×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Tóth Miklós interjú - 1. rész (2016) 

Megjelent: 2016. június 27. hétfő 12:05
Szerző: Drpeter
    Interjúk 

Bár meglehetősen gyakori jelenség a punkszcénában, hogy az emberek az első számok hallatán döntöttek úgy, hogy hangszerhez nyúlnak, esetedben ez sokkal korábban megtörtént...

Még általános iskolában kezdtem el a tervezgetést, hetedik-nyolcadik osztályban. Álmodoztunk, hogy milyen jó lenne rocksztárnak lenni. Rajzolgattunk - még meg is van az a rajz - úgy hívták a zenekarunkat, hogy Rock Boys, de ez még csak egy képzeletbeli zenekar volt. Senkinek semmi hangszerhez köze nem volt. Olyan rajzokat csináltam, hogy fenn állunk a színpadon, elöl rendőrsorfal, a közönség meg nyomul. Akkor még a punknak köze nem volt az egészhez, gyerekek voltunk, a fene se tudja, mit hallgattunk, Piramist, P. Mobilt...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Aztán egyszer kaptam egy kazettát - meg ne kérdezd kitől, bár Hadzsi (Imre) úgy emlékszik, hogy minden kazettát tőlem kapott. Na mindegy. A kazettán Sex Pistols volt, de úgy, hogy rádióból felvéve, rövidhullám, úgyhogy átszólt rajta egy szimfonikus zenekar, szóval élvezhetetlen volt, de akkor is átjött, a dolog jelentősége számomra. Hú, mi ez? És akkor nulla tudással nekiálltunk. Én doboltam általános iskola első-második osztályában. Jártam dobórákra Balázs Oszi bácsihoz ütőshangszerre. (Fel is léptem xilofonnal a Királyi Televízióban kis tökös gyerekként.) De aztán abbahagytam, mert cibálta a fülemet, ha nem tudtam a leckét, ezt már akkor sem szerettem. Öntudatos gyerek voltam. Utána komolyabbra vált ez a zenekar alapítási dolog, rengeteg ember megfordult az együttesben, az sem igaz, hogy azzal a felállással indult a zenekar, hogy Hemü (Horváth Attila), Robi (Hrutka), Krasznár János és én.

A zenekar neve tudtommal tőled származik, mégpedig egy gyerekkori élmény adta az ötletet.

Mindig a gyerekkoromban vájkálsz... Apámmal voltunk 1978-ban Magyar - Argentin meccsen. 3:0 volt az eredmény. A bíró olasz volt. Ott álltam apámmal tizenéves gyerekként. Kérdeztem tőle, hogy Atyám, hogy mondják olaszul azt, hogy hülye? Mondta, hogy kreteno, de légy szíves, tedd hozzá, hogy prego. Így aztán ott üvöltöztem, hogy prego kreteno! És ez a kreten szó megmaradt bennem. Így leírva ellentmond minden nyelvtani szabálynak k-val és s-el.

Az első felvétel, amit csináltunk, az Sandróéknál (Mészáros Sándor) készült. Nagyon-nagyon jó barátom a mai napig, csak kinn él Németországban. Volt egy rádió és lemezjátszó egyben, azt lehetett erősítőnek is használni. Arra volt rádugva a gitár. Egy darab gitárunk volt, de azt sem tudtuk behangolni. A basszusgitáros Keló (Kelemen Jancsi) volt. Ő nem ért rá, így nem jött el a felvételre. Sandró gitározott, én doboltam, úgy, hogy egy vödör volt a pergő és egy aktatáskának a csatjai voltak a cinek. Robi énekelt. Őt úgy cserkésztem be annak idején, hogy mi már kezdtünk összeállogatni, de senki nem tudott semmit, semmilyen hangszeren, annyit tudtam Robiról, hogy tud szájharmonikázni. Akkor ő zenész! Becserkésztem az iskola előtt és mondtam, hogy el kell jönnöd! És ő is énekelt.

A Frászt nektek című számmal kezdtünk. Vicces volt Robi hangján. Úgy kezdődik a szám, hogy dobpergetés és aztán egy iszonyú üvöltésnek kell jönnie, de annyi lett az egészből, hogy egy magas hangú vödörpergetés, majd egy visítás. Borzasztó volt. Ez a felvétel elveszett. Egyszer lakásfelújítás volt, még anyámnál laktam, egyik nap arra keltem, hogy a szemközti fán az összes szalag fel van dobálva. Akkor még nem sírtam miatta, most nagyon, mert az nincs meg senkinek. Na, az kordokumentum. Aztán jött Hemü, azt hiszem, egy Fradi-meccsen jött oda hozzám. Hallotta, hogy zenekart csinálunk, nem akarjuk bevenni? Bevettük őt basszusgitárosnak. Aztán jött Krasznár Jancsi is. Egyszer egy próbán Robi elkérte Sandrótól a gitárt és elkezdett prüntyögni rajta valamit. Sandró egyből látta, hogy kész, köszi, ő abba is hagyja. Akkor maradtunk négyen, de mondom, Hemü először még basszusgitározott. Sandró elment, Hemü előrejött énekelni, basszusgitározni pedig Jancsi.

