×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Tíz éves a Group'N'Swing, ünnepi koncert készül (2016) 

Megjelent: 2016. augusztus 20. szombat 12:05
Szerző: mikblue
    Interjúk 

A kerek évfordulót a Müpában tartandó koncerttel ünneplik. A koncert, az együttes énekesnője, Mihályi Réka tájékoztatása szerint 2016. augusztus 26-án lesz. A részletekről faggattam a Group'N' Swing "frontasszonyát"...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Tíz év alatt sok minden változhatott, énekes partnered mindenképpen. Az első évek sikeres együttműködése után távozott Gájer Bálint. Ki érkezett a helyére?

A jelenlegi énekes Magyar Bálint. A meghallgatások után olyan személyre esett a választásunk, aki maga is önálló karakter. Amikor először találkoztunk vele versenybringás szerelésben érkezett, úgyhogy akkor az volt az első gondolatom, ő biztosan nem lesz az énekes társam. Aztán amikor megszólalt, az orgánum, ahogy kifejezte magát, egyértelművé tette mindannyiunk számára, hogy egy igazi úriember. Ráadásul minden dalunkat kívülről tudott, pedig "csak" egy meghallgatásra jött, amikor még semmit sem ígértünk. Ez nagyon szimpatikus volt a részéről, amit a zenekar tagjai méltányoltak is. A meghallgatás végén, szinte mindannyiunkban megfogalmazódott: ő lesz az új énekes. Viccesen szoktuk mondani, hogy kizárólag Bálintokat keresünk, de az igazság az, hogy mindez az egybeesés merő véletlen.

Gájer Bálinttal van még kapcsolatotok?

Természetesen, a zenészvilágban összetalálkozunk. Most is lesz például egy Frank Sinatra emlékkoncert, amelyre meghívtak, több férfi énekes közé egyetlen női előadóként, ott lesz Gájer Bálint is. Most megint együtt dolgozunk tehát, csak más köntösben.

A jubileumi koncert mellett milyen újdonsággal tudsz szolgálni a zenekar hívei és az érdeklődők számára? Volt-e változás a zenekarban?

A zenekar összetételében - Magyar Bálint csatlakozását leszámítva - nem történt változás. A hangszeres zenészek: Bakó István (szaxofon, vokál); Csík Tibor (első trombita, vokál); Nyikes Krisztián (második trombita, vokál); Lőrincz Ádám (zongora, vokál); Gyalog Zoltán (gitár); Molnár Péter (nagybőgő); Almási Attila (harsona, baritonszaxofon) valamint Péntek Tibor (dob) kíséri az énekeseket.

A Swing, amíg élek és a Fonogram-díjas Botrány! című lemezeink után elkészült harmadik nagylemezünk is, a Most légy férfi. Ez a lemez stílusában még lendületesebb és még frissebb az előzőeknél. Egy kis rockabillys, rock and roll-os lüktetés színesíti az anyagot. Próbáltuk egy picit egybeolvasztani a régmúltat a jelennel és talán a jövővel is, a modernebb hangzással. Azt gondolom, valóban agyon színes anyag lett és hát ez az első lemez, amelyen Magyar Bálint énekel. Érdekes, hogy a közös színpadi munka során ő az, aki színészként sok olyan technikát tud mutatni, ami profibbá teszi az előadás emberi játékát. A stúdióban viszont neki volt újdonságérzése, talán picit elveszettnek érezhette magát, mivel saját lemezt még sohasem énekelt fel, sőt saját dala sem volt ezelőtt soha. Sok mindenben megfogadta az én tanácsomat.

Úgy tudtunk közösen együtt dolgozni, hogy előtte mindig átbeszéltük, előénekeltük a dalokat, "átrágtuk" a szövegeket, azt a világot, amit ezekkel a dalokkal közölni akartunk. Ezeket meg kellett értenünk ahhoz, hogy elinduljunk egy olyan úton, amelyben egymásra kellett találnunk. Akkor tudunk hatékonyak és hitelesek lenni, ha mint férfi nő megtaláljuk egymást és ezt az érzést kommunikálni tudjuk a zenei anyagokon keresztül. Felgyorsított folyamat volt, nem volt időnk évekig csiszolódni, pár hét alatt csináltunk ezt a jó kis lemezt.

Mi várható a jubileumi koncerten? Jelentős kihívás ilyen kitűnő adottságú helyszínen a színpadra állni.

