vezetted a társaságot.

Én mindig azt gondoltam, hogy ha valaki nem ért velem egyet, az még nem automatikusan az ellenségem. Pedig az emberek így gondolkodnak. Egyfajta demokratikus diktatúrával vezettem a társaságot, de ha nem így csináltam volna, akkor nem lett volna eredményes. Voltak konfliktusok Ica és a férje miatt is, félő volt, hogy szétbomlik a Társaság. A tagság nem volt kíváncsi Ica monodrámáira. Ica az emléktársaság örökös, tiszteletbeli elnöke volt, de ő abba a tévhitbe ringatta magát, hogy ő a tényleges elnök. Ebből voltak köztünk konfliktusok.

Czapp Józsi is mindig előállt a kiváló ötleteivel. Egyszer azzal jött, hogy ki kellene adni egy olyan könyvet, amiben leírjuk, hogy mikor mit játszott Béla, és hol. Csak erről szólna a kiadvány. Akkor ezt, hogy kezeled? Én úgy kezeltem, hogy megkérdeztem, hogy hogyan gondolod, hány ezer példányban akarod kiadni? Gyerekek, semmi gond, adjuk ki. Legfeljebb nem lesz szobor. Döntsük el. Az ilyen helyzetekben mindig elővettem az alapító okiratunkat, ahol fel voltak sorolva a céljaink. Gyerekek, ha megtaláljátok benne, akkor csináljuk. Az ilyenekért nem szerettek.

Volt egy konfliktus a szobor helye körül is. Póka Egon a szobrot vagy az Ifipark fölé, vagy a Parlament mellé akarta tetetni. Én pedig azt mondtam, hogy én vagyok az emléktársaság elnöke, ezt a dolgot mi találtuk ki, én mondom meg, hová kerüljön. Vele Icán keresztül tartottuk a kapcsolatot. Nem lettünk feltétlenül barátok, bár most a legutóbbi emlékkoncerten már szívélyesen üdvözölt. De Póka nagyon nagy részt vállalt az emlékkoncertből is, mind szervezésben, mind zenészként. Tele volt plakátozva a város, nem plakátoztak rá mások, ez is nagy dolog volt.

A Társaság magja olyan 15 fő volt, ebből is az aktív dolgozó tagok száma olyan 5-6 fő volt. Fel is sorolom őket: Almásy Ányos, Kiss Ervin, Budai Ervin, László Andris és én.

Had mondjam el, nagyon sokan, nagyon sokat segítettek az emléktársaságnak úgy is, hogy közben nem voltak tagok. Például Nemes Nagy Péter. Nagyon sokat segített. Vagy Török Ádi! Soha nem kért gázsit a koncerteken. Sokat köszönhettünk a József Attila Művközpontnak is, hogy befogadott bennünket. A társaság tagjainak spektruma elképesztően széles volt. A segédmunkástól a doktorokig. És mindenki valamilyen szinten hozzátette az ügyért a magáét.

Miért adtad át a stafétát?

Amit elterveztem, 90%-ban sikerült megcsinálnunk. A filmfelvételek beszerzése váratott magára, azt már László András elnöksége alatt szerezte meg a Társaság. Andrásnak, lemondásom előtt elmondtam, hogy én átadom az elnökséget neked, de csak neked. Ez ügyből kifolyólag is diktatórikus voltam. A közgyűlés annyi fővel volt határozatképes, amennyi éppen jelen volt. Ekkor éppen 10-en voltunk jelen. Elmondtam, hogy megvan a szobor, mindent kiadtunk, mindent elértünk. Elmondtam, hogy csak László Andrisnak adom át az elnökséget, vagy - és itt jön a zsarolás - elmegyek a Fővárosi Bíróságra és megszüntetem az egyesületet, tekintettel arra, hogy az egyesület az alapításkor kitűzött céljait elérte. Kérem, hogy szavazzatok. Egyhangúlag András lett az elnök.


Bálint Csaba (2016.06.26.)
rockmuzeum.ini.hu
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.74 Seconds