Hol lépett fel először a zenekar?

A Rákóczi téren volt egy lánytagozatos szakközépiskola, azt hiszem, Ruhaipari. 1981 februárjában történt. Arra sem emlékszem, hogyan kerültünk oda. Az biztos, hogy nem volt balhé a közönség részéről. Arra emlékszem, hogy dilettánsok fellépése volt, de hát a közönség elé ki kell menni. Fölmentünk a színpadra. Volt bennem drukk bőven, de amikor felmész, ez egyből elmúlik. Többre nem is emlékszem.

Hogy fogadott titeket a közönség?

Fogalmam sincs. Ráadásul úgy álltunk ki, hogy semmit nem tudtunk zenélni. Nemrég meghallgattam egy '82-es felvételt, hát minősíthetetlen.

Pedig többen úgy vélekedtek akkoriban, hogy a színtérről ti, az ETA és a Modells tud zenélni, nem a csörömpölés megy, mint másoknál.

Mert próbáltunk dalokat írni. Az ment is, hogy mennyire sikerült ezt előadni a színpadon, az egy más dolog. Eleinte rosszul, aztán jobban. A szövegek 90%-át én írtam. Néha Hemü is írt egyet-kettőt. Ami az olyan dalokat illeti, mint a Sárga veszedelem, vagy a Fehér ember vagyok: ezekbe a témákba ugyanazért mentem bele ebbe, amiért Sid Vicious horogkeresztes pólót viselt. Polgárpukkasztás volt. Ezért is gyűlölöm, mikor azt próbálják belemagyarázni, hogy a punk egy szélsőjobboldali dolog volt. Azt se tudtuk, mi az. Az a megdöbbentő, hogy nagyon sok szöveg megdöbbentően aktuális. Sajnos.

A nukleáris háború állandóan visszatérő téma a korabeli punkszövegekben. Mennyire érezted ezt akkor egy reális veszélynek?

Akkor ez egy reális lehetőségnek tűnt. Amikor mást sem látsz, mint, hogy a két nagyhatalom megállás nélkül fegyverkezik, próbálják egymást felülmúlni, hogy melyikük halmoz fel több tömegpusztító fegyvert... Soha ne hagyjuk ki azt a tényezőt, hogy 18-19 éves gyerekek voltunk és azt a környezetet, amit akkor kaptál. Szóval, miközben nem volt az, de akkor annak láttuk. Nem véletlenül szerepel annyi számban.

Ami a fellépések engedélyeztetését illeti: kamuszövegeket adtatok le koncertek előtt?

Nem mindenhol kérték. Ahol igen, ott arra emlékszem, hogy a Pecsa igazgatója (Megj.: Lehel László - szerk.) előtt ültünk, olvasta a szövegeket és a Várlak én is jött. Amikor odaért, hogy "Voltam ezer évig részeg - Hittem rémmeséket" azt mondta, hogy: "Aha! Ez az ezeréves magyar múlt". Mondom: "Akár! Ahogy gondolod! Tök mindegy!" De mondom, nem mindenhol kérték. Meggyfa utca, Kozák tér, Ikarus, ilyen helyeken senki nem kért semmit. Szóval nem jelentett ez nekünk problémát. Bele lehetett ebbe magyarázni bármit. Nem énekeltünk mi olyat, hogy Büdös kommunisták, kapjátok be! Aztán, hogy ki mit magyarázott bele, az más dolog. Persze volt olyan, hogy Előre, vörösök, vagy olyan, hogy Egy nagy vörös sas szétteríti a szárnyait (Kinek kell ez). Ez elég egyértelmű, csak a buta párttitkár nem biztos, hogy értette.

A Középiskolás zenekarok fesztiválján - a Hajógyári-szigeten rendezték - ti is játszottatok. Arra, hogy emlékszel? Nagyon kevés anyag került eddig elő róla.

Annyit tudok, hogy mi még az Elhárítás előtt léptünk fel. Ők felmentek, eljátszották a Too drunk to fuck-ot (Dead Kennedys), nagyon jól. A koncertjük kellős közepén lekapcsolták a teljes cuccot, közölték, hogy mindenki menjen haza.