Ez így van. Nagyon boldogok vagyunk, mert a koncert meghirdetés után három héten belül minden jegy elkelt. A jubileumi koncert értelemszerűen a 10 évünket foglalja össze. Gondoltunk arra, hogy mindent részletesen megmutatunk. Aztán rájöttünk, hogy nem tudjuk megoldani, mert akkor az három napos koncert lehetne! Minden dalunk és minden állomás, amit megéltünk közel áll a szívünkhöz, így nehéz volt kiválasztani azokat a dalokat, amelyek méltóképpen képviselik, reprezentálják a tíz évet. Elhívtuk Bolyki Balázst és a Bolyki Gospel kórust, egyrészről azért, mert már régóta figyeljük az ő profizmusukat és szívvel-lélekkel megtöltött munkájukat, illetve mert azt gondoljuk, ők hangzásban kellően monumentálisak ahhoz, hogy érzékeltessék azt az érzést, amiről is szólt ez a tíz év.

Tényleg, mit jelent számotokra a 10 év?

Ez kezdetben egy kis garázszenekar, egy kis gondolat, örömzene volt, aztán jött a Fonogram-díj, a három nagylemez és számos több száz fős koncert. Igazi törzsközönséget tudhatunk már magunk mögött, s mindez óriási dolog, hiszen ezt az utat saját magunk jártuk be: Ugyanakkor mindig is tudtuk, hogy honnan indult és hová tart ez a zenekar. Szóval ezt a kemény, de mégis édes 10 évet tényleg nehéz kilencven percben összefoglalni.

A tízéves koncertetek félig-meddig azért előre mutat a jövőre is, nem?

Hisszük, hogy sok mondanivalónk van még. Nem igaz az, hogy egy nagy koncert után végre picit pihenhetünk. Mivel éppen egy nagy koncerten derül ki, hogy mennyi új ötletünk van. Ez után jönnek a kreatív időszakok, amikor az új dalok születnek, minden munka új munkafolyamatot indít el. Már most, ez alatt a felkészülési időszak alatt is születtek új dalok. Aztán persze a jubileumi koncert után mindjárt itt van az októberi esélyegyenlőségi koncertünk, amelyen sérült, Down-szindrómás emberekkel, barátainkkal zenélünk együtt. Meg szeretnénk mutatni, hogy nincs különbség sérült és nem sérült ember között, illetve ha van is, akkor a zene legyen a híd, ami összeköti. Aztán jön a karácsony, karácsonyi koncert és két új videoklipet is forgatunk idén, tényleg nem állunk le.

Hová sorolja magát a Group'N'Swing?

Nem igazán szoktuk magunkat besorolni sehová, elég, ha a közönség elhelyez bennünket a szívében! Azt játsszuk, amihez értünk. A zenénkben megférnek egymás mellett a jazzes elemek, a boogie, a rock and roll, a latinos lüktetés, nem kell beskatulyázni magunkat, ennek jó illusztrációja a három lemezünk anyaga. Nagyon nyitottak vagyunk a különféle stílusokra, valamint szeretünk együtt dolgozni olyan zenészekkel, akik más világot képviselnek, mint például a mostani lemezünkön Szabó Leslie kapott helyet, akivel szintén nagyon jó, baráti kapcsolatba kerültünk. Egy évvel ezelőtt megkeresett bennünket, hogy írt nekünk egy dalt. Mondta, szívesen átadja a zenekarnak. Mi viszont azt mondtuk, hogy ne adja át, hanem jöjjön el, és ő maga is legyen benne.

Megcsináltuk a Swing című közös dalt. Ez a dal az ő rockos hangjával éppen annyira autentikus, amilyennek lennie kell. Szeretjük az ilyen közös munkákat, mert az mindig motiválja és kiszélesíti a hangzásunkat. Nemrégen például az MR2 Akusztikban zenéltünk és elhívtuk Kiss Endit, a Hooligans dobosát, hogy a Királylány dalukat játssza el velünk közösen. Nagy élmény volt számára is, hogy a már százszor eljátszott dalát velünk, új hangszerelésben dobolhatta el.

Köszönöm a beszélgetést, további sikereket!

groupnswing.com, facebook.com/groupnswing


Kovács "mikblue" Miklósrovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Tíz éve!

kép

Nocturnal Rites - Phoenix (2017)

2017-09-23 00:05:00mikblue írta:


 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia