rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Stargazer - Tui La (2017)

 Látogatottság
Összesen
88246542
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 MuMuS - Komoly lehetőség a jövő színpadi személyiségeinek (2016)

Interjúk

A gyerekek nagy bánatára elérkezett a szeptember. Jöhet a suli, és egyéb kötelezettségek. Azoknak a srácoknak, akik még keresik a helyüket Budapesten, az Örs Vezér térnél találtam egy olyan színi és zenei előkészítőt, ahova érdemes jelentkezniük! Játékos tanulással észre sem veszik, hogy az időszak végére valóságos profivá válnak. Kedves apukák és anyukák, ha még nem döntöttétek el, mihez kezdjen a gyermek, hát itt a lehetőség! Demeter Gyuri irányításával, mindenkit szeretettel vár a Mumus! Nyílt nap szeptember 11. és 25. A részletekről lejjebb! Kellemes olvasást mindenkinek! - Fiery

Beszélgetőtársaim a produkció két irányítója, szakmai vezetői, Demeter Gyuri (Rózsaszín Bombázók, XL Sisters, jelenleg Bulldózer és Demjén Ferenc csapata), és kedves felesége, Demeter-Balter Zsuzsanna mesélik el, milyen lehetőségek előtt állnak azok a gyerekek, akik egy kicsit többet akarnak az élettől, mint egy mai átlagos fiatal.

Demeter György: A nevünk Musicalitas Musical Stúdió, röviden; MuMuS.

Zsuzsa: A gyerekek nagyon élvezik, hogy ők a mumusok.

Demeter György: Most költöztünk új helyre, az Örs vezér tér környékén található Cédrus ház tetején egy szép, tágas előadóterem.

Zsuzsa: A Fehér út 3. szám alatt található a Salsa klub tánc terme.

Mióta létezik ez a Mumus?

Gyuri: Tíz éve indultunk, időközben át is alakultunk. Előtte Musical Company társulat volt, amit én irányítottam, aztán egyéb okokból kifolyólag alapítottam egy újabb csapatot, kitaláltam, hogy a nevünk legyen Musicalitas. Elkezdtünk tanítani gyerekeket és valahogy kialakult ez a név, hogy Mumus, amit kifejezetten szeretnek a gyerekek.

Mit kapnak a Mumustól a fiatalok?

Gyuri: Ami a legfontosabb, az a színház szeretete és megismerése. Nem az az elsődleges cél, hogy Dolhai Attilákat, Janza Katákat, vagy híres musical színészeket neveljünk belőlük, hanem az, hogy megismertessük őket a kultúránkkal, megismerjék a színházak működését belülről is. Vasárnaponként tartjuk az iskolanapokat, ilyenkor tanulnak beszédtechnikát, színész mesterséget, éneket, táncot, színpadi mozgást, színház történetet.

Megpróbáljuk a kultúra irányába orientálni őket. A gyerekek nagyon szeretnek színészkedni, játszani és, hogy minél jobbak legyenek. Ebben segítségként adunk egy alapképzést, olyan neves tanárokkal, mint például: Zayzon Csabi (a Veszprémi Pannon Várszínház vezető művésze volt, most szabadúszó), Bajor Zsuzsi (három diplomás énektanár), Tarján Zsuzsi színház történész.

Zsuzsa: A mi tanáraink megszállottak, szívvel, lelkesedéssel támogatják a gyerekeket.

Gyuri: Táncot és koreográfiát Balogh Betti és Lőrincz Kriszta tanítja, és Stanákovits Vera.

Zsuzsa: Ő most idén elkezdi a Waldorf gyógy-táncprogramot is. Én értelmezem még csak, az én kép erősítése a mozgáson keresztül, ez lesz a feladat. Ki érzi, hogy meddig tart a keze és hol kezdődik a lába, ami egy fontos momentum a táncban.

Gyuri: Olyan elképzelések alapján képezzük a gyerekeket, ami az általános, hétköznapi kommunikációjukat is javítja. Ezáltal könnyebben tanulhatnak az iskolában, pszichésen is könnyebben fejlődnek. A magyar nyelv megértésében, tanulásában és úgy egyébként a tanulásban, talán még a sportban is képes ez a suli segíteni.

Honnan jött az ötlet?

Gyuri: Amerikában a kommunikációt a gyerekek egészen kiskoruk óta tanulják. A színpadi mozgást, a színházat már gyerekkorban megszeretik. Egyszer a Vidám Színpadon játszottuk a Rocky Horror Show című darabot, még anno Kálloy Molnár Péter-féle társulattal, és megjelent amerikai iskolából huszonkét gyermek, akiknek annyira tetszett a mi előadásunk, hogy bejöttek a büfébe és gratuláltak mindenkinek, külön-külön. Megkérdezték, hogy megköszönhetik-e egy rövid produkcióval az előadást. Amit láttunk akkor, az több volt, mint csodálatos.

