Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Leprous - Malina (2017)

 Látogatottság
Összesen
88226005
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Circa - Valley Of The Windmill (2016)

Lemezismertetők

A Circa egy progresszív rock szupergroup, amit 2007-ben indítottak a Yes és környékének zenészei, Alan White dobos, Tony Kaye billentyűs, Billy Sherwood basszusgitáros-énekes és Jimmy Haun gitáros, aki a Yes Union lemezén is szerepelt. A felállás gyorsan ki is adta 2007-ben a Circa albumot, amit azóta - Kaye és Sherwood mögött változó felállással - még két stúdió album, a 2009-es HQ és a 2011-es And So On követett... Most pedig itt van a negyedik sorlemez is, a négy Yes-szerű dalt tartalmazó Valley Of The Windmill...

Újraindult tehát a Circa, ami azért is öröm lehet a Yes rajongóinak, mert Billy Sherwood nem véletlenül került a csapatba Chris Squire sajnálatos halála után! A gitáros-énekes dalszerzőként is kiváló formában volt a tavalyi Citizen lemezén, a Frontiers kiadó nem véletlenül akarta visszahozni a Circa-t is neki, amit a már 70 éves, egykori Yes-billentyűs, Tony Kaye jelenléte is fémjelez! Persze a lemez elsősorban Billy Sherwood-ról szól, már csak Kaye hajlott kora miatt is, ő a főszereplője a Valley Of The Windmill-nek, amire visszatér az annak idején a duó másik szupergroupjából, a Yoso-ból áthozott Scott Connor dobos, illetve új érkezőként besegített még Rick Tierney session-basszusgitáros is...

Az ötven perces Valley Of The Windmill-en két nagyon hosszú és két hosszabb dal szerepel, de sok témából és ismerős hangulatból állnak össze, amolyan folyamatzeneként, elénk idézve a Yes különböző fénykorait, élén a szimfonikus rockzene érettségével és a '83-as 90125 album lazább és kommerszebb megoldásaival, aminek a sikeréből Kaye alaposan kivette a részét! Attól kicsit tartottam, hogy Billy Sherwood gitárosként mennyire tudja majd helyettesíteni Steve Howe-t, vagy épp' Trevor Rabin-t, de a dalokat hallgatva megnyugodtam, képes arra, amire szükség van, végig ismerős témákat kapunk, szellemesen és érdekesen feldolgozva a régről ismerős technikázó vibrálást... A füstösebb énekhangját pedig a Peter Gabrieles hangszíne és színpadias előadása teszi ismerőssé, ami ebből a zenei körből némileg kilóg, viszont a kellő mennyiségű kórus és háttér vokál mégis képes a helyére illeszteni!

Az egész album a nyugodt hangulatával kapja el az embert, az évtizedek alatt kiérlelt hangszeres megoldások, nagy ívek és az elkerült éles váltások, mind-mind a nagy elődöt idézik elénk, annak minden tapasztalatával! A Silent Resolve lassú és elnyújtott, mégis vibráló jellegében egyszerre van jelen a régmúlt szimfonikus-art rockos kifejező ereje és a kommerszebb időszak slágeressége, miközben a billentyűs szólók és a nehézkes, de ismerős gitártémák és szólók kavarognak az elnyújtott instrumentális részeiben... Steve Howe és Trevor Rabin szelleme lengi körül a gitárt, de mit nekünk a nagy elődök, ha Billy Sherwood ilyen szinten képes eljátszani a tőlük vett mintákat, ráadásul még a főszerepre sem vágyik annyira, mint egykor a nagyok, így a folyamat soha nem szakad meg a nehézkes barokktól, vagy a villantós technikázástól!

Az ízes nyitány után, az Empire Over olyan monumentális basszusok hátán gördül, mint amit a cím is ígér, ráadásul itt ez a keménység sokszor előkerül, az átmentett költőiség tökéletes ellentéteként... Érdekesen ismerős és direktebben rockos betétek után, a címadó Valley Of The Windmill akusztikus gitárja és Pink Floydos űr-nyújtózkodása is kellemes színfoltja a produkciónak, amit aztán persze átúsztatnak kommerszebb Yes-t mesélő költőiségbe is... Aztán ránk ugrik az Our Place Under The Sun a színpadiasabb és szimfonikus rockosabb takarójával, amiből csak a Jon Anderson karakterű magas énekhang hiányzik kissé, hogy teljes legyen a folyamat és egymásba csúszó ősi témák hangulata... Igaz, itt már vannak feleslegesnek tűnő betétek... és a lemeznek így igazi slágerei sincsenek, de Tony Kaye finom Hammond-szólóit ilyenkor is élmény hallgatni!

Amúgy nem értem, hogy Andersont miért nem hívták meg vendégnek a lemezre, a nemrég megjelent Anderson / Stolt projektes lemezen jó formában volt a hangja és dalszerzőként is kitett magáért, sokat tudott volna a Circa-nak is segíteni, a Yes teljességének elérésében! De így sincs okunk panaszkodni, a Valley Of The Windmill messze jobb és hitelesebb album lett, mint amire számítani lehetett! Reméljük lesz még belőle, és Tony Kaye is képes lesz majd hasonló teljesítményre, bár én legközelebbre a 90125 jobb kedvű pop-rock slágereit is hangsúlyosabban javasolnám nekik elővenni!

10/8.5


Track lista:

01. Silent Resolve - 14:41
02. Empire Over - 9:24
03. Valley Of The Windmill - 7:32
04. Our Place Under The Sun - 18:43

Közreműködő zenészek:

Billy Sherwood (Yes, Yoso) - ének, gitár
Tony Kaye (Yes 1968-1971, 1982-1983, 1984-1994, Yoso) - billentyűs hangszerek, Hammond orgona
Scott Connor (Yoso) - dob
Rick Tierney (Alice Cooper 1980, Giorgio Moroder 1978, David Castle 2006) - basszusgitár

Lemezeik:

2007 - Circa
2009 - HQ
2011 - And So On
2016 - Valley Of The Windmill

2008 - Circa: Live (DVD)
2009 - Circa: Live
2009 - Overflow - (7 dalos iTunes kiadvány)
2013 - Live From Here There & Everywhere

Kiadó:
Frontiers Music Srl
Honlap:
billysherwoodhq.com
yesworld.com 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.44 Seconds