rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Exit Eden - Rhapsodies In Black (2017)

 Látogatottság
Összesen
88137277
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Hamar Tamás - interjú (2016)

Interjúk

Hamar Tamás a Non Stop gitárosa volt a beatkorszakban. Ez a későbbi Non Stoptól teljesen független zenekar. Testvére, Hamar Kriszta a Beatrice tagja is volt, másik testvére, Hamar László pedig a Zárvatermők alapítója volt, ahol pedig Nagy Feró énekelt. Tipikus amatőr beatinterjú következik...Hogy kezdődött?

A '60-as évek elején összehaverkodtam VI. kerületi srácokkal, hát ugye, Beatles-őrület, nem kell mondanom, Szakáts Feri, a későbbi billentyűsünk fejéből kipattant, hogy csináljunk zenekart. Hát, miért ne? Életemben nem volt zenei múltam, énekórákról is menekültem. Hát, akkor kéne gitár. Megcsináltam életem első gitárját. Zuglóban laktam négy testvéremmel, a földszinten lakott egy srác, asztalos volt, az apja műhelye a ház légópincéjében volt, ott fabrikáltuk össze. Szabó Károly lett a dobosunk.

Látom a fotókon, villanykapcsolóból volt a pick-up váltó.

Hát persze, akkor az volt a divat. Sajnos ma már nincs meg, pedig milyen jól mutatna a Rockmúzeumban. Szakáts Feri ekkor még tangóharmonikás volt, később profi zenész lett. És a pincében kezdtünk gyakorolni. Lett egy négy csatornás EAG erősítőnk, fabrikáltunk hangfalakat. Jártunk szakiskolába, fogékony volt az ember az elektronikára. Lett szaxofonosunk, akkor már a Hurricanes dalokat is tudtuk játszani. A szaxisunk elintéztem, hogy a Kőbányai Gyógyszergyárban próbálhassunk, cserébe játszani kellett a vállalati bulikon. A régi gyárak éttermei laposok és szélesek voltak, kongottak, de nem számított.

Aztán valahogy kijutottunk a rákosligeti kultúrházba, ott már rendes szerződésünk lett, lett OSZK csoportos engedélyünk, négy órára 100 forintot kaptunk. Május 1-jén dupla koncert, dupla pénz és onnan eljárhattunk haknizni. Játszottunk a Magyar Nemzeti Bank Kultúrházában, vagy a Csirkegyárban is. Utóbbiban csirkével fizettek, az egész család azt ette.

Sajnos 1965-ben ketten bevonultunk katonának, szétment a zenekar. Őriszentpéteren, a katonaságnál is zenéltem, az volt a nevünk, hogy HÖR. Határőrség. Ez akkortól történhetett meg, mikor már tisztes voltam, volt egy krumplivirágom. A dobosunk, Cseh Józsi pesti srác volt, a ritmusgitárosunk Kobra Józsi vidéki gyerek. Azóta próbáltam megtalálni őket a neten, de sehol senki. Itt is készítettem egy gitárt, azon már profibb alkatrészek is voltak, hisz az első gitáromon még a bundokat is én reszeltem rézlapokból. Mondjuk akkor több időm volt rá. Bár két pick-up-ot én tekercseltem.

Öcséd a Zárvatermőkben játszott. Jártál koncertjeire?

Mikor alakultak, épp katona voltam, az első gitárommal kezdte, de végül vett egy Jolanát. Öcsém sajnos korán meghalt, Feróval alakították a zenekart. Egy kép maradt róluk, de ez már 1970-ben készült, amikor Feró már a Beatrice körül volt. Öcsém gitárral a kezében látható. A Csuka Mónika interjúdban írod, hogy Laci tanította meg őt behangolni a gitárt. A képen a két hölgy két Hamar Jánosné, egyik anyukánk, a másik a bátyám felesége. Öten voltunk testvérek, mindenem volt, öcsém, bátyám, húgom, nővérem.

Játszol manapság is?

Van egy Harley Benton kínai utánzat gitárom, azon megint játszom, de csak családi, baráti körben.


Bálint Csaba (2016.08.28.)
rockmuzeum.ini.hu
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.48 Seconds