Az előadásuk végére már gondolkodóba estünk, hogy visszaadjuk a diplománkat, ugyanis ez a huszonkét gyerek olyan hihetetlen dolgot művelt kettő perc alatt egy négyzetméteren, hogy az valami hihetetlen. Ez bennem olyan mély emléket hagyott, hogy igen is szükség van arra, hogy ilyen nagyon bátor, nagyon kezdeményező, nagyon talpraesett gyerekeket próbáljunk adni az életnek, és ebben nagyon fontos szerepet játszhat ez a vállalkozás.

Milyen párhuzam van a színi suli az igazi iskola között?

Gyuri: Egész nyáron nem láttuk őket. Ilyenkor szeptemberben kiderülnek majd a bizonyítványok, meg egyebek, hogy alakultak a dolgok. Komoly hangsúlyt helyezünk a tanulásra, fontos, hogy a gyerekeink jó tanulók legyenek. Színházi környezetben könnyebb a verstanulás is.

Van korhatár, vagy bármilyen alapvető elvárás a felvételizőkkel kapcsolatban?

Gyuri: Az elvárás az, hogy tudjon olvasni, ami már nyolc éves kortól működik, a felső korhatárt tizenhat éves korig limitáltuk. Persze azért ez nem jelenti azt, hogy ha egy tizenhét éves jelentkezik, akkor őt nem fogadjuk el, de azt gondoljuk, ez az a korhatár, amíg a gyerekek együtt jól tudnak kommunikálni, egymáshoz alkalmazkodni.

Mennyi volt a leghosszabb idő, amit egy diák ott töltött?

Gyuri: Ez a csapat, így három éve van együtt.

Zsuzsa: Most itt vannak, de küldjük őket tovább. A kiemelkedő tehetségeknek mindig segítünk egy olyan suliba eljutni, ahol ezt a szakmát magasabb szinten űzik, nem ilyen játékos formában.

Gyuri: Pont tegnap jelentkezett az egyik kislányunk, aki a mi fogadott keresztgyermekünk. Faluvégi Fanninak hívják, Kővilágok Iskolába, Kővári Katihoz sikerült őt irányítanunk, úgy tűnik, hogy nagyon jól is érzi magát ott.

Zsuzsa: Ő olyan tehetséges, hogy már előre leírható, hogy sokat hallunk még róla. Gyurinak voltak olyan tanítványai a tíz év alatt, akik most már komoly színpadokon szerepelnek. A mi "keltetőnk" egy melegház, ahol kineveljük a palántákat, igazi, gyönyörű, szép, érett gyümölccsé.

Kik a bátrabbak, a fiúk, vagy a lányok?

Gyuri: A lányok bátrabbak, többen is vannak. De persze fiúk is jönnek, testvérpárok, és várjuk is őket nagyon! A legszebb dalok párban szólnak igazán jól.

Mennyi fiatallal tudtok egyszerre foglalkozni?

Gyuri: Most 10 tanítványunk van, de úgy számoltunk, hogy a huszonöt tökéletesen kezelhető létszám.

Milyen kihívásokkal, témával találkozhatnak a gyerekek, ha jelentkeznek?

Gyuri: Minden évben írok egy kis "szösszenetet", amivel aztán párosítunk egy csomó nagyszerű muzsikát, zenét, táncot, koreográfiát. Ebben az évben a rock and roll lesz a központi téma.

Zsuzsa: Az első előadás egy rövid színdarab volt, a következő az operettről szólt. Megvan minden évnek a maga témaköre. Ez pedig azért van, ha meghall egy gyerek a rádióban valamit, akkor tudja azt magában hova tenni, ne csak pfujolja. Amikor meghallották, hogy operettet fognak énekelni, akkor mindegyik tiltakozott. Aztán az idő megoldotta, a lányoknál könnyebb volt, az első királylányos ruhák megjelenésével az ellenkezést sikerült letörni. A fiúknál a kalap meg a sétapálca segített. A végén olyan élvezettel énekelték az operett dalokat, hogy nagyon jó előadás volt. Minden évben próbálunk tovább lépni, most az Elvis-féle rock and roll korszak lesz. Gyuri a gyerekekre szabottan írja a történetet.

Gyuri követi a fejlődésüket, viselkedésüket, nézi a mozgásukat, stílusukat?

Zsuzsa: Igen, meg a személyiségüket. Róluk szól a kitalált történet, így a szövegek is könnyebben elsajátíthatók, főleg, hogy nagyon szeretnek színészkedni, így kialakul a stílusuk. Figyeljük őket, hogy reagálnak az órákon, ezek benne vannak a szövegekben, és frappánsak.

A szülők mennyire élvezik?

Zsuzsa: Kialakult egy nagyon erős szülői gárda. Minden év végén csinálunk egy kaland napot, ahol a szülőket is vendégül látjuk, csinálunk valami programot. Első évben volt Rock-Múzeum látogatás, közös sütizés, fagyizás. Idén a Vámpírok báljának díszlet-bejárása volt, színfalakat, jelmezeket láttunk. Mindig valami olyan dolgot találunk ki, ami szakmába is, stílusba is vág, de azért izgalmas is. Nagyon családias az egész, a szülők segítenek mindenben.

Azok a gyerekek, akikben van énekesi, színészi ambíció, azok azonnal jelentkezzenek.

Gyuri: Pontosan így van. Aki meg akarja magát valamilyen szinten mutatni, azt örömmel és szeretettel látjuk.

Zsuzsa: Nagyon befogadó a társaság. Van egy törzs, akik az elejétől velünk vannak, és közben meg jönnek-mennek a gyerekek. De olyan szeretettel ölelik az újakat, hogy egy óra múlva már olyan, mintha mindig is együtt lettek volna. Könnyen oldódó társaság. Az a legfőbb kérdésük, hogy miért nincs több vasárnap a héten. Nem könnyű, de az iskolai oktatáshoz képest másabb. A végére elfáradnak azért rendesen. Van improvizációs gyakorlat óra, mondjuk, megkapnak három mondatot és nekik kell abból kreatívan valamit összeraknia és eljátszania, érzelmeket megvalósítania. Játékos, de nehéz feladat azért. A táncórák is elég masszívak, de azokat is nagyon élvezik.

Az oktatás ideje alatt nem unatkoznak a gyerekek.

Zsuzsa: Fontos momentuma ennek a sulinak, hogy nem gyerek megőrzőként működik vasárnaponként, hanem tényleg olyan gyerekek jönnek, akik szeretnek színészkedni. Veszik a fáradtságot, megtanulják a dalt, vagy verset a következő vasárnapra, tényleg várják és dolgoznak vele, megszállott színházasok.

Gyuri: A tandíjért cserébe - mely egy hónapra szól -, nagyon pompás dolgokat, minőségi képzést kapnak a srácok. Az óraadó tanárok, vagy vendég tanárok közismert musical színészek, Egyházi Géza, Sánta Laci.

Hol és meddig lehet jelentkezni?

Gyuri: Folyamatosan lehet jelentkezni, de van két nyílt napunk, szeptember 11. és 25., ekkor bemutató tanítás van. Ha valaki érdeklődik, eljön és meg akarja nézni, láthatja, hogy mi történik vasárnaponként, ha elég bátor, be is állhat, kipróbálhatja magát. A szülőknek elmondjuk, hogy a R&RLand című zenés darabbal készülünk az év végi bemutatóra. Várjuk azokat a gyerekeket, akik szeretnének szerepelni, énekelni, táncolni.

Elkezdődik az év, jövő nyáron már ők tartanak előadást a vendégek részére.

Gyuri: Úgy szokott menni a dolog, hogy év vége előtt egy pár héttel magamhoz ragadom az egész bandát, addig Betti, Verus, Kriszta oktatják a táncokat a gyerekeknek. A történet, meg a dalok nagyjából megvannak. Közben tanulnak énekelni, hangképzés, beszédtechnika. Amikor kész vagyok két-három oldallal, akkor azok kiosztásra kerülnek, hozzácsapódik az előző két-három oldalhoz, szép lassan megtanulják a gyerekek. Vannak rész próbák, aztán közösen, együtt próbálunk egyben, a végén bemutatjuk a szülőknek, vendégeknek. Ez egy nyilvános előadás, nagy színpadon. Igazi jelmezes, díszletes, nagy bemutató.

"Társulatunk 2007 nyarán alakult! Ez egy folyamatosan változó csapat, amiben (Hamburgtól-Moszkváig) megfordult már sok fiatal, tehetséges művész. Búcsúztunk már el olyan szakembertől is, aki Londonban tanul, vagy dolgozik, azzal a felkiáltással, hogy "haza" várjuk, amikor csak teheti, jöjjön! Sok szeretettel várjuk a tanulni vágyó, a szakma iránt érdeklődő srácokat, kiket e nagyszerű művészek oktatnak a színház szeretetére! A háttérben a Színház és Művészetpártoló Egyesület munkatársai, művészei dolgoznak azért, hogy mindez színvonalas és maradandó előadásokhoz segítse a társulatot! Munkánkat nem csak a Ferencvárosban és az országban igyekszünk népszerűsíteni, hanem a magyarok által lakott területeken is. Az adók 1%-nak segítségével, valamint pályázatokkal igyekszünk iskolánkat fenntartani. Minden segítséget örömmel fogadunk!" - musicalitas.hu


Készítette: Fiery
Foto: LEG-StylePhotography
Dévényi Viktor
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.47 Seconds