Hogy reagált a közönség?

Volt morgolódás, de nagy balhéra nem emlékszem.

Meggyfa utcai punkfesztivál?

Azt nagyrészt én szerveztem, illetve egy Kapitány becenevű haverunk, aki ott dolgozott. Először úgy volt, hogy csak pár zenekar lesz, aztán jöttek, hogy Mi is felléphetünk? Persze, gyertek csak! A végén azt vetted észre, hogy kezelhetetlenül nagy mennyiségű zenekar volt ott.

Igen, a plakáton sok olyan zenekar neve is szerepel, akiket nem tudtam hova tenni. Az, hogy jött, hogy te dobolj a Mos-Oi-ban ezen a koncerten?

Ott a helyszínen dőlt el. Nem jött el a dobosuk (Ványi Tamás). Jóban voltunk, mondták, hogy be tudok-e ugrani? Mondom, hogy Hülyék vagytok? Hát nem is ismerem a számokat! Nem baj, majd figyelsz! Különben is csak 2/4 és mehet! Illetve nem is mondtunk ilyet annak idején. Aztán lement és ennyi.

A felvételen hallani, hogy az egyik szám előtt leállsz, mire rád üvöltenek. Ennek mi volt az oka? Megdöbbentél azon, hogy mit énekelnek?

Tudatosan biztosan nem álltam le, mert azt énekelték, amit. Holott pontosan ezzel találtak meg akkor. Mondták, hogy Jó, elhisszük, hogy akkor szállt be, nem ismerte a számokat, de ha hallotta, mit énekeltek, miért nem állt le? Mondom, normális maga? Nem vagyok ennyire öntudatos állampolgár, másrészt meg, ha ott leállok, meglincsel 200 ember. Ez volt az egyetlen indok. Arról nem is beszélve, hogy nem is hallottad, hogy milyen szövegeket énekelnek, semmilyen színpadi kontroll nem volt.

A balhé során titeket is előszedtek. Hogy emlékszel a kihallgatásokra?

Nem bántottak, egy ujjal sem nyúltak hozzám. Emlékszem, hogy a kihallgató tisztet Ridl századosnak hívták. (Majdnem úgy, mint a Szabó István film főszereplőjét, igaz, ő ezredes.) Én rengeteg ideig tagadtam. Benn voltam hét-nyolc kihallgatásom és mindig az ment, hogy: Nem tudja, ki dobolt a Mos-Oi-ban? Nem tudom, nagyon be voltam rúgva, azt se tudtam, hol vagyok. Aztán az X-ik alkalommal ugyanúgy felteszik a kérdést. Nem tudom. Viszont mi tudjuk! Mondom, az baj! Azt a kis lelki terrort, azt soha nem felejtem el. Ridl százados, a klasszikus fekete, '70-es évekbeli rendőr volt.

Mondta, hogy felemelem ezt a telefont. Továbbtanulás bárhol? Felejtsd el! Akkor a Határőrség a Belügyminisztériumhoz tartozott. Behívnak oda és fél évig haza se dugod az orrodat. És ott ülsz 18 éves gyerekként, hogy mi van? De ezen kívül más nem volt. Érdekes, kikértem a papírjaimat, mármint azokat, amik rám vonatkoztak, mert ami a zenekarról szól, ahhoz vagy kutatói engedély kell, vagy mindenkinek az aláírása. Bandi (Bozsó) nem él, tehát ez lehetetlen.

Utólag azt furcsállom, hogy nem próbáltak beszervezni. Addigra már túl voltam a környezeti tanulmányon, ezt olvastam. De meg se próbálták. Ami a Kretens-t illeti: nálunk az Előre, vörösök-ből lett balhé - pláne, mivel Árvai Viktor felpattant a színpadra és beleüvöltötte a mikrofonba, hogy Vörös fasiszták! A másik vörös posztó a Kinek kell ez volt, a már említett sor miatt (Egy nagy vörös sas szétteríti a szárnyait.) Én végül megrovást kaptam, Hemü pedig figyelmeztetést.

Az elhangzott, hogy ha maguk folytatják ezt a zenélést, akkor nagyon kemény retorziók lesznek?

Nem, semmi ilyesmi. Ami nagyon durva volt, az amikor rájöttem, hogy mindent tudnak. Ez akkor történt, amikor '86-ban megpróbáltam disszidálni. Kimentem, harminc napig voltam a lágerben, aztán hazajöttem. Ekkor be kellett menni a Szalay utcába, kihallgatásra. Kérdezgetett egy ember, és mindig mögöttem ült egy 20-30 éves korú figura, aki mindig csöndben volt. Szokásos kérdések, kikkel találkozott kinn? Bugyuval, Tyutyuval, Tibivel, meg Lacival. Direkt nem mutatkoztunk be egymásnak. Kb. ötödik kihallgatás, egyszer csak a hátam mögül: "Igaz, hogy a Kiliánnal meg a Kalevivel (Kuczka) zenél?" Ebből sosem lett koncertező zenekar, az egész dolog a próbákig jutott el. Egyébként Kriszta (Botos) is benne volt. Itt, Óbudán is titokban tartottuk, csak nagyon-nagyon szűk közegben tudtak róla, erre megszólal mögöttem a faszi. Akkor jöttem rá, hogy Jézusom, ezek mindent tudnak!

Ilyen keményen beépült a soraitokba az állambiztonság, hogy ilyeneket tudtak?

Rengeteg beépített ember volt. Nagyon sokakról halljuk, én nem foglalkozom azzal, hogy ki volt tégla. Nem érdekel.

Visszatérve 1983-ba: a perek után a fellépési lehetőségek is nehezebbek lettek.

Így van, de érdekes, hogy '85-ben már kétezer ember előtt, a Pecsában játszottunk, tehát az ilyen hirtelen, átmeneti keménykedés volt.

Bár akkor nem úgy tűnt...

Nyilván, csak ha utólag visszagondolsz, hogy ez volt '83 nyarán, aztán volt a '84-es év. '83 előtt is volt olyan, hogy odaérkeztünk az Ikarushoz hangszerekkel, erősítőkkel, és senki nem volt ott, csak a rendőrök. Közölték, hogy: "Ez a koncert most elmarad, technikai okok miatt!" Marha jó, köszönjük szépen. Tehát ez '83 előtt is igaz volt. Utána ez valahogy enyhült.

A Lucille Chaffour filmben (T-34, 1983) szerepel a zenekar, Hemü nyilatkozik is. Van viszont egy furcsaság: Cpg-számot kevertek alátok.

Na jó, Imre (Hadzsi) többet tudna mesélni erről. Annyi háború volt a producerrel... Ő átvette a vágást és össze-vissza keverte a dolgokat. Hozzá nem értő emberek kezébe került a dolog.

Milyen emlékeid vannak a forgatásról?

Kinn Ürömön volt, ahol próbáltunk. Nem is foglalkoztunk azzal, hogy valaki ott volt kamerával.

Hol voltak egyébként a zenekar próbahelyei?

Először a Szél utcában, egy tíz emeletes ház raktárhelyiségében, aztán Krasznár nagymamájánál, majd Bandiéknál, de ott nem sokáig próbáltunk. Az első dobomat Sandró jóvoltából szereztem, neki volt egy féllábú vendéglátós ismerőse, akinek volt egy csili-vili Ludwig dobcucca, az '50-es évek hangszere. Nem tudom, hogy fizettem-e érte valamennyit. Sejtheted, hogy milyen volt. Utána Amati, majd egyből váltottam Sonorra, ami most is ott áll a garázsban, pedig nem is használom. Vermona erősítőink voltak, de hát mindenki azzal kezdte. Jolana gitár, bár Robi mindig is zene-érzékenyebb volt nálunk. Ő nagyon gyorsan áttért az Ibanezre.

1985-ös demó?

Robi szerzett egy négysávos magnót. Akkor már Szappanos Gyuri basszusozott. Hogy a dobot, hol vettük fel, arra nem emlékszem. Az volt az egyetlen "elfogadható" demó.

De nem terjesztettétek...

Nem, csak haveri körben: itt van, hallgasd meg. Átmásolta, átvette valakinek és már el is terjedt.

Folytatás, a második rész itt!

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Borlai Gergő - Mindig 100% - interjú (2018)
Áldozni, szorgalmasnak lenni és mindent elkövetni az álmokért, kortól függetlenül jó tanács! - interjú a legsikeresebb magyar dobossal, Borlai Gergő-vel. -

Tovább...
Katona Imre - interjú 1. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Little G. Weevil - Új korszak kezdetén - interjú (2017)
Little G. Weevil, vagyis Szűcs Gábor kiváló albummal jelentkezett - ezért hát megkértük, lebbentsen fel fátylakat! - Szilágyi Norbert

Tovább...
Katona Imre - interjú 2. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
VálaszÚt - Istenre szomjúzó világ - klip és interjú (2017)
Novemberben jelent meg a Szent László: Lándzsa és Bárd - Szent László öröksége című kiadvány, amely verseskötetet, valamint a VálaszÚt

Tovább...
Koncertek 2018. március 22. és 2018. április 07. között:

Klipmánia